Stroški gradnje stavbe v Frankfurtu, v katero se bo leta 2014 preselila Evropska centralna banka, so se povzpeli prek milijarde evrov. Leta 2005 so ocenili, da bodo stroški 850 milijonov, toda v resnici naj bi znašali med 1,15 in 1,20 milijarde evrov. Nemški ciniki v šali ugotavljajo, da so višji stroški posledica tega, da je morala Evropska centralna banka dodati še nekaj prostorov za tiskanje denarja, potem ko je 6. septembra napovedala nov krog odkupovanja obveznic ranljivih držav. Foto: Reuters
Stroški gradnje stavbe v Frankfurtu, v katero se bo leta 2014 preselila Evropska centralna banka, so se povzpeli prek milijarde evrov. Leta 2005 so ocenili, da bodo stroški 850 milijonov, toda v resnici naj bi znašali med 1,15 in 1,20 milijarde evrov. Nemški ciniki v šali ugotavljajo, da so višji stroški posledica tega, da je morala Evropska centralna banka dodati še nekaj prostorov za tiskanje denarja, potem ko je 6. septembra napovedala nov krog odkupovanja obveznic ranljivih držav. Foto: Reuters
Facebook
Facebookove delnice so četrtkovo trgovanje končale pri 22,59 dolarja in so že skoraj 30 odstotkov nad rekordno nizko vrednostjo (17,55 dolarja) z začetka septembra. Kot je znano, so bile v majski javni prodaji vredne kar 38 dolarjev. Foto: EPA

Novica je pomagala evru, ki se je spet povzpel nad mejo 1,30 dolarja, pridobivale so tudi evropske borze. Frankfurtski DAX30 se je do 14.45 zvišal za tri četrtine odstotka in pri skoraj 7.450 točkah dosegel letošnji vrh.

Financial Times je zapisal, da bo načrt razkrit prihodnji četrtek, poudarek pa bo na strukturnih reformah, ki jih potrebuje špansko gospodarstvo, in ne na novih davkih. Vlada med drugim razmišlja o zamrznitvi pokojnin in o zvišanju upokojitvene starosti.

Za sanacijo španskih bank 40 milijard
Španija bo po sprejetih reformah lahko iz Bruslja dobila denarno pomoč, kar bo dalo zeleno luč ECB-ju, da bo ta začel odkupovati španske kratkoročne obveznice, kar bo Madridu olajšalo zadolževanje. V pogovoru za časopis Wall Street Journal je prva dama Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagard povedala, da bo Španija za sanacijo bank potrebovala 40 milijard evrov, kar je precej manj od sprva načrtovanih sto milijard.

Finančne krivulje na Valu 202:


Za rast evropskih delniških trgov (v zadnjih treh mesecih je bil plus v povprečju okrog 15-odstoten) gredo zasluge predvsem odločnosti Evropske centralne banke.


70 ur v vrsti za novi iPhone5
Na delniških trgih je danes tema številka ena začetek prodaje Applovega telefona iPhone 5. Evforija je neverjetna, saj so nekateri kupci 70 ur čakali v vrsti, da bi prišli do nove različice pametnega telefona. Najcenejši bo ob dveletni vezavi stal 200 dolarjev. Apple ustvari dve tretjini dobička prav z iPhonom, zato so delnice ob novici, da bo iPhone 5 najbolje prodajan tehnološki izdelek do zdaj, spet dosegle rekordno vrednost (samo letos so se podražile za 70 odstotkov) in navzgor potisnile celoten sektor.

Kitajska proizvodnja 11. mesec zapored nazadovala
Wall Street je sicer v četrtek obstal (Dow Jones je pridobil le 0,14 odstotka), potem ko je bil objavljen preliminarni podatek, da se je obseg kitajske proizvodnje septembra že enajsti mesec zapored znižal. Čeprav ima Kitajska v zadnjem obdobju nekaj težav in se rast znižuje, pa je ameriško prebivalstvo vseeno zaskrbljeno zaradi vedno večje kitajske gospodarske moči, zato od svojih voditeljev zahtevajo, da so do Kitajske strogi pri vprašanjih zunanje trgovine in gospodarstva, piše CNN. Kitajski BDP letno narašča po več kot sedemodstotni stopnji, ameriški le po dve- do triodstotni. Lani je Kitajska prehitela Japonsko in postala druga najmočnejša gospodarska sila na svetu.

Kitajci največji lastniki ameriškega dolga
Ameriški primanjkljaj s Kitajsko je lani dosegel rekordnih 280 milijard dolarjev, letos pa bo še višji. Spori na relaciji Washington-Peking so pogosti. V ponedeljek je Obamova administracija pri Svetovni trgovinski organizaciji vložila pritožbo, ker kitajska vlada subvencionira svojo avtomobilsko industrijo. Kitajska je tudi največji lastnik ameriških obveznic. V raziskavi kar 78 odstotkov Američanov meni, da to predstavlja resno težavo. Težko si je predstavljati, kakšno škodo bi lahko povzročili Kitajci, če bi začeli množično razprodajati ameriške državne obveznice ...

Tečaji delnic na Lj. borzi (21. september):

KRKA

+0,87 %

46,50 EUR

PETROL

+0,80 %

190,00

TELEKOM

+0,60 %

65,50

MERCATOR

+0,04 %

112,05

ZAV. TRIGLAV

-0,80 %

12,40

GORENJE

-2,78 %

4,20

NOVA KBM

-3,07 %

1,105

LUKA KOPER

-6,30 %

7,252


Rahlo pozitiven teden na Ljubljanski borzi
Na Ljubljanski borzi se je teden iztekel mirno in bati se je, da je bilo nekaj dni večjega prometa in lepe rasti tečajev le "lastovka, ki še ni prinesla pomladi". Domačega denarja je malo, tuj se nas izogiba. Da bo letos BDP padel za dva odstotka, je le še ena izmed novic, ki preplaši tuji kapital. Še največ prometa, 261 tisoč evrov (47 sklenjenih poslov), je bilo s Krkinimi delnicami, ki so se podražile do 47 evrov. Nekoliko dražje so tudi Telekomove in Petrolove delnice. Z le 35 tisoč evri so bile druge po prometu delnice Nove KBM, ki so padle za tri odstotke. Indeks SBI TOP (539 točk), ki je prejšnji teden pridobil štiri odstotke in v ponedeljek prvič po maju pogledal nad 550 točk, se je v petek zvišal za tretjino odstotka, s tem pa je tudi na tedenski ravni malenkost pridobil.