Frankfurt je v ponedeljek kljub novemu padcu nemškega konjunkturnega indeksa Ifo pridobival, tako da se je indeks DAX30 zvišal za odstotek. Foto: Reuters
Frankfurt je v ponedeljek kljub novemu padcu nemškega konjunkturnega indeksa Ifo pridobival, tako da se je indeks DAX30 zvišal za odstotek. Foto: Reuters
Dow Jones, ki je prejšnji teden izgubil 0,9 odstotka, je v ponedeljek zdrsnil še za nekaj točk. Foto: Reuters
Gorenjeve delnice so se v torek po petih dnevih padanja podražile in se za 2,44 odstotka odlepile s polletnega dna. Indeks SBI TOP (504 točke) je izgubil 0,16 odstotka. Krka je ob 1,373 milijona evrih prometa po petih dneh rasti rahlo zdrsnila. V prvi kotaciji so se najbolj, za sedem odstotkov, podražile Intereuropine delnice, ki ob simboličnem prometu redno skačejo v eno in drugo smer. Foto: BoBo

Proizvajalec iPhonov, ki se bliža 700 milijardam dolarjev tržne kapitalizacije (toliko ni bilo na borzi vredno še nobeno podjetje), je vsaj za zdaj zmagovalec patentnega spora s Samsungom, kar so vlagatelji znali nagraditi. Delnice so se podražile za dva odstotka in zavihtele nad 680 dolarjev, s tem pa so pomagale tehnološkemu indeksu Nasdaq (3.073 točk), da je ponedeljkovo trgovanje končal v rahlo pozitivnem območju.

V pričakovanju Bernankejevega govora
Elitni Dow Jones (13.124 točk) se je na začetku tedna znižal za četrtino odstotka. IBM-ove delnice so izgubile odstotek, Googlove pa 1,4 odstotka, saj bodo morali proizvajalci mobilnih naprav, ki uporabljajo Googlov operacijski sistem Android, razmisliti, kako naprej. Vlagatelji so sicer precej previdni pred govorom predsednika ameriške centralne banke Bena Bernankeja konec tedna, ki naj bi razkril, ali se bo Fed odločil za nove spodbujevalne ukrepe.

Promet zelo nizek
Avgusta so delnice na razvitih borzah zaradi pričakovanj, da bosta tako Fed kot Evropska centralna banka (sestanek ECB-ja bo 6. septembra) napovedala nove spodbujevalne ukrepe, vidno pridobivale. Zadnje dni so se strasti umirile, promet pa je zelo nizek. V New Yorku je na vse treh največjih borzah (NYSE, Nasdaq in Amex) včeraj lastnika zamenjalo 4,46 milijarde delnic, medtem ko znaša letošnje povprečje okrog 6,6 milijarde.

Finančne krivulje na Valu 202:

Kako je porota kalifornijskega sodišča kaznovala Samsung


Pesimizem japonske vlade

Torek se na finančnih trgih ni začel spodbudno. Tokijski delniški indeks Nikkei (9.033 točk) se je znižal za 0,57 odstotka in pristal na dvotedenskem dnu, potem ko je japonska vlada v rednem mesečnem poročilu znižala obete za domače gospodarstvo in pričakuje znižanje potrošnje, stanovanjske gradnje, izvoza, uvoza in industrijske proizvodnje. Frankfurtski DAX30 je izgubil okrog pol odstotka, vendar se obdržal nad 7.000 točkami. Lufthansine delnice so se pocenile za 1,7 odstotka, saj so stevardese najavile stavko.

Uspešna dražba italijanskih obveznic
Nafta brent, ki je bila v ponedeljek že nad 115 dolarji, je padlana 111,71 dolarja. Evro je dopoldne pogledal pod 1,25 dolarja, nato pa splezal na vse 1,2558 dolarja. Vzrok lahko iščemo predvsem v uspešni dražbi italijanskih triletnih obveznic. Povpraševanje je preseglo ponudbo, zahtevana donosnost pa se je znižala na 3,06 odstotka. Pri zadnji dražbi pred štirimi tedni je bila zahtevana donosnost za isti finančni inštrument 4,86-odstotna.

Tečaji delnic na Lj. borzi (28. avgust):

GORENJE

+2,44 %

4,20 EUR

LUKA KOPER

+1,66 %

6,75

TELEKOM

+0,50 %

60,00

PETROL

+0,47 %

172,80

KRKA

-0,19 %

42,20

MERCATOR

-0,83 %

113,10

ZAV. TRIGLAV

-1,68 %

11,415

NOVA KBM

-2,00 %

1,273


Nemška konjunktura pod vprašajem
V ponedeljek je DAX pridobil odstotek, čeprav je najpomembnejši nemški konjunkturni indeks Ifo četrti mesec zapored zdrsnil - z julijskih 103,3 na avgustovskih 102,3 točke. Analitiki so napovedovali, da se bo Ifo znižal na 102,7 točke. Če so nemška podjetja trenutna gospodarske razmere po julijskem občutnem poslabšanju ocenila le nekoliko slabše kot julija, pa so precej bolj pesimistična za prihodnje mesece. Kazalnik, ki kaže oceno trenutnih razmer, ni bistveno upadel, vendar je kazalnik pričakovanj za prihodnje pol leta zdrsnil za 1,3 točke na 94,2 točke, kar je najmanj od junija 2009.