Borzni komentar
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v torek presegel mejo 24.500 točk. Vlagatelji bodo danes predvsem spremljali, kaj bo po seji Zveznih rezerv na novinarski konferenci povedala guvernerka Janet Yellen. Foto: Reuters
Kriptovalute nadaljujejo rekordni pohod. Bitcoin se je povzpel nad 17 tisoč dolarjev, ethereum, druga največja kriptovaluta, nad 630, potem ko je švicarska banka UBS sporočila, da bo začela uporabljati tehnologijo ethereum. Litecoin se je zavihtel nad 300 dolarjev (samo včeraj je bila rast okrog 50-odstotna) in je v letošnjem letu poskočil za 6000 odstotkov. Foto: Reuters

Dodaj v

Dokler glasba igra, naj se zabava nadaljuje

Dow Jones nad 24.500 točkami, bitcoin nad 17.000 USD
13. december 2017 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vse je pripravljeno, da Fed spet zviša ključno obrestno mero, kar finančnih trgov seveda ne bo zmedlo. Wall Street je rekordno visoko, zlato pa se zdi (zaradi bitcoina?) pozabljeno.

Robustna novembrska rast novih delovnih mest je samo še en znak dobrega zdravja ameriškega gospodarstva, ki se pripravlja tudi na Trumpov sveženj davčnih ugodnosti, kar naj bi podjetjem prineslo 1500 milijard dolarjev prihrankov in dodatno podžgalo gospodarstvo. Ameriška centralna banka mora biti na preži, po zadnjem letošnjem sestanku bo guvernerka Janet Yellen danes popoldne skoraj zagotovo sporočila, da je obrestna mera Fed funds po novem med 1,25 in 1,50 odstotka. Analitike bolj zanima, kaj se bo dogajalo v prihodnje. Fed je septembra ugibal, da bi lahko leta 2018 videli tri zvišanja ključne obrestne mere in še dve v letu 2019, Jerome Powell, ki bo februarja zamenjal Yellenovo, pa je novembra v kongresu zatrdil, da še nič ni gotovega.

Visoka razlika v donosnosti nemške in ameriške obveznice
Tudi Evropska centralna banka bo zasedala ta teden, in sicer v četrtek. Posebnih pretresov ni pričakovati, potem ko je ECB jeseni sporočil, da bo od januarja vrednost programa odkupovanja obveznic zmanjšana s 60 na 30 milijard evrov mesečno, program pa je centralna banka podaljšala najmanj do konca septembra. Nasprotujoči si politiki obeh največjih centralnih bank naj bi negativno vplivali na evro, a letos ni bilo tako, saj je evropska valuta v primerjavi z dolarjem poskočila za 12 odstotkov (trenutna vrednost je okrog 1,178 dolarja). Bolj se to odraža pri gibanju kratkoročnih obveznic. Donosnost dveletne ameriške obveznice je v primerjavi s primerljivo nemško obveznico višja za skoraj 260 bazičnih točk, kar je največ po letu 1999.

Vlagatelji se ne menijo za visoka vrednotenja
Višje obrestne mere v teoriji ne vplivajo dobro na kapitalske trge, a je trenutna raven obresti še vedno nizka, gledano zgodovinsko, zato delniški indeksi neutrudno postavljajo rekorde. Dow Jones je včeraj nov mejnik postavil pri 24.504 točkah. Vrednotenja so nedvomno visoka, a vlagatelji še naprej kupujejo delnice. Raziskava, ki jo je med upravljavci premoženja naredila Bank of America Merrill Lynch, kaže, da 48 odstotkov vprašanih delniške trge ocenjuje za predrage, kar je rekordno visoka številka. Kljub temu pa ima kar 49 odstotkov upravljavcev premoženja v delnicah večji znesek kot običajno. To se ne zdi logično, a očitno so vsi prepričani, da se bo še nekaj časa nadaljeval idealni gospodarski scenarij, ki vključuje nadpovprečno gospodarsko rast in nizko inflacijo. Skratka, dokler glasba igra, naj se zabava nadaljuje. V resnici večje skrbi povzroča obvezniški trg - v anketi jih kar 81 odstotkov meni, da je prenapihnjen.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 12. decembra:


PETROL

+2,59 %

338,85 EUR
ZAV. TRIGLAV

+1,03 %

29,30
KRKA+0,93 %54,20
TELEKOM+0,61 %82,20
LUKA KOPER

-0,00 %

30,00
SAVA RE

-0,00 %

15,85
GORENJE-2,55 %5,35
INTEREUROPA

-2,91 %

2,00


Terminske pogodbe napovedujejo nadaljnjo rast bitcoina

Kaj bi šele rekli za bitcoin, katerega vrednost se je letos zvišala za 17-krat? Nov pospešek je bitcoin, ki se je na borzi Bitstamp prvič zavihtel nad 17 tisoč dolarjev, dobil v ponedeljek (15-odstotna rast), malo po začetku sklepanja prvih terminskih pogodb na bitcoin na chicaški Cboe Global Markets. S terminskimi pogodbami, ki zapadejo čez dva meseca, se je v ponedeljek trgovalo pri ceni 18.750 dolarjev, kar je bila več kot desetodstotna premija na zdajšnjo ceno. S pojavom terminske borze bo mogoče tudi "shortanje" bitcoina, torej stava na njegov padec, vprašanje pa je, ali je pri trenutnih gibanjih na trgu kriptovalut dovolj junakov, ki bi si upali postaviti na nasprotno stran, čeprav velja splošno prepričanje, da bo balon prej ko slej počil. Manija je več kot očitna, nekateri najemajo tudi posojila, da so del zabave, kjer je glasba zelo glasna in penina teče v potokih.

Nafta včeraj dopoldne najvišje po poletju 2015
Vrednost nafte brent se je včeraj povzpela na 65,87 dolarja, kar je največ po poletju 2015, potem ko so morali zaradi okvare zapreti največji britanski naftovod v Severnem morju. Ameriška lahka nafta je presegla 58,50 dolarja. Premija brenta na lahko nafto je bila pri več kot sedmih dolarjih najvišja v zadnjih dveh letih. Ob koncu torkovega trgovanja se je sicer nafta obrnila navzdol, brent je pri 63,34 dosegel več kot dvoodstotni dnevni minus. Zlato je obtičalo pod 1.250 dolarji in je najnižje po juliju, potem ko je prejšnji teden doživelo največji tedenski padec v več kot pol leta, saj se je cena znižala za 2,5 odstotka. Zlato je namreč občutljivo na obrestne mere, in ker se Fed pripravlja na novo zaostrovanje monetarne politike, kupci nimajo toliko poguma. Uvedba terminskega trga pri bitcoinu (nekateri ga štejejo za digitalno zlato) naj ne bi imela vpliva na povpraševanje po zlatu, menijo pri Goldman Sachsu.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
rdečinavijač
# 13.12.2017 ob 07:17
V zgodovini svetovne ekonomije nikoli ni bilo stvari, ki bi se napihovala hitro in brez prvega razloga in brez realnih osnov in da ne bi prej ali slej počila. Zakaj bi bilo z bitcoinom drugače?
nejcandrej
# 13.12.2017 ob 08:00
Bitcoin balonček bo počil zato, ker ga bodo zamenjale novejše in tehnološko boljše kriptovalute. Bitcoin je pač star skoraj desetletje, zaradi visokih cen pa so transakcije drage in tudi vse bolj počasnejše.
Zelo zanimiva kriptovaluta na trgu je IOTA - Internet of Things, ki bi lahko zamenjala Bitcoin saj temelji popolnoma na novi tehnologiji - Tangle. Njene prednosti so oz. bodo - neskonočno hitre transakcije, BREZ stroškov in neranljivost za hekerske napade. Trenutno je kriptovaluta v alfa razvoju pa z njo že sodelujejo podjetja kot so Microsoft, Samsung, Fujitsu, Bosch, Deutche Telekom in še mnogo drugih.
grapar
# 13.12.2017 ob 08:04
Koristno je, če imaš kdaj v življenju priložnost med zadnjimi zapustiti žur in nato še pomagati počistiti posledice. Do vključno danes, se je še vsak žur končal in glavobol je bil vedno vsesplošna posledica.

When the music's over ...
.... until the end. (Jim)
Celjan27
# 13.12.2017 ob 07:47
V zgodivini sploh se ni bilo takih rasti. ETH je zmagovalec kriptovalut z 5.000% rastjo. Ni cudno, da se povprecnemu Slovencu, ki ima na banki cca. 20k eur in dobi 60c obresti, kar je 0,003% rast zmesa in upa da bo ujel vlak...ki pa bo nekoc iztiril. Kdaj, ne ve nihce? Leto 2018 naj bi bilo leto kripta. Bomo videli:)
Guinness
# 13.12.2017 ob 08:55
Čisto iskreno povejte je kdo že kaj res zaslužil s tem in pretopil denar v evre ampak res zaslužil ne da ma še v kripto kovancih in s tem mislim na dva tisoč evrov in več.

Jaz si sproti izplacujem iz Bitstampa. Par dni po zahtevku za izplacilo je denar viden na osebnem racunu. Nekaj sem si izplacal tudi preko bitcoin bankomata, kjer dobis denar takoj, ampak so seveda prisotne provizije.
Rokobaroko
# 13.12.2017 ob 08:26
Tudi meni se zdi zanimiva in prespektivna IOTA. Ni mi jasno, zakaj takšna manija za BTC, ker je vlak že zdavnaj odpeljal. Tudi, če pride na 100k$, se bo današnji vložek povečal za dobrih 5x. Na drugi strani IOTA, katere vrednost trenutno varira med cca. 4 in 5$. Če želiš gemblati z majhnimi vložki, se vsekakor bolj izplača vložek v IOTA-o, ker z vložkom nekaj 10€ na BTC, ne boš niti pod razno obogatel. Na tem linku model razloži, za kaj gre:
https://www.youtube.com/watch?v=zwlKWduR
fFk
Celjan27
# 13.12.2017 ob 09:41
Gams:

Jaz jih poznam osebno kar nekaj. Je pa res, da se gibljem bolj v IT krogih. Ne bi verjel, koliko lamborghijev je bilo prodanih v Slovenijo v tem letu, koliko lepih hiš zgrajenih. In koliko je multimiljonarjev. Definitvno največ na svetu na število prebivalstva. So pa to ljudje iz ozadja, ki se ne hvalijo, pridno delajo naprej in jih denar ni spremenil (vsaj moje priajtelje).

Ampak naj to ne zavede nove vlagatelje. Te fantje so v kriptu že 5-6 let, veliko so vmes izgubljali in se sproti učili na svojih napakah. So pač uspešni v svojem poslu in srečo imajo, da je ta posel postal tako dobičkonosen globalno gledano.

Nevarni so tisti, ki so "prodajalci". Najprej so kelnarili/bili frizerji, potem prodajalci amwaya/herbalifa, nato življenjskih zavarovanj, vzajemnih skladov...danes so pa skočili na kripto vlak in zavajajo ljudi s temi produkti. Žal se najde še vedno ogromno naivnežev, ki jim v dobri veri zaupa.
SamoRes
# 13.12.2017 ob 09:33
Nekaj značilnosti piramidne sheme je, vsak ki vstopi kasneje dobi manj in poganja dobiček tistih ki so vstopili prej. To bo še lep čas raslo, saj ni večje omame kot želja po lahkem dobičku, mediji z zgodbami še dodajajo goriva. Sam ne bom vstopil v to igro, ker je za resen profit z majhnimi vložki že prepozno, je pa zanimivo spremljat do kje bo šlo.
prim00z
# 13.12.2017 ob 08:44
LTC trga zadnje dni
Wolfy
# 13.12.2017 ob 10:08
@Gams
Čisto iskreno povejte je kdo že kaj res zaslužil s tem in pretopil denar v evre ampak res zaslužil ne da ma še v kripto kovancih in s tem mislim na dva tisoč evrov in več.

Ravno vceraj sem z bitstampa dvignil nekaj vec kot 2500€.
freezbee
# 13.12.2017 ob 08:01
Leto 2018 naj bi bilo leto kripta.
in linuxa
Rocknrolla
# 14.12.2017 ob 09:46
Evo, poslastica za vse hejterje Bitcoina: Shortanje Bitcoina na Bitmex-u - Kaj je shortanje? To je kot "stava", da bo Bitcoin zgubu na vrednosti... In kaj imaš ti od tega? NIČ RAZEN ZASLUŽKA, Bolj, ko gre Bitcoin DOL, VEČ ZASLUŽIŠ... Glede na to, da je na tem portalu kar nekaj članov, ki so več kot 100% proti Bitcoinu, upam, da sem vam polepšal dan ;)
Nadja92
# 13.12.2017 ob 10:44
@Radoveden

Mal nevmesna, ampak, kdaj pa verniki trdo trčijo?
Radoveden
# 13.12.2017 ob 10:38
Zasvojenci in verniki imajo podoben problem. Dokler ne trčijo trdo, vsi tulijo, da imajo prav. Verniki še toliko huje ker vztrajajo precej dlje.
Murpek
# 13.12.2017 ob 09:02
To da se ljudje pulijo za bitcoin je kot bi se pehali za fičkom... Bitcoin je zastarel v vseh pogledih. Valute z povsem novo tehnologijo, kot je na primer IOTA, ga bodo odpihnile..
tesnilo
# 13.12.2017 ob 08:30
o lejga nejcandrej je presel z olimpija-mb clankov na bitcoine. lepo lepo
Olorin
# 13.12.2017 ob 18:04
@PONOS
Zdaj bos imel koncno priloznost shortat BTC.
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 16:17
Super. Ko pa se bo glasba ustavila, bomo pa verjetno davkoplačevalci ostali brez stola.
swaho
# 13.12.2017 ob 10:09
Celjan27: zmagovalec med big capi je LTC .. letos 10000% .. od $3 do $300
kingeston
# 13.12.2017 ob 09:49
Zlato je namreč občutljivo na obrestne mere, in ker se Fed pripravlja na novo zaostrovanje monetarne politike, kupci nimajo toliko poguma

kaj to pomeni? da višanje obrestne mere Fed-a tišči tečaj zlata dol??
Miham
# 13.12.2017 ob 09:18
@Radio
@nejcandrej:

hmm, iota ne sodeluje kaj dosti z Microsoftom, nima pa težav z ustvarjanjem vtisa, da sodeluje:

https://thenextweb.com/hardfork/2017/12/
12/iota-partnership-microsoft-marketplace/


Ampak, ce dovolj ljudi to verjame, potem je dovolj za momentum in preden se ljudje zavejo je po vrednosti in kapitalu ze ob boku vecjih kriptovalut, s tem da je hkrati tudi bolj uporaben...in obstane.
Torej se splaca kratkotrajno vlozit kljub zavedanju da gre za fakenews?

LTC je zadnje 3 dni dobil 300%, zaradi dolocenih novic, podobno zdaj raste XRP, spet zaradi dolocenih novic...

Se spet pokaze vpliv medijev na dogajanje! Podobno kot pri kvantni mehaniki, ce pogledas vplivas...ce porocas vplivas :)
kingeston
# 15.12.2017 ob 13:27
Vsi ki ste prepričani da je BTC balon, CME prihaja s futures contracts. Po domače, stavite lahko, da bo cena BTC padla.

kdaj si ti vstopil na trg kriptovalut, da take bolane pokaš?
resnicar
# 14.12.2017 ob 11:24
Pa še komentar za privržence kriptovalut.

IOTA ima nek potencial, ampak jo ne štejem med najbolj profitabilne Visok Max supply, določene tehnične težave in že skok v ceni, posledica napačnih informacij. LTC bo postal plačilno sredstvo. Bcash zna tudi zelo zrasti (nisem fan) ampak realno je pričakovati, da bo dodan na Coinbase. XPR enako. XLM fundacija Billa Gatesa in sodelovanje s Samsungom, MS, ..... Zanimivi tudi NEO, EOS, OMG, TENX, DASH, Vertcoin, Verge,
resnicar
# 14.12.2017 ob 11:13
Vsi ki ste prepričani da je BTC balon, CME prihaja s futures contracts. Po domače, stavite lahko, da bo cena BTC padla.

Kaj še čakate. :)
Celjan27
# 13.12.2017 ob 13:55
Prim00z:

Na podlagi cesa ze?
trgovcdans
# 13.12.2017 ob 13:40
@kingeston

To se naj bi v teoriji zgodilo, realno gledano pa je ta dvig obrestne mere že popolnoma vkalkuliran v ceno, saj FED to napoveduje že od spomladi.

Buy the rumour sell the news, maybe?
kingeston
# 13.12.2017 ob 13:07
trgovcdans; super hvala !!
čeprav sem že našel članek da se to samo 'pričakuje', ni 100% korelacije
prim00z
# 13.12.2017 ob 12:49
Ltc z najvecjo hitrostjo ni hype...ltc bo top, dokler bo btc
Celjan27
# 13.12.2017 ob 11:31
Swaho: to je res, eth je sel iz 7 na 550, ampak ima tehnicno boljso zasnovo. Sam menim, da je LTC samo hype. Isto BCH iz 0 na 1500???
tocco
# 13.12.2017 ob 11:29
Copcop tam pri tehnološkem balonu si moral ločiti tiste, ki so imeli dolgoročno vizijo investiranja pasivno ampak danes je pasivno investiranje vse prej kot pa je bilo takrat.
trgovcdans
# 13.12.2017 ob 11:10
@kingeston

Obrestne mere se dvigujejo -> povpraševanje po dolarju raste (dolarju se veča vrednost) -> ker je zlato "safe haven" in varovalka če gre kaj narobe mu cena pada, saj so višje obrestne mere znak kvalitetnega gospodarstva

Razumeš?
Goofybp
# 13.12.2017 ob 10:45
@Gams

A si od DURS-a pa mal preverjaš? :D
Radio
# 13.12.2017 ob 10:42
@rocknrolla:

Ja pri ioti nekaterim v walletu ne prikaže sredstev. So še nekateri drugi pomisleki, ki so ali niso problematični:

https://hackernoon.com/why-i-find-iota-deeply-alarming-934f1908194b
Rocknrolla
# 13.12.2017 ob 10:23
Sujo - 13.12.2017 ob 09:39 - kateri ewallet predlagate za ioto in kake ICOje? - Kar se IOTE tiče, ti predlagam, da si jo trenutno hraniš na kakšnem exchangeu, jaz jo imam na bitfinex-u, ker imaj IOTA wallet neke težave... Kar se ICO tiče, najbolj je uporabljati MEW, ker se ti potem ICO žetoni nakažejo direktno na MEW naslov... Ne moreš uporabljati kakšnih exchange walletov za ICO.

Še mal na prejšnje komentarje glede IOTE, LTC-ja, ETH-ja.... IOTA ne bo nadomestila Bitcoina na področju plačil, ker je IOTA in TANGLE namenjen IoT in ne plačevanju za ljudi... LTC ima v letu ZELO svetlo prihodnost, ker je veliko hitrejši od Bitcoina in tudi transakcije so veliko cenejše. Ethereum je kot tehnologija še vedno moj zmagovalec vendar se bojim, da se bo v plačilnem sistemu NA VELIKO začel uporabljati PIVX - instantne transakcije, skoraj zastonj transakcije, PoS... Glede na to, da je LTC letos ze skoču, Bitcoin je skoču, IOTA je skočila, Ether je skoču vidim veliko verjetnost, da bo v bližnji prihodnosti skoču prav PIVX in to tja do ene $100-$150 kar je iz sedanjih $5 ker velik skok - vsaj 2000%... Nakup Bitcoina in Etheruma je najlažji z kreditno na CEX...
Sujo
# 13.12.2017 ob 09:39
kateri ewallet predlagate za ioto in kake ICOje?
johndeer
# 13.12.2017 ob 09:19
Tudi na Titanicu je igrala in to prav do konca ;)
Radio
# 13.12.2017 ob 09:02
@nejcandrej:

hmm, iota ne sodeluje kaj dosti z Microsoftom, nima pa težav z ustvarjanjem vtisa, da sodeluje:

https://thenextweb.com/hardfork/2017/12/
12/iota-partnership-microsoft-marketplace/
Gams
# 13.12.2017 ob 08:48
Čisto iskreno povejte je kdo že kaj res zaslužil s tem in pretopil denar v evre ampak res zaslužil ne da ma še v kripto kovancih in s tem mislim na dva tisoč evrov in več.
Celjan27
# 13.12.2017 ob 08:34
Meni pa se zdi IOTA overhyped valuta. Nic ne recem - sem hotel tudi dam kupiti, ko je bila 14 dni nazaj 40c, potem pa v nekaj dneh na 4usd. Pump and dump zgodba.

ETH je se vedno kralj, pa se stabilen.
copcop
# 13.12.2017 ob 09:30
Kriptoljubiteljem se ne sanja i kriptovalutah. Poglejmo komentarje:

-Zelo zanimiva kriptovaluta na trgu je IOTA - Internet of Things, ki bi lahko zamenjala Bitcoin...
-Meni pa se zdi IOTA overhyped valuta. ETH je se vedno kralj, pa se stabilen.
-LTC trga zadnje dni
-Če želiš gemblati z majhnimi vložki, se vsekakor bolj izplača vložek v IOTA-o,


Res je, gembljanje in ugibanje, kaj bo, ko bo. Ampak, če jih vprašaš, točno vedo, kaj bo.

Leta 2000 je počil doc.com balon. Pred tem so vlagatelji kot nori kupovali delnice dot.com podjetij, saj so vedeli, da je v njih prihodnost. Res je, a vsa največja podjetja tistega časa so propadla. Kdo je preživel? Podjetja kot so Microsoft, Apple, Amazon... Pa bi takrat stavili na podjetje, ki prodaja neka računalniška okna? Ali podjetje, ki izdeluje drage računalnike? Ali na neznano podjetje, ki prodaja knjige?

A če vprašate kriptoljubce, že danes točno vedo, katere valute bodo uspele in na katere je potrebno staviti. Pa balon še počil ni.
Mirko Tipka
# 13.12.2017 ob 09:02
nejcandrej
# 13.12.2017 ob 08:00
Bitcoin balonček bo počil zato, ker ga bodo zamenjale novejše in tehnološko boljše kriptovalute. Bitcoin je pač star skoraj desetletje, zaradi visokih cen pa so transakcije drage in tudi vse bolj počasnejše.


S to povedjo si dokazal, da o kriptovalutah nimaš pojma
AM
# 13.12.2017 ob 09:01
"Dokler glasba igra, naj se zabava nadaljuje"

Ko bo pa zopet cel svet zaradi njih naj*bal, jim bo pa vseeno.
Praaslovan
# 13.12.2017 ob 08:33
Denar daste da ste lastniki ene kode me zanima kam gre denar ki ga nakažete
Kazalo