Otroke je treba že zgodaj v otroštvu naučiti ravnanja z denarjem. Foto: EPA
Otroke je treba že zgodaj v otroštvu naučiti ravnanja z denarjem. Foto: EPA
Večina bank za pridne varčevalce ponuja nagrade. Foto: European Community

Pri Novi Ljubljanski banki je najmlajšim namenjen Toli račun. Mladi varčevalec dobi posebno kartico s čipom, ki jo uporabi vsakič, ko želi na tolimatu položiti denar. Tolimat sprejema vse kovance in bankovce nižjih vrednosti, ob vsakem pologu pa otroku izda potrdilo o pologu in nalepko.

Otrok zbira nalepke na posebnem lističu, ko jih izbere dovolj, pa v bančni enoti prejme nagrado. Toli račun je običajen osebni račun, svojo bančno kartico namreč dobi tudi eden izmed staršev. Za malo starejše je v NLB-ju na voljo Prvi račun, kjer svojo bančno kartico brez limita dobi kar otrok.

SKB-jev Papi
SKB-banka otrokom od petega leta starosti omogoča odprtje Papi osebnega ali varčevalnega računa. Otrok dobi ob odprtju svojo bančno kartico, vsake tri mesece pa na bančni enoti za pridno varčevanje prejme nagrado. Starši lahko otroku na račun polagajo žepnino, štipendijo in druge prihodke. V SKB-banki lahko odprete Papi osebni ali varčevalni račun za določen ali nedoločen čas. Banka pa za svoje pridne varčevalce vsako leto organizira posebno zabavo v ljubljanskem Tivoliju.

NKBM mladim do 10. leta omogoča Sitkovo varčevanje, ki za določene varčevalne zneske ponuja nagrado. Otrok odpre Sitkov račun, ko na banko prinese 1.000 tolarjev. S Sitkovim varčevanjem je mogoče tudi rentno varčevanje za najmanj tri leta.

A banka, Banka Koper, Hypo Alpe Adria bank in Gorenjska banka posebnih varčevalnih računov za najmlajše ne ponujajo. Omogočajo pa odprtje računa za otroke, katerega značilnosti so podobne navadnim osebnim računom. Lastnik računa dobi bančno kartico, ki je po navadi brez limita.