Ni jasno, katera Boeingova letala bo Iran Air kupil. Od leta 1979 je imel Iran težave z nakupi letal in rezervnih delov z Zahoda, potniki na iranskih letališčih pa pogosto čakajo na popravila starih letal. Foto: Reuters
Ni jasno, katera Boeingova letala bo Iran Air kupil. Od leta 1979 je imel Iran težave z nakupi letal in rezervnih delov z Zahoda, potniki na iranskih letališčih pa pogosto čakajo na popravila starih letal. Foto: Reuters
Iran Air
Morda bo Iran Air kupil le ozkotrupna letala Boeing 737, morda pa tudi širokotrupna 777 ali 787 Dreamliner. Foto: Reuters

Kot so sporočili v Boeingu, so z Iran Airom podpisali memorandum, v katerem je iranski prevoznik izrazil namero o nakupu civilnih letal. Gre za zgodovinski posel, saj gre za prvo prodajo Boeinga Iranu po islamski revoluciji leta 1979. Sklenitev prodaje oziroma nakupa je sicer omogočil t. i. jedrski sporazum svetovnih sil z Iranom, ki je bil sklenjen lani. Pred Boeingom je sicer še večji posel z Iranom sklenil evropski proizvajalec letal Airbus, ki je januarja dosegel 27-milijardni dogovor o prodaji 118 letal.

Prodaja letal Iranu bo povzročila dodatno delo v Boeingovih tovarnah v ameriških zveznih državah Washington in Južna Karolina, poroča Reuters. Podjetje s sedežem v Čikagu sicer ni objavilo števila ali tipa letal, ki jih bo prodalo, prav tako pa ni znano, kdaj bodo dostavljena. Vodja iranske Organizacije za civilno letalstvo, Ali Abedzadeh, je medtem dejal, da je bil dogovorjen nakup 100 letal.

Tak posel bi bil vreden okoli 11 milijard dolarjev, če bi Iran Air kupil le ozkotrupna letala Boeing 737, morda pa tudi dvakrat toliko, če bo del posla tudi večje število širokotrupnih letal Boeing 777 ali 787 Dreamliner.

Nekateri kongresniki pravijo, da jih skrbi
Nekateri ameriški kongresniki so izrazili bojazen, da bi lahko dogovor ogrozil ameriško nacionalno varnost, Boeing pa je sporočil, da je dogovarjanje potekalo z dovoljenjem ameriške vlade, saj je Iran spoštoval vse obveznosti, ki izhajajo iz jedrskega sporazuma. V Boeingu so še sporočili, da bodo še naprej sledili vladi glede sodelovanja z iranskimi letalskimi prevozniki. Vse pogodbe s prevozniki iz Irana bodo tako odvisne od odobritve vlade v Washingtonu.

Predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je dejal, da sporazum z Iranom, dosežen lansko poletje, omogoča proizvajalcem civilnih letal, tudi ameriškim, sklepanje poslovnih vezi z Iranom.