Tudi tretja največja slovenska banka bo iskala svež kapital. Foto: BoBo
Tudi tretja največja slovenska banka bo iskala svež kapital. Foto: BoBo

Javna ponudba delnic bo potekala na podlagi prospekta za ponudbo delnic javnosti, ki ga mora predhodno potrditi agencija za trg vrednostnih papirjev, ter v sklicu skupščine delničarjev tretje največje slovenske banke, ki bo objavljen v četrtek. Skupščina bo 30. maja. V okviru javne ponudbe bodo izdali največ 7.142.858 delnic po ceni sedem evrov za delnico, so sporočili iz banke.

Nadzorniki so z dokapitalizacijo tretje največje banke soglašali že februarja, saj bo ta, upajo, okrepila banko, ki je zaradi težavnih gospodarskih razmer v državi lansko leto končala z globoko izgubo. Ta je zaradi povečanja obsega oslabitev in rezervacij znašala 119 milijonov evrov.

Z dokapitalizacijo je pogojena tudi izvedba nove strategije poslovanja banke za obdobje do 2014, katere glavni poudarki so prav povečanje kapitalske moči za razvoj in stabilno poslovanje, vključno z možnostjo povezovanja z Gorenjsko banko, okrepitev poslovanja s prebivalstvom ter malimi in srednjimi podjetji in stroškovna ter procesna učinkovitost.

Triglav se zavzema za kapitalsko trdnost banke
Največja lastnika Abanke sta Zavarovalnica Triglav in Sava, ki imata skupaj skoraj 50 odstotkov delnic banke. Skupaj z lastniki še dobrih 25 odstotkov delnic sta lani oblikovali konzorcij za prodajo banke, a so namero nato opustili. Prvi mož Zavarovalnice Triglav Matjaž Rakovec se je pretekli teden na okrogli mizi ob začetku sejma Kapital 2012 zavzel za kapitalsko trdnost banke, več pa o nameri Triglava kot lastnika ni izdal. Je pa poudaril, da ima zavarovalnica rekordne kapitalske presežke, ki jih želi dobro naložiti.