Gospodarstvo
Odličen prodajni izid Alibabe na kitajski dan samskih. Foto: Reuters

Dodaj v

Alibaba na kitajski dan samskih v pičlih 85 sekundah dosegel milijardo dolarjev nakupov

Ma se prihodnje leto umika z vrha podjetja
12. november 2018 ob 11:48
Šanghaj - MMC RTV SLO, STA

Kitajski spletni kupci so na kitajski dan samskih na kitajskem spletnem velikanu Alibaba naročili za 30,7 milijarde dolarjev, pri čemer so samo v pičlih prvih 85 sekundah največjega nakupovalnega dneva na svetu naročili za več kot milijardo dolarjev izdelkov (855 milijonov evrov).

A čeprav je bila količina naročil rekordna, je bila rast glede na lanske številke nižja kot pretekla leta, dvignila se je namreč za 27 odstotkov, lani pa za 39-odstotkov.

Dan samskih, ki je bil prvotno zamišljen kot neuraden praznik za vse neporočene na Kitajskem, je Alibaba pred desetletjem izkoristila za promocijo po zgledu ameriškega nakupovalnega praznika črnega petka. Na ta dan lahko kupci izkoristijo velike popuste, še dodatno se je "projekt" prijel zaradi vedno večje priljubljenosti plačevanja prek pametnih telefonov.

Izvršni direktor podjetja Daniel Džang je, kot poroča BBC, nakupovalno mrzlico označil kot jasen znak, da "kupci nadaljujejo možnosti za nadgradnjo svojega vsakdanjega življenjskega sloga". Dogodek so v soboto odprli z gala dogodkom, na katerem je nastopila tudi ameriška pevka Mariah Carey.

Lani je kitajski spletni velikan, ki ponuja več kot 180.000 znamk, novembrski prodajni dogodek dogodek razširil tudi na nekatere zahodne trge.

Ustanovitelj podjetja Jack Ma naj bi se, tako je podjetje sporočilo septembra, prihodnje leto umaknil z vrha podjetja in vodenje prepustil zdajšnjemu izvršnemu direktorju Džangu.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Jon Sneg
# 12.11.2018 ob 14:02
Dan samskih, razni Črni petki,...., samo da se troši. Še kak teden ali dva, pa začnejo trgovci iz vseh topov streljati razne božične in novoletne akcije. Iz homo sapiensa v homo consumerismus
ElTorro
# 12.11.2018 ob 12:10
Lansko leto se je kitajski spletni velikan, ki ponuja več kot 180.000 znamk, razširil tudi nekatere zahodne trge, aplikacija AliExpress je tako na voljo tudi v ZDA in Veliki Britaniji.


"Zahodni trgi" imajo dostop do AliExpressa že lepo število let.
ElTorro
# 12.11.2018 ob 13:06
@audiac
Imaš možnost zadetke omejiti samo na tiste z brezplačno poštnino, pa se problemu izogneš....
pacoman
# 12.11.2018 ob 13:07
"Alibaba na kitajski dan samskih v pičlih 85 sekundah dosegel milijardo dolarjev nakupov"

-------------

Od nakupljenega blaga je bila verjetno velika večina lutk za samske :)
audiac
# 12.11.2018 ob 12:28
No,nekih velikih akcij z resnično ugodno ceno niti ni zaslediti kaj preveč.Razen pri že tako cenenih in nekvalitetnih izdelkih.Bolj psihiranje folka na ta dan.Kvaliteta se je sicer tam na splošno res malo izboljšala,cene pa so šle seveda kar lepo (preveč?) navzgor.Na veliko so recimo začeli tudi na Aliju zganjati stare finte s poštninami,kar občutno podraži ceno marsikaterega izdelka.V bistvu bi morala sama spletna štacuna prepovedati manipulacijo,da stane izdelek recimo 2€,poštnina pa je 3€.Samo zato,da pride nek trgovec na vrh kot najcenejši ponudnik.Kar seveda pri seštevku seveda ponavadi ni
Pred nakupom obvezno preveriti ceno ("kao") poštnine!
ElTorro
# 12.11.2018 ob 19:42
Dlakocepiš.
audiac
# 12.11.2018 ob 15:47
Torr
Imaš možnost zadetke omejiti samo na tiste z brezplačno poštnino, pa se problemu izogneš.

In kaj sem s tem naredil??? Določen najugodnejši izdelek se pa večkrat vseeno najde med tistimi,ki ima nekaj poštnine,ampak je v seštevku manj kot isti freeshipping izdelek? Če tako zadetek omejim s tvojim predlogom,lahko sam sebi eliminiram najugodnejšo ponudbo.Se pravi,da je ta rešitev ponavadi slaba.
tratnikk
# 12.11.2018 ob 13:25
ElTorro: Hvala, smo popravili. lp
Blumi
# 15.11.2018 ob 21:37
Kako pa to?

A niso na Kitajskem sami reveži, taki, ki delajo za pest riža na dan?
KunteKinte
# 14.11.2018 ob 07:50
Kakovost izdelkov je na alibabi pod vprašajem.. moja izkušnja je taka
Bivši uporabnik
# 13.11.2018 ob 13:26
pri alibabi bo predvsem zdej to najbolj pomembno, kdo bo po "odstopu" ustanovitelja pobral smetano oz pod domače ali bo prevladal kitajski ali ameriški interes. zaradi takšni števillk (upam,da veste, da gre tukaj za promet, ki poseka ves ebay, amazon ipd skupaj) se lahko dejansko države začnejo gledat preko puške. sploh s takšnim klovnom, kot je trump.
Bivši uporabnik
# 13.11.2018 ob 13:06
Od nakupljenega blaga je bila verjetno velika večina lutk za samske :)

da, kot pravi zahodni potrošnik bi bilo bolje,da kupujejo nože, puške in ostalo "taktično" opremo. ki bo naredila njihova življenja boljša.
Kazalo