Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 17 glasov Ocenite to novico!
V ZDA v ponedeljek zaradi spominskega dneva ni bilo trgovanja, torek pa je prinesel občutne padce delniških indeksov. Dow Jones se je znižal za okrog dva odstotka in dno dosegel pri 24.247 točkah. Največje banke, kot so Goldman Sachs, J. P. Morgan, Citigroup, Morgan Stanley in Bank of America, so izgubile več kot tri odstotke. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (12.666 točk) se je v torek znižal za poldrugi odstotek. Delnice Commerzbanke so se pocenile za dobre štiri odstotke, na 8,96 evra. Tržna vrednost banke znaša le še dobrih enajst milijard evrov. Foto: Reuters
Donosnost italijanske desetletne obveznice je včeraj poskočila kar za 63 bazičnih točk (kliknite na sliko za povečavo). Tak premik bi bil v teh časih, ko so obrestne mere zelo nizke, že v enem mesecu nekaj nenavadnega, kaj šele, da se to zgodi v enem dnevu. Foto: www.mtsmarkets.com

Dodaj v

Italijanska politična kriza stresla finančne trge

Najbolj lahko trepetajo francoske banke
30. maj 2018 ob 06:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Strah pred italijanskimi predčasnimi volitvami in morebitnim slovesom Italije od evra je včeraj vnesel veliko nervoze na finančne trge in vrednost evra zbil na 1,15 dolarja.

Po grški tragediji in brexitu zdaj grozi italexit. Vedno verjetnejše so predčasne volitve, potem ko je Giuseppe Conte vrnil mandat, Liga in Gibanje petih zvezd (v parlamentu imata večino) pa nasprotujeta Cottarellijevi tehnični vladi. Nove predčasne italijanske volitve bi lahko bile po ocenah trgov tudi neke vrste referendum o članstvu države v evrskem območju. Italija je s svojim visokim javnim dolgom (2.300 milijard evrov, kar predstavlja 132 odstotkov BDP-ja) zelo primerno naslednje evropsko krizno žarišče, zato je zaskrbljenost vlagateljev upravičena, pa čeprav je Evropska centralna banka (v lasti ima 20 odstotkov italijanskega dolga) še vedno pripravljena pomagati in odkupovati obveznice, s tem pa skrbeti za njihovo nizko donosnost.

Evro najnižje po lanskem juliju
Osrednji delniški indeks v Milanu FTSE MIB je med torkovim trgovanjem ob strmoglavljenju bančnih delnic zanihal skoraj štiri odstotke nižje, do 21.139 točk. Če je bil 7. maja pri 24.544 točkah najvišje po finančni krizi, je zdaj že 14 odstotkov nižje. Dogajanje na obvezniškem trgu je bilo še bolj dramatično, saj je donosnost desetletne italijanske obveznice poskočila do 3,44 odstotka, kar je največ po letu 2013, razlika v primerjavi z nemško obveznico pa je s tem presegla 300 bazičnih točk. Pri dveletni obveznici je donosnost v nekaj urah z 0,92 poskočila na 2,64 odstotka. Vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio je potem pomiril strasti, ko je na Facebooku zapisal, da ni bilo govora o italijanskem izstopu iz evrskega območja. Vrednost evra, ki je bila letos že 1,25 dolarja, se je znižala na 1,1511 dolarja. To je najmanj v desetih mesecih. Evro je ta mesec v primerjavi z dolarjem, frankom in jenom izgubil več kot štiri odstotke.

Francija najbolj trepeta
Delnice evropskih bank so v torek v povprečju izgubile več kot dva odstotka in pol in zdrsnile najnižje po decembru 2016. Tečaj največje nemške poslovne banke Deutsche Bank je po jeseni 2016 spet pod desetimi evri, s čimer je njena tržna vrednost le še dobrih 20 milijard evrov. Od začetka leta so se delnice Deutsche Banke pocenile za 40 odstotkov. Nemčija je sicer z 38,9 milijarde dolarjev tretji največji posojilodajalec Italiji. Predvsem Commerzbanka ima v lasti veliko italijanskih obveznic, in sicer skupno za 9,4 milijarde evrov. Najhuje bi sicer morebitna italijanska dolžniška kriza prizadela francoske banke, ki so imele konec leta 2017 za 311 milijard dolarjev terjatev do Italije. Tudi v New Yorku so bile včeraj delnice največjih bank, kot so Goldman Sachs, J. P. Morgan, Citigroup, Morgan Stanley in Bank of America, na udaru prodajalcev in so izgubile več kot tri odstotke.

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 29. maja ob 20.30:

BITCOIN

-8,29 %

7.510 USD
ETHEREUM

-15,22 %

570
RIPPLE-8,78 %0,606
BITCOIN CASH-14,82 %993
LITECOIN

-7,52 %

121
CARDANO

-11,93 %

0,207Nafta z 80 zdrsnila na 75 dolarjev
Vrednost nafte je zadnje dni pod vplivom pričakovanj, da bodo države Opeca in Rusija začele povečevati proizvodnjo, kar bi lahko spet pripeljalo do presežne ponudbe. Če je bilo treba za 159-litrski sod severnomorske nafte brent ta mesec plačati že več kot 80 dolarjev (in je bilo vedno več napovedi, da bi ob zlomu Venezuele lahko videli rast cen nafte na sto dolarjev), je včeraj cena brenta zdrsnila na dobrih 75 dolarjev. Pri banki UBS so medtem opozorili, da bi bilo za svetovno gospodarstvo najbolje, če bi nafta ostala v rangu med 50 in 70 dolarji, rast na sto dolarjev pa bi že imela negativne posledice na gospodarsko rast, predvsem v ZDA. Pri švicarski banki opozarjajo, da je višjim cenam nafte sledilo kar pet od zadnjih šestih recesij,

Thiel se boji večjega padca bitcoina
Potem ko je bilo na začetku maja na trgu kriptovalut opaziti precej optimizma, bitcoin pa je skoraj dosegel 10 tisoč dolarjev, zdaj spet prevladuje rdeča barva. Milijarder Peter Thiel, soustanovitelj PayPala, se boji, da obstaja precejšnja verjetnost za še večji padec bitcoina (ta je včeraj v drugi polovici dneva le začel pridobivati in se podražil na 7.500 dolarjev), medtem ko ima po njegovem mnenju največja kriptovaluta le med 20 in 50 odstotki možnosti za rast v bližnji prihodnosti. Takšno prepričanje se zdi kar presenetljivo, saj je Thiel januarja podžgal rast bitcoina, ko je prek svojega sklada Founders Fund kupil bitcoine v vrednosti med 15 in 20 milijonov dolarjev. Thiel zdaj poudarja, da bitcoin nima prihodnosti in da ga bodo konkurenčne kriptovalute, predvsem ethereum, prehitele. Cena ethereuma je včeraj padla na 506 dolarjev (na tedenski ravni je bila druga največja kriptovaluta tako že za 25 odstotkov v minusu), sledilo pa je okrevanje na 570 dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
copcop
# 30.05.2018 ob 07:14
Vodja Gibanja petih zvezd Luiggi Di Maio je potem pomiril strasti, ko je na Facebooku zapisal, da ni bilo govora o italijanskem izstopu iz evrskega območja.

Komedijanti se ne zavedajo, da imajo njihove slabe šale tudi slabe posledice. Očitno so komedijantu morali počasi in več krat razložiti, naj se ne zajebava s celotno državo, prebivalci, industrijo in zaposlenimi.

Tako pač je, ko voliš komedijante.
severnik
# 30.05.2018 ob 06:51
Nafta z 80 zdrsnila na 75 dolarjev

Kdaj bomo ceneje tankali? Enkrat v naslednjih 2 mesecih bi morala biti korekcija, če je kaj verjeti vsm strokovnjakom.
K_ris
# 30.05.2018 ob 08:29
saj je Thiel januarja podžgal rast bitcoina, ko je prek svojega sklada Founders Fund kupil med 15 in 20 milijoni bitcoinov

Če bi to držalo, bi bil lastnik vseh bitcoinov. Tudi tistih, ki sploh še niso narudarjeni.
xerces8
# 30.05.2018 ob 08:08
> Si predstavljate kaj bi se zgodilo pri nas ???

Seveda: nič
k.u.j.o.
# 30.05.2018 ob 08:04
V Italiji se je zgodil atentat na demokracijo.

Predsednik države, kateri itak ni izvoljen s strani ljudstva, temveč imenovan je preprečil novo Vlado, LN in G5Z imata večino, predstavili so kandidata za premijerja in ministre z večino v parlamentu.

Dolg v Italiji ni problematičen, poglejte 2/3 dolga ima Italija do lastnih državljanov in podjetij. Niso dosti izpostavljeni zunanjim elitam v primerjavi z nami ipd.

Dejstvo je, da se že 4-5 let v Italiji ne dovoli imeti Vlade izvoljene demokratično. Spomnimo, zadnji izvoljen premier je bil Berlusconi.

On je bil odstavljen in od takrat je imela Italija še 4 predsenike Vlade:
Monti, Letta, Renzi in nazadnje Gentiloni ....

Sedaj novoizvoljeni koaliciji ne dovolijo sestavit Vlade.

A si vi predstavljate, da Pariz, Berlin pozdravi odločitev predsednika, samo zato ker je kandidat za ministra kritičen do EU in Eur-a, pa čeprav v vladnem programu ni nikakršne točke o izhodu iz EU ali iztopu iz EUR-a ...

Predstavljate si da v Sloveniji zmaga recimo Janša ali pa Jelinčič (kdorkoli) in ima večino v parlamentu in mu Pahor ne bi podelil mandata za sestavo Vlade. Si predstavljate kaj bi se zgodilo pri nas ???

To je je zgodilo v Italiji !!
5tane
# 30.05.2018 ob 07:21
A bejž no. Tulim tu po forumu, da se je treba pripravit na Venezuela scenarij pa si folk še kar zatiska oči. Italija je pač prišla do točke kjer ne more več vračati dolga. Druge države se bližajo tej točki. Ni problem v Italiji ampak v sistemu ki deluje na dolgu. Ne moreš v nedogled dvigovati dolg. Prej ali slej si plačilno nesposoben. Potem se pa vse sesuje kot hišica iz kart. Trenutno se ta hišica trese in to precej.
1970b
# 30.05.2018 ob 09:37
Stric na sliki 1 v bistvu zeha.
Torej le ni tako hudo.
blue_night
# 30.05.2018 ob 07:29
veza
ker je hotel spraviti Italijo v finančno ravnovesje.

Kaj pa je 'finančno ravnovesje'? Popolnoma neuravnotežen proračun ZDA pod Trumpom (in Reaganom)? 250 % javni dolg japonske?
veza
# 30.05.2018 ob 07:52
Italija nima niti ene jedrske elektrarne, vse kar ima, so hidroelektrarne, pa še teh ni veliko, vse ostalo je vezano na nafto in plin, naj se zresnijo in začnejo delat, da ne bodo sužnji Kitajcem v lastni državi.
k.u.j.o.
# 30.05.2018 ob 08:09
A mi lahko nekdo razloži, zakaj Japonska nima težav z dolgom?

Svet ima dolg več kot 60.000 miljard EUR. A se ve do koga ?

ECB tiska denar brez podlage isto FED ...
GORILA
# 30.05.2018 ob 08:54
@k.u.j.o.
A mi lahko nekdo razloži, zakaj Japonska nima težav z dolgom?

...ker je zadolžena pri lastnih bankah...
...lastne banke pa so nekaj, kar Slovenci ne smemo več imeti... tako kot tovarne sladkorja, rafinerije, ribiške flote,...
5tane
# 30.05.2018 ob 08:31
@k.u.j.o. Dobro vprašanje. Moj odgovor bi bil tak. Japonska je bila prva država, ki bi morala zaradi svojega dolga bankrotirati. Ko so druge nacionalne banke videle kaj so dogaja in kako lahko to vpliva na svetovno gospodarstvo so naredila to kar banke delajo. Vsedle so se za mizo dogovorile, da bodo natisnile tone denarja in kupile dolg ter tako podaljšale fiat fiasco. Pozni scam brez primere, ki ga bomo drago plačali. Manipulacije z obveznicami se še naprej nadaljujejo, tiska se denar in kupujejo obveznice. samo, da se to zdaj dogaja na svetovni ravni in ne samo z Japonsko.
mesija-s
# 30.05.2018 ob 08:28
@5tane
korektno napisano, in za izčrpnost;). Zanimivo, da italija poseduje dejansko 2. največ zlata v EU (za Nemčijo). Mislim pa da zlata v ITA ne moreš sploh kupiti in držati izven banke, država popolnoma regulira zadevo. Skratka, moje mnenje je, da ITA drži Bruselj "za jajca". V rokah ima relativno velike zlate rezerve (na katere lahko veže svojo novo "liro"),predsednika ECB "Super Mario", ki bo za razliko od naših Violet, delal v korist sanacije ITA in prihajajočega kolapsa ter nazadovoljen folk, ki je bil navajen živeti lagodno, lagodnosti pa počasi ne bo več, videno npr. na upadu nekdaj bogate mase turistov
fair guy
# 30.05.2018 ob 13:22
Naftni derivati: $60T - $120T
Nepremičnine: $22T
Globalni dolg: $21,5T
Denar: $13T
Delnice: $7,5T
Zlato: $7.8T
...
...
...
Bitcoin: $0.15T "balon!"
taprav gorenc
# 30.05.2018 ob 10:33
SamoRes

# 30.05.2018 ob 08:09
Ko ljudje volijo desnico
+0
-9

To bo to,treba je volit Mesca In Tomičko. Smrt fašizmu svoboda narodu !

To je prihodnost evrope !
pepar
# 30.05.2018 ob 09:06
Zanimivo kakon se ves svet zadolžuje iz vreče ki sploh ne obstaja,vrača pa uboga raja.
Sicer pa naslednja kriza bo za gotovo pred svetovnim prvenstvom v Planici.
5tane
# 30.05.2018 ob 08:50
@Meteorit Ti dam še ne link. Predlagal bi pa vsakemu, naj si tole pogleda, pa mu bo več stvari jasnih in kam se stvari odvijajo. Dober dokumentarec, ki ga seveda ne boste videli v main stream media. Ovce morajo pač ostati ovce.
https://www.youtube.com/watch?v=5fbvquHS
PJU&t=3747s
5tane
# 30.05.2018 ob 08:36
@mesija-s Točno tako. In prav zaradi tega, so skenslali predlaganega mandatarja. Evropa se ne more privoščiti, da gre Italija na liro. To pomeni propad Eura in s tem EU. Po mojem mnenju bodo Italijo obvladali in da se bo to poleglo. Odpisali jim bodo del dolga in dogovorili z levimi strankami, da predlagajo EU usmerjenega mandatarja. Večja nevarnost se meni zdi deutsche bank. Banka je insolventna in samo vprašanje časa je kdaj bo padla. Takrat bo pa lehman brothers zgledal kot piknik.
5tane
# 30.05.2018 ob 08:17
@mesija-s Zlato je trenutno zelo poceni in je pod realno vrednostjo saj ga umetno potiskajo navzdol. Realna cena naj bi bila med 8000-10000 USD. Težko je izračunati saj ga regulirajo že leta. Če kdo mene kaj vpraša je zdaj čas da se ga kupi ko je še poceni. Kitajska in Rusija ga zadnjih par let kopičijo v nenormalnih količinah. Očitno se pripravljajo na nekaj. Je pa z zlatom tako. Cena zlata se dvigne v času ko ljudje bežijo iz drugih trgov, kot so obveznice in delnice. Glede na situacijo se zna to kar hitro zgoditi. Zraste lahko tudi do 50000 USD. Je pa vprašanje koliko bo dolar vreden takrat. :) in kaj si boš lahko kupil za njega. Če si zdaj lahko kupiš avto za 15.000 USD zlata ne pomeni, da si ga boš lahko takrat kupil za 50000 čisto odvisno od inflacije.. Načeloma je tako da zlato zadrži kupno moč tudi ko vse drugo pade.Je bolj prevent za to, da bogastva ne izgubiš ne pa da špekuliraš in obogatiš. Lahko pa računaš na toda se bo zlato korigiralo na realno vrednost. Že samo to bo dvignilo tvoj vložek. Je pa zlato za po krizi, ne pa med njo. Saj v času krize pričakuj, da ga bo hotela država regulirati ( ukrasti ). Trenutno pričakujem, da se bo pritisk na zlato še bolj okrepil. Saj banke ne želijo, da ljudje bežijo iz delnic v zlato. Cena zna še pasti, preden se dvigne v višave. Je pa to čisto moja špekulacija. Kupi nekaj zdaj, nekaj pa kasneje ko vidiš kam pes taco moli.
mesija-s
# 30.05.2018 ob 07:38
@5tane
se strinjam z povedanim. Kaj pa tvoje predikcije za gold? Čas zopet za lep odboj?
Italija je trigger za EU in ne Grčija. Počasi gremo na regionalne geo-razpade.
severnik
# 30.05.2018 ob 06:49
Pa kako lahko ena italija vpliva na vse trge po svetu.

Itak pa oni še nikoli niso znali sestavit vlade.

In koliko je bil prej tečaj evro - dolar?
Hopi
# 30.05.2018 ob 17:05
K_ris: ob 11:46
---------------------
Jaz sem spisal listo v Dolarjih.

Saj veš, da se vsi deremo, da je ZDA dolžna 21 bilijonov $
zunanjega dolga, oziroma se deremo, da ima 21 tisoč
milijard $ zunanjega dolga.

Pri današnjem € pa bi se drli o 18 bilijonih evrov, oziroma, bi se
drli o 18 tisoč milijard evrov.

Tudi pri jugoslovanskih pufih smo se drli o 20 milijardah $.

Slovenija ima trenutno 41 milijard $.
Pretvorjeno v današnje evre pa 35,6 milijard €.

Imeli pa smo že skoraj 40 milijard €
Oziroma današnjih 46 milijard $
borut-blas
# 30.05.2018 ob 11:59
za slovenijo je šerspektiva ekološko kmetijstvo in samooskrba
ekologija postaja najbolj donosna
to in umetna inteligenca ter robotika ... prihodnost je naša !
uvesti ekološko državo, nabiti ekološke cestnine za tovornjake, pa naj plačuje vzodna evropa za trantit, ki uničuje naše ceste in naše okolje
smo šli zato v evropo , da bomo postali poceni tranzitna država za romune in ukrajince?
edina pametna rešitev je , da se proglasimo za ekološko državo in tudi živimo od našega čistega okolja in vode
evropa pa naj zgnije v svojem blatu če hoče
K_ris
# 30.05.2018 ob 11:46
@Hopi

To niso podatki za zunanji dolg. Številke, ki jih navajaš, se nanašajo na javni dolg.
Sussudio
# 30.05.2018 ob 10:30
SamoRes
ne govori če nimaš pojma o Italiji.
M5S je leva stranka. Lega je desna. V vladi Lega-M5S bi pa močno prevladal levi del ker je M5S dobil veliko več glasov od same Lege.
7up
# 30.05.2018 ob 09:51
Kriza?

Seveda bo prej ali slej nova (finančna) kriza! Imamo verjetno najdaljšo konjukturo v zadnjih 100 letih. Ali mislite, da bo takšno stanje trajalo neskončno?

Updam, da ste v zadnjih letih sprejemali pametne poslovne odločitve in se ustrezno pripravili. Vsaka kriza je lahko tudi velika priložnost!
Bivši uporabnik
# 30.05.2018 ob 09:48
Visoki dolg tako velikih gospodarstev kot so Japonska, ZDA in EU ni problematičen.
Enostavno del novega dolga (izdanih državnih obveznic) pač odkupi centralna banka (na Japonskem in v ZDA to ni problem, pri ECB pa so pravila mal ostrejša, da pač ne bi katera država Evro-območja to preveč izkoriščala) in karavana gre naprej.
Ta dolg, ki ga odkupi centralna banka, se načeloma lahk celo odpiše in nobenemu nič (ma omejen vpliv na inflacijo ampak to je jo - enostavno ne vem zakaj ne bi ECB vsako leto odkupila in odpisala za 2% BDP-ja državnih dolgov - bi se malo lažje dihalo - pa še državni dolgovi bi lažje ostali v nekih sprejemljivih okvirjih).
srebrnibreg
# 30.05.2018 ob 08:55
hahahahah
kolnkista
# 30.05.2018 ob 08:53
Kaj bi mi brez zadolževanja?? Porabljamo denar, ki ga nismo niti še ''zaslužili'', niti ga ne bodo prihodnje generacije.
Meteorit
# 30.05.2018 ob 08:44
Vse gre počasi v isto smer. Kriz bo še precej. Trenutno smo v politični krizi (cela Evropa), kulturni in eksistencionalni, kmalu bomo v novi finančni. Razlog? Tule:
http://hiddenlol.com/lol/242120
K_ris
# 30.05.2018 ob 08:27
@severnik ob 6:49

In koliko je bil prej tečaj evro - dolar?

@severnik ob 6:51

Nafta z 80 zdrsnila na 75 dolarjev

Kdaj bomo ceneje tankali?


Pa znaš ti sešteti 1+1 in združiti oba tvoja komentarja. Če cena nafte v dolarjih pade, hkrati pa pa tudi vrednost evra proti dolarju, potem to še ne pomeni, da boš ceneje tankal. Drugi učinek (sprememba tečaja) namreč izniči prvega (spremembo cene nafte).
veza
# 30.05.2018 ob 07:49
generacija56
# 30.05.2018 ob 07:38

Italija ima penicilin za EU banksterje in birokrate!

kdo jim bo pa prodajal energente za ta njihov BOT?
5tane
# 30.05.2018 ob 07:24
Začeli so se tektonski premiki na borzi. Denar se premika v obveznice in v dolar. Strah in izguba zaupanja se veča. Pričakujte v naslednjih dneh ali tednih velik premik še na borzi.
mangrooooo
# 30.05.2018 ob 14:44
5tane

Dvanajst let trejdam futures-e in si dovolim trditi, da o teh stvareh vec vem kot ti.
Obstaja veliko nepisanih borznih pravil, in eno med njimi govori tudi:

NIKOLI NE VERJAMI TISTEMU KAR PIŠEJO, VEDNO TRGUJ SAMO TISTO, KAR VIDIŠ.
gesan
# 30.05.2018 ob 13:33
Pahor v času politične krize v Italiji
-----------------------------
Bog jim pomagaj!
A nimajo dovolj svojih problemov?
gesan
# 30.05.2018 ob 13:32
SamoRes
# 30.05.2018 ob 08:09
Ko ljudje volijo desnico
---------------------------
Podobno kot, če levico.
Enkrat se eni, drugič pa pač drugi...imajo fajn , ko iz nas delajo norčeke.

Dokler bo tako, da bo folk volil na levo ali pa desno, je pač kriza neizbežna, ker itak niso za tisto kar je dobro ampak za tisto kar so sami zapriseženi.

In ko ima tolpa priložnost, da se obnaša kakor se ji zljubi, potem je pač tako kot je.
Saj pri nas po volitvah ne bo nič bolje kot je.

Po mojem se prava kregarancija po volitvah šele začenja.
To kar je sedaj ni nič!
gesan
# 30.05.2018 ob 13:25
Ampak, zdaj je šla naša enota za lepoto k njim na državniški obisk.
Baje jim bo predaval o te, kako čimprej lahko pridejo na tisti njegov hitri vlak s katerim drvimo po EU.
gesan
# 30.05.2018 ob 13:23
severnik
# 30.05.2018 ob 06:49
Pa kako lahko ena italija vpliva na vse trge po svetu.
------------------------------------
Vse to so "izumili" zharadi pohlepa parazitov, ki na tujih žuljih in krvi, kujejo dobičke.

Kako se takim reče?
In to je realnost!

pohlep
fair guy
# 30.05.2018 ob 13:22
Naftni derivati: $60T - $120T
Nepremičnine: $22T
Globalni dolg: $21,5T
Denar: $13T
Delnice: $7,5T
Zlato: $7.8T
...
...
...
Bitcoin: $0.15T
Sussudio
# 30.05.2018 ob 12:18
borut-blas
v vsaki Evropski državi lahko poslušaš kako ravno oni premorejo najlepšo in najčistejšo državo. Mi pa si še naprej umišljamo da smo nek unikum... kljub onesnaženi Dravi, Savi... kljub nevarnim odpadkom zakopanim direktno pod zemljo... kljub še vedno velikemu pomanjkanju kanalizacijski sistemov in čistilnih naprav... kljub nobenim omejitvam pri uporabi starih dizlov...
ajvard
# 30.05.2018 ob 11:31
vem, da nihče nima kristalne krogle, me pa zanima kakšna argumentirana napoved, kaj lahko pričakujemo v gibanju eur/chf v naslednjih tednih, imam namen odplačati neko chf posojilo, pa ne vem ali bi počakal ali šel sedaj v to.
Sussudio
# 30.05.2018 ob 10:29
veza
če ti imaš za resnega nekega vaškega komendianta ki je še včeraj bil član Jankovićeve Pozitivne Slovenije in še pred tem suženje Sd-ja... niti komendiant ni bil dober. Znal je igrat samo nekega vaškega prizadeteža...
Sussudio
# 30.05.2018 ob 10:26
Pa kdo piše te članke?
Človek ki nima pojma ne o Italiji ne o ničemer...

Luiggi namesto Luigi...
Pa kdo za vraga je sploh govoril, da bi se Italija poslovila od Eura?
Opozicijski PD? Juncker? Merklova? Kandidat za finančnega ministra Savona ni nikdar rekel da bi se zavzemal za izstop iz Eura. Vladni program Lege in M5S ni vključeval nobenega izstopa iz EU in Eura, niti morebitnega referenduma.
A samo zato ker je Savona v 90. letih 20 stoletja govoril o slabostih Eura in samo zato ker je trdil da Euro kot tak privilegira države kot Nemčija, to sedaj pomeni da bi Italija z njim kot ministrom izstopila iz Euro?

Dajte no... a zato plačujemo rtv prispevek? Da dajamo plače ljudem kot Tomaž Okorn, ki nima pojma o italijanski politično-ekonomski situaciji in še italijanska imena izmaliči v dobi interneta in googla ko je lahko vsak s par kliki pameten?
5tane
# 30.05.2018 ob 10:24
@The Matrix Kje so še druge centralne banke. Kompleten dolg si lastijo nacionalne banke in državna podjetja. Če vas zanima kje so vaše pokojnine. V obveznicah. Ko padejo obveznice padejo pokojnine.
StricaOdZadi
# 30.05.2018 ob 10:23
Ma to je krneki.
Igrice bogatašev...
B in .
# 30.05.2018 ob 10:22
Politična kriza v Italiji je zgolj zaradi britja norca iz ljudi in takozvane demokracije.
Necivilizirani samodržci so se odločili po svoje, mimo volje ljudi in demokracije.
The Matrix
# 30.05.2018 ob 10:17
.. .. pa čeprav je Evropska centralna banka (v lasti ima 20 odstotkov italijanskega dolga) še vedno pripravljena pomagati in odkupovati obveznice, s tem pa skrbeti za njihovo nizko donosnost

Če koga zanima od kje nizka donosnost slovenskih obveznic. In vprašanje, kaj bo ko bodo centralni planerji v ECB nehali printat denar iz zraka??
Hopi
# 30.05.2018 ob 10:16
Zunanji Dolg----------------Dolg na preb.----------Dolg na BDP

Grčija-------------------------na prebivalca----------BDP (%)
403 milijard $---------------37 289-------------------196%

Italija--------------------------na prebivalca----------BDP (%)
2 774 milijard $-------------45 626 $----------------138%

USA---------------------------na prebivalca----------BDP (%)
21 097 milijard $-----------65 043 $----------------107%

Španija-----------------------na prebivalca----------BDP (%)
1 400 milijard $-------------30 070 $----------------107%

Fracija------------------------na prebivalca----------BDP (%)
2 664 milijard $-------------40 286------------------100%

Slovenija---------------------na prebivalca----------BDP (%)
41 milijard $-----------------19 872 $----------------85%

GB-----------------------------na prebivalca----------BDP (%)
2 378 milijard $-------------35 623 $-----------------81%

Germany---------------------na prebivalca----------BDP (%)
2 628 milijard $-------------31 376-------------------66%

Kitajska-----------------------na prebivalca----------BDP (%)
5 125 milijard $-------------3 710 $------------------45%

Rusija-------------------------na prebivalca----------BDP (%)
200 milijard $----------------1 367 $------------------20%

Tu sem primerjave razvrstil po: Dolg v breme BDP-ja.

Videti je, da poleg drugih parametrov velja tudi Konstanta:

Od Imperija so vojaško napadene predvsem tudi tiste države,
ki, praktično, do Imperija nimajo dolga.
Šentvid
# 30.05.2018 ob 10:08
USD MOEX
62,58−0,23
-0,23
EUR MOEX

курс MOEX на 30/05 10:43 мск
72,53+0,11
+0,11
Нефть
75,43+0,01%
Resnica je v seni nafte , ker pomeni da 1 dolar vredni 0,71 centov ,1 evro vredni 0,80 centov .
Zato se razlika nadomešča z nepokritim denarjem , inflacija .
Mijalko Rasnički preess
5tane
# 30.05.2018 ob 10:07
@mangrooooo Lahko pojasniš zakaj bi bil to vic? Poglej kak video od Lynette Zang, Mike Maloney, Peter Schiff ali pa katerega koli drugega poznavalca zlata preden skritiziraš.
Kazalo