Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
Alternativnih naložb je v razvitem svetu za 7,7 trilijona dolarjev, kar predstavlja 12- do 13-odstotni delež. V Sloveniji je ta delež več kot dvakrat nižji. Foto: Reuters
S Krkinimi delnicami je bilo v torek na Ljubljanski borzi največ prometa, 676 tisoč evrov. Tečaj se je zvišal za skoraj poldrugi odstotek, na 52 evrov. Višje vrednosti Krkine delnice februarja niso poznale. Foto: MMC RTV SLO
Warren Buffett
Milijarder Warren Buffett je v pogovoru za CNBC poudaril, da delnice v ZDA še niso previsoko ovrednotene, zato je njegov holding Berkshire Hathaway od ameriških volitev do danes v delnice vložil dodatnih 20 milijard dolarjev. "Nismo v območju borznega balona," je povedal in dodal, da je treba gledati tudi na obrestne mere: "Če bi bile obresti sedem- ali osemodstotne, potem bi bile cene delnice izjemno visoke, tako pa niso." Donosnost desetletne ameriške obveznice je 2,36 odstotka. Foto: Reuters

Dodaj v

Alternativne naložbe za boljšo razpršitev tveganja

SBITOP letos pridobil deset odstotkov
1. marec 2017 ob 06:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Sloveniji noben pokojninski sklad ali institucionalni investitor nima več kot pet odstotkov portfelja v t. i. alternativnih naložbah, ki praviloma prinašajo lepe donose, pomagajo pa tudi ustvarjati delovna mesta.

Zakaj Cimosa ne kupi kak slovenski sklad, je bila iztočnica razprave v Studiu City, ki odpira nekatere pereče teme. Gosta voditelja Marcela Štefančiča sta bila Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, in Alenka Žnidaršič Kranjc, predsednica uprave Prve Group. "Svetovni trend je izrazit: alternativnih naložb je za 7,7 trilijona dolarjev, kar ob podatku, da je tržna kapitalizacija na vseh 60 ključnih borzah sveta 69 trilijonov dolarjev, pomeni 12- do 13-odstotni delež. V Sloveniji noben pokojninski sklad ali institucionalni investitor nima več kot pet odstotkov portfelja v t. i. alternativnih naložbah," je povedal Borut Jamnik.

Kaj so alternati

vne naložbe?
V Sloveniji torej precej zaostajamo za razvitim svetom z vidika izpostavljenosti in razvoja trga tovrstnih naložb. Za pojasnilo smo prosili Mihajla Todurova iz Vzajemci Skupine: "Pri alternativnih naložbah moramo najprej povedati, kaj so. To so naložbe, ki praviloma ne spadajo med tradicionalne naložbene tipe, kot so delnice, obveznice in denar. To so na primer surovine, hedge skladi, skladi zasebnega kapitala, zbirateljski predmeti in nepremičnine. Pogosto gre za bolj kompleksne dobrine, ki jih težje ovrednotimo in težje zamenjamo za denar. Tehnično gledano, lahko med alternativne naložbe štejemo tudi zbirko kovancev. Med alternativne naložbe pa največkrat prištevamo hedge sklade, sklade zasebnega kapitala, nepremičnine in fizične surovine."

Visoki donosi, nova delovna mesta ...
Ko vlagatelji kupujejo delnice na prostem trgu, pravzaprav ne vlagajo v pravem pomenu besede, saj se vloženi denar ne porabi za prihodnjo proizvodnjo, ampak je pogosto možnost izhoda začetnim vlagateljem, ki so vložili v zagon posla. "Ti so tisti, ki so z naložbo ustvarili realno vrednost novih delovnih mest, zgradili tovarno ali pa zagnali novo storitveno podjetje. Ti so tudi tisti, ki so (po uvrstitvi delnic podjetja na borzo) ustvarili pogosto izjemno visoke donose. Seveda so tako začetni vložki kot tudi sprejeta tveganja v teh primerih bistveno višja. In visoki donosi (ter posledično tudi višje tveganje) v kombinaciji s tem, da nekdo pomaga ustvarjati nova delovna mesta, je pogosto vzrok za to, da se vlagatelji uporabljajo alternativne naložbe."

Glavni namen: razpršitev tveganja
"Vendar, če nekdo želi prisostvovati v začetnih fazah donosnih poslov, ki ustvarjajo dodano vrednost in nova delovna mesta, naj raje pritegne sklade zasebnega kapitala ali podjetniških obveznic, saj se s tem občutno bolj razbije končno tveganje. Glavni namen alternativnih naložb pa nikakor ne sme biti zamenjava portfelja, ampak le dopolnitev s ciljem boljše razpršitve ter posledično nižjega tveganja naložbenega portfelja. Ker so te naložbe praviloma nizko korelirane z dogajanjem na trgih, svoje delo opravljajo odlično. In tudi donosnost tovrstnih naložb, če gledamo v preteklost, je najbolj presegla donosnost splošnih delniških trgov. Na tem mestu moram spet poudariti: glavni namen alternativnih naložb ni zamenjava portfelja, ampak boljša razpršitev," še dodaja Todurov.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 28. februar:

INTEREUROPA

+3,93 %

1,85 EUR
PETROL

+3,19 %

356,00
KRKA+1,36 %52,00
SAVA RE+1,18 %17,20
LUKA KOPER

+1,05 %

28,80
ZAV. TRIGLAV

+0,73 %

26,80
TELEKOM+0,05 %87,00
GORENJE

+0,00 %

6,60

SBITOP letos pridobil deset odstotkov
Na Ljubljanski borzi, če se dotaknemo še klasičnih naložb, se medtem nadaljuje rast. Indeks SBITOP se je v torek zvišal šestič v zadnjih sedmih dneh in februarja končal pri 791 točkah, tako da je od začetka leta že za deset odstotkov v plusu, kar je donos, ki je več kot zadovoljiv že na letni ravni. Dow Jones je v prvih dveh letošnjih mesecih pridobil pol manj kot SBITOP, pet odstotkov. V New Yorku je sicer včeraj splavala priložnost za neverjeten dosežek. Dow Jonesu (20.812 točk) ni uspelo trinajstič zapored postaviti rekordnih vrednosti, kar bi bilo prvič v 120-letni zgodovini tega indeksa. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da je bila gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju 1,9-odstotna, v celotnem lanskem letu pa 1,6-odstotna, kar je najmanj po letu 2011. Leta 2015 je bila rast BDP-ja v ZDA še 2,6-odstotna. V Sloveniji je bila lani gospodarska rast 2,5-odstotna.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
mikelekanzyani
# 01.03.2017 ob 06:59
Alternativne naložbe ja, recimo tvegane hipoteke. Je kdo že slišal?

Mislim, da smo ponovno tam kjer smo bili, čisto nič nas zadnja kriza ni naučila. Ljudje v vrstah čakajo na dražbah za nepremičnine, sedaj čakam svojo staro mamo, da me začne spraševat od delnic na Ljubljanski borzi.

In da ne bo sporazuma...imam denar v delnicah in sedaj služim, se mi pa zdi, da ljudje ponovno zgubljajo racionalno presojo.

P.S.: Borut Jamnik je zadnji, ki bi lahko svetoval o naložbah. Tako kot je on delal z državnim premoženjem mu ne bi zaupal tudi prihodka od zobne miške.
Krimsky
# 01.03.2017 ob 08:19
Zadnjič sem v mestu videl plakat, na katerem ponujajo vinjeto 'na pet obrokov'. Obšlo me je, da bi se usedel na pločnik in jokal kot malo dete. Ker se seveda še dobro spomnim časov, ko so čisto navadni delavci – gradili hiše. Pojutrišnjem boste mogoče pred restavracijo že lahko videli plakat »kosilo na tri obroke«.

Hkrati nas nagovarjajo, naj vlagamo in iztržimo iz 'finančnega inženiringa' zase nek profit, ki smo ga včasih kar – zaslužili s svojim lastnim delom!
~
Trik je v naslednjem:
vi ste za svoj denar mogoče morali celo delati, in sedaj naj bi ga vložili v igro okorelih profesionalcev brez kančka etike ali empatije, ki v življenju ne delajo nič drugega ... kot čakajo na take kot vi ...
sistemc.
# 01.03.2017 ob 07:24
Včeraj v Studiu City, danes prva novica na MMC. Vidim, da so spin doktorji spet začeli preparirati plebs.

Naj raje Jamnik in Kranjčeva povesta zakaj so donosi slovenskih pokojninskih skladov nižji ali primerljivi z donosom bančnega varčevanja, t.j. ena, dva ali tri procente letno.

Rop pri belem dnevu, punci pa to še ni dovolj, ona bi vlagala v še v drugi tir, pa v Cimos.
shadyman
# 01.03.2017 ob 08:38
S Krkinimi delnicami je bilo v torek na Ljubljanski borzi največ prometa, 676 milijonov evrov

To pa močno dvomim ... toliko prometa s Krkinimi delnicami ni v celem letu, kaj šele v enem dnevu.
aless70
# 01.03.2017 ob 07:42
Borut Jamnik??
Resno?
Pa on je glavni krivec za potop Cimosa.
.
Prosim, ne nas imeti za bedake!
Insider No. 1
# 01.03.2017 ob 08:05
Zakaj Cimosa ne kupi kak slovenski sklad

Smo videli. Malo informiranja s strani Marcela Stefančiča ne bi bilo slabo. FYI ena "barvna zavarovalnica" je bila ena izmed lastnic Cimosa pred prisilno poravnavo oz. največji lastnik z 21%. Ignoranca in spomin zlate ribice.
"krvodajalec"
# 01.03.2017 ob 11:35
Warren Buffett : "Nismo bv območju borznega balona . . .", a si šlogarco poklical, a si u kafe pogledal, a si staro mamo prašal?
Ubogi miliarderji, jim mora prhajat kot generalom, kadar raja gine!
Aj Kju
# 01.03.2017 ob 10:58
kakšne naložbe? skoraj 10 let je trajalo, da se je vse skupaj znormaliziralo. v 10 letih luknje smo prišparali ravno za macchiato.

moja generacija je še vedno ali prekarna ali na minimalcu, brez stanovanja, kredita, varnosti in oni naj bi investirali kam??
Belief
# 01.03.2017 ob 10:15
In Štefančič s takšnimi temami, postal si ena navadna korporacijska p...,lutka.

ko komunistom zmanjka denarja se vedno zatečejo po pomoč h kapitalistom. nič novega na levici
apollo11
# 01.03.2017 ob 10:59
Ajoj, kapitalistična ruleta se sesuva. Kdor je pameten, bo svoja sredstva umaknil iz kasinoja in investiral v zadružništvo, delilno ekonomijo, pametno specializacijo in ostale nove dinamične in innovativne oblike krožnega gospodarstva.

Hahahaha:))))......pa kje jih najdeš te prazne floskule, pozabil si vključiti še ostale besede kot so strategija, agenda, akcijski načrt, sinergija, itd, ki ne povedo nič in ustvarjajo samo dodatno meglo.
apollo11
# 01.03.2017 ob 10:13
Hahaha, pa to je hit......Marcel Štefančič sprašuje zakaj slovenski skladi ne kupijo Cimosa????Cimos pa skoraj 100% v slovenski lasti in zafuran do konca.

Štefančič pač fura to svojo ideološko agendo, popolnoma je ideloško zaslepljen, potem pa strela takšne neumnosti. Ampak ok, to je Slovenija in njega ne bo nihče odpustil.
sanja25
# 01.03.2017 ob 10:01
V razvitem svetu na takšen način pokojninski skladi tudi bankrotirajo, a to ste pa pozabili povedati??? In Štefančič s takšnimi temami, postal si ena navadna korporacijska p...,lutka.
Jon Sneg
# 01.03.2017 ob 07:31
Tedensko me kličejo iz raznih borzno-posredniških hiš in mi promovirajo ugodne naložbeno- špekulativne možnosti v zvezi z delnicami Apple-a ali Snapchat-a,...., govorijo mi o potencialu 30% ipd. Žalostno je, da to počno na skrajno neprofesionalen način in ne glede na to, da sem že takoj na začetku rekel, da me ne zanima, še kar poskušajo. Očitno se je pozabilo že veliko tega kar se je dogajalo leta 2008 in zdi se mi, da se balon ponovno polni,...
Trubadur
# 01.03.2017 ob 09:32
pomagajo pa tudi ustvarjati delovna mesta.

Nisem iz finančnih krogov, ampak mi lahko prosim nekdo razloži, kakšna delavna mesta ustvarjajo pokojninski skladi?
shadyman
# 01.03.2017 ob 11:53
Res je veliko presenečenje, da Buffet pravi, da še nismo v območju borznega balona ... not!

S tem, ko raja navali na delnice, te rastejo in on služi. Valda ne bo rekel, da je že balon, tudi, če bi bil v to prepričan.
mooodeeel
# 01.03.2017 ob 08:07
Investicija v eno samo podjetje z namenom razprsitve tveganja?:)) dandanes ko je na trgu nesteto ETFov, kjer z investicijo v enega samega razprsis svojo investicijo na celoten indeks, nam tukaj nek kavc strokovnjak razlaga kako bi pokojninski skladi morali vlagati v Cimos. Buahahaha...
tanj
# 01.03.2017 ob 07:47
Če iščejo gemblerje naj gredo v Las Vegas ali pa vsaj do Perle. Ljudi, ki nimajo blage veze o tem gemblu pa naj ti kramarji pustijo pri miru, ker posledice na koncu nese mali delničar, ti špekulanti pa rep med noge in zviz v drugi obleki v drug kurnik, iskat novih naivnih neznalcev.

To, da se je Modra zavarovalnica odločila kapital, ki ga je na račun kravje kupčije izpred let nagrebla iz proračuna, spravit v igro skladov, je pa predrznost in izigravanje brez primere... Pa resnično kdo verjame, da bodo zaposleni (vplačniki) imeli kaj od tega?? Upam, da ne in da jim zaposleni ne bodo nasedli. 7,6% donos...ja madona, lepo vas prosim no...
RobiK3a
# 01.03.2017 ob 12:35
Ne bo sreče za navadne ljudi, dokler se vse borze ne ukinejo, borzniki pa obsodijo na težke ječe.
Vključno s tistimi z alta skladov, ilirike (tisti tip z smešno presajenimi lasmi)...
Cini Minis
# 01.03.2017 ob 11:06
Ajoj, kapitalistična ruleta se sesuva @

Ni res, borze cvetijo, kot še nikoli in še nekaj časa bodo. Kdor je pameten bo še sledil bikovskem trendu. Seveda pa vsaka stvar, ki gre gor, gre enkrat dol. Kdaj? Nihče od nas nima kristalne krogle.
David_Veliki
# 01.03.2017 ob 07:37
Kako naj navaden smrtnik vloži v hedge sklade??? Mislim, da je to nemogoče...
mooodeeel
# 01.03.2017 ob 12:05
@aless 70: POD PI SEM!!!!
aless70
# 01.03.2017 ob 09:58
Zakaj Cimosa ne kupi kak slovenski sklad??
.
SD in ZL sta na zadnjih volitvah skupaj dobili ca. 100.000 glasov.
Oni preferirajo državno, "naše" lastništvo podjetij.

Naj vsak od njihovih volivcev da na mizo 1.000 € in skupaj zberejo 100.000.000 € - ravno nekje dovolj za nakup Cimosa.
Potem naj pa ustanovijo kolektivo, zadrugo, kolhoz, zavod Cimos... ...kar hočejo in "samoupravno" upravljajo z njim kot želijo.
.
Država, pa prosim roke ven iz mojih žepov!!
Belief
# 01.03.2017 ob 09:17
In da ne bo sporazuma...imam denar v delnicah in sedaj služim, se mi pa zdi, da ljudje ponovno zgubljajo racionalno presojo.

če bi zadnjih 10 let spremljal ta forum bi vedel, da racionalne presoje sploh nikoli ni bilo, in je torej ni mogoče ponovno izgubiti...
Dr. Kumrovec
# 01.03.2017 ob 10:32
Ajoj, kapitalistična ruleta se sesuva. Kdor je pameten, bo svoja sredstva umaknil iz kasinoja in investiral v zadružništvo, delilno ekonomijo, pametno specializacijo in ostale nove dinamične in innovativne oblike krožnega gospodarstva.
svyatoslav
# 01.03.2017 ob 09:42
Za leto 2017 je predviden hujši borzni zlom kot leta 2008.
Še je čas, da povlečete svoj denar iz raznih parazitskih skladov, ki živijo od vaših vlog.
Samo opominjam, da ne bo potem jokanje.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo