Ena izmed toženih bank je tudi JPMorgan Chase. Foto: EPA
Ena izmed toženih bank je tudi JPMorgan Chase. Foto: EPA

Proti velikim finančnim institucijam, kot so Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Royal Bank of Scotland in Deutsche Bank, je bilo namreč vloženih veliko zasebnih tožb zaradi izgub, ki so bile tožnikom povzročene zaradi bančnih prirejanj londonske medbančne obrestne mere libor.

Okrožna sodnica v New Yorku Naomi Reice Buchwald je zavrgla tožbo proti bankam zaradi kršenja zveznih protimonopolnih zakonov in tudi delno zavrgla obtožbe za manipulacije na tržišču surovin. Tožbe proti bankam so med drugimi vložili tudi mesto Baltimore in nekateri pokojninski skladi, ki trdijo, da so utrpeli izgube zaradi prirejanj liborja.

Libor je eden ključnih instrumentov svetovnega finančnega trga. Ta medbančna stopnja se uporablja za določanje cen kreditov, hipotek, vrednostnih papirjev in finančnih proizvodov. Višino liborja določa britansko bančno združenje na podlagi podatkov, ki jim jih posredujejo banke članice.

Sodnica je dejala, da je glede na to, da so banke morale plačati milijarde dolarjev kazni ameriškim vladnim regulatornim agencijam, njena odločitev nepričakovana, a je dodala, da morajo zasebni tožniki izpolniti nekatere pogoje, ki jih vladi ni treba izpolniti, vsi pa tega niso storili.

Kot poroča agencija Associated Press, so mesta in občinske agencije v ZDA proti bankam, ki so določale libor, vložili niz tožb. Umetno nizka obrestna mera libor je namreč znižala vrednost obveznic in drugih investicij, ki so nanjo vezane.

Milijardne izgube
Ameriški vladni nepremičninski agenciji Freddie Mac in Fannie Mae naj bi zaradi tega izgubili več kot 3 milijarde ameriških dolarjev.

Britanski banki Barclays in Royal Bank of Scotland ter švicarska UBS so se lani z ameriškimi in britanskimi regulatornimi institucijami dogovorile o plačilu visokih kazni zaradi škandala, povezanega z liborjem. Največjo kazen, 1,5 milijarde dolarjev, je plačala švicarska banka UBS.