Guverner Banke Slovenije meni, da dvigovanje denarja, glede na obseg sredstev, ki jih zaznavajo pri obrtnikih, ne bo večja težava. Foto: MMC RTV SLO
Guverner Banke Slovenije meni, da dvigovanje denarja, glede na obseg sredstev, ki jih zaznavajo pri obrtnikih, ne bo večja težava. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Način protesta obrtnikov je sicer legitimen, a ni preveč konstruktiven, meni guverner Banke Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Obrtniki protestirajo, Banka Slovenije miri

Vse vloge v slovenskem bančnem sistemu so popolnoma varne in na razpolago v vsakem trenutku, je še poudaril Kranjec, ki sicer ni želel razkriti, koliko gotovine je na razpolago v državi, a je zagotovil, da je številka višja od dveh milijard evrov.

Ob upoštevanju vpoglednih vlog samostojnih podjetnikov gre po pojasnilih viceguvernerja Darka Bohneca za nekaj več kot 300 milijonov evrov sredstev. "Številka o petih milijardah evrov je nam nerazumljiva," pa je dodal Kranjec. Po Bohnečevi oceni vloga varčevalcev v bankah ni enostranska, saj so ti mnogokrat tudi kreditojemalci in uporabniki drugih storitev, kot je plačilni promet. "Take poteze niso tiste, ki bi nam služile kot osnova za reševanja gospodarskih težav, v katerih trenutno smo," je še poudaril.

Guverner Banke Slovenije sicer pričakuje konstruktivnejši dialog obrtnikov in vlade, saj napad na banke v smislu, da se dvigajo prihranki, ni pravi. Predvsem bo tak dvig gotovine "dal napačen signal občanom, da gre morda za neko resno grožnjo", je pojasnil in dodal, da glede na obseg sredstev, ki jih zaznavajo pri obrtnikih, to ni večja težava.

"Apeliramo na obrtnike, da se raje pogovarjajo z vlado o reševanju njihovih zahtev," je dejal in nadaljeval, da se lahko "strinjamo s tem, da je vlada morda premalo prisluhnila zahtevam obrtnikov in prepočasi reševala te težave".

Obrtniki na Durs začeli pošiljati vloge za odlog plačil
Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je pretekli petek potrdil časovnico državljanske nepokorščine, ki jo bodo izvedli, če z vlado ne dosežejo kompromisa o ključnih zahtevah. Z današnjim dnem so prekinili plačevanje prispevkov oz. davčno upravo zaprosili za odlog plačil. Predsednik upravnega odbora OZS-ja Štefan Grosar je za Radio Slovenija povedal: "Zaprosili smo naše področne obrtne zbornice, da pomagajo članom pripraviti vloge za odlog oz. obročno odplačevanje prispevkov in te začeli vlagati z današnjim dnem na Durs."

Grosar še pravi, da ima velika večina njihovega članstva, "okoli od 70 do 80 odstotkov" hude težave s plačilno nedisciplino in da je to področje treba urediti. "Če bi parlament predloge vlade sprejel, približno v taki obliki, kot je bilo pripeljano v parlament, bomo vsekakor začeli odstopati od svojih zahtev," pa je povedal o tem, kako dolgo bodo vztrajali pri protestu.

11. marca bodo izpraznili bankomate
Po načrtih bodo protest nadaljevali 11. marca, ko bodo iz bankomatov dvignili gotovino, 14. marca pa bodo to dvignili še iz bank. Dva dni pozneje, torej 16. marca, bodo izvedli protest, za 18. aprila pa so napovedali popolno zaporo Slovenije.

Obrtniki protestirajo, Banka Slovenije miri