Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.014 točk) se je v ponedeljek povzpel za dve tretjini odstotka, v torek dopoldne pa je izgubil nekaj točk in zdrsnil pod mejo 7.000. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 (7.014 točk) se je v ponedeljek povzpel za dve tretjini odstotka, v torek dopoldne pa je izgubil nekaj točk in zdrsnil pod mejo 7.000. Foto: EPA
Plemenite kovine nadaljujejo rast. Cena zlata je v ponedeljek dosegla 1.696 dolarjev, kar je največ po sredini marca. Še bolj se je podražilo srebro, saj je bila rast skoraj triodstotna. Foto: Reuters
Volkswagen Golf Blue-e-Motion
Volkswagen bo danes v Berlinu predstavil sedmo generacijo najbolje prodajanega evropskega avtomobila golf. Volkswagnove delnice so do 15. ure izgubile skoraj tri odstotke. Foto: Volkswagen

Moody's opozarja, da je negotovost zaradi mogočega izstopa Grčije iz evrskega območja vedno večja, zato je obete za bonitetno oceno dolga Evropske unije znižal s stabilnih v negativne, ocena pa ostaja trojni A (Aaa). Julija je Moody's že znižal napovedi za oceno Nemčije, Nizozemske in Luksemburga, ki so prav tako ohranili trojni A.

Draghi v Strasbourgu branil svoj načrt
V četrtek se bo sestala Evropska centralna banka in verjetno najavila sveže spodbujevalne ukrepe. Večina pričakuje, da se bodo pri ECB-ju odločili za nov krog odkupovanja obveznic ranljivih držav. V ponedeljek se je predsednik Draghi sestal z odborom Evropskega parlamenta in branil svoje načrte. Neuradno se je izvedelo, da je omenjal odkupovanje triletnih obveznic, kar po njegovem mnenju ne bi predstavljalo inflacijske grožnje.

ECB-jeva akcija že vgrajena v tečaje
Finančni trgi so nov mesec začeli pozitivno. Wall Street je sicer v ponedeljek zaradi praznika počival, evropske borze pa so pridobivale. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.091 točk) se je zvišal za 0,8 odstotka, vendar je bil promet najnižji letos. Analitiki opozarjajo, da je v trenutne tečaje že vgrajeno pričakovanje o ECB-jevem odkupovanju obveznic. Če bo v četrtek Evropska centralna banka razočarala analitike, bi utegnil biti padec precejšen.

Finančne krivulje na Valu 202:


Srednje- oziroma vzhodnoevropske države dohitevajo Slovenijo. Čehi nam z 80 odstotki evropskega BDP-ja po paritetni kupni moči že skoraj dihajo za ovratnik.


Vrednotenje v Evropi najvišje v zadnjem letu in pol
Močna rast delnic, ki se je začela konec julija z Draghijevimi besedami, da bo storil vse za preživetje evra, je prinesla tudi občutno višje vrednotenje delnic, ki je zdaj tako visoko, kot ni bilo že leto in pol. Med delnicami, vključenimi v indeks Euro STOXX 50, je P/E za prihodnjih 12 mesecev trenutno 9,85, kar je največ po marcu 2011. Vseeno je to še vedno pod 10-letnim povprečjem 11,23. Za primerjavo: na Wall Streetu je P/E pri indeksu S & P 500 trenutno pri 12,77.

Močan padec naročil nemških izvoznih podjetjih
Kljub rasti delnic so vlagatelji iz evropskih vzajemnih skladov zadnji teden avgusta dvignili kar za 800 milijonov evrov sredstev. Morda so jih prestrašile nekatere slabe makroekonomske novice, ki kažejo, da kriza ne popušča. Tudi nemška izvozna podjetja se spopadajo z velikim padcem naročil. Avgusta je bil padec tak, kot že tri leta ne, je ugotovila raziskava inštituta Markita med 500 industrijskimi podjetji.

Tudi Kitajska čuti krizo

Največji upad naročil je zaznati v južnoevropskih državah, ki jih je dolžniška kriza najbolj prizadela. V prvem polletju se je izvoz na Portugalsko znižal za 14,3 odstotka, v Španijo in Grčijo za več kot devet odstotkov, v Italijo pa 8,2 odstotka. Tudi največja svetovna izvoznica Kitajska se ubada s težavami. Avgusta so imela podjetja največji upad naročil po marcu 2009, saj je indeks nabavnih menedžerjev PMI banke HSBC z julijskih 49,3 avgusta zdrsnil na 47,6 točke.

Nafta brent nad 116 dolarji
Cena nafte vrste brent je danes porasla četrti dan zapored in že v azijskem delu trgovanja presegla 116 dolarjev, s čimer se je zelo približala tritedenskemu vrhu. Bolj kot napetosti med Iranom in Izraelom zadnje dni na rast cen nafte vplivajo pričakovanja o ukrepanju Feda in ECB-ja. Fed (centralna banka ZDA) utegne 13. septembra najaviti 3. krog kvantitativnega sproščanja. V anketi med 61 ekonomisti jih je prejšnji teden 45 odstotkov menilo, da se bo Fed odločil za "QE3".

Tečaji delnic na Lj. borzi (4. september):

ZAV. TRIGLAV

+6,84 %

12,50 EUR

PETROL

+3,53 %

176,00

KRKA

+1,12 %

43,25

TELEKOM

+0,81 %

62,00

LUKA KOPER

+0,15 %

6,76

GORENJE

+0,00 %

4,05

MERCATOR

-0,44 %

112,50

NOVA KBM

-1,68 %

1,17

Rast Krke in zgodovinsko dno Nove KBM
Indeksu SBI TOP je v torek uspela najvišja rast po 14. juniju. Zvišal se je za 1,74 odstotka in dan končal pri 514 točkah. Tudi promet se je povečal. S Krkinimi delnicami ga je bilo za pol milijona evrov, najvišji posel pa je bil sklenjen pri 44 evrih. Še bolj so se podražile Petrolove (dosegle so največ 179,80 evra) in Triglavove (maksimum pri 12,50 evra). Večjo rast SBI-ja je spet preprečila Nova KBM, ki je zanihala celo do 1,10 evra, kar je nova rekordno nizka vrednost.