Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je v ponedeljek dal vedeti, da družbe iz skupine Pivovarne Laško Mercatorja ne bodo prodale Agrokorju, če jim bodo banke odobrile moratorij na odplačevanje posojil. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je v ponedeljek dal vedeti, da družbe iz skupine Pivovarne Laško Mercatorja ne bodo prodale Agrokorju, če jim bodo banke odobrile moratorij na odplačevanje posojil. Foto: MMC RTV SLO

Konec junija bo namreč zapadla večina od 450 milijonov evrov dolga Pivovarne Laško. Do takrat mora Laško pridobiti svež kapital ali odprodati naložbe, med njimi skoraj četrtino Mercatorja.

Hrvaški podjetnik - lastnik podjetja Orbico - in generalni konzul Slovenije na Hrvaškem Branko Roglić je za hrvaški časopis Globus dejal, da je od Panvite prejel ponudbo, da se pridruži konzorciju slovenskih podjetij, ki bi dokapitalizirala Pivovarno Laško. Sam je Laško pripravljen dokapitalizirati za 50 milijonov evrov, bo pa, če bo projekt uspel, skušal doseči, da bi se Mercator in Konzum združila, Mercatorja pa sam ne namerava kupiti.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je v ponedeljek dal vedeti, da družbe iz skupine Pivovarne Laško Mercatorja ne bodo prodale Agrokorju, če jim bodo banke odobrile moratorij na odplačevanje posojil. O ponudbi o oblikovanju konzorcija, ki bi prodajal okoli 60 odstotkov Mercatorja, je Zorko namreč dejal, da je zanje sprejemljiva le, če bodo banke upnice finančno usposobile Pivovarno Laško.

NLB: Deleža v Mercatorju in Laškem sta na prodaj
Iz NLB-ja so pred tem sporočili, da sta 10,75-odstotni delež Mercatorja in 19,59-odstotni delež Pivovarne Laško na prodaj, saj strategija banke predvideva odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke. NLB zato podpira oblikovanje konzorcijev, ki bi prodajali večino v eni ali obeh družbah.

Svet delavcev Pivovarne Laško je za svojega predstavnika v nadzornem svetu družbe izvolil Bojana Cizeja. Prejšnji teden je kot predstavnik delavcev v nadzornem svetu pivovarne sicer odstopil Andrej Kebe.

Torkovega srečanja bank in uprave Pivovarne Laško so se udeležili predstavniki NLB-ja, Unicredita Slovenije, Gorenjske Banke, Abanke, Banke Koper in Hypo Alpe-Adria Banke, govorili pa so prav o paketni prodaji Mercatorja. Paketna prodaja okoli 60 odstotkov največjega trgovca bi bila namreč v interesu lastnikov.

Zorko je na ponedeljkovi novinarski konferenci tudi povedal, da je osnutek pogodbe z Agrokorjem skorajda pripravljen.