Širši newyorški delniški indeks S & P 500 (1.931 točk) je zadnji teden pridobil nekaj manj kot pol odstotka. Od rekordne vrednosti, postavljene julija, je oddaljen tri odstotke. Foto: Reuters
Širši newyorški delniški indeks S & P 500 (1.931 točk) je zadnji teden pridobil nekaj manj kot pol odstotka. Od rekordne vrednosti, postavljene julija, je oddaljen tri odstotke. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je teden končal pri vrednosti 794 točk, kar je 0,64 odstotka manj kot teden prej. Letos je SBI TOP še vedno za 22 odstotkov v plusu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Po pisanju Večera naj bi dokumentacijo za sodelovanje pri dokapitalizaciji Pivovarne Laško dvignilo 31 interesentov. Poleg 21 finančnih investitorjev naj bi bilo tudi 10 strateških, med njimi nizozemski Heineken, turški Efes Pilsen, danski Carlsberg in ameriški AB InBev. Foto: BoBo

Frankfurtski delniški indeks DAX30 je zadnji teden izgubil še 2,2 odstotka (teden prej pa 4,5 odstotka). V petek je njegova vrednost padla vse do 8.903 točk, kar je letošnje dno. Na koncu je vendarle spet pogledal nad 9.000 točk. Vse kaže, da bo avgust spet neprijazen do vlagateljev. Od leta 1988 je DAX v povprečju avgusta izgubil po 2,6 odstotka, septembra pa 2,4 odstotka. Vlagatelji, ki želijo visoke donose, naj bi tako vsako leto tik pred avgustom prodali delnice (oz. finančne instrumente, ki sledijo gibanju DAX-a) in jih 1. oktobra spet kupili.

Analitiki priporočajo prodajo VW-jevih delnic
Med sektorji, ki so posebej na udaru prodajalcev, je avtomobilska industrija. Volkswagnove delnice so zdaj pri 165 evrih že dvajset odstotkov oddaljene od letošnjega vrha, BMW-jeve pa deset. Goldman Sachs priporoča prodajo VW-jevih delnic, ciljno vrednost pa je z 215 znižal na 179 evrov. BMW je sicer na dobri poti, da prvič v letu proda več kot dva milijona vozil, vendar vlagatelje skrbi, ker mora bavarsko podjetje na najpomembnejšem, kitajskem, trgu za vozila in rezervne dele precej zniževati cene, v nekaterih primerih celo za polovico.

Dow Jones (ZDA)

16.553 točk

Nasdaq (ZDA)4.370
DAX30 (Frankfurt)9.009
Nikkei (Tokio)14.778
10-letne slov. obvezn.donos: 3,29
10-letne am. obvezn.donos: 2,42
EUR/USD1,3411
EUR/CHF

1,2143

bitcoin589 USD
nafta brent104,77 USD
zlato

1.310 USD

euribor (6-mesečni)0,302 %




V New Yorku pozitiven teden

Medtem ko so izgube na evropskih delniških trgih v nekaterih primerih od junija že več kot desetodstotne, v ZDA ni bilo takšnih razprodaj. Zadnji teden je bil celo rahlo pozitiven. Dow Jones se je zvišal za 0,4 odstotka, zasluge za to pa ima predvsem pozitivno petkovo trgovanje, ko je Dow zaradi novice, da je ruska vojska končala vojaške vaje ob meji z Ukrajino, poskočil za 1,12 odstotka, kar se ni zgodilo od marca. Po zadnji raziskavi je število medvedje razpoloženih vlagateljev (medved je simbol pesimizma) avgusta poskočil na 38 odstotkov. To je največ po lanskem avgustu. Še junija letos, ko so indeksi serijsko postavljali rekorde, je bil delež le 21-odstoten.

Zlato v petek najvišje v zadnjem mesecu
Denar se od delnic seli k obveznicam. Donosnost desetletne nemške obveznice je rekordno nizka (trenutno 1,06-odstotna), primerljive ameriške obveznice pa letno prinašajo 2,42 odstotka, najmanj po lanskem juniju. Ukrajinska kriza je, poleg obveznic varnih držav, pomagala tudi plemenitim kovinam. Zlato je po treh zaporednih negativnih tednih od 4. do 8. avgusta pridobilo dober odstotek in se učvrstilo nad 1.300 dolarji. Takoj po novici o ameriških zračnih napadih na Irak zlato za hip doseglo 1,322 dolarja, kar je največ po 14. juliju.

Visoka rast delnic Pivovarne Laško
Na Ljubljanski borzi je zadnji teden izstopal padec Krke in Gorenja. Tečaj Krkinih delnic se je znižal za skoraj štiri odstotke (na 62,50 evra), kar je predvsem posledica napetosti in trgovinskih sankcij med Zahodom in Rusijo. Vrednost Gorenjevih delnic je zdrsnila za 6,55 odstotka. Na drugi strani izstopa rast delnic Pivovarne Laško, ki so na krilih informacij o velikem zanimanju za nakup družbe ob visokem prometu pridobile 17 odstotkov. V skupini Laško so julija začeli priprave na proces iskanja primernega investitorja za pivovarno, ki bi zagotovil sredstva za dokapitalizacijo v zameno za novoizdane delnice družbe. V pivovarni so povedali, da je zanimanje za to veliko.