Kako se bodo do konca leta gibale delnice, bo odvisno predvsem od največjih centralnih bank. Evropska centralna banka naj bi decembra napovedala še obširnejši program odkupovanja obveznic, medtem ko bo Fed danes povedal, kako bo z nadaljnjo politiko obrestnih mer. Foto: Reuters
Kako se bodo do konca leta gibale delnice, bo odvisno predvsem od največjih centralnih bank. Evropska centralna banka naj bi decembra napovedala še obširnejši program odkupovanja obveznic, medtem ko bo Fed danes povedal, kako bo z nadaljnjo politiko obrestnih mer. Foto: Reuters
Delnice Alibabe so pred dobrim letom začele kotirati na borzi v New Yorku in se povzpele do 120 dolarjev. Cena se je nato prepolovila, toda v zadnjem obdobju so delnice spet okrevale in se od dna odlepile za več kot 40 odstotkov. Foto: Reuters
Twitter
Tudi Twitter je objavil četrtletne poslovne rezultate. Čeprav je bilo prihodkov za 569 milijonov dolarjev, kar je celo 58 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju in devet milijonov več od pričakovanj analitikov, so delnice padle za več kot deset odstotkov. Podjetje namreč še vedno posluje z izgubo, rast uporabnikov je zelo majhna (v zadnjem četrtletju le štiri milijone novih uporabnikov, tako da jih je skupaj 307 milijonov), poleg tega pa je za zadnje letošnje četrtletje Twitter znižal oceno poslovnih dosežkov. Foto: EPA

Ameriška centralna banka bo po dvodnevnem zasedanju ob 19. uri sporočila, ali denarna politika ostaja nespremenjena. Ker vlagatelji ne pričakujejo, da bi Fed lahko že na tokratni seji končal politiko ničelnih obresti, bodo toliko bolj poskušali "ujeti" kakšen namig, kdaj bo sledil zasuk: decembra ali šele naslednje leto. Ta teden bo zasedala tudi Japonska centralna banka, ki utegne napovedati nove spodbujevalne ukrepe in se pridružiti Evropski centralni banki, ki se bo decembra verjetno odločila za obširnejši program kvantitativnega sproščanja.

Apple z 11 milijardami četrtletnega dobička
Na delniške trge poleg centralnih bank te dni vplivajo tudi poslovni rezultati tretjega četrtletja. Apple je po torkovem trgovanju sporočil, da je dobiček v trimesečju do 26. septembra porasel za 31 odstotkov, na dobrih 11 milijard dolarjev, prihodki pa so se zvišali za 22 odstotkov, na 51,5 milijarde, pri čemer je Apple na Kitajskem skoraj podvojil prodajo. Po vsem svetu je Apple prodal 48 milijonov iPhonov. Rezultati so bili boljši od pričakovanj, kar je v zunajborznem trgovanju spodbudilo rast delnic.
Alibaba nejevernim vrgel rokavico
Odmeva tudi objava četrtletnih rezultatov kitajskega spletnega velikana Alibabe. Rast prihodkov je znašala 32 odstotkov, še posebej je navdušila rast mobilnega segmenta. Delnice so spet presegle 80 dolarjev. "V dneh, ko se Kitajska pripravlja na peti plenum komunistične partije, je Alibaba vsem nejevernim vrgel rokavico," je za MMC komentiral Peter Jenčič iz Alte, ki ima v svojih skladih tudi delnice Alibabe, saj, kot poudarja Jenčič, pričakujejo, da bo Kitajska še naprej spodbujala t. i. terciarne sektorje gospodarstva, ki še naprej rastejo.
Zakaj 50-odstotni padec delnic?
Peter Jenčič še ugotavlja: "Pomemben razlog za prepolovitev delnice z oznako BABA US po spektakularni prvi javni prodaji delnic (in vrednosti delnic 120 dolarjev) je bila skrb vlagateljev glede vzdržnosti rasti, delno zaradi razmer na Kitajskem, delno pa zaradi dvoma vlagateljev glede določenih poslovnih odločitev družbe, kot je prenos lastništva privlačnejših družb stran od manjšinskih lastnikov. Naj omenim, da je znani vlagatelj John Hempton komentiral oceno ustanovitelja Alibabe, Jacka Maa, da ima družba 367 milijonov uporabnikov na Kitajskem, ki na leto porabijo 1056 dolarjev."
Trg se ne meni na nerealne ocene
"Hempton je izračunal, da je bil kitajski BDP lani 10.300 milijard dolarjev, kar pri 1,4 milijarde prebivalcev pomeni 7-350 dolarjev na prebivalca. Svetovna banka predvideva, da znaša stopnja domačega povpraševanja 36 odstotkov BDP-ja. Posledično je poraba gospodinjstev približno 2-650 dolarjev na leto. Je torej realno ocenjevati, da kitajska gospodinjstva opravijo približno 40 odstotkov vseh nakupov prek Alibabe? Trga to v tem trenutku ne zanima."

Tečaji delnic na Lj. borzi (27. oktober):

KRKA

+0,79 %

64,00 EUR
TELEKOM+0,65 %79,50
LUKA KOPER+0,00 %23,00
SAVA RE-0,08 %12,90
PETROL

-0,41 %

254,95
ZAV. TRIGLAV

-1,05 %

22,20
GORENJE-1,51 %4,58
INTEREUROPA-13,3 %0,65


IMF: Savdski Arabiji grozi bankrot
Nafta je zadnje dni pod prodajnim pritiskom. Cena 159-litrskega soda nafte brent se je včeraj znižala na 46,41 dolarja. Pri banki Goldman Sachs so opozorili, da bo vsaj do pomladi 2016 precej možnosti za nadaljnje padce. Naftni velikani se novim "pravilom igre" prilagajajo, kot je le mogoče. Britanski BP je napovedal novo klestenje stroškov in za naslednje leto dezinvestiranje v vrednosti med tremi in petimi milijardami dolarjev. Medtem je Mednarodni denarni sklad opozoril, da utegne Savdska Arabija (če bodo cene nafte ostale nizke) do leta 2020 bankrotirati, če ne bo spremenila svoje politike. IMF poudarja, da je kritičen predvsem zelo visok, približno 20-odstotni proračunski primanjkljaj.
Krkine delnice četrtič zapored navzgor
Na Ljubljanski borzi se je včeraj indeks SBITOP zahvaljujoč več kot polodstotni podražitvi Krkinih in Telekomovih delnic sedmič v zadnjih osmih dneh zvišal ,a tokrat res minimalno. Pri 693 točkah je SBITOP, ki vključuje delnice Krke, Petrola, Zavarovalnice Triglav, Telekoma, Luke, Pozavarovalnice Sava in Gorenja, zdaj najvišje v zadnjih dveh mesecih. Prebudile so se Krkine delnice. V torek je promet dosegel 725 tisoč evrov, tečaj pa se je zvišal četrtič zapored, kar se ni zgodilo pol leta. Takrat je tečaj pri 68,5 evra dosegel letošnji vrh.
Novartis žrtev močnega dolarja
Za svežo rast Krkinih delnic (ta mesec so se podražile za skoraj šest odstotkov) gre zasluga tudi Krkini upravi, ki je od 19. do 23. oktobra odkupila 2.544 lastnih delnic. Odkupovanje lastnih delnic je dober signal, saj kaže, da uprava verjame v nadaljnjo rast delnic. Novomeški farmacevt bo rezultate poslovanja devetmesečja objavil 19. novembra, ko bo znano, kako je na dobiček vplival močnejši dolar. Švicarski Novartis je imel tudi na ta račun v letošnjem tretjem četrtletju 18 odstotkov nižji dobiček iz poslovanja v primerjavi z enakim obdobjem lani.