Facebook je prejšnji teden objavil presenetljivo dobre poslovne rezultate poslovanja med 1. aprilom in 30. junijem 2013. Od tedaj so delnice poskočile za skoraj 40 odstotkov. Foto: EPA
Facebook je prejšnji teden objavil presenetljivo dobre poslovne rezultate poslovanja med 1. aprilom in 30. junijem 2013. Od tedaj so delnice poskočile za skoraj 40 odstotkov. Foto: EPA
Ameriška lahka nafta se je prejšnji mesec povzpela za devet odstotkov in bila za hip vredna tudi več kot nafta brent. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je julija porasel za skoraj tri odstotke in je pri 634 točkah pet točk nižje kot ob prehodu v leto 2013. Julij je bil za aprilom drugi najbolj donosen mesec letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Najpomembnejša centralna banka na svetu pravi, da se je od zadnje jeseni tveganje za negativne gospodarske scenarije zelo zmanjšalo, vseeno pa za zdaj ne vidi razloga, da bi zmanjšala obseg odkupov obveznic. Mesečno nameni 45 milijard za državne obveznice in 40 milijard za hipotekarne. Vse to v želji, da so tržne obrestne mere čim nižje in da gospodarstvo hitreje okreva, brezposelnost pa zmanjša. Po prvih podatkih je bila rast BDP-ja v drugem četrtletju 1,7-odstotna, kar je precej več od pričakovanj.

Julija visoka rast cen nafte
Čeprav je za vlagatelje dobrodošlo, da Fed še ne bo priprl "pipice", je indeks Dow Jones (15.499 točk) v sredo izgubil nekaj točk. Evro se je povzpel do 1,3342 dolarja. Cena nafte je v sredo po jutranjem padcu (krivec je bila Kitajska, ki naj bi julija doživela prvo krčenje proizvodnega sektorja v zadnjih desetih mesecih) popoldne pridobivala. Za 159-litrski sod brenta je bilo treba odšteti največ 107,79 dolarja, medtem ko se je cena ameriške lahke nafte dvignila nad 105 dolarjev, s tem pa je bila julijska rast devetodstotna, kar je največja mesečna rast v zadnjem letu.

Facebook od 38 pod 18 in nazaj
Delnice Facebooka so presegle 38 dolarjev, kolikor so bile lani maja vredne v javni prodaji. Vzrok za njihov zadnji vzpon je objava več kot 50-odstotne rasti prihodkov v drugem četrtletju, navdušila pa je zlasti rast prihodkov od mobilnih oglasov. Ko se je 18. maja lani začelo trgovanje z delnicami družabnega omrežja z več kot milijardo uporabniki, je bila cena še nad 38 dolarji, toda sledil je padec do septembrskih manj kot 18 dolarjev in nato ponovna rast. Zdaj je pričakovati večji prodajni pritisk. Del tistih vlagateljev, ki so kupovali delnice pri 38 dolarjih in bili nato prestrašeni zaradi 50-odstotnega padca, namreč ne bo želelo več tvegati in bodo veseli, da bodo dobili vložek povrnjen.

Tečaji delnic na Lj. borzi (31. julij):

NOVA KBM

+2,50

0,41 EUR

GORENJE+2,00 %

4,59

KRKA

+1,10 %

54,00
PETROL

+0,45 %

210,25
TELEKOM

+0,00 %

110,00

MERCATOR

-2,46 %

103,00

LUKA KOPER

-3,72 %

10,10

ZAV. TRIGLAV

-4,74 %

18,10


Krka naj bi imela še prostor za rast
Dobri polletni rezultati še naprej pozitivno vplivajo na gibanje Krkinih delnic. V sredo je cena dosegla 54,85 evra. Krka je julija poskočila za deset odstotkov in je zdaj najvišje po začetku leta (januarja je bil najvišji tečaj 56 evrov). "Naša zadnja investicijska raziskava Krke iz maja ima ciljno ceno 58 evrov na delnico in priporočilo kupi. V kratkem bomo pripravili novo raziskavo na podlagi rezultatov prvega polletja, ki so bolj ali manj v skladu z našimi pričakovanji," je za MMC povedal Sašo Stanovnik iz Alte.

Kaj pa Triglav?
"Dobiček je sicer precej višji, a je posledica nižje efektivne davčne stopnje in blagodejne spremembe vrednosti zalog v izkazu uspeha. Krka ima sicer izredno zdravo bilanco stanja, nadpovprečne marže in diverzificirano prodajo. Toda rast prodaje z izjemo Vzhodne Evrope je nizka ali celo negativna, prav tako pa že nekaj časa ni prave rasti dobička," je še dodal Stanovnik. In katera delnica bi lahko bila na Ljubljanski borzi še zanimiva? Marko Pavlovič iz GBD-ja: "Do konca leta lahko pričakujemo več dogajanja z delnico Zavarovalnice Triglav, ki je (po izplačilu dveh evrov dividende in napovedi morebitne privatizacije) v preteklih dneh že presegla 20 evrov, v sredo pa je cena nazadovala na 18 evrov."