Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 19 glasov Ocenite to novico!
Tudi v zadnjem tednu se je Wall Street veselil rekordov. Dow Jones se je v petih dneh povzpel za 0,4 odstotka, v petek se je na manj kot sto točk približal novemu mejniku, 23 tisoč točkam. Foto: Reuters
Oprah Winfrey
Potem ko je Oprah Winfrey s pomočjo podjetja Weight Watchers le našla dieto, ki deluje, ji sledijo številni Američani, kar je delnice Weight Watchersa pognalo v nebo. Samo letos so pridobile skoraj 300 odstotkov. Foto: EPA
Tokijski delniški indeks Nikkei je prvič po letu 1996 spet presegel 21 tisoč točk, čeprav je odmevala afera japonskega jeklarja Kobe Steel, ki je prirejal podatke o kakovosti izdelkov. Tečaj delnic je strmoglavil za skoraj 40 odstotkov. Foto: EPA
Vrednost kriptovalute bitcoin je od prejšnje nedelje poskočila kar za 30 odstotkov, v četrtek pa je prvič "padla" meja 5.000 dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Idealen posel za Oprah: močno shujšala in še zaslužila

Bitcoin hiti proti 6.000 dolarjem
15. oktober 2017 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Avstrija, kjer potekajo parlamentarne volitve, se letos ponaša z lepo rastjo delniškega trga - indeks dunajske borze ATX se je zvišal za 27 odstotkov.

Za primerjavo, frankfurtski DAX30, ki je, mimogrede, v zadnjem tednu prvič prebil mejo 13 tisoč točk, je od začetka leta pridobil "le" trinajst odstotkov. ATX, ki se je prvič po dobrih sedmih letih povzpel nad 3.000 točk, je tako le stopil iz sence "starejšega brata", pri čemer gre zasluga za takšen razplet domači konjunkturi, ki jo je dodatno spodbudila davčna reforma. Predvsem finančne delnice so si po krizi močno opomogle. Posel v vzhodni Evropi, kjer so avstrijske banke zelo dejavne, spet cveti, pozitivno so letos na tečaje avstrijskih bank vplivali tudi Trumpovi načrti o deregulaciji bančne industrije. Vrednotenja so na Dunaju še vedno ugodna, delnice kotirajo le pri 14-kratniku pričakovanega letošnjega dobička, kar je precej manj kot na preostalih evropskih trgih in predvsem v ZDA, kjer priljubljeni kazalec P/E dosega skoraj vrednost 20. Kazalnik "Shiller CAPE" Dunaj celo postavlja za drugi najcenejši svetovni trg, takoj za Južno Korejo.

Ko uspešno shujša Oprah Winfrey ...
V New Yorku delniški indeksi medtem nadaljujejo rekordni pohod, Dow Jones pa utegne kmalu prebiti že mejo 23 tisoč točk. Med papirji, ki so se letos silovito podražili, imajo zanimivo ozadje delnice podjetja Weight Watchers, ki proizvaja izdelke za pomoč pri izgubi telesne teže. Za silovito rast tečaja je namreč pomembno vlogo odigrala slovita tv-voditeljica Oprah Winfrey, ki je v svojih pogovornih oddajah pogosto omenjala, kako si želi izgubiti odvečno težo. Oktobra 2015 je Oprah prek svojega podjetja za 43 milijonov dolarjev kupila 10-odstotni delež v Weight Watchersu (danes ta znaša že 15 odstotkov), ob tem pa dobila tudi mesto v upravnem odboru.

Letošnja rast skoraj 300-odstotna
Oprah je seveda hujšala z njihovo pomočjo, in to očitno zelo uspešno, saj je izgubila 18 kilogramov. Promocija je bila popolna, z Oprah se namreč poistovetijo številni v ZDA in drugod po svetu, podjetju se je zato dobiček močno povečal (v drugem letošnjem četrtletju za 50 odstotkov, na 45 milijonov dolarjev), posledično tudi vrednost delnic. Odkar je delež kupila Oprah Winfrey, se je tečaj povzpel kar šestkratno, samo letos pa so delnice pridobile skoraj 300 odstotkov, tako da so delnice med desetimi najdonosnejšimi v indeksu Russell 3000. Tržna kapitalizacija podjetja je dosegla že skoraj tri milijarde dolarjev.

Dow Jones (ZDA)

22.871 točk

Nasdaq (ZDA)

6.605
DAX30 (Frankfurt)12.991
Nikkei (Tokio)21.155
10-letne am. obvezn.

donos: 2,28%

10-letne slov. obv.donos: 0,93
EUR/USD

1,182

EUR/CHF

1,1516

bitcoin

5.750 USD

nafta brent56,78 USD
zlato

1.303 USD

euribor (6-mesečni)-0,274 %

.

Bitcoin proti 6.000 dolarjem
Kriptovaluta bitcoin je v zadnjih dneh rušila vse pred seboj. V četrtek je gladko opravila z mejo 5.000 dolarjev in v petek zjutraj nov zgodovinski vrh premaknila na 5.856 dolarjev. Opozorila ruskega predsednika Putina, da bi bili kupci kriptovalut lahko vpleteni v nezakonite dejavnosti in grožnje ruske centralne banke, da bo blokirala menjalnice, ki ponujajo trgovanje s kriptovalutami, trgu niso naredila škode. Pripravlja se namreč nov "hard fork", cepitev bitcoina, kot se je zgodila avgusta, ko se je "rodil" bitcoin cash. Tokrat bo imela nova kriptovaluta, ki se bo odcepila od bitcoina, ime bitcoin gold.

Tržna kapitalizacija že skoraj 100 milijard
Tisti, ki bodo lastniki bitcoinov okrog 25. oktobra, se lahko nadejajo, da bodo po "hard forku" novembra dobili še nekaj valute bitcoin gold. Na rast bitcoina so v zadnjem tednu vplivala tudi ugibanja, da bo Kitajska preklicala prepoved delovanja menjalnic. Ta odločitev je septembra povzročila preplah na trgu kriptovalut, med drugim je morala druga največja svetovna menjalnica zapreti svoja vrata. A vrednost bitcoina, ki je septembra strmo padla, je hitro spet začela naraščati in tržna kapitalizacija vseh bitcoinov v obtoku je v petek dosegla že 97 milijard dolarjev.

Nemci lani za zlato porabili 6,8 milijarde evrov
Cena zlata se je spet zavihtela nad 1.300 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. Nemčija je medtem postala država, kjer je največje povpraševanje po zlatu na prebivalca, saj je prehitela tako Indijo kot Kitajsko, ki tradicionalno veljata za državi, kjer je zlato zelo cenjeno. Združenje največjih svetovnih proizvajalcev zlata World Gold Council je v oktobrskem poročilu zapisalo, da je bilo lani v Nemčiji s skoraj 200 tonami rekordno povpraševanje po zlatu. Od tega dobrih 110 ton zajemajo nakupi fizičnega zlata (palice in kovanci), več kot 80 ton pa vrednostni papirji, ki so povezani z zlatimi naložbami. Skupna vrednost vseh nakupov je znašala 6,8 milijarde evrov.

Negativne obresti in strah pred inflacijo
Seveda se postavlja vprašanje, zakaj so Nemci vzljubili zlato tudi kot investicijo. Razlogov je več. Predvsem so tu nizke obrestne mere, ki vlagatelje silijo v bolj tvegane naložbe. Številne nemške banke so za komitente uvedle negativne obrestne mere, kar pomeni, da jih za varčevanje kaznujejo, ne pa nagradijo. Upoštevati je treba tudi tradicionalen nemški strah pred inflacijo, ki izvira še iz dvajsetih let prejšnjega stoletja in znane hiperinflacije. Dodajmo, da je nemška centralna banka poleti v domovino uspešno vrnila načrtovani del tujih zlatih rezerv. Gre za več kot 53 tisoč zlatih palic v vrednosti 23 milijard evrov.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
rampage
# 15.10.2017 ob 06:47
Da vam ne bo treba plačevati Weight watchersu.

Kako shujšati v 2 korakih:
1. Izračunajte koliko kalorij dnevno potrebuje vaše telo za ohranjanje telesne teže
2. Dnevno pojejte manj kalorij kot potrebuje vaše telo

Beach body ready.
janezvalva
# 15.10.2017 ob 07:44
rampage

" Da vam ne bo treba plačevati Weight watchersu.

Kako shujšati v 2 korakih:
1. Izračunajte koliko kalorij dnevno potrebuje vaše telo za ohranjanje telesne teže
2. Dnevno pojejte manj kalorij kot potrebuje vaše telo

Beach body ready."

čisto res. ko osvojiš življenski stil, v katerem se nikoli ne naješ na polno, ni variante da bi se zredil.

oprah bi jedla "chicken wings and watermelons on a daily basis" in bila vitka. zato pa rabi weight watcher. ko se bo pa, neizogibno, spet zredila, delnice strmoglavijo
K_ris
# 15.10.2017 ob 08:53
Če bi bila za vse nagrada nekaj milijonov dolarjev za izgubo kilograma teže, bi vsi brez težav hujšali.
Simon_Marini
# 15.10.2017 ob 09:04
Izguba ''teže'' je eno, ohraniti jo, pa drugo. To je pač primer, ko je na konja splezati lažje, kot ga jahati. Oz. še bolje, je kot jahanje bika, gor na njega ni problem, pa dol z njega tudi ne.
grapar
# 15.10.2017 ob 06:59
Pričakovati je da bodo posledice opisanih virtualnih neravnotežij takšne da bomo o njih lahko pisali le še na papir. Človeški razum in lakomnost sta popolnoma podivjala in ukrotitev na razumen način ni več mogoča, žal.
The Matrix
# 15.10.2017 ob 10:53
@Klipane
lepo prosim vse moje desne prijatelje, da mi razložijo kako je to mogoče.

Zelo enostavno. Ne verjemi fake news.

Athens YTD RETURN - 18.29%

Vienna YTD RETURN - 28.92%

Drugače pa. Indeks v Atenah je bil v 2008 več kot 5.000, danes je pod 800. Ampak kaj ko levičarjem to nima smisla razlagat!
Ljubiljančan
# 15.10.2017 ob 09:24
Ko se bo spet zredila, ne bo kriva dieta, ampak to, da se je več ne drži.
P.S. Se pa dobro vidi logika delovanja kapitala: ne razum, ampak vera ga žene naprej.
izo
# 16.10.2017 ob 02:33
nihče je ne more spremeniti.

right. in ravno to mislijo spremenit 1. novembra oz 25. oktobra, ko se misli btc delit na novo valuto ipd.
sam matematika je že jasna, ampak problem pa je, da so za njo vedno ljudje in da gre samo za eno igro. tako kot je fantomski nakomoto sebi pustil miljon stacionarnih btc-jev, bodo z novim, kvazi bolj poštenim btc gold, sebi minerske firme pustile cca 200k nove valute.
in zdej bo finta kje imaš denarnico in katera firma boi prevzela nov pogoj, bo tem odvisno tudi usoda celotne zgodbe z btc-jem. to, kar sem že vedno govoril, da je neka decentralizacija pravljica za otroke, če spet na koncu odločajo nekaj tistih velikih podjetij, ki imajo v lasti ogromno infrastrukturo hardveja ipd (pa čeprav naj bi novi hardfork ravno to spremenil). lepa igra catch the cash od začetka.
Bivši uporabnik
# 15.10.2017 ob 09:32
prihodnost je v kriptovalutah....
veza
# 15.10.2017 ob 19:29
Jst sem malo za luno, zanima me:

-koliko bicoinov je v obtoku
- kdo kontrolira njihovo emisijo
- kam gre denar, s katerim se kupujejo bitcoini
kislec
# 15.10.2017 ob 15:35
bitcoin value
bitco in value

bitch in value
oliva
# 15.10.2017 ob 12:25
@Simon_Marini:
"Izguba ''teže'' je eno, ohraniti jo, pa drugo. ..."

Tako je.
Shujšati in OSTATI vitek - to je point in edino to šteje.
Saj pri nas so tudi razne petrovčičke pisale knjige o hujšanju. ....... ;o)

Tule pa je itak takole, kot pravi @janezvalva:
"... ko se bo pa, neizogibno, spet zredila, delnice strmoglavijo."
Krimsky
# 15.10.2017 ob 10:19
@ KLIPAN

Nisem desni (tudi levi ne, sem brez listnice), lahko pa poskušam pojasniti zakaj raste atenska borza:
Konj, ki mora pri novem gospodarju delati več za manj hrane, ima resen problem ... ampak to je konjev problem. Če konj crkne, to postane − gospodarjev problem.
~
Če bi Grčija 'crknila' bi to nenadoma postal problem − investitorjev. Zato jo morajo ohranjati pri življenju, da problem ne bi postal − njihov ...
Matej*.*
# 15.10.2017 ob 09:40
Oprah je itak ko ena obrnjena delnica ki skače gor in dol. Tokrat je pač šla fino dol, ampak verjamem da pride dan ko bo močno poskočila. Kam gre ta svet... Bitcoin mi gre pa po pravici kar malo na živce - ker ga nisem kupil ko je bil še 300$...
heristalski166
# 15.10.2017 ob 09:36
naslednji špekulativni balon torej se zdi poči v naši najbljiži okolici, pa pravijo kok se da z bitcoini zaslužit z avstrijski boznim indeksom se da precej več (oz se je dalo, se bo pa tut dalo verjetno s shotranjem čez čas)
Franc Pijanc
# 15.10.2017 ob 07:58
@rampage

seveda, ampak treba je bombardirat folk s sto tisoč podatki o raznih dietah in novih znanstvenih ugotovitvah kaj, kako in kdaj jesti. Stvar pa je dejansko tako enostavna kot si napisal.

Če boš pojedel manj kot si porabil, boš shujšal. To je edin način da izgubiš težo.....
Je pa res da če boš jedel samo kremšnite, boš hitro prekoračil dnevno količino kalorij ker boš prehitro lačen.
madli
# 17.10.2017 ob 12:40
Definitivno se strinjam, da je vsak sam odgovoren za svoj denar in kam ga vlaga. Trenutno so pač kriptovalute zelo aktualne, ker je možno zelo hitro veliko zaslužiti. Po drugi strani se pa marsikdo ne zaveda, da lahko zelo hitro tudi izgubiš dosti denarja.

Za bitcoin me načeloma ne skrbi, moje mnenje je, da še bitcoin niti približno ni dosegel končne vrednosti. Pri ostalih kriptovalutah se pa lahko precej opečeš ali pa zaslužiš 20x v dveh mesecih (oboje že izkusil). Ampak tako pač je. Moja mentaliteta je bolj ali manj samo vložit not pri dobrih cenah v kvalitetne kriptovalute in pozabit na ta denar, kot da ga nimam več. Še najmanj boli, če pade vrednost. Je pa res, da te to čisto not potegne in pol dnevno gledaš grafe in vrednosti valut.
madli
# 16.10.2017 ob 15:56
@veza
Jst sem malo za luno, zanima me:

-koliko bicoinov je v obtoku
- kdo kontrolira njihovo emisijo
- kam gre denar, s katerim se kupujejo bitcoini


V obtoku je trenutno 16 626 850 Bitcoinov, maksimalno jih bo 21 milijonov.
Obtok kontrolira algoritem za "rudarjenje".
Denar gre tistemu, ki bitcoin prodaja. Na menjalnici pač ne veš komu si prodal, tam pač menjalnica poskrbi, da gre menjava gladko skozi.
izo
# 16.10.2017 ob 11:07
in mogoče še poškilimo ravno na implementirano "vilico" v etherium okolju:


A hard fork is a change to the underlying Ethereum protocol, creating new rules to improve the system. The protocol changes are activated at a specific block number. All Ethereum clients need to upgrade, otherwise they will be stuck on an incompatible chain following the old rules.


in spet, kdo res kontrolira finance tukaj? posameznik? right...
Bivši uporabnik
# 15.10.2017 ob 12:40
grški delničarji se lahko zahvalijo kvečjemu Šojblu in mami Merkel
KLIPAN
# 15.10.2017 ob 10:35
@Krimsky
"Če bi Grčija 'crknila' bi to nenadoma postal problem − investitorjev. Zato jo morajo ohranjati pri življenju, da problem ne bi postal − njihov ..."

No, tukaj ne govorimo o "ohranjanju pri življenju", pač pa o najvišji rasti kake borze v celotnem EU, kar je vsaj po moje malcena razlika.
Vseeno pa mi ni jasno, kako je to mogoče pod vlado komunistično-socialistične-anarhistično-skrajno levičarske, lene, .........stranke, če prej pod vodstvom elitističnih desnih in levih strank kaj takega nikoli ni bilo mogoče.
Resnica123
# 15.10.2017 ob 10:27
Lepo posortamo ktiptovalute pa bo. Vse kar gre gor enkrat pade.
heristalski166
# 15.10.2017 ob 09:35
sej grški indeks ni tok narastel kot avstrijski ki je res nekam sumljivo balonast (glede na to da sosednji niso tako)
veza
# 18.10.2017 ob 01:32
Še ena primerjava se mi zdi zanimiva, poglejmo računalnik, internet, pa še vse ostalo, kar se je tu nabralo, še vedno se zadeva širi in mnogi tu zaslužijo, a največ tisti, ki so na vrhu, ki so začetniki, vse pa je odvisno od novih koristnikov, ki prihajajo in ki plačujejo storitve,
Ti ne bodo nikoli kaj resnega zaslužili, zraven so, ker je to moderno, ker je to praktičen hobi, včasih celo koristen, a bodimo realni, vsi danes potrebujemo avto, a v resnici ga krepko preplačamo, če ga imamo samo za kakšen izlet ali nakup v trgovini, a tako smo navajeni, eni imajo celo drage motorje, da se odpeljejo ob lepih vikendih malo naokoli...
A kljub vsemu, raje imam en avto, ki je vreden tam nekje 2 bitcoina, kot da se vozim z avtobusom in imam nekje skrita ta dva bitcoina.
veza
# 17.10.2017 ob 19:52
madli
# 17.10.2017 ob 13:57

@henodarling

Tudi za dolarjem in evrom ne stoji več zlato


tudi ko je bilo zlato podlaga za neko valuto, ni vse teklo gladko, recimo kriza v letu 1929 je nastala takrat, ko je bil dolar vezan na zlato.
Nikomur nočem soliti pameti, hočem samo povedat, da pri špekulacijah ne morejo vsi dobiti.
madli
# 17.10.2017 ob 13:57
@henodarling

Tudi za dolarjem in evrom ne stoji več zlato
henodarling
# 17.10.2017 ob 13:16
Sicer pa glavnem vse kar nima materialne (zlate) osnove en sam velik nateg.
Je pa vse to pravi raj za tiste , ki radi tvegajo, oziroma za hazarderje.
Verjetnostni račun lahko marsikaj pove...
veza
# 17.10.2017 ob 11:47
madli
# 17.10.2017 ob 10:41

@veza

No pol te bom pa tako vprašal. Komu gre denar, ko kupiš delnice?


denar gre podjetju, firmi, ti postaneš delničar, solastnik, če dobro posluje, se ti lahko delež pooveča, lahko pa tudi vse uzgubiš, če propade.
Enako je s kriptovalutami, nekdo bo zaslužil, večina po izgubila, samo to hočem povedat, pa naj vsak dela, kar hoče, za svoj denar in za svoje veselje in svoj rizik.
madli
# 17.10.2017 ob 10:41
@veza

No pol te bom pa tako vprašal. Komu gre denar, ko kupiš delnice?

Pri kriptovalutah obstaja več načinov kako jo ustvariš. Imaš določene, kjer so vsi "tokeni" ustvarjeni že v naprej, imaš POW (Proof of Work) in pa POS (Proof of Stake). Pod Proof of Work spada bitcoin, ker moreš zato, da pridobiš bitcoin "vložit" delo (ne ti, ampak računalnik, ki izračunava določene vrednosti). Za Proof of Stake pa moraš samo naložiti "tokene" v "wallet" in imet dostop do interneta in je to že dovolj po navadi.

Je pa pri večini kriptovalut vse transparentno. Vse se da na blockchain explorerju preverit, kakšen delež bitcoinov oziroma ostalih kriptovalut imajo določeni "walleti".

Je pa res, da bi nekdo lahko imel v lasti več teh "walletov" in ne bi mogo vedet, da to pripada enemu človeku.
hero
# 17.10.2017 ob 08:34
Če prav razumem je sistem podoben kot pri plačevanju položnic prek spletne banke, kjer je potrebno plačati provizijo, ki jo dobi banka, da vzdržuje svoje strežnike (in še malo zasluži).
Enako je pri bitcoinu. Pošiljatelj plača provizijo, ki jo dobijo "rudarji", ko transakcijo validirajo. Rudarji imajo stroške z opremo in elektrijo, malce pa lahko še zaslužijo.

Doker pa ne bo v obtoku vseh bitcoin kovancev (21mil), pa rudarji poleg provizije pošiljatelja zraven dobijo še nekaj bitcoinov "za povrhu". Tega bonusa bo s časom vedno manj, na koncu ga ne bo več.

Kje konča denar, ki ga kupci dajejo v bitcoin? Nekaj % dobijo elektro firme, nekaj % rudarji, malo tudi borze, ostalo pa tisti, ki so investirali v bitcoin od začetka.
veza
# 17.10.2017 ob 07:49
Sicer pa, čas bo pokazal, si bomo prebrali, kaj je kdo tu pisal!
veza
# 17.10.2017 ob 07:49
In na začetku je bil samo sistem oziroma ustanovitelj(i) lastnik(i), da je zadeva začela krožiti, so jo morali spodbuditi vlagatelji, prvi denar je gotovo šel ustanoviteljem in zadnji bo tudi njim ostal.
veza
# 17.10.2017 ob 07:45
madli
# 16.10.2017 ob 22:36

@veza
tisti, ki ga prodaja, ga je nekoč moral kupiti, komu je šel denar?

Ja, ga je pa kupil od nekoga drugega v preteklosti ali pa ga je "rudaril".


ja, rudaril je v kakšnem rudniku, hahaha, glej vsak naj dela, kar mu paše, samo ne potem jokat pred parlamentom in obtoževat "države", oziroma inštitucij, da vas niso zaščitile.
Vsekakor denar od prodaje trenutno kroži, in to realen denar, a ko se bo priliv končal, bo ta realen denar nekje obstal in tisti, ki ga bo imel, bo zmagovalec, tisti, ki bo imel samo ničvredne bitcoine na računu, bo pa pokadil.
madli
# 16.10.2017 ob 22:36
@veza
tisti, ki ga prodaja, ga je nekoč moral kupiti, komu je šel denar?


Ja, ga je pa kupil od nekoga drugega v preteklosti ali pa ga je "rudaril". Na menjalnici ga vedno kupiš od tistega, ki ga prodaja, vmes pa menjalnica zaračuna po navadi (odvisno od menjalnice) ene 0.25%-0.5% provizije. So pa verjetno tudi fore, sploh pri novejših menjalnicah, kjer menjalnice same kupije rezerve (ampak spet pač iz druge menjalnice), da ustvarijo likvidnost. To ne vem, to bi lahko RTV kakšen intervju z lastniki "slovenske" bitcoin menjalnice Bitstamp naredili. Ni ravno slovenska menjalnice, ker je sedež v Luxemburgu, so pa slovenski lastniki.
veza
# 16.10.2017 ob 22:01
izo
# 16.10.2017 ob 21:47

bistvo natega je v tem, kdo kasira realen denar, ki ga folk porabi za nakup teh valut, tega nihče noče povedat!
izo
# 16.10.2017 ob 21:47
Če bi bil bitcoin centraliziran do hard forka niti ne bi moglo prit, ker bi enostavno kdorkoli bi kontroliral bitcoin, bi zavrnil delitev bitcoina. Tako pa lahko vsak naredi pull request na bitcoin core kodo.

a res, vsakdo? še enkrat, kdo ima danes večino hardverja v rokah (in s tem tudi komplet blockchain)? in če je vse tako briljatno bilo zamišljeno, zakaj popravljat?
veza
# 16.10.2017 ob 20:41
madi

Denar gre tistemu, ki bitcoin prodaja. Na menjalnici pač ne veš komu si prodal, tam pač menjalnica poskrbi, da gre menjava gladko skozi.

tisti, ki ga prodaja, ga je nekoč moral kupiti, komu je šel denar?
madli
# 16.10.2017 ob 16:01
@izo

Če bi bil bitcoin centraliziran do hard forka niti ne bi moglo prit, ker bi enostavno kdorkoli bi kontroliral bitcoin, bi zavrnil delitev bitcoina. Tako pa lahko vsak naredi pull request na bitcoin core kodo. Potrebuješ pa še potem, da ti nekdo mine-a "tvoj" bitcoin.
izo
# 16.10.2017 ob 11:09
link
izo
# 16.10.2017 ob 10:48
od takrat
izo
# 16.10.2017 ob 10:44
gwenny, ne uporabljam ga nikjer ;) preko denarnice jih ga pa najbrž kr lep delež, če ne večina.
kakšno izbira, lepo te prosim (spet, v podobni povezavi kot prej)? kot posameznik pa z blockchainoom itak nimaš kaj vćče delat, že nekaj let ne (in zanimivo, ravno do takrat je dobil na vrednosti, le zakaj).
igrice oz limanice za milenijce..
gwenny
# 16.10.2017 ob 09:37
@izo

Za razliko od centraliziranih sistemov imaš tukaj izbiro ali boš sledil spremembam ali ne. Če pa imaš svoje bitcoine shranjene na centralizirani denarnici pa bistvenih lastnost bitcoina itak itak ne uporabljaš (prepuščaš izbiro in popoln nadzor nad svojimi sredstvi upravljavcu).

https://youtu.be/vt-zXEsJ61U
gwenny
# 16.10.2017 ob 01:15
@veza

Inovacija bitcoina je, da je emisija vnaprej matematično določena, nihče je ne more spremeniti. Trenutno je v obtoku cca 17M bitcoinov, maximum bo 21M okoli leta 2130.

Več info tukaj:
https://bitcoin.org/sl/vprasanja-in-odgovori
FolkloraS
# 15.10.2017 ob 20:21
grda, pa še zredila se bo!
Bivši uporabnik
# 15.10.2017 ob 12:39
To je uspelo Grkom, ki jih vodi "skrajni levičar, anarhist....." Czipras, tem socialistično-komunističnim brezdelnežem in lenobam?????
Sedaj pa mi nič več ni jasno, lepo prosim vse moje desne prijatelje, da mi razložijo kako je to mogoče.


1. dead cat bounce
2. itak Cipras pleše tako kot kapitalisti žvižgamo, tako da ne vem zakaj njemu pripisuješ zasluge
KLIPAN
# 15.10.2017 ob 09:48
" indeks dunajske borze ATX se je zvišal za 27 odstotkov in v Evropi je višja rast uspela le Atenam."

???????
Kako prosim lepo????? Atenam je uspela najvišja rast med vsemi EU borzami???
To je uspelo Grkom, ki jih vodi "skrajni levičar, anarhist....." Czipras, tem socialistično-komunističnim brezdelnežem in lenobam?????
Sedaj pa mi nič več ni jasno, lepo prosim vse moje desne prijatelje, da mi razložijo kako je to mogoče.
Hvala.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo