Borzni komentar
Krivulja je šla na delniških trgih vse od marca 2009 večinoma navzgor, zdaj pa se pojavlja vedno več svaril, da nadaljnja rast ni več tako samoumevna. V ZDA vlagatelji z vedno večjo zaskrbljenostjo opazujejo tudi naraščanje donosnosti dolgoročnih obveznic. Pri desetletni je donosnost včeraj pri 3,25 odstotka dosegla novo najvišjo vrednost po letu 2011. Foto: Reuters
Eno od pomembnih vprašanj na Wall Streetu je v teh dneh, kako visoko morajo porasti donosnosti obveznic, da bi delniški trg začutil večje težave. Nekateri pravijo, da bo to že pri 3,5-odstotni donosnosti desetletne obveznice, pri banki Bank of America Merry Linch pa so drugačnega mnenja in pravijo, da bi delnice izgubile privlačnost šele v primeru, če bi donosnost desetletne obveznice presegla pet odstotkov. Foto: Reuters
IMF je pred začetkom rednega zasedanja, ki tokrat poteka na Baliju, malce znižal oceno svetovne gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto. Foto: EPA

Dodaj v

Italija se igra z izgubo investicijske ocene

Peticija, da naj bo ripple uradna valuta Tokia 2020
10. oktober 2018 ob 07:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kljub padcu azijskih delniških trgov na 17-mesečno dno in "neprijaznim gibanjem" italijanskih obveznic so evropske borze torkovo trgovanje sklenile z rahlim plusom.

Popotnica ni bila dobra. Newyorška indeksa S & P in Nasdaq sta v ponedeljek nazadovala tretjič zapored, precej večji pretresi pa so se na začetku tedna dogajali v Aziji, konkretneje na Kitajskem. Potem ko je kitajska centralna banka zaradi zaostrovanja trgovinskih napetosti z ZDA v nedeljo četrtič letos, tokrat za eno odstotno točko, znižala stopnjo obvezne rezerve, ki jo morajo imeti poslovne banke, je osrednji delniški indeks na borzi v Šanghaju strmoglavil za 3,7 odstotka. Frankfurtski delniški indeks DAX30 (11.977 točk) se je včeraj dopoldne sicer znižal za več kot odstotek in kazalo je na peti zaporedni minus, toda popoldne se je le otresel rdeče barve, podobno pa velja tudi za londonsko in pariško borzo, medtem ko je newyorški Dow Jones (26.430 točk) nekaj malega izgubil.

Spet višja donosnost italijanskih obveznic
Nemški izvoz je avgusta nepričakovano zdrsnil (v primerjavi z julijem sicer le za 0,1 odstotka, toda analitiki so pričakovali 0,3-odstotno rast), prav tako uvoz (za 2,7 odstotka), kar je nov dokaz, da je motor največjega svetovnega gospodarstva v poletnih mesecih deloval na nižjih obratih. Italijanski minister za gospodarstvo in finance Giovanni Tria je včeraj predstavil finančne načrte vlade, obvezniški trgi pa so Rim "kaznovali" z novim višanjem pribitkov na italijanske obveznice. Pri desetletni se je donosnost do dospetja povzpela že na 3,7 odstotka, kar je največ po letu 2014. Kot je znano, je italijanska vlada Evropsko komisijo razburila z načrti, da bo proračunski primanjkljaj v letu 2019 dosegel 2,4 odstotka BDP-ja, kar je trikrat več od načrtov prejšnje vlade.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 9. oktober ob 22. uri:

BITCOIN

+0,88 %

6.630 USD
ETHER

-0,06 %

228
XRP

-14,1 %

0,48
BITCOIN CASH-3,44 %519
EOS

+3,85 %

5,88
STELLAR

-3,77 %

0,246

.

ECB v višanje obresti že na začetku poletja?
V naslednjem mesecu bodo vodilne bonitetne hiše spet presojale oceno italijanskega dolga. Črn scenarij bi bil, če bi Italija izgubila investicijsko oceno, a to je malo verjetno. Spodbudno je tudi, da Italiji, ki ima kar za 2300 milijard evrov dolga, vsaj do konca leta 2019 ne bo treba prav izdatno poplačevati upnikov, tako da se do takrat bankrot (default) ne more zgoditi. Je pa slaba novica za Italijo, da utegne Evropska centralna banka prenehati odkupovati njene obveznice (še posebej, če bi izgubile investicijsko oceno) in da bo centralna banka morda prej od pričakovanj začela cikel zviševanja obrestnih mer. Tako vsaj opozarja glavni ekonomist pri zavarovalnici Allianz, ki meni, da bi se pri ECB-ju lahko od ničelnih obresti poslovili že na začetku poletja 2019.

IMF znižal oceno svetovne gospodarske rasti
Mednarodni denarni sklad je včeraj znižal oceno svetovne gospodarske rasti za letošnje in prihodnje leto na 3,7 odstotka. V julijski napovedi so pri IMF-u napovedovali 3,9-odstotno rast v letih 2018 in 2019. Vzrok za bolj črnoglede napovedi so ob carinski vojni med ZDA in Kitajsko tudi zviševanje obresti v ZDA in težave držav v razvoju (Argentina, Brazilija, Turčija, Južna Afrika, Indonezija, Mehika), kjer se ob padanju lokalnih valut spoprijemajo z odlivom kapitala. Za ZDA in Kitajsko so pri IMF-u oceno rasti za letošnje leto pustili nespremenjeno (2,9 odstotka oziroma 6,6 odstotka), za leto 2019 pa so oceno znižali za 0,2 odstotne točke, na 2,7 oziroma 6,2 odstotka. Sloveniji IMF za letos napoveduje 4,5-odstotno gospodarsko rast, kar je pol odstotne točke več kot v spomladanski napovedi.

Peticija, naj bo ripple uradna valuta Tokia 2020
Dogajanje z bitcoinom je bilo zadnji teden nenavadno mirno, cena se je ustalila pri dobrih 6.500 dolarjih. V spletnem iskalniku Google je beseda bitcoin najmanj iskana v zadnjem letu in pol. Ob morebitni novi rasti te kriptovalute bi se to seveda hitro spremenilo. Pri finančni družbi Blockchain Capital so napovedali, da se bodo pri bitcoinu kmalu začela bikovska gibanja, kar bo navzgor potegnilo celoten trg kriptovalut. Tako naj bi še letos bitcoin spet dosegel vrednost 10 tisoč dolarjev. Kriptovaluta XRP oziroma ripple je padla, cena je zdrsnila pod polovico dolarja. Vlagatelji sicer veliko upov polagajo na novo finančno storitev xRapid, kjer se bodo transakcije opravljale v XRP-jih. Kot zanimivost dodajmo, da je peticijo, da bi bila na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 uradna valuta ripple, v kratkem podpisalo 10 tisoč ljudi.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 07:54
sportivko
Kot zanimivost dodajmo, da je peticijo, da bi bila na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 uradna valuta ripple, v kratkem podpisalo 10 tisoč ljudi.

Trgovanje z novicami, to je nekako bistvo kriptovalut. V javnost se spusti novico 'dick_coin bo postal uradna valuta Švedske', cena naraste, notranji krog na veliko proda in obogati.
Bondjanez
# 10.10.2018 ob 10:31
Wauuuu.
10.000 ljudi je pdpisalo v Tokiu. Res impresivno. Pol pa morajo sprejet. Take mnozice ne mores ignorirat.
RenatoP
# 10.10.2018 ob 14:49
Italija zdalec ni v prostem padu, sever cveti in bo se bolj cvetel ce se razmahnejo carinske vojne.
Usedite se v avto pa udarte avtocestno špuro od padove do milana tovarna do tovarne, trgovina do trgovine, turist do turista.
Tako je ni Italija Grcija, ki zivi 6 mesecev od 6 mesecv turizma.
Sussudio
# 10.10.2018 ob 11:31
vranek
če bi bili v prostem padu bi jim bdp ne rastel, ne bi imeli milijone priseljencev iz vzhodne Evrope, Balkana, Afrike, Azije... vse kar je res pa je to da se desetletja preveč igrajo z dolgom in da bi morali znižati brezposelnost da bi lahko bolj pospešeno rasli in posledično lažje vzdrževali oz nižali javni dolg.
Ni Italija Grčija.

Ravno sedajšnja vlada je prva povojna vlada ki se zavzema za ukinitev privilegijev državnih uslužbencev in sramotno visokih pokojnin. Krivdo za tak dolg imajo vlade iz prejšnjih desetletjih. Vlade tudi takratne italijanske socialistične stranke, ki si je glasove kupovala z pokojninami pri 40 letih starosti...
Tao3
# 10.10.2018 ob 08:13
sportivko: V Aziji boš v kratkem lahko plačeval še samo s kriptovalutami.

Phahahahha pa dobro, kje jih jemljete, kje se tolažite in od kod vam te neumne izjave? Vam kdo to piše ali kaj? Niti 0.01% svetovne trgovine se ne opravlja v Kriptovalutah in kar naenkrat bo to edina valuta? Daj, prodaj kar imaš in vse daj v kriptovalute. Mislim da je to tvoja prihodnost.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 08:08
Matto123
No, Salvini je spravil iz morja 2 ladji več kot kdorkoli pred njim ali kdorkoli iz druge države =) To ni malo ampak dosti... moral bi potapljat VSE =)

Lepo, ampak volivcem dve ladji ne bosta dovolj. Pri deficitu se je uklonil EU-ju, potem pa skupaj z Le Penovo jokal, kako zlobni so v Bruslju. Varoufakis je imel jajca, pokazal je, kaj bi naredil, ostali politki se z njim niso strinjali, zato je odstopil. Salvini pa zaenkrat samo gobca.
Sussudio
# 10.10.2018 ob 13:28
KLIPAN
desnim populistom? Kdo je že desetletja pred tem v Italiji podarjal pokojnine mladeničem kot da denar raste na drevesih? Kdo je že nabijal plače in pokojnine sindikalistom? Levi populisti!
Kdo je že vladal desetletja in desetletja? Večinoma "nepopulistična" leva-sredina in desna-sredina. Tiste ki so sodelovale pri ustanovitvi EU in krojile njeno zgodovino, ko smo se mi še šli politkomisarje.
In ker nimaš pojma o italijanski politiki misliš da danes v Italiji vlada desni populizem?
Danes v Italiji vlada koalicija sestavljana v pretežni meri iz gibanja 5 zvezd in v manjši meri Lege. Lega je res desna ampak kaj pa je M5S ki je glavni del koalicije?
Gibanje ki se zavzema za univerzalni temeljni dohodek in mnogo takih zadev kot jih pri nas zagovarja Levica! Sedaj pa se ti odloči če so to komunisti ali fašisti. S tega vidika so itak isti.
Polega tega volilna masa M5S je sestavljena pretežno iz bivših volilcev levo-sredinskega PD, ki je do sedaj vladal in razočaral mnogo pristašev. Ščitenje interesov državnih bank v rokah levih strank, pranje denarja, kraje denarja s strani družine bivšega levo-sredinskega premieja Renzija.
To da RTVSLO omenja zgolj delo italijanskega notranjega ministra Salvinija iz vrst Lege še ne pomeni da je to celotna slika Italije. Lega ni nikoli zagovarjala UTD-ja, ampak meritokratično podjetniško družbo z nižjimi davki. Nasprotje od M5S!
Lega je kandidirala v koaliciji z desno-sredinskimi strankami. Je pa navsezadnje prišlo do vlade M5S+Lega, ker nihče ni imel večine da bi vladal sam. Ne M5S, ne leva-sredina in ne desna-sredina.
Navsezadnje se je M5S prvo pogajal z levo-sredinskim PD-jem. Šele po neuspelih pogajanjih so se začela pogajanja z Lego.
Ampak najbolj pomembno je to, da pri nas komentirajo italijansko politiko ljudje, ki nimajo pojma kaj se dogaja čez mejo!
Sandopes
# 10.10.2018 ob 11:56
Vranek,tako lepo da 50.000 Slovencev hodi v Avstrijo sluzit kruh in 12.000 v Italijo!
Sussudio
# 10.10.2018 ob 11:41
vranek
očitno ti je Italija popolnoma neznana država, ekonomski kazalniki pa so ti španska vas.
10x na boljšem ja. Tako kot je Albanija 10x na boljšem kot mi in tako kot je veliko Albancem krasno živeti v Albaniji med njihovim čudovitim morjem, njihovimi čudovitimi gorami itd.
Pa pojdi to povedati Albancu ki živi z delavsko plačo in isto povej kako je krasno živeti v Sloveniji Slovencu ki živi s slovensko delavsko plačo ali pa tudi slovensko povprečno plačo. V Italiji delavec zasluži več kot pa pri nas povprečen državljan.
Cele armade neizobraženih primorcev hodijo čez mejo na nekvalificirana dela pa dobijo za to vsaj 1100€ neto.
Sandopes
# 10.10.2018 ob 11:35
In KLJUB vsemu so se vedno 8 svetovno gospodarstvo,6 svetovna industrija,7 najbolj razvita drzava na svetu,imajo najbolj znane svetovne brande (avti,moda,hrana,jahte,itd,it,itd) itd,itd,itd
miki331
# 10.10.2018 ob 08:54
Za Italijo se ve že precej časa kakor tudi za Dojč bank kar je še večja bomba. Živimo v času ko nam gre najlepše se pa bojim, da se lagodno življenje počasi bliža koncu.
KdoJeDarthVader
# 10.10.2018 ob 19:03
Ena dva milijonska vas z imenom Slovenija in mnenje peščice na tem forumu je popolnoma irelevantno za globalni crypto trg LOL
Čez 5-10 let bo zelo zabavno poslušati kako so imeli priložnost ampak ... V vsakem primeru se odločite tako kot mislite da je prav in najboljše za vas in vašo prihodnost.
Sussudio
# 10.10.2018 ob 11:18
Krtomir
zaradi izredno slabe produktivnosti delovne sile???
Kaj pa potem to šele velja za nas kjer je produktivnost delovne sile še bistveno nižja kot pa v Italiji?
Imajo višjo brezposelnost kot mi a imajo bistveno višjo produktivnost na prebivalca kot pa mi.
Da bi jim Nemec to rekel bi še razumel, da pa jim mi tam kjer smo mi...
K_ris
# 10.10.2018 ob 10:34
Pri finančni družbi Blockchain Capital so napovedali, da se bodo pri bitcoinu kmalu začela bikovska gibanja,

Že iz imena lahko sklepaš, da padca zagotovo ne bodo napovedovali.
Drummer
# 10.10.2018 ob 10:13
Analitike je potrebno ukinit, ker nimajo pojma in samo manipulirajo z številkami...
Gapa
# 10.10.2018 ob 09:17
@madli:
Hvala za jutranjo dozo smeha! Hahaha...
mirora
# 10.10.2018 ob 09:10
...Italija teži k stabilizaciji lastnega gospodarstva, zato da bi se lahko nemoteno zadolževala naprej...manipulativna in več kot bizarna ekonomska logika.
miki331
# 10.10.2018 ob 08:49
Tao3
sportivko: V Aziji boš v kratkem lahko plačeval še samo s kriptovalutami.

Phahahahha pa dobro, kje jih jemljete, kje se tolažite in od kod vam te neumne izjave? Vam kdo to piše ali kaj? Niti 0.01% svetovne trgovine se ne opravlja v Kriptovalutah in kar naenkrat bo to edina valuta? Daj, prodaj kar imaš in vse daj v kriptovalute. Mislim da je to tvoja prihodnost.


Najprej je bil gramofon, potem kaseta nato preskok na CD-jke sedaj je vsa glasba prakticno na mp3.

Mediji in zapisi se spreminjajo ravno tako plačilna sredstva.
skoro84
# 10.10.2018 ob 08:44
Italija propada, ker to zelijo nekateri v Frankfurtu in Bruslju!!! Sramota, da birokrari, bankirji, lobyji dajejo izjave, da ljudem ki imajo 400€ penzije ni treba dvignit prihodke, ker to ni investicija. Največja sramota je pa levica v italiji, ki je proti socijalni politiki, ko so bili na vladi, so pa bankirje in prijatelje ščitili!!! Je pa nekaj tudi res, končno se je malo narod zbudil, ankete vse povrsti kazejo, da ljudje imajo to vlado raje kot katoliške komuniste ali premijeja, ki se zabava z mladoletnimi puncami!!!
Tao3
# 10.10.2018 ob 08:32
Dragi Sportivko, svetovna trgovina na uro znaša okoli 220 milijard dolarjev. NA URO. To je več kot je uspelo vsem kriptovalutam zbrati kapitala v celotni zgodovini obstoja. Tako da ne razlagaj kaj je trend. Vse kriptovalute na svetu skupaj so manj vredne kot en Apple. Pa je na milijone firm, Apple je samo ena od njih ... tako da, nehaj trobezljat neumnosti, sploh ne veš kaj govoriš. Da bodo kriptovalute zamenjale ostale valute in da bos samo se z njimi plačeval? Samo v tvojem svetu. Kriptovaluti se vrednost meri v realni valuti, iz realne valute nastane in v realno valuto se povrne. Vmes je pa en velik nič.
Lenins_Sausage
# 10.10.2018 ob 07:51
Salvini se sicer dela tough guya, ampak počasi bo moral pokazati, koliko ga je v hlačah. do sedaj mu je uspelo z morja spraviti dve levičarski ladji (wow) in v javnost plasirati nekaj javnosti všečnih izjav, konkretnega pa nič.

Ali je pripravljen zapustiti EU? Evroobmočje? Grki so bili tule precej bolj načelni - Varoufakis je odstopil takoj, ko se Siriza ni strinjala z njegovim načinom reševanje krize, Tsipras pa je Grčijo načeloma popeljal ven iz krize (stanje v Grčiji je siver katastrofalno, ampak finančnih trgov to ne zanima - kar se tiče finančnih trgov, je Grčija trenutno na pravi poti).
HOR
# 10.10.2018 ob 22:19
"...Italija se igra z izgubo investicijske ocene..."

Strici iz ozadja spet grozijo Italiji...
svmaria
# 10.10.2018 ob 19:31
@k_ris,

siriza ne seže m5s niti do gležnjev. siriza ni spoštovala svojih obljub volilcem. upam, da na naslednjih volitvah ne pride v parlament.
m5s zaenkrat izpolnjuje vse obljube s tem da je to težje, ker vlada skupaj z lego. so pa v vladni pogodbi vse ključne točke predvolilnega programa m5s. v ita traja mandat 5 let, zdej so minili 4 meseci odkar vladajo, dejmo jim čas...
če pe te še kaj zanima o italiji, kar vprašaj.
lep pozdrav,
Sussudio
# 10.10.2018 ob 17:12
vranek
točno to. Številke so tiste ki ne lažejo. In izpodbijajo tvoje prejšnje nebuolze (brez kakršnihkoli številk) o Italiji, katero očitno sploh ne poznaš in niti nimaš volje da bi se o njen vsaj malo pozanimal po spletu.
Delajo ker tam želijo? Jasno da marsikdo želi delat čez mejo če pa tam zasluži več kot pa pri nas.
Ampak pomembno da ti misliš da se v Sloveniji živi nabolje tudi s 650€ delavske plače in 1000€ povprečne plače.
madli
# 10.10.2018 ob 13:23
@Radoveden

on rabi ljudi spreobračat. to je treba razumet.

Ne rabim nobenega spreobračat. To si se pa zelo zmotil. Ful spreobračam ljudi, ko pravim, da obstaja možnost, da bitcoin pade še za 50%, ja. Samo dejstva in svoje mnenje navajam pa že letijo na mene neke obtožbe. Tako ali tako, bo pa čas pokazal kdo je imel prav in če bo bitcoin čez 2 leti manj vreden kot danes, bom priznal, da sem se zmotil. V obratnem primeru, če gre bitcoin preko 20 tisoč, bo tišina od ljudi Tao3 in podobnih, dokler spet ne bo začelo padat.
ThePianoGuy
# 10.10.2018 ob 11:59
Če pade Italija pade EU.

Ne bo padla - bo Italija poplačala kredite tako, da bomo naprintali nove evre. Who cares...
K_ris
# 10.10.2018 ob 11:21
@madli

Nisi se zlagal. Opažam pa, da se čas tvojega argumenta izteka. In ne vem, kateri vir ti gledaš, ampak moj podatek o rasti v zadnjih 365 dneh je precej nižji od tvojega. Okrog 12%.
K_ris
# 10.10.2018 ob 10:32
V teh temah sem vedno med komentarji našel vsaj enega, ki je povedal, koliko je bitcoin (kljub padcu) še vedno višje kot pred enim letom. Kakšna je aktualna številka?

Sploh @madli nas je o tem redno obveščal:
Bitcoin je v zadnjih 365 dneh še vedno 60% v plusu, (2.9.2018)
kingeston
# 10.10.2018 ob 10:31
Italija propada, ker to zelijo nekateri v Frankfurtu in Bruslju!!!

ti pa res nasedaš pravljicam o zlobnih bankirjih in multinacionalkah.
zate verjetno denar nastaja tako da ga samo prerazporediš od bogatih k revnim, in nobeden ne rabi mignit s prstom zanjga...

raje se sprehodi po svetu in poglej kakšna je država od zunaj, pa ti bo jasno da drugačna ne more biti na vznoter.
neskafe
# 10.10.2018 ob 09:35
Zadolzevanje pripelje samo bedo...vedno bolj ko si zadolžen vecje pribitke kasiraš....Nekoč so levičarji tu govorili pa ne bomo vrnili denarja... ja kdo ti ga bo pa posodil, ce nimas namena vrnit...
Jaz bi DOLG znizal na minimum
Tao3
# 10.10.2018 ob 09:30
@madli
Vse kriptovalute na svetu skupaj so manj vredne kot en Apple.
Točno to je poanta. Torej ima večji upside kot downside, navzdol lahko pade maksimalno 100%, navzgor pa lahko gre več tisoč % ali več.


Saj vam, Youtube finančnikom in forum finančnim strokovnjakom je težko karkoli dopovedat. Si pa res spravil v smeh verjeno pol Slovenije.

Veš, čisto vsaka stvar ima maksimalno 100% downside ha ha ha ha. Tudi parcelo ti lahko zalije voda in je pod vodo od takrat naprej.
Krtomir
# 10.10.2018 ob 09:28
skoro84

Komentarji, da Italija propada zaradi Bruslja so pa resnično smešni. Glede na obseg od ECB odkupljenih italijanskih ničvrednih obveznic lahko kar zanesljivo sklepamo, da Italije že nekja let brez pomoči Bruslja sploh ne bi bilo več.

Italija propada zaradi skrajno skorumpirane države in izredno slabe produktivnosti delovne sile, ne pa zaradi Bruslja. To iskanje zunanjih sovražnikov je v intelektualnih krogih preživeto. Sploh mi pa ni jasno zakaj nekateri Slovenci tako podpirajo fašiste v Italiji, ko je pa že na prvi pogled jasno, da bi Italija (kot bi tudi vsaka druga država) svojo krizo populistično reševala z najšibkejšim sosedom, kar smo ravno mi.

V resnici je, vsaj južni del Italije povozil čas, in čas je, da se malo razprodajo in počistijo.
Radoveden
# 10.10.2018 ob 09:26
@madli,
use case Venezuele je Dash in ne BTC. Pa še to samo zato ker je ekonomija Venezuele slabša od vsakega kojna. V razsutih, neučinkovitih, nerazvitih ekonomijah so lahko kriptovalute plačilno sredstvo. Ni pa nikakor nujno. Lahko so tudi dolarji, ali konvertibilne marke, če država konvertira svojo valuto v njih. Že videno.
Radoveden
# 10.10.2018 ob 08:31
Vsi ki imajo prste v kriptomarmeladi napovedujejo nov bikovski trend, ker za nov bikovski trend pač potrebuješ hype. Pred tem smo pa mesece poslušali o Tomu Leeju in njegovih nebulozah o bitkojnu poleti, ker ni bilo poleti bo pa zdaj decembra... pa Mike Novogratz, pa Blockchain Capital, pa... (zeh)...

Zdaj pa samo vprašanje: a kdo vlaga v kripto zato ker verjame v to tehnologijo ali zgolj zaradi špekulacij za katere potrebuje ustvarjanje novic in večjega tepca?

Že pri Ripplu so rekli da bi bilo bolje če bi se ljudje bolj fokusirali na samo tehnologijo kot pa na špekulativno norijo, ker to vsemu skupaj bolj škodi kot koristi. Ampak ljudje, seveda, spet zaradi pohlepa tiščijo ali ostajajo v tej zgodbi, kar pa ni povsem nič drugače od "banksterskega pohlepa" kateremu naj bi s tem ubežali in zaradi česar je bil recimo bitkojn sploh ustvarjen.

Še en ironičen družbeni eksperiment.
K_ris
# 10.10.2018 ob 23:13
@Sandopes

Ne, ravno zato pa tudi sprašujem. In dejstvo, da se našemu Primorcu splača v Furlanijo, je zato zelo pomanjkljiv odgovor.
HOR
# 10.10.2018 ob 22:28
"...IMF znižal oceno svetovne gospodarske rasti..."

Vpliv klimatskih extremov na globalni BDP seveda ni omenjen, ker pač v %/BDP upada (kar je podatek na podlagi raziskav sprejetih tudi pri OZN)...
klik...
Sandopes
# 10.10.2018 ob 20:40
KRIS; IN? A je ista placa V Ljubljani kot v Prekmurju?
Bombek
# 10.10.2018 ob 19:35
madli

Samo ena kripto valuta, ki je transparentna in ima zelo svetlo prihodnost na globalni ravni..je že na odprtem trgu..ima zelo široko uporabo že več kot 18 mesecev..zadostno število kovancev...stabilna z zmerno rastjo...samo vrednost ji dajejo sami kupci in trgovci, ki jo sprejemajo...! Izpolnjuje vse kriterije na globalni ravni na finančnem področju in tudi glede zakonodaje..! Že v samem začetku jo sprejema več trgovcev in samih uporabnikov kot bilo katera druga kripto valuta..! Skupno vrednost kapitalizacije presega...skoraj vseh ostalih kripto valut..na svetu.. in je nekje od svetovnih multinacionalk...Googl naprimer...takoj za njimi...!
Bombek
# 10.10.2018 ob 19:26
mandli..
Vlagam zato, ker verjamem, da je bitcoin prihodnost in ker se da ob tem še precej zaslužit. Dosti altcoinov je sicer res sam hype in se da kratkoročno zaslužit ogromno. Od altcoinov je mogoče za eno pest res dobrih, ki imajo velik potencial in use case, večina ERC20 žetonov pa so pump and dump kovanci brez realne prihodnosti.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
In kje ima Špekulativna kripto valuta pol prihodnost kot je BitCoin...? Prvič ima rudarjenje prepočasno..drugič ima za široko uporabo premalo kovancev..!! Ni lastnika ustanovitelja te kripto valute ni trnsparentna...prenosi anonimni itd...! Za špekulacije pa najbrž dobra, da se še kdo dober opeče an kraju he he...! Seveda nekdo bo na ta način tudi zaslužil..!
K_ris
# 10.10.2018 ob 18:25
@svmaria

Upam si trditi, da kakšne velike reforme ne bo. Še v Grčiji je ni bilo, ko je na oblast prišla Siriza.
svmaria
# 10.10.2018 ob 17:32
ita vlada bo prva, ki bo ukinila privilegije politične kaste, bo prva, ki bo ukinila "zlate penzije", nad 4.500 neto, za katere ni bilo vplačil v inps.
v italiji se dogaja revolucija na miren način. zato se v bruslju tako bojijo, ker če jim uspe, bojo primer za celo evropo...
svmaria
# 10.10.2018 ob 17:26
@klipan,

motiš se, m5s niso desni populisti.
nova vlada bo prva vlada v italiji, ki bo namestu bogatim, pomagala revnim, delavcem, upokojencem... prva vlada, ki bo ukinila subvencije in davčne olajšave bankam, naftašem, pošteno obdavčla igre na srečo.
če so to desni populisti, potem živeli desni populisti.
svmaria
# 10.10.2018 ob 17:21
@vranek
So v prostem padu. Denar se jim draži dnevno.

ravno zaradi tega rabijo konkretno obrnt smer po kateri so šli do zdej... in to hoče nardit nova vlada. na žalost pa so vsi mednarodni centri, najbolj nemčija in francija, katerim je italija šenkala 35mrd eur za rešitev njihovih bank, proti temu, da italija okreva
svmaria
# 10.10.2018 ob 17:14
Italija se igra z izgubo investicijske ocene

dvojna merila eu in politično finančnih centrov moči.
portugalska, ki ima primerljiv dolg kot italija, je zadnjih deset let vedno imela letni primankljaj večji od 3%.... in vsi tiho... s tem da je portugalska industrijski palček napram italiji, ki ima okoli 50mrd eur presežka med izvozom in uvozom.
pač niso na vladi naši, tisti ta pravi, tisti "sposobni", bruseljski hlapci...
dajmo italijanska vlada, ne se pustit. imaste 65% podporo naroda.
čezplotnik
# 10.10.2018 ob 15:15
Počasi se bodo sesuli tudi delniški trgi. Kitajska že 20% od vrha, Nemčija 13%, Italija 19%, Anglija 7%. Spirala pohlepa se bo počasi odvrtela. Posledice bodo občutili vsi. Obrestne mere so že sedaj izjemno nizke, zadolženost huda. Ne vidim vzvoda, ki bi rešil naslednjo krizo. Razen odpisa dolgov v kombinaciji s hudo inflacijo.

V tem primeru bo šla na ulico množica nezadolženih varčevalcev...
firbec111
# 10.10.2018 ob 12:36
Capitalism

Ne bi skodilo, ce bi davcna malo preverila prilive zaposlenih vkljucno z njihovimi kripto-kriminalnimi racuni tipa monero. Transparentnost je pomembna a ne?

transparentnost je preprosta, pač se vidi priliv, ko si izplačaš dobiček na račun. Drugače pa vse kriminalne dejavnosti se plačujejo 99% v dolarju in euru
Capitalism
# 10.10.2018 ob 12:08
Kriptoponzi se polni s takimi "novicami". Narocniki novic mastno zasluzijo, ko napihnjeni coin prodajo naivnezem. Slovenija ni izjema v svetu, cena novinarja pa je tu na nivoju drobiza.

MMC se pa polni s prisilnim davkom. Ne verjamem da so kriptoponzi manipulatorji dali en cent v proracun RTV Slovenija. Ne bi skodilo, ce bi davcna malo preverila prilive zaposlenih vkljucno z njihovimi kripto-kriminalnimi racuni tipa monero. Transparentnost je pomembna a ne?
vranek
# 10.10.2018 ob 11:33
Sussudio, ne glede na zagamance,kot si ti, smo mi v 10x boljsem polozaju kot Italija. Mimimamo zdaj zdrave finance in sodobno gospodarstvo, z vsako leto visjo dodano vrednostjo.italjani so 5 let, ko smo mi padali in delali, igrali, da so njihove banke in gospodarstvo zdrave. Zdaj jim tece ven kloaka. Vsa naenkrat. In Slovenija je krasna za zivet, s pravimi razmerji.zdaj socialci pa nikjer dobro ne zivijo
5tane
# 10.10.2018 ob 11:25
2020 $0 (-100%)
Kazalo