Združeni Abanka in Banka Celje imata okoli 10-odstotni tržni delež. Foto: BoBo
Združeni Abanka in Banka Celje imata okoli 10-odstotni tržni delež. Foto: BoBo

Z vpisom pripojitve Banke Celje k Abanki Vipa v sodni register je formalno zaživela nova banka, ki se bo imenovala le Abanka. Popolna integracija, tudi informacijska, pa bo končana do konca prihodnjega leta. Predsednik uprave nove banke bo zdajšnji predsednik uprave Abanke Jože Lenič, ki zatrjuje, da se za komitente obeh bank za zdaj ne bo spremenilo nič.

Sedež banke bo v Ljubljani, Banka Celje pa bo z dnem pripojitve prenehala poslovati kot samostojna pravna oseba. Vse njene obveznosti in pravice bodo prenesene na Abanko kot njeno pravno naslednico.

Združena banka pa naj bi bila usmerjena predvsem v poslovanje s prebivalstvom ter malimi in srednje velikimi podjetji, so napovedali. "Abanka bo zagotavljala dolgoročno donosnost kapitala in s tem postala zanimiva za prihodnje investitorje," je še napovedoval predsednik uprave nove združene Abanke Jože Lenič.

Kaj bo glede števila zaposlenih, v obeh bankah je zdaj približno 1300 zaposlenih, in števila poslovalnic prinesla združitev, za zdaj ne želijo razkriti. Neuradno naj bi brez dela ostalo 300 zaposlenih, zaprli pa naj bi 10 poslovalnic.

Nadaljevanje konsolidacije bančnega sistema
"Proces združevanja Abanke in Banke Celje je ključen korak v smeri konsolidacije bančnega sistema s končnim ciljem potrditi in omogočiti vzdržno in stabilno rast slovenskega bančnega sistema," je formalno združitev pospremil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Nova banka bo imela 10 odstotkov trga
Zaživela je združena Abanka
Nova banka bo imela 10 odstotkov trga
Zaživela je združena Abanka