Borzni komentar
Na borzah v New Yorku je bil teden rahlo negativen, kar je predvsem posledica občutnih izgub med torkovim trgovanjem, ko so se vlagatelji ustrašili rasti donosnosti ameriške desetletne obveznice nad tri odstotke. Foto: Reuters
Analitiki so pričakovali padec dobička, zgodilo pa se je ravno nasprotno: Amazon je dobiček prvega letošnjega četrtletja (v primerjavi z istim lanskim četrtletjem) več kot podvojil in ga je bilo za 1,6 milijarde dolarjev. Prvi mož podjetja Jeff Bezos (na fotografiji) je ob močni rasti delnic svoje premoženje povišal kar za 12 milijard dolarjev. Foto: EPA
Vrednost evra je v petek zdrsnila vse do 1,205 dolarja, kar je najmanj po 12. januarju. Foto: Reuters
VIDEO
Slovenski borzni trg si š...

Dodaj v

Najbogatejši Zemljan v hipu "težji" za 12 milijard dolarjev

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
29. april 2018 ob 07:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Amazon in Facebook sta pozitivno presenetila analitike s številkami v četrtletnih bilancah, kar je delniškim trgom pomagalo, da so "prebavili" rast donosnosti ameriške desetletne obveznice nad tri odstotke.

V torek je donosnost ključne ameriške državne obveznice prvič po štirih letih dosegla tri odstotke, kar je ob nenehno prisotnem strahu pred prenaglim zaostrovanjem Fedove denarne politike povzročilo malo paniko, saj je delniški indeks Dow Jones hitro izgubil več kot 600 točk. A še isti dan se je razpoloženje popravilo, donosnost obveznice se je spet znižala pod tri odstotke, v nadaljevanju tedna pa so vlagatelji pozdravili večinoma odlične četrtletne rezultate ameriških korporacij. Dow Jones je v celotnem tednu tako nazadoval le za 0,6 odstotka, širši indeks S&P 500 pa za četrtino odstotka.

Amazon podvojil dobiček
Amazon je dobiček prvega letošnjega četrtletja (v primerjavi z istim lanskim četrtletjem) več kot podvojil in ga je bilo za 1,6 milijarde dolarjev, prihodki pa so se zvišali za prav tako osupljivih 36 odstotkov, na 51,04 milijarde dolarjev. Rast je poganjala predvsem prodaja po spletu, vključno s storitvami v oblakih. Novica je povzročila takšno rast Amazonovih delnic (za eno delnico je bilo treba odšteti že 1.638 dolarjev), da se je premoženje prvega moža podjetja Jeffa Bezosa, ki je tudi najbogatejši človek na svetu, zvišalo še za 12 milijard dolarjev (na 134 milijard), kar je skoraj 10 milijard evrov. Za primerjavo: vsi Slovenci imamo na bančnih računih skupno 17 milijard evrov.

Pozitivno presenetila tudi Facebook in Microsoft
Facebookove delnice, ki so bile v prejšnjih tednih zaradi afere o uhajanju podatkov pod pritiskom, so v četrtek poskočile za deset odstotkov. Podjetje je namreč sporočilo, da se je v prvem četrtletju dobiček povišal kar za 63 odstotkov, bilo pa ga je za skoraj pet milijard dolarjev. Prihodki so poskočili za 49 odstotkov, na 11,97 milijarde dolarjev. Tudi Microsoft je presegel pričakovanja analitikov, njegove delnice pa so pri 95,82 dolarja letos za 12 odstotkov "v plusu". V obdobju od 1. januarja do 31. marca je Microsoft ustvaril 26,82 milijarde dolarjev prihodkov, kar na letni ravni predstavlja 16-odstotno rast. Dobiček se je zvišal za 35 odstotkov na 7,42 milijarde dolarjev. Poslovanje je preseglo pričakovanja analitikov. V torek bo četrtletne rezultate objavil Apple.

Dow Jones (ZDA)

24.311 točk

Nasdaq (ZDA)

7.119
DAX30 (Frankfurt)12.540
Nikkei (Tokio)22.467
10-letne am. obvezn.

donos: 2,96 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,11 %
EUR/USD

1,213

EUR/CHF

1,1973

bitcoin

9.400 USD

nafta brent74,92 USD
zlato

1.323 USD

euribor (6-mesečni)-0,269 %

.

Najvišja tedenska rast dolarja po novembru 2016
Kar malce presenetljivo se je v zadnjem tednu vidno okrepila vrednost dolarja, ki je v primerjavi s košarico valut pridobil poldrugi odstotek, kar je največ po novembru 2016. Ameriškemu zelencu ni škodovala niti objava o 2,3-odstotni rasti ameriškega BDP-ja v prvem četrtletju, kar je slabše od napovedi. Potrošnja je porasla z najnižjo stopnjo v skoraj petih letih. Vrednost evra je v petek zdrsnila vse do 1,205 dolarja, kar je najmanj po 12. januarju. Špekulantje imajo sicer trenutno na evro vezanih rekordno veliko dolgih pozicij, kar kaže, da pričakujejo rast evropske valute. Kljub močnejšemu dolarju nafta ostaja v območju najvišje vrednosti po letu 2014. V tem mesecu je cena 159-litrskega brenta porasla za 6,5 odstotka.

Drzna napoved: bitcoin do 700 tisoč dolarjev
Bitcoin se je v zadnjem tednu podražil za okrog sedem odstotkov, cena je dosegla 9.400 dolarjev. Vedno več institucionalnih vlagateljev verjame, da bitcoin ponuja lepe naložbene priložnosti, sploh v primerjavi z zlatom. Upravljavec premoženja John Pfeffer je pri tem najglasnejši. Čeprav priznava, da je na kriptotrgu še vedno veliko tveganj, meni, da je bitcoin glavni kandidat, da v vlogi hranilca vrednosti zamenja zlato oziroma da celo postane nova rezervna valuta. Po njegovem mnenju ima bitcoin potencial, da doseže kar 700 tisoč dolarjev, še posebej, če bi se nekatere države odločile, da imajo med deviznimi rezervami tudi bitcoin.

Ethereum skoraj tam kot na začetku leta
V teh dneh bodo sicer narudarili že 17-milijonti bitcoin. Kot je predvidel oče bitcoina Satoši Nakamoto, je ponudba omejena na 21 milijonov. Zadnji bitcoin naj bi narudarili maja 2140. Ker ima bitcoin nekatere omejitve (predvsem so transakcije počasne), vedno več pozornosti dobivajo druge valute. Ethereum, ki je lani z osmih dolarjev splezal na 750 dolarjev, nato pa nadaljeval rast vse do 1.400 dolarjev, se po hudem padcu spet pobira, v zadnjem tednu je poskočil za slabih 15 odstotkov in presegel 700 dolarjev. Finančna družba deVere Group napoveduje, da bi lahko cena ethereuma, katerega omrežje je privlačno predvsem zato, ker omogoča vključitev pametnih pogodb, dosegla 2.500 dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Robiland
# 29.04.2018 ob 08:32
To je kapitalizem. Ko lastnik kapitala, brez dela, na racun drugih zasluzi 12 miljard v trenutku. Skoraj toliko kot imamo vsi na racunih.
To podpirate??
SamoRes
# 29.04.2018 ob 08:15
@robespierre
Mogoče tvoj vrednostni sistem dopušča grabežljivost posameznikov, ki imajo pod palcem toliko premoženja, kot nekaj držav skupaj, toda ta požrešni kapitalizem, ki temelji na izkoriščanju revežev bo enkrat dobil svoje.

Britanski novinar James Bloodworth se je za pol leta »inflitriral« med delavce v Amazonovem skladišču v britanskem Rugeleyju severno od Birminghama, v katerem je delal deseturne izmene. Gre za 65.000 kvadratnih metrov veliko štirinadstropno skladišče, v katerem je zaposlenih kakšnih 1200 delavcev. Po navedbah novinarja nekateri zaposleni, da ne bi zapravljali časa s hojo do stranišča, urinirajo kar v stekleničke. Strah naj bi jih bilo, da bi lahko zašli v težave, če bi se na poti predolgo obirali. Na voljo naj bi imeli zgolj dve stranišči v pritličju stavbe, od osrednjega skladiščnega prostora oddaljeni nekaj manj kot pol kilometra, na voljo pa deset minut.
weylakuc
# 29.04.2018 ob 08:16
Za kripto valutami je super teden; sicer vrednost ni sla gor prevec v primerjavi s prejsnjim tednom, je pa bilo kar nekaj poizkusov s strani velikih vlagateljev da se strmoglavi trg in zopet spusti ceno s masovno prodajo pa jim kljub 2-3 poizkusom kjer so v roku 15 minut naredili pravi “dump” ni uspelo.

Na trgu je pocasi dovolj novega kapitala in vlaga se v dobre produkte in projekte, bikovska pomlad je v akciji!
firbec111
# 29.04.2018 ob 09:46
SamoRes

mi je pa všeč da verjameš, da smo vsi začeli kupovati šele decembra 2017
Slo_v_k
# 29.04.2018 ob 07:42
Grem prodat hiso. Potem pa nabavim 20 bitcoinov.
Guinness
# 29.04.2018 ob 10:03
PONOS: Bikovska pomlad? buahaha
Pred rastjo kripta bo prišel še ornk shake and bake tsunami...John pfeffer wtf?


Kaj tebi ni nič nerodno komentirat vlagateljskih člankov, glede na to, kolikor krat si že v napovedih mimo vsekal?
astro
# 29.04.2018 ob 09:10
Jaz nisem kupil v Amazonu niti za cent, pa imajo tak dobiček. Kaj bi šele bilo, če se mi, slovenski upokojenci, lotimo nakupov.
Bivši uporabnik
# 29.04.2018 ob 09:48
@SamoRes
Če so naš podjetniki nesposobni, zakaj pa ti ne odpreš firme in jim pobereš ves biznis? Čakaj naj uganem. Ker nimaš pojma, kaj naj bi sploh pomenilo, voditi podjetje.
SamoRes
# 29.04.2018 ob 08:55
seba goričan
# 29.04.2018 ob 08:43
in kdo jih sili, da delajo Samo?

Otroci, položnice, preživetje. Žal kapitalizem lahko ustvarja le na račun tistih, ki so na robu preživetja in so pripravljeni delat za ravno še toliko, da ne umrejo od lakote. Zato imamo tako nizko minimalno plačo tudi pri nas. Gospodarska rast je nekaterim podeseterila dobičke, plače pa ostajajo iste. Tako da zadnje zvišanje socialne pomoči pomaga vsem zaposlenim, ker bodo le tako dvignili plače, če bodo hoteli imet delavce.
ElTorro
# 29.04.2018 ob 08:47
Ko lastnik kapitala, brez dela, na racun drugih zasluzi 12 miljard v trenutku

Pa veš, da ni *dejansko* zaslužil 12 milijard v enem dnevu, in da nima 110 milijard na svojem TRR?
madli
# 29.04.2018 ob 10:13
@SamoRes

Kupovati sem začel lani meseca maja, ko je bitcoin prvič presegel $2000, prodal pa sem vse konec januarja letos. Februarja sem pa takoj spet začel kupovat s profitom. Izgubo sem pokril že lani avgusta, od takrat sem bil skoz v plusu. Samo na začetku, nekje od sredine junija, sem "izgubil" nekje 60% mojega prvega vložka. Potem sem pa kupil dobre kovance, kot je bil NEO (takrat še Antshares), ki je bil takrat $7 in ga prodal nekje pri $130 letos in pa ETHOS pri $0.05 in ga prodal nekje okoli $4.

Drugače pa ne skrbi, profit je na bančnem računu.
watwat
# 29.04.2018 ob 10:48
Jaz vsakemu privoščim dobiček, da ne bo pomote, toda vem, da ne morejo vsi zaslužiti in da moraš biti danes za zaslužek takšne vrste hudo spreten, ne pa vložiti in potem doma pred računalnikom čakati kaj se bo zgodilo.

Aja, nakup Apple, Amazon delnic pred leti in čakanje je pa kaj drugega? Daj s takšnimi izjavami vsi, ki se ne spoznate na stvari izpadete zabiti. Seveda po kmečki logiki stvari ne gredo skupaj, ker za razumevanje rabiš malo več kot kmečko logiko.

Misliš, da vsi dobivajo? Ogromno ljudi je kupilo pri 19k in prodalo pri 8k, ker so se ustrašili.

In snovatelj teh bitcoinov je imel utopično idejo po eni najhujših kriz naše generacije, da bi vzpostavili plačni sistem, ki bo iz družbe odstranil finančne institucije, ki nam krizo za krizo prinašajo. Koliko se je to izjalovilo je drugo, ampak ne govori bedarij iz riti in kako si sploh kdo upa komentirati stvari na katere se sploh ne spozna. Isto kot, da bi razlagal kako mc2 ni pravilna formula, čeprav nimaš pojma o fiziki.

Sistem kriptovalut je še v povojih in je absolutno prenapreden za današnji čas. Bo pa še prišel čas blockchain tehnologije.
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 10:45
@samores

Čestitke. Ampak si pokril vsaj del minusa, ki si ga nabral od novega leta do sedaj?

Vecino mojega portfelja je iz 2016, 2017. Konec decembra in januarja sem nekaj prodal, kupil nisem niti enega samega coina. Celo v hud spor sem padel z mojim najboljsim prijateljem, ko sem mu odsvetoval nakupe konec decembra. Ko se zgodi takoimenovani "spike", kot se je decembra, je popolnoma jasno vsem, ki se spoznajo na tehnicno analizo, da je cas za izstop iz pozicij.
Zacel pa sem zopet kupovati sredi februarja in trenutno sem pri stirih valutah se vedno v minusu (DADI, BEE, GEM, CPC) ampak jaz sem long time HODLER, zato se ne bojim, da bi izgubil. Ce pa se zgodi, se pac zgodi. Nihce ne investira vedno samo v plus.
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 08:46
Za mojega prijatelja @Samores

2900 x 5=14500.

Da se razumemo. To ni zasluzek, to je trenutno samo moj plus, torej nisem se nic zasluzil. In kar javno napovem. Polovico bom prodal pri 19000$, drugo polovico pri cca 36500, kar je priblizno +161,8 extension Fibonaccija zgodovinskegs vrha BTC.

Cestitke vsem, ki ste v prejsnih mesecih izkoristili silovite padce in kupovali. Danes ste ze vsi v lepih plusih in upam, da ste v mode HODL. Ni se namrec cas za prodajo.
Tisti, ki niste, ne obupujte, ta hip ni ravno najboljsi cas za nakupe, zato pocakajte na padce in skocite na vlak.
Za lepse nedeljsko jutro pogresam se kaksno bistro misel nasega Orwella, alias @Ponos, upam, da zopet napove sesutje, potem bom namrec preprican, da sem (smo) na pravi poti.
Lepo nedeljo in dolge praznike zelim vsem.
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 10:58
@whitwicevsebino

Hodl je za pu.ije, ki se ne znajo naucit trgovat. Hodl ni taktika kot eni pisejo ampal le brezglavo vlaganje in gre verjetno za prvo investicijo v zivljenju.

Oprosti prijatelj, ampak tukaj si pa cisto brcnil v temo. Ravno HODL je edina taktika, s katero ti zasluzis na crypto valutah. Ce ti mislis, da bos zasluzil kot day trader, se zelo motis. Garantiram ti, da bos izgubil do zadnjega centa. Ce ne danes, pa cez nekaj casa. Kot day traderji lahko sluzijo samo veliki institucionalni vlagatelji, ki obracajo milijarde. Ti v tej igri nimas niti teoreticne moznosti, da zmagas. Zakaj pa mislis, da samo 20% ljudi zasluzi z kripto valutami, ostali vsi pa izgubijo?? Samo zato, ker dnevno trgujejo, ampak slej ko prej te ujame padec, od katerega se ne poberes. Verjami mi, da vem, kaj govorim. Ze vec kot deset let sem v tem poslu, prej kot profesionalni trader z Futures in Options, sedaj se z kripto valutami.
Celjan27
# 29.04.2018 ob 10:40
Voly:

se strinjam z Volyjem in tudi SamoRes. Glede na to, da sem v kriptu od nekje 2014 vem kaj govorim...

...ni problem vlagati in gledati kako raste. VEČJI problem je kdaj prodati.
firbec111
# 29.04.2018 ob 10:05
SamoRes

Da ne bo spet kdo mislil, da vam ne privoščim, ampak res nihče ne odgovori koliko je izgubil, ker teh je ogromno, vsi samo limate tedenske skoke, padci v preteklih mesecih pa so bili mnogo večji.

definiraj izgubo, če je nekdo vložil 5000 eur 5 let nazaj je lahko samo v plusu. Ali te zanima koliko smo "teoretično" imeli decembra in koliko smo " izgubili" do danes?
firbec111
# 29.04.2018 ob 11:24
smradulja

Obe strani podpišeta pogodbo, tako da...

očitno eni ne razumete moč izsiljevanja. sad
firbec111
# 29.04.2018 ob 11:00
ala-persk

Napovedi da bo šel BTC do 700K€ so točno za tiste ki imajo 3000€ ali manj. Češ še vedno se splača vlagat v BTC. IZ 3000€ LAHKO DOBIŠ 350k€.

TAKO SE NAŽENE MALE VLAGATELJE V KOZJI ROG.
Med tem,ko eni pridno čekiramo novo nastale projekte,ki so boljši hitrejši in zaneslivejši.

če velike ribe smatrajo da bo bitcoin digitalno zlato, nič drugega ne more biti zaneslivejše, hitrost v tem primeru je pa ne pomembna
boro007
# 29.04.2018 ob 10:54
@robespierre

Amazon je financno mocnejsi, kot cela Slovenija. In lastnik Jeff je vreden 100 miljard. Ne vem oz. rad bi videl obraze nasih levicarjev, npr Luko Meseca...

Jup... Slava mu, in slavimo preroke ki nabirajo denar na bančnih računih. Slavimo pretok denarja stran od ljudi, slavimo nečloveške delovne pogoje. Skratka, zeleno ki te ljubim zeleno.

Poglej res bo levica morala dognat da brez podjetij ni davkov in ni socijale... Ampak zgolj z nabiranjem denarja multinacionalk ki se selijo iz ene davčne oaze v drugo pa tudi ne bo prihodnost kaj prida.

Amazon je tako velik da mu države plačujejo da postavi skladišče pri njih. In na dolgi rok to multinacionalkam da vedeti da si lahko privoščijo še kaj več, v prihodnosti jim mogoče ne bo več treba plačevati davkov. To pomeni dražja zdravniška oskrba in nič več zastonj vrtcev za delavce, ki bodo v teh podjetjih delali v nečloveških pogojih za ljubi kruhek. In vse to zato ker bodo taka podjetja zlahka plačevala politike ki bodo delali za njih in ne za ljudi. In ta prihodnost v zda že teče.
copcop
# 29.04.2018 ob 09:35
SamoRes
za 600€ pa res ne bo več nihče sužnjil, preselite nesposobne podjetniške riti v Romunijo, če ne znate peljati poslov, ki imajo neko vrednost pa še tam vas ne bo niče več dolgo gledal

Če preselimo v Romunijo, kdo vam bo plačeval socialo?
PONOS
# 29.04.2018 ob 08:59
Če bi bil John Pfeffer bi podobne kvasal Hedge fund vlagatelj ...v borzo ne morejo vlagat je previsoka na divjem kripto zahodu pa lahko nategnejo globalno maso z pomočjo.MSM plačancev.Pump and Dump.Vedno ista taktika vložijo povzročijo rast podprejo se z reklamo in z ponavljalskim sistemom prodrejo v vse novice držav.Tomaž Okorni npr zadevo samo nekritično prepišejo in so nezavedno del globalnega natega....
presenečen
# 29.04.2018 ob 08:46
Najbogatejši Zemljan v hipu "težji" za 12 milijard dolarjev

Že jutri bo lahko jedel travo glede na stanje v svetu:)
5tane
# 29.04.2018 ob 07:49
Jaz ko pogledam tabele so delnice padle od zaćetka leta. In trend je dol in ne gor. Kljub zaslužkom nekaterih podjetij se niso bistveno premaknile in tudi gospodarski kazalci za v prihodnje ne kažejo dobro.
oziris.va
# 30.04.2018 ob 14:39
za_vse_sem_sam
# 29.04.2018 ob 07:43

To je samo teoretično, kot pri monopoliju .
V gotovini se to ne da izplačati.


Kako, da ne?
ElTorro
# 29.04.2018 ob 19:20
@Bojan18
Takse so drobiž, in so navzgor omejene. ZDA imajo recimo 35% davek, brez omejitve, Nemčija 7-30% (progresivno glede na znesek).

Davka v Sloveniji ni pri nobenih vrednostih (v ZDA je obdavčeno vse kar je nad 5 milijonov). Na 100 milijonov dediščine pri nas plačaš 15 jurjev takse, in to je to....v Nemčiji te obdavčijo skoraj 30 milijonov, v ZDA 35 milijonov.
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 14:38
@samores

jaz resnicno nimam nobenega problema s tem, da priznam tudi zgubo. Recimo, Dejstvo je tudi, da se je moj potencialni zasluzek, ce bi prodajal na vrhu v zacetku januarja, tam konec februarja zmanjsal za 5x. Ampak nisem v paniki prodajal, pac pa drzal. Res je moja pozicija komfortna od vecine, ker si to lahko privoscim, ker cetudi vse cez noc postane vredno nic, bo moja zgodovina z kripto valutami v plusu. Zato pa pravim, da je edino logicno in pametno tukaj igrati na dolgi rok. Vse ostalo je slej ko prej propad.
Recimo, ce v kripto svetu zasluzi 20% ljudi, so pri drugih financnih instrumentih te stevilke se mnogo nizje. Pri forexu sluzi zgolj 5% vseh trgovalcev, pri Futures in Opcijah pa med 10-15%.
madli
# 29.04.2018 ob 09:31
@SamoRes

Medtem, ko se ti norca delaš, bom objavil vmesne rezultate.

Komentar, ko sem predlagal te kovance je bil objavljen 15. 4.Trenutni rezultati:

MCO - $7,75 -> $12,24 -> +58%
ICX - $2,50 -> $4,75 -> +90%
NEO - $65,52 -> $80,91 -> +23%
VeChain - $3,37 -> $4,45 -> +32%
Litecoin - $128,12 -> $154,82 -> +21%
EOS - $8,40 -> $21,97 -> +161%
OMG - $13,84 -> $18,29 -> +32%
POWR - $0,42 -> $0,56 -> +33%

25. 4., ko se je SamoRes delal norca, da je vse rdeče in je treba kupit, sem vzel to kot izziv in napisal kaj se po mojem mnenju splača vzet:
Cena ob času mojega komentarja (25. 4. ob 15:40) -> cena zdaj


PWR - $0,52 -> $0,56 -> 7,7%
ICX - $3,73 -> $4,75 -> 27%
NEO - $73,20 -> $80,91 -> 10%
XRP - $0,81 -> $0,88 -> 8,6%
ADA - $0,26 -> $0,38 -> 46%

Jaz bi rekel, da ni slab profit za 4 dni.

Trenutno sem najbolj optimističen za ICX, to mi je hudo, da ga nisem še več kupil pri $2.5, takoj, ko bo minimalen popravek, kupim malo večjo količino. Je pa res, da je daleč od "all time high", kar pomeni, da se še teoretično vedno splača kupit, sploh, če kupuješ na dolgi rok in ti je vseeno, če bo čez 2 tedna šla cena dol. Jaz mislim, da bo gladko presegel prejšnji rekord pri $12 in to zelo kmalu.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-26/pantera-s-morehead-says-bitcoin-is-screaming-buy-bets-on-icon
SamoRes
# 29.04.2018 ob 09:08
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 08:46
Za mojega prijatelja @Samores
2900 x 5=14500.
Da se razumemo. To ni zasluzek, to je trenutno samo moj plus


Čestitke. Ampak si pokril vsaj del minusa, ki si ga nabral od novega leta do sedaj?
Če se ne motim je večina tistih, ki so skakali na vlak od 10.000-20.000 btc ali pa ripple pri 3$ še vedno v minusu. Nekaj hazarderjev pa je seveda spretno unovčilo padce in to kratko rast, ki smo ji sedaj priča. Toda seveda če si pripravljen tvegati tisoče evrov. To je tako kot pri lotu, ko se nekdo hvali da je zadel 1000€, a v zadnjih dvajsetih letih zapravil 10.000
ElTorro
# 29.04.2018 ob 21:35
Se tudi meni večkrat zgodi, ko grem brat komentarje od zadaj naprej in sproti repliciram :)
Plavica1
# 29.04.2018 ob 15:43
SamoRes # 29.04.2018 ob 08:55 Otroci, položnice, preživetje. Žal kapitalizem lahko ustvarja le na račun tistih, ki so na robu preživetja in so pripravljeni delat za ravno še toliko, da ne umrejo od lakote. Zato imamo tako nizko minimalno plačo tudi pri nas. Gospodarska rast je nekaterim podeseterila dobičke, plače pa ostajajo iste. Tako da zadnje zvišanje socialne pomoči pomaga vsem zaposlenim, ker bodo le tako dvignili plače, če bodo hoteli imet delavce.

A otroke so imeli že prej, preden so se zaposlili? Pa položnice tudi niso z neba padle, za kar nekaj, ampak tisto, kar rabijo, morajo plačati. Če so začeli zdaj razmišljati o preživetju, pa je malo prepozno. Pri nas se je "sindikat" dogovoril za najnižjo plačo, namesto, da bi se zmenili za najnižjo urno postavko. In gospodarska rast, ki naj bi komu podeseterila dobičke, je blebetanje v prazno. Da bi s proizvodom za 100 enot naredil 10 enot dobička, moraš potem narediti 1000 enot z 10 enotami dobička. In to z istim številom delavcev. Torej si imel prej 10 krat preveč zaposlenih, ali pa si zdaj moral zaposliti še 10 x več ljudi. In seveda VSE plačati. Trditev, da pa povišanje sociale pomaga vsem zaposlenim, je pa mesečarska neumnost, saj bojo taki, ki nočejo opravljati kakega dela z napotnico od Zavoda za zaposlovanje prišli in rekli: Daj samo štampiljko, da sem bil tukaj, ker me ne moreš plačat toliko, kot v enem vikendu na fuš naredim, pa še socialno imam višjo. Vsi delodajalci, ki smo odvisni od delavcev, jih plačujemo toliko, da so zadovoljni, tisto o goljufijah z delvaci pa se največkrat dogaja v firmah, ki so jih ustanovili prišleki z Balkana, pa še v glavnem zaposlujejo svoje naivne "zemljake".
fair guy
# 29.04.2018 ob 14:53
@sandiego

jaz resnicno nimam nobenega problema s tem, da priznam tudi zgubo. Recimo, Dejstvo je tudi, da se je moj potencialni zasluzek, ce bi prodajal na vrhu v zacetku januarja, tam konec februarja zmanjsal za 5x. Ampak nisem v paniki prodajal, pac pa drzal. Res je moja pozicija komfortna od vecine, ker si to lahko privoscim, ker cetudi vse cez noc postane vredno nic, bo moja zgodovina z kripto valutami v plusu.


Moja pot v kriptosvetu je podobna in sem se včasih sekiral zaradi tega, koliko sem imel decembra in koliko imam danes, ampak se vedno spomnim, da isto sem se sekiral ko je bil bitcoin 2k, ko je bil 6k, ko je bil 12k in na koncu ko je bil 20k. In nauk te zgodbe- z tako taktiko ( hodl) sem prišel do sem, če bi prodajal pri 2,6 ali 12k, ne vem če bi kdaj kupil nazaj... ker bi morda čakal na dump, ki ga ne bi bilo nikoli.
fair guy
# 29.04.2018 ob 14:43
V teh dneh bodo sicer narudarili že 17-milijonti bitcoin

Štirje miljoni bitcoinov je izgubljenih za vedno, a dejstvo je, da bo bitcoinov, ko bodo v obtok izdani čisto vsi, tako malo, da vsak trenutno živeči milijonar ne bi mogel imeti svojega. Na srečo je vsak bitcoin mogoče razbiti na manjše enote, imenovane satoshiji. En bitcoin sestavlja kar 100 milijonov satoshijev, kar pomeni, da bo lahko vsak človek nekoč posedoval vsaj delček bitcoina. Jaz bi se na vašem mestu zagrebel vsaj za enega.
SamoRes
# 29.04.2018 ob 13:21
sandiego1995
# 29.04.2018 ob 10:45
Zacel pa sem zopet kupovati sredi februarja in trenutno sem pri stirih valutah se vedno v minusu (DADI, BEE, GEM, CPC) ampak jaz sem long time HODLER, zato se ne bojim, da bi izgubil.

Želim ti čim več uspeha. Verjetno si prvi, ki je priznal da je tudi nekaj izgubil. Sicer dobimo občutek kot da se vsi v Sloveniji vozijo z Lamborghiniji.
Radoveden
# 29.04.2018 ob 12:50
sandiego,
končno nekaj s čimer se lahko strinjam, kar ni zgolj vi nimate pojma o tehnologiji, zato ne kometirajte. torej daytrading in pušenje 80% le teh. iskanje novih altcoinov in skakanje sem in tja in nakoncu lepega dne zabiješ v dno in je game over. sam sem to dal skozi. ne s coini ampak koncept in psihologija je enaka. vsekakor drži. in to spuca celo vrsto navdušenih in naivnih začetnikov ki vsem nam solijo pamet in talajo nasvete tu gor. vse lepo in prav dokler ne useka reality, potem pa vse tiho je bilo.

celjan,
tudi tebi poklon. treba je to počet dlje časa in se tudi opeči, da lahko na te stvari pogledaš zrelo in iz perspektive.
mile952
# 29.04.2018 ob 11:28
Brez strahu, v Amazonovih skladiščih poteka pospešena avtomatizacija, delavce bodo nadomestili z roboti. Vi boste zadovoljni, saj delavci ne bodo trpeli, naročena roba pa bo še cenejša. Čestitam!

Naivno razmišljanje, avtomatizacija skladišč ne bo pocenila naročene robe niti za desetinko procenta, bo pa povečala dobičke lastnika Amazona.
alcatraz
# 29.04.2018 ob 11:13
baloni baloni
ko bo počilo, bo plačeval revež.
tako kot vedno
mag.lepi
# 29.04.2018 ob 10:35
a pol ne bo fb propadel? pa kriptotrg je tudi balon al kako že?
firbec111
# 29.04.2018 ob 09:45
whitwice

Hodl je za pu.ije, ki se ne znajo naucit trgovat. Hodl ni taktika kot eni pisejo ampal le brezglavo vlaganje in gre verjetno za prvo investicijo v zivljenju. Ne pustite se okol prnest s temi nebulozami in ce bi ze radi kaj zasluzl na crypto marketu potem se pac naucte trgovat. Ce bi znal brat grafe potem boste vidl da bomo gledal najmanj do letosnjega septembra trg, kjer se bo btc jajcal gor in dol med 6 in 11k (tedenski candle, graf od bitstampa, vklopljen log pa trend linijo potegnte). In vse do takrat je cas za akumulacijo, ne pa hodl moj bog.

al pa kupiš in čez 5 let prodaš, do sedaj je bila to super taktika da ti ni treba non stop viseti pred ekranom
whitwice
# 29.04.2018 ob 09:17
Hodl je za pu.ije, ki se ne znajo naucit trgovat. Hodl ni taktika kot eni pisejo ampal le brezglavo vlaganje in gre verjetno za prvo investicijo v zivljenju. Ne pustite se okol prnest s temi nebulozami in ce bi ze radi kaj zasluzl na crypto marketu potem se pac naucte trgovat. Ce bi znal brat grafe potem boste vidl da bomo gledal najmanj do letosnjega septembra trg, kjer se bo btc jajcal gor in dol med 6 in 11k (tedenski candle, graf od bitstampa, vklopljen log pa trend linijo potegnte). In vse do takrat je cas za akumulacijo, ne pa hodl moj bog.
copcop
# 29.04.2018 ob 08:59
SamoRes
Mogoče tvoj vrednostni sistem dopušča grabežljivost posameznikov, ki imajo pod palcem toliko premoženja, kot nekaj držav skupaj, toda ta požrešni kapitalizem, ki temelji na izkoriščanju revežev bo enkrat dobil svoje.
Britanski novinar James Bloodworth se je za pol leta »inflitriral« med delavce v Amazonovem skladišču v britanskem Rugeleyju severno od Birminghama, v katerem je delal deseturne izmene...


Brez strahu, v Amazonovih skladiščih poteka pospešena avtomatizacija, delavce bodo nadomestili z roboti. Vi boste zadovoljni, saj delavci ne bodo trpeli, naročena roba pa bo še cenejša. Čestitam!
Rocknrolla
# 01.05.2018 ob 21:41
Nakup Bitcoina je še vedno >>dobra naložba<<... Primerjajte potovanje cene BTC lanski začetek leta z letošnjim in to pretvorite v današnje cene...
Sklonjen
# 30.04.2018 ob 21:31
@Samores
Mogoče tvoj vrednostni sistem dopušča grabežljivost posameznikov, ki imajo pod palcem toliko premoženja, kot nekaj držav skupaj, toda ta požrešni kapitalizem, ki temelji na izkoriščanju revežev bo enkrat dobil svoje.


Samo, zakaj pa ti in @bori npr. ne odpreta podjetja v katerem bosta bogato nagrajevala delavce in tako uničila pokvarjenega izkoriščevalca Bezosa? Zakaj samo jamranje in pljuvanje po uspešnih namesto konkretne akcije?
nikhrast
# 30.04.2018 ob 16:50
Ne razumem da je v Sloveniji še toliko folka ki ne razume da je po svetu glavni vir pokojnin borza.
Kje bi pa našel sindikat ki ne upravlja ogromen pokojninski sklad.
Pa saj še državne pokojnine nimajo nič skupnega s proračunom, pokojninski sklad je samostojna ustanova, vodijo ga pa menedžerji in aktuarli, ne pa vlada, to je neormalno.
Bitcoini so pa gambling, to je pa isto kot investicije v risk kapital.
hareKrishna
# 30.04.2018 ob 15:53
fake news
dr Strangelove
# 30.04.2018 ob 10:37
Rezultat pomeni maso naše galaksije, 5,64×10E45g oz. 5,64×10E42 kg.
dr Strangelove
# 30.04.2018 ob 10:35
@bori
Seveda je to čisto logična stvar, da se da napraskati tako količino denarja (zlata)... obrestno obrestni račun in take teoretične postavke pokažejo, kaj je narobe z ekonomijo kot tako. Vsi ostanejo samo pri teorijah, ko pa pridemo v praksi do realnih problemov, se pa ustavi.
A se res ne da tudi rezultata predstaviti v normalno berljivem zapisu (ne leti nate, ampak na avtorja članka v Delu).
m=10g ×1,052112 ~ 5,64×1045g to ne pomeni nič... je sicer neka številka, ampak definitivno ne rezultat, ki je omenjen v tekstu. Ta zapis se bere kot da je 10,52112 približno enako 5893,8.
Avtor je hotel zapisati naslednje: 10g×1,05^2112 (da je 1,05 osnova in 2112 potenca), rezultat je potem 5,64×10E45. Vedno sem trdil, da ekonomisti niso dovolj dobri v matematiki in vsakič to dokazujejo.
bolekalolek
# 30.04.2018 ob 03:27
@robespierre: Rad bi videl obraze nasih levicarjev? Zakaj? Kaj mislis da so mu fous al ka? To, da je pa vsem povsem jasno da je v Amazonu grozno delati, da delavce izkoriscajo kot suznje, da so delovne razmere grozne, place obupne..ipd, ampak da folk se vedno mnozicno kupuje pri Amazonu pa meni recimo nikakor ni in nikoli ne bo jasno. Pol pa vsi twitamometoo pa vsi smo solidarni ampak da bi nas pa to kostalo kaksen evro, to pa ne. Glavno je si lahko nabavim poceni krame, za druge me pa boli.
DamnDyD
# 30.04.2018 ob 02:19
Ubogi revež! Le kaj bo zdaj se tem dodatnim bremenom?!
kingeston
# 29.04.2018 ob 23:46
Polovico bom prodal pri 19000$, drugo polovico pri cca 36500, kar je priblizno +161,8 extension Fibonaccija zgodovinskegs vrha BTC

čestitke za šloganje iz kavne usedline. morda pa res čez kakih 3 leta...

Ravno HODL je edina taktika, s katero ti zasluzis na crypto valutah.

ni ravno res. veliko kakec kojnov se tudi ni nikoli več pobralo po enkratnem skoku, veliko se jih tudi ne bo.
ampak ok, večina se tolaži ko je v izgubi da je dolgoročni vlagatelj, hodl, in podobne nebloze...
Kazalo