Portfelj Avtotehne poleg obvladujoče družbe sestavlja 15 hčerinskih podjetij in 15 družb vnukinj s področij informacijske tehnologije, avtomobilizma, trgovine, proizvodnje in storitev, piše na spletni strani družbe. Foto: BoBo
Portfelj Avtotehne poleg obvladujoče družbe sestavlja 15 hčerinskih podjetij in 15 družb vnukinj s področij informacijske tehnologije, avtomobilizma, trgovine, proizvodnje in storitev, piše na spletni strani družbe. Foto: BoBo

Postopek je po oceni DUTB-ja pogoj za izboljšanje bonitete njenih hčerinskih družb in bo imel srednjeročno pozitiven vpliv na njihovo poslovanje. "DUTB, katerega vsota finančnih terjatev trenutno znaša 58 odstotkov finančnih obveznosti Avtotehne, je predlog vložil z namenom izboljšanja sistema korporativnega upravljanja in razrešitve nevzdržne strukture financiranja na ravni krovne družbe," piše v danes objavljenem sporočilu na spletni strani t. i. slabe banke.

V okviru postopka prestrukturiranja Avtotehne DUTB načrtuje tudi lastniško prestrukturiranje, ki bo zmanjšalo zadolženost družbe. "DUTB se želi izogniti hitri in nenadzorovani prodaji naložb Avtotehne, a verjame, da bi zasebno strateško lastništvo hčerinskim družbam v razumnem obdobju lahko prineslo koristi," piše v sporočilu DUTB-ja.

Razvejana skupina Avtotehna
Avtotehna je sicer krovna družba v skupini Avtotehna. Njen portfelj poleg obvladujoče družbe sestavlja 15 hčerinskih podjetij in 15 družb vnukinj s področij informacijske tehnologije, avtomobilizma, trgovine, proizvodnje in storitev, piše na spletni strani družbe.

Med temi družbami so med drugim Avtera, Avtotehna oprema, Avtotehna VIS, Birotehna in Swatycomet, za katero skupina lani ni mogla najti ustreznega kupca.

Dolgoletne težave
Dnevnik je že pred časom pisal, da je velik del finančnih težav Avtotehne povezan zlasti s prevzemom mariborskega Swatyja in zreškega Cometa iz leta 2007 ter menedžerskim prevzemom Avtotehne na začetku leta 2008.

Vodstvo Avtotehne presenečeno
Vodstvo Avtotehne je nad ukrepom DUTB-ja presenečeno, saj so DUTB-ju že julija posredovali okvirni predlog ukrepov novega medbančnega dogovora zunaj insolvenčnih postopkov, podprt tudi z ugotovitvami neodvisnega poslovnega pregleda. Vodstvo še poudarja, da z DUTB-jem ni bil v smeri novega medbančnega dogovora opravljen noben razgovor.

V družbi so že ob obvestilu o odstopu DUTB-ja od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju Avtotehne sprejeli ukrepe v smeri zagotavljanja sredstev za poplačilo obveznosti, ki jim jih nalaga zakon. O njih bodo obvestili banke in DUTB, je sporočil glavni izvršni direktor Peter Štrbenk.

Predloga prisilne poravnave še niso prejeli, zato ga ne morejo komentirati, kot pa pravi Štrbenk, v Avtotehni do zdaj niso ugotovili plačilne nesposobnosti, saj Avtotehna na dan natančno poravnava vse svoje obveznosti.

Izvajalec neodvisnega poslovnega pregleda je ugotovitve predstavil Avtotehni in upnicam, pri čemer so seznanjeni s tem, da so banke zahtevale določene dopolnitve. Štrbenk je pojasnil, da z njimi za zdaj niso seznanjeni, dodal pa je, da več o tej zadevi za zdaj ne morejo komentirati.