Sezona objav četrtletnih poslovnih izidov je na vrhuncu, kar precej vpliva na delniške trge. Nizozemski proizvajalec elektronike Philips je v tretjem četrtletju promet povečal za 14 odstotkov (s 5,4 na 6,1 milijarde evrov), dobiček pa se je tudi na račun varčevalnih ukrepov več kot podvojil in je znašal 170 milijonov evrov. Foto: Reuters
Sezona objav četrtletnih poslovnih izidov je na vrhuncu, kar precej vpliva na delniške trge. Nizozemski proizvajalec elektronike Philips je v tretjem četrtletju promet povečal za 14 odstotkov (s 5,4 na 6,1 milijarde evrov), dobiček pa se je tudi na račun varčevalnih ukrepov več kot podvojil in je znašal 170 milijonov evrov. Foto: Reuters
Apple bo v torek predstavil mini iPad, ki bo stal 249 dolarjev, kar je precej manj od klasičnega iPada, katerega cena znaša od 499 do 829 dolarjev. Foto: Reuters

Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je danes opoldne povsem približal 7.400 točkam in je za okrog odstotek pod letošnjim vrhom. Tudi Pariz, London in Zürich so bili sredi dneva malce "nad gladino". Indeks SBI TOP (600 točk) je po zaslugi več kot triodstotne rasti Petrolovih delnic (toda ob le štirih sklenjenih poslih!) prav na koncu zapustil rdeče območje in se povzpel za 0,32 odstotka. Vrednost evra je 1,307 dolarja, cena nafte vrste brent, ki se je prejšnji teden znižala za štiri odstotke, pa znaša 110,5 dolarja. Zlato je zjutraj pri 1.713 dolarjih doseglo najnižjo točko po 7. septembru, pozneje pa si je opomoglo in podražilo za več kot deset dolarjev.

Finančne krivulje na Valu 202:

Padec oglaševanja na Googlovih spletnih straneh glavni krivec za 20-odstotni četrtletni padec Googlovega dobička.


Občuten padec japonskega izvoza
Japonski izvoz je septembra v primerjavi z istim mesecem lani upadel kar za deset odstotkov. To je najslabši dosežek po lanskem maju, ko je dežela trpela posledice katastrofalnega potresa. Trgovinski primanjkljaj je dosegel 558,6 milijarde jenov (5,3 milijarde evrov). Nazadoval je zlasti izvoz v Evropsko unijo, ki je bil prejšnji mesec nižji za 21 odstotkov. Zaradi spora s Kitajsko glede otoka v Vzhodnokitajskem morju se je izvoz na kitajsko tržišče zmanjšal za 14 odstotkov.

Nikkei dan končal nad 9.000 točkami

Rast japonskega gospodarstva naj bi letos po oceni Mednarodnega denarnega sklada znašala 2,2 odstotka, prihodnje leto pa 1,2 odstotka. Tokijska borza se je na sveže podatke o japonski trgovinski menjavi odzvala negativno, tako da je delniški indeks Nikkei na začetku ponedeljkovega trgovanja izgubil več kot odstotek, vendar je na koncu nadoknadil vse izgube in dan končal tik nad 9.000 točkami. Vlagatelji so v slabi novici našli upanje, da bo japonska centralna banka prisiljena sprejeti nove spodbujevalne ukrepe.

Tečaji delnic na Lj. borzi (22. oktober):

PETROL

+3,34 %

214,95 EUR

NOVA KBM

+1,01 %

1,40

KRKA

-0,26 %

48,425

ZAV. TRIGLAV

-0,32 %

15,75

MERCATOR

-0,80 %

118,00

LUKA KOPER

-0,78 %

7,64

GORENJE

-1,10 %

4,50

TELEKOM

-1,20 %

78,35


Applove delnice že 14 odstotkov pod rekordom
V ZDA ta teden vlagatelji nestrpno pričakujejo novice o četrtletnih poslovnih izidih, zlasti tehnoloških podjetij. Prejšnji teden je kar nekaj pomembnih korporacij, vključno z Googlom in Microsoftom, razočaralo analitike. Indeks tehnoloških delnic Nasdaq se je v petek znižal za 2,19 odstotka in se komaj obdržal nad 3.000 točkami. Applove delnice, ki so bile septembra nad 700 dolarji, so se pocenile za 3,60 odstotka in zdrsnile pod 610 dolarjev.

Čas za nov proizvod: mini iPad

V torek naj bi Apple v San Joseju v Kaliforniji slavnostno predstavil mini iPad, s katerim želi na trgu tabličnih računalnikov še bolj okrepiti prednost pred Amazonom, Googlom in ne nazadnje tudi Microsoftom, ki z zamudo vstopa na trg. Na predstavitvi mini iPada naj bi Apple izpostavil tudi vse dobre lastnosti, ki jih imajo njegove naprave pri izobraževanju. Dejstvo je, da je v ZDA na šolskih klopeh vedno več "tablic", ki izpodrivajo klasične zvezke in učbenike ter tudi osebne računalnike.