Družbe iz skupine Pivovarna Laško že od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic. Foto: BoBo
Družbe iz skupine Pivovarna Laško že od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic. Foto: BoBo
Agrokor
Zanimanje za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem, ki je svojo ponudbo za nakup Mercatorja zvišal na 221 evrov za delnico. Foto: MMC RTV SLO
O prodaji Mercatorja še nič

Urad za varstvo konkurence je družbam iz skupine Pivovarna Laško in bankam omejil prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja. Nadzorniki pivovarne so zato prekinili sejo tik pred glasovanjem o morebitni prodaji dela Mercatorja.

Prepoved prostega razpolaganja z delnicami Mercatorja je že vpisana v Klirinško depotni družbi. Prenos Mercatorjevih delnic je tako do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence mogoč zgolj ob soglasju UVK-ja. V Agrokorju odločitve ne komentirajo, češ da gre za postopek, ki je še v teku.

Razlog za tak ukrep urada naj bi bil v usklajenem delovanju na skupščini Mercatorja, kjer so leta 2009 zamenjali nadzorni svet družbe. Podoben ukrep je UVK sicer izrekel že pred več kot dvema letoma, ko je razpolaganje z delnicami omejil Pivovarni Laško in Infondu Holdingu, prek katerega je lastništvo pivovarne obvladoval Boško Šrot.

Nadzorniki mimo novinarjev
Že dopoldne pa so se sestali nadzorniki Pivovarne Laško, ki naj bi sprejeli odločitev o prodaji 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju hrvaškemu Agrokorju. Način prodaje deleža - samostojno ali skupaj s konzorcijem bank - bi bil odvisen od bank, ki so se že dogovorile o skupni prodaji, a s tem za zdaj ne bo nič.

Nadzorniki so nato tik pred glasovanjem o prodaji deleža v Mercatorju prekinili sejo in se ob odhodu izognili novinarjem. Kdaj bo torej sprejeta odločitev, kaj bodo storili z deležem v največjem slovenskem trgovskem posjetju, se tako še ne ve.

Pivovarna s 450 milijoni evrov dolgov
Laščani bi se sicer bankam pri prodaji pridružili le, če bi jim te podaljšale rok za vračanje posojil. Večina od 450 milijonov evrov posojil Pivovarni Laško bo namreč zapadla konec junija, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj. Postopki pred UVK-jem bi tako lahko ogrozili solventnost pivovarne, ki želi del teh posojil poplačati iz prodaje deleža v Mercatorju.

Kako iz finančnih težav?
Nadzorni svet Pivovarne Laško naj bi znova razmislil tudi o možnostih, kako bi se pivovarna izvila iz finančnih težav. Na voljo pa ima odprodajo premoženja, dokapitalizacijo ali reprogram bančnih posojil.

Glede na izkazano pripravljenost bankirjev za reprogram posojil in ob tem, da banke pivovarni ponujajo zanjo nesprejemljiv sporazum o skupni prodaji deleža v Mercatorju, postaja vse bolj verjetna samostojna prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju.

Lahovnik: To je najslabši mogoč scenarij
Predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Matej Lahovnik je dejal, da je to najslabši mogoč scenarij, saj si Mercator v lastniški strukturi ne želi družbe.

Bolje bi bilo, da banke - kot lastnice in upnice - pivovarni reprogramirajo posojila, večinski delež Mercatorja pa nato skupaj z deležem pivovarske skupine ponudijo na mednarodnem tenderju najboljšemu ponudniku.

Če bi se v Laškem vseeno odločili za prodajo deleža Agrokorju, je zgodba končana. V tem primeru bi se v potek dogodkov morala vključiti Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki bi preverila, ali bi Agrokor za Mercator moral dejansko objaviti prevzemno ponudbo.Odločitev nadzornikov je sicer težko napovedati, saj so mogoči vsi scenariji, je še dodal Lahovnik.

Janković bi med lastniki Mercatorja rad videl dobavitelje
Župan Ljubljane in nekdanji šef Mercatorja Zoran Janković je za STA dogajanje komentiral z besedami, da naj banke slovenskim dobaviteljem Mercatorja dajo dolgoročne kredite, saj bi tako lahko oblikovali "blok, družbo pooblaščenko, kjer bi imeli 24,9 odstotka proizvajalci".

Drugi blok pa bi po njegovem mnenju lahko oblikovali Kad in ostale finančne institucije, pri tem pa poudarja pomen vizij bank. Sicer pa imajo Laščani po njegovem mnenju sedaj možnost, da ponudbo Agrokorja bodisi sprejmejo, ali zavrnejo.

Ob tem je izrazil zaskrbljenost, kaj se bo zgodilo z Mercatorjem, ki je po njegovih besedah generator razvoja v Sloveniji, kjer mora tudi ostati. Z maloprodajnega vidika pa se v Sloveniji tudi s prodajo Agrokorju ne bo nič spremenilo, morda se bi zaprle le nekatere manjše in nerentabilne trgovine.

Spremembe pa bi nastale na drugih trgih, predvsem na Hrvaškem ter v Srbiji. Ključna sprememba bo, da se bodo vse vizije in razvoj dogajale v Zagrebu, je še dodal ljubljanski župan.

Laščani bi lahko poplačali polovico dolga
Družbe iz skupine Pivovarna Laško že od 4. februarja prodajajo skupaj 878.840 delnic oziroma 23,34-odstotni delež v Mercatorju. Pivovarna Laško prodaja 317.498 delnic, Pivovarna Union in Radenska, ki sodita pod okrilje skupine laške pivovarne, pa 464.390 delnic oziroma 96.952 delnic.

Nadzorna sveta Radenske in Pivovarne Union sta prodajo deležev v Mercatorju obravnavala že v petek. Ker pa je predmet razpisa skupni sveženj delnic Mercatorja, je končna odločitev vezana na soglasje vseh treh nadzornih svetov, torej tudi nadzornega sveta Pivovarne Laško.

Zanimanje za delež Laščanov v Mercatorju so izkazali trije ponudniki, pogajanja pa se nadaljujejo le s hrvaškim Agrokorjem. Ta je prejšnji teden zvišal svojo ponudbo za nakup Mercatorja na 221 evrov za delnico. Če bi torej Laščani svoj delež prodali hrvaškemu trgovcu, bi kupnina znašala okoli 200 milijonov evrov, kar je skoraj polovica vseh njihovih dolgov.

O prodaji Mercatorja še nič