Borzni komentar

Poudarki

  • Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
V New Yorku je bil teden negativen, vodilni delniški indeksi so izgubili vsaj odstotek, Dow Jones odstotek in pol, pri čemer je zdrsnil pod 25 tisoč točk. Razpoloženje ameriških potrošnikov, ki ga meri indeks univerze Michigan, je medtem marca naraslo na najvišjo vrednost v zadnjih 14 letih (z 99,7 na 102 točki). Foto: EPA
Evro je v petek zdrsnil na 1,226 dolarja, kar je najmanj po začetku meseca. Podatek o februarski inflaciji v evrskem območju (na letni ravni 1,1-odstotna rast cen) ni bistveno vplival na trgovanje. Foto: Reuters
Nemška poslovna banka Deutsche Bank je, čeprav je imela lani tretje leto zapored izgubo, svojim zaposlenim izplačala za skupaj 2,275 milijarde evrov bonusov. Leto prej je bilo bonusov le za 546 milijonov. Lastniki delnic se bodo morali tako kot lani zadovoljiti z 19 centi dividende na delnico. Foto: Reuters
Bear Stearns
Pred točno desetimi leti je bila investicijska banka Bear Stearns na kolenih, reševala jo je država (ki iste prakse, zanimivo, ni ponovila pol leta pozneje pri padcu banke Lehman Brothers), kupila pa (za "drobiž") banka JPMorgan. Foto: EPA

Dodaj v

Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"

Tudi Google ukinja oglaševanje kriptovalut
18. marec 2018 ob 06:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25.

Po Facebooku se je tudi Google odločil, da (z junijem) na svojih platformah prepove oglaševanje kriptovalut in promocijo vseh povezanih storitev. Cena bitcoina je v četrtek zdrsnila pod 8.000 dolarjev, nato okrevala, a je zdaj spet pod 8.000. Ripple je vreden le 0,60 dolarja. Soustanovitelj PayPala Peter Thiel, ki je zelo dejaven na trgu kriptovalut, pravi, da je treba ostati v dolgih pozicijah (z drugimi besedami: verjame v dolgoročno rast), računalniški strokovnjak John McAfee pa padec ethereuma na dobrih 500 dolarjev označuje za neracionalen, kar po njegovem mnenju ponuja veliko nakupno priložnost.

Nevarnost za padec pod 3.000 dolarjev
Čas bo povedal, ali se gospoda motita ali ne, vsekakor pa velik popravek, ki ga je doživel bitcoin (od 17. decembra do 6. februarja je izgubil 70 odstotkov), ni nič posebnega (med 30. novembrom 2013 in 14. januarjem 2015 je bitcoin strmoglavil celo za 87 odstotkov). A prav lahko se zgodi, da se bo padanje bitcoina nadaljevalo. Pri tehnični analizi namreč zelo malo manjka, da bo 50-dnevno drseče povprečje padlo pod 200-dnevnega, kar je pesimističen znak. Gre za t. i. smrtni križ (death cross). Če se bo bitcoinu res zgodil smrtni križ, bi to lahko prineslo padec vse do 2.800 dolarjev.

JP Morgan indekse kmalu vidi na novih rekordih
Vlagatelji očitno trenutno bolj kot kriptovalutam verjamejo delnicam, pa čeprav te niso poceni. Po podatkih banke Bank of America Merrill Lynch se je v zadnjem tednu v ameriške sklade, ki kupujejo delnice, nateklo za 43,3 milijarde dolarjev svežega denarja, kar je rekorden tedenski priliv. Istočasno je pesimizem vlagateljev zdrsnil na najnižjo točko po začetku leta, saj trenutno le 21,3 odstotka vlagateljev meni, da se bodo delnice v naslednjih mesecih pocenile. Pri Goldman Sachsu svojim strankam predlagajo, naj kupujejo predvsem delnice podjetij, ki imajo visoko rast prihodkov. Za celoten trg sicer letos ne vidijo posebnega potenciala rasti, saj napovedujejo, da bo newyorški indeks S&P 500 konec leta pri 2.850 točkah oziroma le sto točk višje, kot je danes. Bolj optimistični so pri banki JP Morgan, kjer v kratkem času vidijo indekse na novih rekordih, strankam pa svetujejo, da odmislijo strahove o trgovinskih vojnah.

Vrtoglavo vrednotenje Amazonovih delnic
V zadnjem tednu je S&P 500 izgubil 1,2 odstotka, potem ko je predsednik Trump odpustil državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je med drugim nasprotoval trgovinskim vojnam. Tudi tehnološke delnice so izgubile zalet – Nasdaq se je v petih dneh znižal za odstotek. Pojavljajo se pomisleki, koliko prostora za rast imajo sploh še nekateri tehnološki velikani. Vrednost Amazonovih delnic (1.571 USD) se je letos napihnila za dodatnih 35 odstotkov, z njimi se trguje z neverjetnim 167-kratnikom pričakovanega dobička, medtem ko se z delnicami, vključenimi v indeks S&P, v povprečju trguje pri 17-kratniku. Tehnološka podjetja naj bi sicer manj kot preostali sektorji uživala v pozitivnih učinkih nove ameriške davčne zakonodaje, res pa je, da jih bo manj prizadelo napovedano zviševanje obresti (prvič letos naj bi Fed obresti zvišal že v novem tednu), saj praviloma niso visoko zadolžena.

Dow Jones (ZDA)

24.946 točk

Nasdaq (ZDA)

7.481
DAX30 (Frankfurt)12.389
Nikkei (Tokio)21.676
10-letne am. obvezn.

donos: 2,85 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,247 %
EUR/USD

1,229

EUR/CHF

1,17

bitcoin

7.700 USD

nafta brent66,14 USD
zlato

1.314 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %

.

NYSE bo kmalu bogatejši za Spotify
Borzno dogajanje bodo kmalu popestrile delnice Spotifyja. Švedski ponudnik pretočne glasbe je napovedal, da se bo trgovanje z njegovimi delnicami v New Yorku (NYSE) začelo 3. aprila. Spotify se ni odločil za javno ponudbo delnic, ampak za neposreden vstop na delniški parket z že obstoječimi delnicami. Januarja so delnice menjale lastnike tudi pri ceni 132,50 dolarja, kar bi pomenilo, da je podjetje vredno več kot 23 milijard dolarjev. Spotify, ki ima 159 milijonov naročnikov (toda le 71 milijonov jih plačuje mesečno naročnino), je imelo lani za dobre štiri milijarde evrov prihodkov, kar je 38 odstotkov več kot leto prej, izguba pa se je povišala na 1,24 milijarde evrov. Dodajmo, da gre na borzo tudi Dropbox, ki ponuja hrambo podatkov v spletnem oblaku. V javni ponudbi delnic (IPO) bo vlagateljem na voljo 36 milijonov delnic, cena pa naj bi dosegla od 16 do 18 dolarjev, tako da bi lahko tržna vrednost podjetja znašala sedem milijard dolarjev.

10 let od zloma banke Bear Stearns
Leto 2008 je leto, ko mineva 10 let od finančne krize. Največ člankov in debat na to temo bo seveda septembra, saj je takrat padla banka Lehman Brothers, a spektakularen zlom se je napovedal že mesece prej. Prva domina, ki je padla, je bila marca 2008 banka Bear Stearns. Najmanjša investicijska banka na Wall Streetu je preživela veliko depresijo, črni ponedeljek 1987 in 11. september 2001, ne pa tudi divjih špekulacij na trgu toksičnih hipotekarnih posojil. V nekaj tednih je ostala brez denarja, delnice se strmoglavile, na pomoč je morala s skoraj 13 milijardami dolarjev priskočiti država, naposled jo je za smešno ceno (dva dolarja za delnico oz. 240 milijonov dolarjev) kupila JPMorgan Chase, s čimer je bilo konec bankine 85-letne samostojnosti.

Skladi propadali, direktor pa na turnirju bridža
Banko Bear Sterns so pokopala tvegana hipotekarna posojila, previsok finančni vzvod, katastrofalno upravljanje tveganj in tudi aroganca vodilnih. Ti so do zadnjega zatrjevali, da banka ni v likvidnostnih težavah. Na čelu banke je bil takrat že 15 let Jimmy Cayne. V dobro mu lahko štejemo vsaj to, da je prevzel odgovornost. Legenda pravi, da je julija 2007, ko so propadli nekateri hedge skladi, ki jih je upravljal Bear Stearns, Cayne sodeloval na turnirju bridža v Nashvillu, pri čemer ni bil dosegljiv na mobilni telefon, prav tako se ni odzival na elektronsko pošto. Revija Time ga je uvrstila na neslavni seznam 25 ljudi, ki so zakrivili finančno krizo.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 18.03.2018 ob 07:26
Tko je ko se prodaja meglo.... mogoce je blockchain tehnologija res nekaj vredna a je ne gre enaciti z bitcoinom..
ST11
# 18.03.2018 ob 07:33
Brez omembe Trumpa kmalu ne bo slo niti med kuharskimi nasveti.
seba goričan
# 18.03.2018 ob 07:33
Zdej je čas za nakup,berem že eno leto...kdo bi vedo
skera
# 18.03.2018 ob 07:51
Prej, ko je pa eno leto rasel pa ni bil Trump kriv.
Mr.Mr.
# 18.03.2018 ob 07:43
Tisti ki jih še imajo in upajo na višjo ceno bodo rekli; sedaj se splača kupit ko so poceni. :)
joc 2504
# 18.03.2018 ob 08:16
a ni zanimiva valuta?

nardiš novo valuto:
imaš 95% te valute, ji nabiješ rast (ker nima nobenih regulacij)
ko dobr naraste valuta, še ostali začnejo kupovat,
in ko rabš denar ji spustiš vrednost, pobereš zaslužke,
in odpreš novo valuto, in spet po istem postopku.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 07:40
Ekonomija je preprosta stvar, funkcionira, ko se v obtoku vrti dovolj sveže natiskanega denarja in ko ga zmanjkuje temu rečemo kriza. In kam zgine ves ta denar? Nikamor, nakopiči se na računih bogatih.
tetka
# 18.03.2018 ob 08:34
Kako sovražim te ekonometrične napovedi ...če bo padel še za 10% bo smrtni križ in bo padel do 25 aprila na 2900€, če pa ne bo padel za 10% ampak za 25% bo pa .....Strokovnjak John napoveduje da je treba verjeti v dolgoročno okrevanje, strokovnjak Bill pa verjame, da je potrebno prodati....In ta kvazi znanost ima celo fakultete in še posebej cenjeni so...v resnici pa je dogajanje na borzah odvisno od toliko spremenljivk, da noben model ni zanesljiv in končamo v variantah, ki so popolnoma nasprotujoče si...in ko se nekaj zgodi, se bo pol "strokovnjakov" hvalilo, češ vedeli smo, druga polovica pa bo molčala in napovedovala dalje, dokler ne zadanejo in se oni pohvalijo, kaki frajerji so...
rubin
# 18.03.2018 ob 07:34
Vidim da so se razni strokovnjaki za te stvari poskrili :)
apollo11
# 18.03.2018 ob 08:03
Kriptovalute so finančni trgi, kot vsi ostali. Izjemno volatilni v eno in drugo smer. Majhna skupina je zaslužila ogromno, svoj denar so jim prinesli tisti, ki so pozno vstopali na voz. Ampak ni jokanja, takšno so pravila, tako se svet vrti.

Ta blockchain je predvsem en velik marketing, ki je delal velik hype, da so ljudje s svojim denarjem drveli v kriptovalute in svoj denar dali starim mačkom, bogate ljudi so delali še bolj bogate :))).

Kriptovalute niso nobena prihodnost, gre za finančni inštrument, ki je dajal nenormalne donose in izgube. In nič drugega.

Tudi v Sloveniji smo se nafurali na ta blockchain neumnosti. Na nekem vladnem posvetu, kjer je sodeloval in ga soorganiziral sektretar pri Cerarju Tadej Slapnik ( to je tisti, ki je v enem mandatu vlade prioritete menjal od socialnega podjetništva, do zadružništva, do krožnega gospodarstva, na koncu je pristal v blockchain tehnologiji ) so predstavljali blockchain projekt, kjer boste za plačilo izvedeli, kjer je bila proizvedena elektrika, ki jo uporabljate doma v hiši ???'

Čakamo zdaj na nov slovenski blockchain projekt - burek z blockchain tehnologijo. Idemo.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 07:55
Ste lastnik pomembnega dela coinov, ki ste jih naredili v začetku zase, nato pa jih ponudil v menjavo za $. Ko ovce zagrizejo in dvigujejo ceno jim počasi dozirate coine. Ko pa se preplašijo začnete sami s sabo trgovat, da se cena coinu umetno dvigne in plahe ovce spet pridejo nazaj.
iconaan
# 18.03.2018 ob 07:37
Kje so zdaj oni glasni?
21.12.2012
# 18.03.2018 ob 08:26
zdaj je čas za nakup .... verjamite ... in prodajam za pošteno ceno.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:18
@red_sea
dolgovi s kreditnih kartc rastejo...


Kako prepričaš ljudi, da delajo zate. Pustiš jim, da se enormno zadolžijo. Zadolžen delavec je priden in ubogljiv.
Janez1965
# 18.03.2018 ob 08:41
Kot je nekje pisalo : 0 × 0 = 0

Sedaj boste nekateri skocili v luft : sem kupil po 12k in prodal po 18k.... in imam dobicek. Res je, imas.
Kaj pa ima tisti, ki je kupil po 18k ????

Ponzi, borzni mehurcki....
sosman
# 18.03.2018 ob 07:48
Pametni zdaj kupujejo BTC, raja bo pa spet na vrhu. In tako so eni vedno bogatejši...
MatjazP
# 18.03.2018 ob 08:53
Trgovanje s kriptovalutami je popolnoma zgrešen namen..
Kriptovalute so namenjene svobodni trgovini z blagom in storitvami, ne pa trgovini z njimi samimi.
Ampak pohlep in enoumje naredi iz vsake stvari - zgolj in samo pliložnost za kupi/prodaj hiter zaslužek.
Isto je bilo z internetom (dotcom), .. ,..
prim00z
# 18.03.2018 ob 07:54
razprodaja
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:41
@red_sea
V druži imamo avtoritete, ki so dolžne ljudi svariti pred goljufijami. Če te avtoritete zatajijo, jih je potrebno kaznovati.


Tako to izgleda v pravljičnem svetu. V realnem svetu avtoritet ni, so le častihlepni in pogoltni posamezniki.
joc 2504
# 18.03.2018 ob 08:27
a ni zanimiva valuta?

nardiš novo valuto:
imaš 95% te valute, ji nabiješ rast (ker nima nobenih regulacij)
ko dobr naraste valuta, še ostali začnejo kupovat,
in ko rabš denar ji spustiš vrednost, pobereš zaslužke,
in odpreš novo valuto, in spet po istem postopku.

aja rabu bi še dobro medijsko propagando,
in par finančnikov v oblekah,
ki govorijo, kako je ta valuta prihodnost.

@SvarunNoordung Bistvo kriptovalut je da niso regulirane. Kajti nacionalne banke so pred propadom in ljudje iščejo nov način plačevanja.

države pa iščejo nove vire hitrih zaslužkov.
red_sea
# 18.03.2018 ob 07:57
Če smo malo cinični, bitcoin bo služil kot sijajen grešni kozel za naslednje sesutje ekonomije. Ameriški potrošniki se zaradi desetletij neoliberalizma lomijo pod dolgovi: študentski dolgovi gredo v nebo:

At nearly $1.4 trillion in loans outstanding, student debt is now the second-largest source of household debt (after housing) and is the only form of consumer debt that continued to grow in the wake of the Great Recession.[1]

dolgovi s kreditnih kartc rastejo:

Revolving credit, mostly credit cards, increased by $11.2 billion to $1.023 trillion, the Federal Reserve said Monday. That nudged the figure past the $1.021 trillion high-water mark reached in April 2008, just before the housing and credit bubbles burst.

https://www.usatoday.com/story/money/201
8/01/08/credit-card-debt-hits-new-record-raising-warning-sign/1014921001/

Banke in politika ne bodo krivi, krivi bodo navadni delavci in ... bitcoin.
glasrazuma
# 18.03.2018 ob 11:44
Tisti, ki je rekel, da naj bi se raja obogatila z bitcoinom, naj se zbudi in spije kavo. Bitcoin je v skoraj v celoti v rokah peščice svinjsko bogatih, ki poleg vsega še grozno manipulirajo trg. Če se raja ne bo uprla bitcoinu, bomo le zamenjali oblastnike.

https://www.digitaltrends.com/computing/
who-owns-all-the-bitcoin/
ElTorro
# 18.03.2018 ob 08:57
V druži imamo avtoritete, ki so dolžne ljudi svariti pred goljufijami. Če te avtoritete zatajijo, jih je potrebno kaznovati.

Pred goljufijami, vsekakor. Kriptožetoni pač niso goljufija....

Ljudje pač morajo včasih prevzeti odgovornost za svoja dejanja, ne pa da krivijo druge (recimo banke v primeru CHF) za lastne neumnosti.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:36
...ne se bat še bo raslo, je še ogromno denarja, ki ga je treba pobrat neumnim ovcam.... vlagajte denar, ki ga lahko pogrešite.
nmes
# 18.03.2018 ob 08:16
banda. spravte se kej ustvarjat
ElTorro
# 18.03.2018 ob 11:30
Kripto valuta bo zamenjala v roku 5 let večji del flat valuto - papirnati denar

Ne bo. Ker je monetarna politika preveč pomembna, da bi si lahko privoščili njeno izgubo. In ker so žetoni bistveno preveč volatilni, da bi lahko opravljali funkcijo valute.
hero
# 18.03.2018 ob 09:28
@Mimobeznik na žalost ne zgubijo verodostojnosti, ker ljudje prehiro pozabimo kaj je kdo rekel/obljubil/naredil. Javno mnenje ustvarjajo mediji - le ti pa so pod nadzorom istih ljudi.
hero
# 18.03.2018 ob 09:13
Če Goldman Sachs kupi eno izmed največij kripto borz, potem pa v javnosti dela paniko in svari pred padci, potem vemo koliko je ura. Govorijo eno, delajo drugo. Največji hočejo znižat ceno bitcoina - ampak glede na to da vlagajo vanj, zgolj zato da ga bodo lahko še ceneje kupovali.
SamoRes
# 18.03.2018 ob 09:10
Ni še konec, zdaj pridejo še tisti hazarderji, ki ob padcu rešujejo tiste, ki že imajo.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:07
...in nekdo bo enkrat ugasnil luč in glej ga zlomka, coini bodo izginili.
veza
# 18.03.2018 ob 10:56
XFX
# 18.03.2018 ob 10:22

@veza
no, vsak denar, ki ga vržeš stran, boš nekoč pogrešal, ponavadi se vsi hvalimo, ko smo zaslužili in smo tiho, ko smo izgubili.

Edini denar, ki ga mečem stran in mi je dejansko žal zanj, je plačevanje davkov.


tu se na prvo žogo vsi strinjamo, a če nočeš plačevati davkov, moraš izstopiti iz sistema, tudi interneta ne smeš uporabljati in mobitela in cest in dohtarjev
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:29
@red_sea
Zanima pa me, če bodo mediji in politiki odgovarjali, ko bo prišlo do popolnega zloma?


ustanovili bomo združenje bitcoin, izgube bodo pokrili vsi davkoplačevalci
fair guy
# 18.03.2018 ob 22:23
In če že primerjamo z dot.com balonom. Ta balon je počil, ko je bil trg vreden 10 triljonov, kripto trg pa je bil najvišje 780 miljard, trenutno smo na 300 miljardah. In če vemo, da je danes svet veliko bolj požrešen kot pred 20 leti, ti to pove, da smo šele na začetku.
K_ris
# 18.03.2018 ob 17:33
@REsnica

Seveda lahko tudi z vlaganjem v nafto in zlato izgubiš. Je pa ena razlika. Cena zlata in nafte ne more pasti do 0.
ElTorro
# 18.03.2018 ob 14:06
Vse, kar imaš na banki, ima banka na voljo za svoje finančne mahinacije. In če propade, adijo "tvoj" denar.


Razen dejstva, da tega pač nima na voljo za mahinacije zaradi predpisov in nadzora regulatorja.
In razen dejstva, da za vloge jamči država, tako da denarja v primeru propada banke ne izgubiš.
Isao
# 18.03.2018 ob 10:09
Kupite delnice Cinkarne Celje.
joc 2504
# 18.03.2018 ob 08:47
regulacije bi bile potrebne za obstoj te valute,
oz. kaj daje vrednost tej valuti.
Bivši uporabnik
# 18.03.2018 ob 08:21
Sami pametni komentarji, ustvarjalci denarja iz zraka in lastniki toksičnih instrumentov pa igrajo monopoli naprej ... do bridkega poka vseh prenapihnjenih trgov ... kdaj bodo regulirali to, ne pa da jih zanima ukrivljenost banan.
fair guy
# 19.03.2018 ob 00:02
Evo, sveže novice.

G20 rejects cryptocurrency regulation since it doesn't pose a risk to global financial stability.

Enostavno nočejo regulirati kripto trga, ker trenutno kriptovalute ne ogrožajo svetovne finančne stabilnosti, saj le ta predstavlja manj kot 1% globalnih financ. In vi mislite, da je zadeva že za v koš? In te modele ful skrbi za našo finančno varnost. Aha, vidim.
fair guy
# 18.03.2018 ob 21:52
@veza
Nimam pojma o kriptih, a nekaj me moti, imam neke žetone, včeraj so bili vredni za en avto, recimo, danes ga hočem vplačat, pa so vredni pol manj, kako naj kupim avto?
Če bodo vredni še enkrat toliko, bom seveda vesel, kupil bom lahko avto in še mi bo ostalo, a v tej zgodbi je nekaj jasno, kriptih moraš nekoč kupiti ali pridelati za realen denar oziroma ustvariti na realni energiji in potem tudi z njim nekaj realnega kupiti, ne moreš ga jesti, niti se voziti z njim.


Če zadeve ne razumeš, oz. nočeš razumet, glede na to koliko dolgo ti že razlagamo, potem spizdi daleč stran od kriptovalut, ker zadeva pač ni za take kot si ti. Simple kot pasulj
ElTorro
# 18.03.2018 ob 14:18
do 100000 eur in v primeru da ne gre 3/4 bank v drek

Do 100.000 EUR za vsak TRR, ki ga imaš odprtega. Tisti, ki imajo privarčevanih več kot 100 tisočakov, se tega zavedajo, in denar razpršijo.
Tudi če gredo vse banke po gobe, ti država še zmeraj garantira ta denar. Verjetnost takšnega dogodka pa oceni sam....in ga recimo primerjaj z verjetnostjo izgube kripto sredstev.

To je, mimogrede, 100.000 EUR več kot ti kdor koli garantira za kripto žetone.
ATP
# 18.03.2018 ob 11:39
Ne, ne, ne prodat.

Sigurno bo do konca leta... koliko so bile napovedi lanskega december? 100K+ ;-)
ElTorro
# 18.03.2018 ob 11:01
tu se na prvo žogo vsi strinjamo, a če nočeš plačevati davkov, moraš izstopiti iz sistema, tudi interneta ne smeš uporabljati in mobitela in cest in dohtarjev


Jaz in par kolegov pa pridemo na "obisk" da mu poberemo vso premoženje - brez skrbi, tudi dostop do walletov bomo dobili po dovolj dolgem "prepričevanju".
hero
# 18.03.2018 ob 09:53
@Tao3 Pogooglaj "hype cycle graph" in ga primerjaj s krivujo bitcoina. To jaz mislim da se bo zgodilo. Se bo malo pobralo, ne bo pa več take rasti, da bi nekdo lahko obogatil z bitcoinom. Nekaj % pa še lahko pridobi, torej v tem se strinjam s teboj: DVAKRATNEGA HYPA NE BO

Bitcoin je za špekulante, res je, enako kot navadna borza z delnicami. In ja, kot že neštetokat rečeno, vloži samo toliko, kolikor si pripravjen izgubiti. Če se tega drži, ne moreš nikomur uničiti življenja.
Trgovanje s kriptovalutami je enako rizično kot v delnice, tudi delnice navadni ljudje ne kupujejo, če se na zadeve ne spoznajo. Saj sem tudi jaz prve pol leta vsak dan gledal grafe in se večinoma narobe odločal, po kakšnem letu šele dojameš, kako se trg obnaša - logično da si na začetku delaš izgubo.
marko28
# 18.03.2018 ob 09:15
Tao3 ti se kar tolaži v svojem obupu in finančne nepismenosti... se tipkamo čez par let...
mag.lepi
# 18.03.2018 ob 09:11
lol če kdo zaradi btc propada ali zgublja stanovanje se mu lahko samo smejiš... konc je blo že večkrat in jaz sem zmeraj po vašem koncu podupliral vložek tako da jaz se zelo veselim tega novega konca spet
apollo11
# 18.03.2018 ob 08:36
@sandiego1995

Dragi sandiego, čisto nihce ne ve kaj se bo zgodilo. Pametni vlagatelji so se ze izven igre, kdor vztraja v long pozicijah, je to bolj zaradi obupa, nima druge moznosti ali pa se gembla all inn. Sigurno pa pametni zdaj ne vstopajo. Hype je mimo, veliko je ranjenih in mrtvih, majhen del je pa seveda na boljsem.
Rocknrolla
# 19.03.2018 ob 10:49
Zakaj eni in isti vedno težite z tem kaj lahko počnete z kriptovalutami? Če ne vidite poante v uporabnosti blockchain tehnologiji se je izogibajte... Normaln človk vpraša enkrat, morda 2x,... tukaj je pa nekaj hejterjev, ki sprašujejo eno in isto v nedogled... Pač če nisi za te stvari se je pač izogibajte... Sam nisem avtomehanik in če me kaj zanima vprašam enkrat, ne kličem svojga mehanika 5x zakaj mi avto ne leti 300km/h...
Strokovnjak
# 18.03.2018 ob 18:57
apollo11
# 18.03.2018 ob 08:03
...so predstavljali blockchain projekt, kjer boste za plačilo izvedeli, kjer je bila proizvedena elektrika, ki jo uporabljate doma v hiši ???'

Čakamo zdaj na nov slovenski blockchain projekt - burek z blockchain tehnologijo. Idemo.


LOL, boš lahko sledil vsaki sestavini bureka posebej do izvora. Samo se bojim da predvsem pri mesnih ne bojo vsi navdušeni nad poreklom...
fair guy
# 18.03.2018 ob 18:05
simonc27
b]To da sta Facebook in Google prepovedala reklame zelo, zelo smrdi.
Ali ste tako naivni, da mislite, da ti dve korporaciji skrbijo njuni uporabniki, da jih je tako potrebno "obvarovati".
Stara dinozavra, se bojita nove internetne decentralizirane ekonomije in izgube svojih zaslužkov.

Danes se jima je pridružil še twitter. Vsi ki smo v kriptu dalj časa, mislim da se strinjamo, da tale zadeva z ICOti je šla res predaleč in da je cenzura teh oglasov nujna. Verjemite mi, ko se zadeve "spucajo" bodo omenjeni giganti zopet objavljali kripto oglase. Leto 2018 je leto regulativ in na račun le teh cena pada, ampak drugače ne gre. Vmes bodo odpadli še "goljufivi, ponzi" projekti in posledično se bo več denarja stekalo v prave projekte. Vsi ki ste naredili domače naloge in vložili v prave projekte, se nimate nič bati. Tudi bitcoin je padel iz 30$ na 3$, iz 1000$ na 200$..., pa poglejte kje je danes. Bo pa trajalo nekaj časa.
Kazalo