Borzni komentar
Na Wall Streetu spet prevladuje dobra volja, kar je tudi posledica spodbudnih četrtletnih rezultatov ameriških korporacij. Po koncu ponedeljkovega trgovanja v New Yorku je rezultate prvega letošnjega četrtletja objavil Netflix. Tako z dobičkom kot s prihodkom je zadovoljil analitike, kar 7,4 milijona novih naročnikov po vsem svetu pa je preseglo pričakovanja. Delnice so se v zunajborznem trgovanju podražile za pet odstotkov. Pozitivno sta presenetili tudi banki Bank of America in Goldman Sachs. Foto: Reuters
Britanski funt je dosegel 1,4363 dolarja, kar je največ po brexitu junija 2016. Letos je britanska valuta pridobila šest odstotkov, kar je največ od vseh valut držav G-10. Foto: Reuters
Kriptovalute so v zadnjem tednu doživele silovito rast, ki je spominjala na lanski razcvet. Včeraj se je v ZDA iztekel rok, do katerega je bilo treba napovedati kapitalske dobičke, torej tudi zaslužke od prodaj kriptovalut. Nekateri menijo, da je bil to eden od razlogov za močno padce v prejšnjih tednih in da imajo zdaj kriptovalute spet odprto pot navzgor. Foto: Reuters

Dodaj v

Dobri temelji za nove rekorde delniških indeksov

Kratkoročna gibanja so včasih precej neracionalna
18. april 2018 ob 07:21
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Na delniški trgih se je zmanjšal strah pred zaostrovanjem napetosti v Siriji, kar je prineslo podražitve delnic in pocenitev nafte. Pomagala je tudi lepa rast kitajskega BDP-ja.

Vlagatelji zračne napade na Sirijo vidijo kot enkraten dogodek, ki ne bi smel imeti večjega vpliva na finančne trge. Pozornost zato raje spet posvečajo spodbudnim četrtletnim poslovnim rezultatom in makroekonomskim dosežkom svetovnih velesil. V ZDA je po treh negativnih mesecih prodaja na drobno marca spet poskočila, in sicer za 0,6 odstotka (od marca 2017 pa za 4,5 odstotka). Kitajska gospodarska rast je v prvem letošnjem četrtletju dosegla 6,8 odstotka na letni ravni, kar je malce več od napovedi. Razočaral je le nemški konjunkturni indeks Zew. Njegova vrednost je zaradi geopolitičnih napetosti zdrsnila za dobrih 13 točk, na minus 8,2 točke, kar je najnižja vrednost po koncu leta 2012. Vseeno je delniški indeks DAX30 včeraj pridobil poldrugi odstotek in dan končal pri 12.585 točkah.

Razburljivo leto na delniških parketih
"Če je lansko leto pokazalo, da politika nima večjega vpliva na tečaje delnic, se je slika obrnila. Priča smo enemu izmed najbolj razburljivih začetkov leta. In kot kaže, so ZDA znova tiste, katerim sledijo tudi druge svetovne borze. Tako vlagatelji po svetu spremljajo vsak komentar Donalda Trumpa in se temu primerno odzovejo. Svoje pa prispevajo tudi mediji - zadnji padci, ki so bili posledica posredovanja ZDA s koalicijo v Siriji, so namreč močno zamajali pomembnejše borze. A dogajanje ni bilo kaj preveč drugačno od dogajanja v preteklih letih, glavna razlika je bila samo pri poročanju. In tudi posledice, tako kot v preteklih letih, niso pustile trajnih brazgotin na tečajih," je aktualno dogajanje na finančni trgih strnil Mihajlo Todurov (Vzajemci skupina).

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 17. aprila ob 18.00:

BITCOIN

+18,7 %

8.075 USD
ETHEREUM

+27,2 %

513
RIPPLE+37,5 %0,67
BITCOIN CASH+20,7 %778
LITECOIN

+19,8 %

136
CARDANO

+65,1 %

0,254

.

Dobri temelji za nove rekorde
Nadaljnji razplet bo odvisen tudi od dobičkov, ki so jih imele ameriške družbe v prvem četrtletju. "Sezona objav poslovnih rezultatov se je začela izjemno. Če bomo priča podobnemu nadaljevanju, bi se lahko že v naslednjih tednih znova dotaknili tudi rekordnih vrednosti, saj so za tečaje pomembnejši dobički podjetij in gospodarski kazalniki. Čez poletne mesece pa bomo zelo verjetno dogajanje spremljali na stranskem tiru, saj bodo odzivi trgov na kakršno koli negativno presenečenje zaradi nižjega prometa verjetno dodatno potencirani." Banki Bank of America (več kot 30-odstotna rasti dobička) in Goldman Sachs (26-odstotna rast) sta navdušili vlagatelje. Dow Jones (24.786 točk) se je tako v ponedeljek kot torek povzpel za dobrih 200 točk. Nafta brent je nekoliko zdrsnila in je vredna 71,50 dolarja.

Kratkoročna gibanja včasih precej neracionalna
Britanski funt je pri 1,4363 dolarja dosegel najvišjo raven po brexitu. Evro je od konca januarja "ujet" v precej ozkem pasu 1,22—1,25 dolarja, včeraj je bil večinoma vreden slabih 1,24 dolarja. Mihajlo Todurov: "Kar je letos znova presenetilo, je tečaj valutnega križa EUR/USD, ki je vplival tudi na donose slovenskih vlagateljev, ki varčujejo v vzajemnih skladih. Drži, da se dolgoročna slika nagiba v korist rasti tečaja evra, vendar je kratkoročna slika precej drugačna. Kot pravi moj sodelavec: če bi ob trenutnih predpostavkah na testu na ekonomski fakulteti izjavil, da bo dolar izgubljal vrednost, izpita ne bi nikoli naredil. Izjava potrjuje tezo, da čeprav trgi dolgoročno sledijo vsem modelom, so lahko kratkoročna gibanja precej iracionalna in jih je izjemno težko napovedati."

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Uomo Tigre
# 18.04.2018 ob 08:02
^^
Ja, Rusom res manjka nafte.
firbec111
# 18.04.2018 ob 09:56
a se samo meni zdia ampak ko so slabe novice v kriptu je OGROMEN naslov v stilu NAJVEČJI BALON VSEH ČASOV JE POČIL, ko pa so dobre novice za trg Kriptovalute so v zadnjem tednu doživele silovito rast, ki je spominjala na lanski razcvet pa dobimo dva stavka pod slikco v kotu, da slučajno kdo ne opazi
Orionstar
# 18.04.2018 ob 08:47
V trg kriptovalut, kljub kritikam v preteklosti vseeno vstopajo big playerji t.i. globalni arhitekti:
- Soros preko Soros Fund Management
- Rockefelerji preko Venrocka
- Rotschildi preko Grayscale Bitcoin Trust
BTW: od Davida de Rotschilda je krmilo prevzel "tamali" 37 letni, 7. naslednik dinastije, Alexandre de Rotschild!
Seneca
# 18.04.2018 ob 10:37
Švicarski frank je padel na raven iz 2015. Pričakujem od države, da mi vrne razliko, ki sem jo izgubil, ker nisem vzel kredital v frankih! :)
Orionstar
# 18.04.2018 ob 09:15
Še nekaj...kupite si ZLATO!
Nekaj g ali unč.
...če se sistem sesuje, papir in digitalne št. ne bodo nič vredne!
V prihodnosti bodo morebitne kriptovalute vseeno morale temeljiti na realnih osnovah. Sedanja ureditev, ko je 93% denarja na ekranu in samo 7% v papirju, ter je vsega zlata za 1/10 borznih vrednosti, ne vzbuja upanja na njeno dolgoživost!
Tisti, ki imate imejte kripto, imejte malo papirja, malo varčevalni rač. ali sklad...vendar kupite ZLATO!...eno in edino ostane imuno na časovne spremembe!
5tane
# 18.04.2018 ob 08:38
Veselje ne bo dolgo trajalo.
sandiego1995
# 18.04.2018 ob 12:00
Nas prijatelj @samores

se pa res ne da in se kar naprej blebeta neumnosti. Hkrati tudi dokaze, da nima pojma o tistem, kar napise.
Sicer ne bi govoril o....ce pa prej pade na dno.......dragi prijatelj. Eno je dno, konkretno pri BTC je to 0$, drugo so korekcije, ko cena zaniha navzdol. Pri BTC je to ze nickolikokrat videno, tako da, nic posebnega. Ne pozabi tudi, da je bila cena BTC eno leto nazaj okoli 1500$, torej so tvoje trditve SMESNE!!!
Mimogrede, 1500$ x 5, da te spomnim.

Prijatelj, jaz ti iskreno predlagam, namesto, da vlagas v sportne stave in loto, raje vlozi kaksen € v kripto, sem preprican, da bos mnogo bolj zadovoljen in mnogo manj zagrenjen cez nekaj casa.
SamoRes
# 18.04.2018 ob 10:38
Ne moreš govorit o siloviti rasti, če pa prej pade na dno. Gre le za nove igralce, ki poizkušajo srečo.
Ampak saj veste, če imate npr 20.000 za vložit lahko priigrate kar lep znesek in ga tudi izgubite, to lahko greste tudi v kazino in v pol minute dobite 40.000 ali pa 0.
Kripto svet je hazarderstvo, ne ekonomija.
Orionstar
# 18.04.2018 ob 09:47
Kaj je zastarelega na zlatu, razen da ljudje to mislijo...
Zakaj vse vojske na svetu želijo rezerve zlata osvojenih držav??

Najbogatejše države v EU so pričele z VRAČANJEM ZLATIH REZERV DOMOV iz ZDA in Londona! Nem, Fra, Niz, Aut...itd...
Rusi ga kopičijo, Kitajci tudi!

...če pride do delnega ali popolnega kolapsa (v kar ne dvomim), bo zlato eden izmed novih temeljev.

Na nakup zlata kot fizična in pravna oseba ne plačate DDV državi?
Zakaj mislite, da je tako?? ;-)
Zakaj si države želijo čimveč zlata pri prebivalcih?
Vklopite možgane, no...
AM
# 18.04.2018 ob 09:47
Balon se spet napihuje.
dark sun
# 18.04.2018 ob 09:38
Zlato, srebro & nepremičnine realne nikoli niso brezzveze, samo včasih izgleda tako ;-).
DrFunk
# 18.04.2018 ob 08:30
Pjanc: Cinkarna ima lepe dobičke in 13% dividendni donos. Molzi kravo dokler lahko. Jaz ne bi prodajal.

lp
Pjanc
# 18.04.2018 ob 08:07
Še vedno imam veliko podedovanih Cinkarniških delnic. Svetujete prodajo zdaj ko je cena visoka?
FireBurn
# 18.04.2018 ob 14:51
Glede na komentarje v prejšnjih tedenskih novicah sem mislil, da bo do danes kripto balon že zdavnaj počil in bo pozabljen.
generusus
# 18.04.2018 ob 14:27
samores

"Kripto svet je hazarderstvo, ne ekonomija."

Ne, ni hazarderstvo. Pri pravem hazarderstvu je verjetnost da boš kaj dobil, zelo majhna, tako čez palec rečeno, manjša od 0.000000001 %. Če pa vložiš v kripto, še posebej v prvih npr. 20 najbolj uveljavljenih kriptovalut, pa je verjetnost, da se boš čez par let smejal zelo velika.
madli
# 18.04.2018 ob 11:16
@SamoRes

Potem tudi ne moreš govoriti o silovitem padcu, če je v enem letu šlo 20x gor, po tvoji logiki. Ta padec ni nič, če malo odzumiraš na kaki letni graf.
Jakob Mali
# 18.04.2018 ob 10:42
V prihodnosti bodo morebitne kriptovalute vseeno morale temeljiti na realnih osnovah.

Vsakemu, ki ni 100% špekulant je jasno, da kripto rabi:
- potrditev poslovnega modela, ki deluje in prinaša denar,
- jasno regulativo, ki bo omogočila tudi bolj konzervativnim igralcem (vzajemni in pokojninski skladi) vstop na te trge.

Se bo to zgodilo, ali ne? Ne vem. Nihče ne ve. Ampak v kripto svetu je trenutno tisoče in tisoče najboljših programerjev in skoraj neomejene količine denarja za njihove plače + stroške razvoje. Po logiki stvari bi rekel, da iz tega nekaj mora biti.

Če dodamo še, da Japonci, ki so znani, da vedno podpirajo najnovejše tehnologije, ki jih preostali svet posvoji čez leta, nori na kripto, na drugi strani pa ga resno umejujeta Kitajska in Rusija, ki sta znani po tem, da jim tehnološke inovacije, ki prinesejo nekaj dobrega malemu človeku, ne dišijo.....sem osebno zelo optimističen.
pepar
# 18.04.2018 ob 09:40
Vlagatelju budno spremljajo vsako besedo trampa in s tem iščejo izgovore za kratkotrajne padce na borzah.
Prav ti padci so velike priložnosti za nakupe in dobičke,ker se ponavadi hitro korigirajo.
Sicer pa verjetno prihajajo indeksi na borzah v območja nevzdržnosti in nekdo bo slej ko prej pritisnil na gumb.
Seveda bo prej nekaj prodal nekaj zamenjal za to in ono in lepo počakal na nove priložnosti.
Eni se bodo pa skozi okna metali.
Bojan18
# 18.04.2018 ob 08:20
@Tomaž Okorn

Pri tečaju funta si izpustil eno enko: 1: 14 (ne 1,4). No, zdej je že 1:15.
Bivši uporabnik
# 18.04.2018 ob 07:48
Kitajci in Rusi bodo Bašarju obnovili Sirijo. So cenejši in plača jim lahko kar z nafto.
Isao
# 18.04.2018 ob 15:03
@Pjanc
Ne prodajaj. Počakaj na dividendo, za leto 2018 so napovedi zelo dobre in spremljaj četrtletna poročila. Ko bo čez tristo pa znova premisli.
Robin Lood
# 18.04.2018 ob 13:23
Dobri temelji v smislu padca vrednosti dolarja, zaradi realno veliko nižje vrednosti, ali dobri temelji v splošni gromozanski zadolženosti ameriške ekonomije, ali dobri temelji zaradi propada petrodolarja kot osnove za trgovanje z nafto? Ne razumem, kje je so ugotovili dobre temelje...
rokee
# 18.04.2018 ob 13:10
Na malce daljši rok zna ravno Ripple (XRP) najbolj prosperirat. V zadnjem času so sklenili kar nekaj partnerstev z velikimi igralci (Santander, Western Union, Apple,...) in imajo za razliko od marsikoga v praksi delujoče produkte. Napovedi, da bo še letos cena skočila na 10 $ (trenutno 0,67 $) bi znale biti povsem realne, če jim le uspe sklenit še kako partnerstvo, kjer bo uporabljena tehnologija xRapid, zaradi katere bi se lahko precej povečalo povpraševanje po njihovi kriptovaluti.
Jakob Mali
# 18.04.2018 ob 12:40
vse kar si napisal so pri Ripplu že naredili, tako da bodo ostali še morali po istem kopitu

Ripple je malce poseben. Ni čisto decentralizirana kriptovaluta....
firbec111
# 18.04.2018 ob 11:51
Jakob Mali

Vsakemu, ki ni 100% špekulant je jasno, da kripto rabi:
- potrditev poslovnega modela, ki deluje in prinaša denar,
- jasno regulativo, ki bo omogočila tudi bolj konzervativnim igralcem (vzajemni in pokojninski skladi) vstop na te trge.

Se bo to zgodilo, ali ne? Ne vem. Nihče ne ve. Ampak v kripto svetu je trenutno tisoče in tisoče najboljših programerjev in skoraj neomejene količine denarja za njihove plače + stroške razvoje. Po logiki stvari bi rekel, da iz tega nekaj mora biti.

vse kar si napisal so pri Ripplu že naredili, tako da bodo ostali še morali po istem kopitu
Krucefix2
# 18.04.2018 ob 11:19
Funt bo padu brexit katastrofa Britanija bo propadla blabla Trump zmagal na volitvah katastrofa USA ekonomija gre po gobe blabla to smo poslušal od globalistov na RTV SLO
Pjanc
# 18.04.2018 ob 11:19
Hvala za odgovore. Ali še vedno pričakujete rast delnice cinkarne? Bojda bi naj letos bile dividende zelo velike in bom še počakal, kako pa bi morebiti bilo od kaki prodaji podjetja? Gre cena delnice navzgor ali pada?
deadcool
# 18.04.2018 ob 10:44
@firbec, to bi ti blo lahko ze jasno, da mors kupovat lih takrat k razni strokovnjaki prbijajo da ne kupovat, ko pa nakladajo da je cas za kupovanje, se pa prodaja...
galoper
# 18.04.2018 ob 10:33
Kdo bo stopil špekulantom na prste, saj so njihovi dobički podobni hlastanju po denarju, ki ga nevedneži zaupajo hranitvi brez varovanja
kotzi
# 18.04.2018 ob 09:46
prodas takrat k vsi kopujejo..kopuj takrat k vsi prodajajo..tako se dela denar
dark sun
# 18.04.2018 ob 09:40
-o, ne -e ;-)
alcatraz
# 18.04.2018 ob 09:21
opa, zdaj je spet moderno zlato?
a ni to zastarelo pa brez veze?
Bondjanez
# 18.04.2018 ob 09:13
Baje imajo v letosnjem letu vse razprodano. Zaenkrat jaz ne bi prodajal. Lahko pa prodas pol in razpolovis tveganje.
Bojan18
# 18.04.2018 ob 08:20
Aja, ne pardon, vidim, da si v dolarje pretvarjal.
madli
# 18.04.2018 ob 11:49
@SamoRes

Ampak saj veste, če imate npr 20.000 za vložit lahko priigrate kar lep znesek in ga tudi izgubite, to lahko greste tudi v kazino in v pol minute dobite 40.000 ali pa 0.

Ja to pa je res dober nasvet. Najboljše it kar v kazino, vse na rdečo in je to to ne? Bravo. Investicija v kriptovalute je tvegana, ampak verjemi, da imaš dosti boljše možnosti za zaslužek v kriptu. Tudi risk / reward razmerje je takšno, da se vsaj za moje pojme splača tvegati začetni vložek (če si ga seveda pripravljen izgubiti). Ampak pač, vsakemu svoje.
sandiego1995
# 18.04.2018 ob 09:50
No evo. Tokrat je dobil besedo se en "svetovno znani" financni stokovnjak, Mihajlo Tudorov. In ze takoj od prve navrgel neumnost brez primere, kar se tice valutnega para EURUSD. Se tisti, ki bo danes prvic v zivljenju pogledal graf EURUSD, bo seveda videl, da tako kratkorocno kot dolgorocno kaze na rast EUR-a. Izoblikoval se je takoimenovani "bull flag" vzorec, cena je znotraj wedge-a in realno se pricakuje preboj navzgor, kar seveda pomeni rast tecaja.
Zal se se vedno najdejo ljudje, ne malo njih, ki se vedno zaupajo denar tem nasim z teorijo nadudlanim selebajzerjem, ki nimajo pojma o pojmu. Vsi za sebe mislijo, da so strokovnjaki, ker so koncali nas ,za luno, ekonomski faks, poznam jih kar nekaj in niti en od njih ni ustvaril v vseh teh zlatih letih borze nobenega pametnega donosa. Kako pa bi, ce v teh casih se kar naprej vlagajo v neke obveznice, sklade, z letnim donosom 0.8%, delnice, ki niso nic manj tvegane kot kripto vendar z nepremihivim R/R itd, itd.
Skratka, jaz njim ne bi dal v roke obracat niti propadlega jugoslovanskega dinarja.
Ampak vazno je, da se naprej solijo pamet tukaj na RTV.
Kazalo