Avtoprevozniki menijo, da bi morali denar za dražje vinjete dobiti nazaj prek subvencij. Foto: BoBo
Avtoprevozniki menijo, da bi morali denar za dražje vinjete dobiti nazaj prek subvencij. Foto: BoBo


Pogajali so se namreč o svežnju ukrepov, ki zajema tako nove cene vinjet kot ves sistem cestninjenja za tovorna vozila. V tem bodo več plačevala ekološko sporna vozila, medtem ko bodo ekološko sprejemljivejša razbremenili. Kot dodatno pomoč prevoznikom pa so zagotovili štiri milijone evrov sredstev za preteklo obdobje in letos.

Prevozniki bodo po besedah ministra Omerzele dobili ta sredstva iz podnebnega sklada. "In s tem so tudi končali pogajanja, si korektno podali roko in skupaj sprejeli odločitev, da je ta nov sistem cestninjenja potreben, da imamo dolgoročno vzdržno finančno politiko našega Darsa," je pojasnil Omrzel.
Klobasa upa na dodatne subvencije
Poklicali smo tudi predsednika sekcije avtoprevoznikov pri OPZS-ju Andreja Klobaso in ga povprašali, kaj sta se z ministrom Omerzelom dogovorila. Klobasa pravi, da so bila pogajanja dolgotrajna, skupaj z ministrom in drugimi odgovornimi pa so iskali najboljše rešitve: "Skomunicirala sva neko zadevo, ki pomeni štiri milijone evrov za subvencioniranje vozil, vse drugo pa je ostalo v zraku."

Klobasa pa je na vprašanje, ali torej podpirajo nove cen vinjet, odgovoril: "Na neki način podpiramo, vendar je treba slovenskim avtoprevoznikom, slovenskemu gospodarstvu prek subvencij ta denar vrniti."

Sicer pa naj bi se v torek sešli tako predstavniki obrtne zbornice, GZS-ja, kmetijske zbornice, sindikata kmetov in številni drugi ter preučili, kaj novi vladni ukrepi in tisti, ki so napovedani, prinašajo. Pri tem Klobasa upa, da bodo navzoči tudi predstavniki vlade, saj od vlade pričakujejo, da jim bo prisluhnila in da bo prevladal razum. Drugače pa bodo zagotovo sledili protesti z resnimi posledicami za vso državo.