Guverner ECB-ja Mario Draghi je pred dvema letoma z izjavo, da bo storil vse za obrambo evra, Evropo rešil najhujšega, zdaj pa je njegov cilj, da prepreči deflacijo in spodbudi anemično gospodarsko rast. Foto: Reuters
Guverner ECB-ja Mario Draghi je pred dvema letoma z izjavo, da bo storil vse za obrambo evra, Evropo rešil najhujšega, zdaj pa je njegov cilj, da prepreči deflacijo in spodbudi anemično gospodarsko rast. Foto: Reuters
Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti je pri Evropski centralni banki zdrsnila v negativno območje, na minus 0,10 odstotka, kar je prvi takšen primer pri kakšni pomembnejši centralni banki. Foto: MMC RTV SLO

ropska centralna banka je z znižanjem obrestne mere in dodatnimi likvidnostnimi ukrepi podžgala rast delnic na razvitih borzah. Frankfurtski DAX je prvič presegel mejo 10 tisoč točk.
Da bo ECB, ki mu predseduje Mario Draghi, še znižal ključno obrestno mero (na 0,15 odstotka) je bilo pričakovano, precej nejasnosti pa je bilo pri preostalih ukrepih. "Centralna banka se je odločila tudi za znižanje obrestne mere na depozite, ki jih imajo poslovne banke pri njej oziroma pri nacionalnih bankah. Če bo na primer želela Nova Ljubljanska banka pri Banki Slovenije prek noči imeti depozit, kar je standardna praksa, bo morala za to plačati. V preteklosti so banke dobivale obresti, zdaj znaša obrestna mera minus 0,1 odstotka," je za Finančne krivulje na Valu 202 povedal analitik Luka Gubo.

ECB po poteh Feda
"Dodatni ukrepi so tudi pri mejni obrestni meri. Gre za tisto obrestno mero, ki jo banke plačujejo, da si od centralne banke prek noči izposojajo denar za uravnavanje likvidnosti. Ta mera je po novem znižana na 0,4 odstotka. Še bolj presenetljiva je Draghijeva izjava na novinarski konferenci, ki je sledila redni četrtkovi seji ECB-ja, da bo centralna banka začela priprave na nakupe vrednostnih papirjev, ki so kriti s premoženjem. To že nekaj časa počne ameriški Fed," je ukrepe ECB-ja, ki so namenjeni preprečevanju deflacije, še pokomentiral upravljavec premoženja družbe Numerica Partners.

DAX le nekaj minut nad 10 tisoč
Prvi odziv delniških trgov na rezultate redne seje ECB-ja je bil občutno pozitiven. Frankfurtski DAX30 je v trenutku prebil mejo 10 tisoč točk (prvič v svoji 26-letni zgodovini), ki jo je letos neuspešno naskakoval. Toda pozneje je začela prevladovati skepsa, da bodo v resnici potrebne temeljite strukturne reforme, da se bo evropsko gospodarstvo premaknilo z mrtve točke. DAX je bil tako le nekaj minut nad magično mejo, dan pa je končal pri 9.947 točkah, kar pomeni le 0,21-odstotno dnevno rast. Dilemo vlagateljev bi lahko strnili takole: drzna poteza, gospod Draghi, vendar: ali bo delovalo?

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. junij):

INTEREUROPA

+8,63 %

0,969 EUR
MERCATOR+1,09 %73,00
LUKA KOPER-0,45 %21,89
TELEKOM-0,51 %145,25
KRKA

-0,88 %

67,50
GORENJE

-0,97 %

5,10
PETROL-1,05 %283,00
ZAV. TRIGLAV-1,98%24,505




Evro na štirimesečnem dnu

Evro je sprva padel na 1,3503 dolarja, kar je najnižja vrednost v zadnjih štirih mesecih, vendar si je nato opomogel in bil zvečer vreden več kot 1,36 dolarja. Optimizem delniških vlagateljev se je preselil tudi v New York. Dow Jones se je zavihtel do 16.844 točk, širši indeks S & P pa do 1.941 točk. S & P je že sedemnajstič letos postavil rekordno vrednost, res pa je, da z upoštevanjem inflacije omenjenemu indeksu do zgodovinskega vrha manjka še kakšnih deset odstotkov. V ZDA sicer že nestrpno čakajo današnjo objavo podatkov o majskem trgu dela. Brezposelnost naj bi se rahlo zvišala.

SBI TOP spet pod 800 točkami
Donosnost obveznic evropskih držav se je še dodatno znižala. Pri slovenskih desetletnih obveznicah je letna donosnost zdaj 3,34-odstotna. Ljubljanska borza ni sledila gibanjem evropskih borz, res pa je, da se trgovanje konča že ob 13. uri, ko sklepi ECB-jeve seje še niso bili znani. Indeks SBI TOP (797 točk), ki je v ponedeljek pri 813 točkah dosegel več kot štiriletni vrh, je v četrtek zdrsnil pod 800 točk. Triglavove delnice so se ob 47 sklenjenih poslih v skupni vrednosti 194 tisoč evrov pocenile za dva odstotka. Telekom je ta teden pričakovano sestopil z letošnjega vrha, saj kupci niso več upravičeni do dividende.