Delnice kitajske spletne trgovine Alibaba v zadnjih dneh lepo pridobivajo in so skoraj že dosegle 120 dolarjev. Tržna kapitalizacija podjetja se je zelo približala 300 milijardam dolarjev. V indeksu S & P 500 imajo višjo tržno vrednost le Apple, ExxonMobil, Google, Microsoft, Berkshire Hathaway Inc. in Johnson & Johnson. Foto: Reuters
Delnice kitajske spletne trgovine Alibaba v zadnjih dneh lepo pridobivajo in so skoraj že dosegle 120 dolarjev. Tržna kapitalizacija podjetja se je zelo približala 300 milijardam dolarjev. V indeksu S & P 500 imajo višjo tržno vrednost le Apple, ExxonMobil, Google, Microsoft, Berkshire Hathaway Inc. in Johnson & Johnson. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je prvič po letu 2010 zdrsnila pod 80 dolarjev, med drugim tudi zato, ker minister za nafto v Savdski Arabiji ni komentiral pozivov Opeca o znižanju proizvodnih kvot. Foto: Reuters

Širši newyorški indeks S & P 500 je trenutno deset odstotkov višje kot na začetku leta. Če bo Wall Street ostal na tej ravni do konca leta, se bo lahko tretje leto zapored veselih dvoštevilčne rasti, kar se ni zgodilo od konca 90. let. So delnice predrage? Najbolje je to preveriti pri kazalniku P/E, ki kaže, pri katerem večkratniku dobička kotirajo delnice. V indeksu S & P je to razmerje 19. Ni ravno privlačno. Zgodovinsko povprečje je 15, povprečje zadnjih let pa skoraj 17. Še večjo precenjenost delnic kaže Shillerjev P/E, ki je ime dobil po nobelovcu Robertu Shillerju in je prilagojen z inflacijo in povprečnimi dobički zadnjih desetih let. Trenutno je Shillerjev P/E v New Yorku 26,5, zgodovinsko povprečje pa znaša 16. Na prelomu stoletja, ob največje balonu pika com delnic, je znašal Shillerjev P/E kar 44.

Le 15 odstotkov pesimistov
Pesimisti so prepričani, da se mora bikovski trend, ki traja že več kot pet let in pol, končati, optimisti pa verjamejo, da je še prostor za rast. Njihovi argumenti so podprti s spodbudnimi poslovnimi rezultati ameriških družb in z dobrimi ameriškimi makroekonomskimi podatki. V tretjem letošnjem četrtletju je 75 odstotkov ameriških družb preseglo pričakovanja, medtem ko naj bi imelo ameriško gospodarstvo letos dvoodstotno rast. Trenutno je na trgu vsekakor več bikov kot medvedov, torej več optimistov. V zadnji anketi ameriškega združenja malih vlagateljev se je delež medvedje naravnanih vlagateljev, torej takšnih, ki v prihodnje pričakujejo padce na delniških trgih, znižalo še za šest odstotnih točk in pri vsega petnajstih odstotkih doseglo najnižjo raven po juliju 2005. Za mnoge je to svarilni signal.

Tečaji delnic na Lj. borzi (12. november):

KRKA

+1,50 %

60,90 EUR
ZAV. TRIGLAV+1,22 %24,90
TELEKOM+0,46 %153,70
PETROL+0,13 %300,00
GORENJE

+0,00 %

6,70
LUKA KOPER

+0,00 %

23,60

SAVA RE-0,30 %16,80
MERCATOR-1,26 %73,11


Pocenitev energetskih in finančnih delnic
Medtem ko so vodilni delniški indeksi v New Yorku v območju rekordnih vrednosti, so v Evropi zaradi slabih gospodarskih podatkov kar nekaj odstotkov pod vrhom, v Frankfurtu natančno osem odstotkov. Včeraj so evropske borze po dveh dneh rasti izgubile okrog odstotek, merjeno z indeksom FTSEurofirst 300 (1.343 točk). Najbolj so se pocenile delnice energetskih in finančnih podjetij. Energetska podjetja so obremenili nekateri neprepričljivi četrtletni rezultati. Nemški EON je na primer poročal o strmem padcu dobička v Rusiji, svojem najpomembnejšem tujem tržišču. Nekatere bančne delnice so precej padle zaradi kazni, ki so jo regulatorji naložili petim bankam (UBS, Citigroup, HSBC, Royal Bank of Scotland in JP Morgan), vpletenim v nepravilnosti pri deviznem trgovanju.

Jazbec ne izključuje dodatnih dokapitalizacij
Ob tem omenimo, da ni izključeno, da Banka Slovenije v prihodnje ne bo zahtevala dodatnih dokapitalizacij v slovenskih bankah - ne le državnih, ampak vseh bankah, ki delujejo na ozemlju države. Tako je včeraj v državnem zboru poudaril guverner Boštjan Jazbec. Tako Jazbec kot prva moža NLB in NKBM sta izpostavila pomen nadaljnjega prestrukturiranja slovenskega gospodarstva. "Ni pričakovati, da Banka Slovenije v prihodnje ne bo zahtevala dodatnih dokapitalizacij v slovenskih bankah," je poudaril Jazbec. Slovenija se po njegovih besedah pogosto primerja z državami, kot sta Irska in Portugalska. "A tam so slabe terjatve vezane predvsem na naložbe v nepremičninski sektor. V Sloveniji pa je večina vezana na slaba posojila podjetjem, zato je kompleksnost prestrukturiranja večja."

SBI TOP najvišje v zadnjem mesecu
Na Ljubljanski borzi se je indeks SBI TOP pri 824 točkah v sredo zavihtel najvišje v zadnjem mesecu, vlagatelji pa predvsem čakajo sveže informacije o nadaljevanju privatizacije največjih podjetij. Krkine delnice, ki so prejšnji teden prvič po marcu pogledale pod 60 evrov, počasi okrevajo. Ob 78 sklenjenih poslih v skupni vrednosti 740 tisoč evrov (Krka je bila s tem prometnejša od vseh preostalih papirjev v prvi kotaciji skupaj) se je tečaj novomeškega farmacevta, katerega vodstvo ocenjuje, da bo celoletna prodaja manjša od načrtovane (dosegla bo lanskih 1,2 milijarde evrov), povzpel na 60,90 evra. Za več kot odstotek so se podražile tudi Triglavove delnice. Petrolove delnice so po 9. oktobru spet pri 300 evrih.