Borzni komentar
Na borzah v New Yorku so se zadnji teden delnice v povprečju pocenile. Elitni indeks Dow Jones je izgubil le 0,19 odstotka, širši S&P 500 odstotek, tehnološki Nasdaq pa 2,5 odstotka. Foto: Reuters
Evropski delniški trgi so padli najnižje v zadnjih petih mesecih. Na trgih v razvoju so razmere še vedno nemirne, poleg tega se je bati zaostrovanja carinske vojne med ZDA in Kitajsko. Foto: Reuters
Cena bitcoina je zadnji teden padla za skoraj 15 odstotkov, etra pa za več kot 30 odstotkov. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut se je spustila pod 200 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Nemiren vstop delniških trgov v neugoden september

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
9. september 2018 ob 06:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Trgovinske napetosti med ZDA in preostalim svetom in težave držav v razvoju so zadnji teden skalile razpoloženje na borzah. Frankfurtski DAX30 je padel za tri odstotke, newyorški Nasdaq za 2,5 odstotka.

Čeprav naj bi ZDA že v prihodnjih dneh ocarinile za novih 200 milijard dolarjev kitajskih izdelkov, je Donald Trump v petek na predsedniškem letalu Air Force One poudaril, da to še ni vse in da je pripravljen uvesti višje carine za še dodatnih 267 milijard izdelkov. Tehnološki indeks Nasdaq, ki je bil še pred dnevi rekordno visoko, se je prvič po aprilu znižal četrtič zapored in je z 2,5-odstotnim tedenskim padcem v september krenil najslabše po letu 2008, ko je propadla banka Lehman Brothers. Delnice Appla in Amazona, ki sta avgusta postali prvi podjetji s tržno kapitalizacijo nad bilijonom dolarjev, so se v celotnem tednu pocenile za tri odstotke. V četrtek so bile na udaru delnice družbenih omrežij, saj je vlagatelje zaskrbelo, da bo sektor pod vplivom vse večje regulacije. Tečaj Facebookovih delnic je tako samo v četrtek padel za skoraj štiri odstotke, Twitterjevih pa za šest odstotkov.

Nižji davki nadomestili učinek višjih carin
Če povečevanje trgovinskih napetosti med največjimi državami sveta že pušča sledi na finančnih trgih (pri čemer se je september, ki velja za najslabši mesec za borzne vlagatelje, šele dobro začel), pa je na ameriškem trgu dela položaj še vedno precej idiličen. Avgusta je bilo ustvarjenih neto 201 tisoč novih delovnih mest (10 tisoč več od napovedi), stopnja brezposelnosti pa je padla na 3,8 odstotka. Očitno je 1.500 milijard dolarjev vreden sveženj davčnih olajšav, ki ga je Trumpova administracija uvedla ob vstopu v leto 2018, več kot nadomestil negativne učinke višjih carin. Podjetja v indeksu S&P 500 so tako v drugem letošnjem četrtletju prihodke povečala za skoraj deset odstotkov (največ po 2011). Za celotno leto 2018 naj bi bilo zvišanje v povprečju 8,2-odstotno, prihodnje leto pa se bo rast upočasnila na pet odstotkov.

Rast plač na letni ravni najvišja po 2009
Povprečna urna postavka se je avgusta zvišala za 0,4 odstotka oziroma za 10 centov. Na letni ravni je bila rast 2,9-odstotna, kar je največ po juniju 2009. Da bo Fed na naslednjem sestanku (25. in 26. septembra) tretjič letos zvišal ključno obrestno mero, je že skoraj zanesljivo, močno pa se je po objavi avgustovskih podatkov o ameriškem trgu dela povečala verjetnost (s 67 na 79 odstotkov), da bo Fed tudi decembra zaostril monetarno politiko. Takšna pričakovanja se zrcalijo tudi v vse višji donosnosti ameriških obveznic. Pri desetletni se je donosnost povzpela na 2,94 odstotka, kar je največ v skoraj mesecu dni. Ker kratkoročne obresti rastejo precej hitreje kot dolgoročne (pri dveletni obveznici je donosnost 2,71-odstotna), krivulja donosnosti ameriških obveznic postaja vse bolj inverzna, v preteklosti pa je temu pojavu pogosto sledila recesija.

Dow Jones (ZDA)

25.916 točk

Nasdaq (ZDA)

7.902
DAX30 (Frankfurt)11.959
Nikkei (Tokio)22.307
10-letne am. obvezn.

donos: 2,94 %

10-letne slov. obvezn.donos: 0,99 %
EUR/USD

1,156

EUR/CHF

1,1197

bitcoin

6.200 USD

nafta brent76,61 USD
zlato

1.196 USD

euribor (6-mesečni)–0,269 %

.

Bayerjeve delnice na petletnem dnu
Evropske borze so utrpele najslabši teden v skoraj pol leta, merjeno z vseevropskim indeksom STOXX 600, ki se je od ponedeljka do petka znižal za 2,2 odstotka. Pod prodajnim pritiskom so predvsem delnice avtomobilskih proizvajalcev, saj bodo dobički ob višjih carinah precej nižji. Delnice avtomobilskega sektorja so tako najnižje v zadnjih 33 mesecih. Frankfurtski delniški barometer DAX30 je v petih dneh izgubil tri odstotke, pri čemer je v četrtek prvič po aprilu zdrsnil pod 12 tisoč točk. Bayerjeve delnice so od trenutka, ko je sodišče odločilo, da mora Monsanto (Bayer je letos prevzel Monsanto) moškemu, ki trdi, da je zaradi glifosata v herbicidu zbolel za rakom, plačati 289 milijonov dolarjev odškodnine, izgubile že 20 odstotkov in končale najnižje v zadnjih petih letih. Pričakovati je namreč še več tisoč podobnih tožb.

Nafta ob koncu tedna navzdol
Cene nafte so se v petek znižale tretjič zapored, potem ko so na začetku tedna precej podivjale. Vlagatelji so namreč pričakovali, da bo proizvodnja v Mehiškem zalivu zaradi tropske nevihte Gordon utrpela večjo škodo, a se to ni zgodilo, na nižje cene črnega zlata pa je vplival tudi močnejši dolar. Če je bilo treba v torek za 159-litrski sod brenta plačati skoraj 80 dolarjev, je bila cena v petek že pod 77 dolarjev. Cena bakra ostaja pod 6.000 dolarjev za tono in je v območju 14-mesečnega dna, kar je predvsem posledica izmenjavanja vedno višjih carin na relaciji ZDA - Kitajska. Junija je baker pri 7.348 dolarjih dosegel štiriinpolletni vrh, nato pa sredi avgusta padel na 5.773 dolarjev. Zlato ostaja pod 1.200 dolarjev za 31,1-gramsko unčo. Če je bilo še aprila vredno 1.365 dolarjev, je zdaj je 12 odstotkov nižje.

Bitcoin v 14 urah izgubil tisoč dolarjev
Bitcoin je sredi tedna v 14 urah padel za več kot tisoč dolarjev, s tem pa so bili hitro izbrisani vsi dobički zadnjih dveh tednov. Še večje izgube so si privoščile nekatere preostale kriptovalute (ether, bitcoin cash), ki so bile tudi za 20 odstotkov v minusu. Glavni vzrok za paniko je bila novica, da investicijska banka Goldman Sachs opušča načrte za predstavitev platforme za trgovanje s kriptovalutami. V soboto so kriptovalute spet "trpele", ether je padel še za deset odstotkov in pogledal pod 190 dolarjev. Tržna kapitalizacija etra, druge največje kriptovalute, je bila na vrhuncu kriptonorije 135 milijard dolarjev, zdaj pa le še dobrih 20 milijard. Nekateri so pričakovali, da bodo kriptovalute zasijale zaradi težav valut držav v razvoju, a se to ni zgodilo. V zadnjih mesecih tudi ni manjkalo negativnih mnenj pomembnih finančnikov in ekonomistov. Jamie Dimon (JPMorgan) je bitcoin na primer označil za prevaro, ki služi le preprodajalcem drog v Severni Koreji.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
dude
# 09.09.2018 ob 08:33
"Glavni vzrok za paniko je bila novica, da investicijska banka Goldman Sachs opušča načrte za predstavitev platforme za trgovanje s kriptovalutami."

To ne drzi. Korelacija se ne pomeni vzroka.
madli
# 09.09.2018 ob 09:43
Glavni vzrok za paniko je bila novica, da investicijska banka Goldman Sachs opušča načrte za predstavitev platforme za trgovanje s kriptovalutami.

Novinarji kot vedno najdejo vzrok za padec kriptovalut. To sploh ni res, da je zaradi tega padlo. S tem se niti ni nihče obremenjeval, to niti ni novica.

Padec bitcoina iz $7400 se je lepo dalo videti s tehnično analizo, bil je v t.i. "rising wedge-u", kar je medvedji znak, vsaj kratkoročno. Poleg tega je volumen nakupnih naročil padal z višanjem cene. Da ne omenjam, da je "whale" prodal ogromno količino bitcoinov na marketu (mislim, da za $100 milijonov).

Ethereum pa pada izključno zaradi ICO-tov, ki jih je panika in trenutno doživljajo kapitulacijo.

Jamie Dimon (JPMorgan) je bitcoin na primer označil za prevaro, ki služi le preprodajalcem drog v Severni Koreji.

Aha, ta isti Jamie Dimon, ki kupuje bitcoine na skrivaj...
gizmolinux
# 09.09.2018 ob 08:01
No,enkrat bo zmanjkalo tudi držav za uvedbo carin,tudi to je kratkega daha. Proračun za vojsko se je povečal,na stotine miljard v Siriji je šlo v prah oz. v žepe vojaških jastrebov, če se bodo pa zmanjševali odhodki pomeni to večjo nezaposlenost in ostalo kar pride s tem večji pritisk na delodajalce in državo za socialno pomoč ipd. Tudi ukinitev Obamacare ne bo pomagala dosti. ZDA ima povsem ekspanzivno politiko dobesedno srkanja tujih resursov,delovne sile,preplavljanja z dolarjem celega sveta. 600 miljard ki jih vložijo v vojsko, bi imeli res raj na zemlji. Žal
mihče
# 09.09.2018 ob 08:18
Edino kar je meni na minimalcu važno je, da je nafta poceni. Ua igrice bogatašev se mi fučka...
5tane
# 09.09.2018 ob 09:20
Ne štekam tele kripto manijake. Najprej govorijo, da je prednost kripto, da so izven sistema, zdaj pa hočejo, da jih nadzira Wall street. Tisti trenutek ko banke kot so Goldman Sachs začnejo nadzirati trg kriptovalut one izgubijo bistvo svojega pomena. Kar se pa tiče rasti plač v ZDA. Plače ne rastejo saj je inflacija večja. Podatki so lažni in celo kaznivi. Pri nas če daš kredit recimo svoji sestri in napišeš v pogodbo ničelno obrestno mero, saj ti je konec koncev sestra je to kaznivo in greš lahko tudi sedet. Medtem pa banke lahko dajejo negativno obrestno mero. Ko začne posojilojemalec plačevati manj kot si je sposodil potem veste, da se sistem sesuva.
mangrooooo
# 09.09.2018 ob 08:00
Od nekdaj sem bil navdušen nad razprodajami, katerimi koli pač. Zato vedno rad nakupujem na njih. In s kripto valutami ni nič drugače. Hvala “šibke roke”, ker mi omogočate poceni nakupe.
dobersvet
# 09.09.2018 ob 09:43
HODL, Hodl, hodl, vse do bridkega konca ... ko bomo ugotovili, da smo nekaj let vrgli stran, da smo se igrali igrico Bitcoin ki je ušla iz računalnikov v realnost. In potem ugotovili, da je svet medtem šel naprej, mi smo pa obstali na mestu. Izgnili v Etru ;)

To lahko verjame samo nekdo, ki se ne spozna na zadeve.
porota
# 09.09.2018 ob 07:42
gizmolinux

Država se bo morala kmalu zaradi tega zadolžiti ali pa pobrati "davek" nekje drugje in napolniti proračun.

Proračun niso le prihodki, ampak tudi odhodk.

Lahko zniža odhodke. Recimo pomoč tretjim državam. Znižanje socialnih pomoči, manj za šolstvo, zdravstvo, šport, manj za vesolje, za NASO, manj za veleposlaništva po svetu. Ne vem pa če ima namen znižat stroške za vojsko, ki je tudi velik porabnik proračunskih sredstev.

Trump ima manj vojaških operacij po svetu, kot Obama in verjetno tudi manj, kot bi imela Clintonova.
gizmolinux
# 09.09.2018 ob 07:07
Davčna olajšava je le navidezno,začasno ustvarila nekaj evforije. Država se bo morala kmalu zaradi tega zadolžiti ali pa pobrati "davek" nekje drugje in napolniti proračun.Mogoče v dodatnem tiskanju denarja ali pa v vedno bolj razvrednotenem papirju državnih obveznic in podobnih finančnih orodjih. Ko bo zaupanje začelo padati v ta virtualni papir, kar se že počasi dogaja bo pa huda ura. There is no free launch...pravi prav nek ameriški pregovor.
nochance4u
# 09.09.2018 ob 10:36
Kitajska bo počasi "pojedla" preostanek sveta, velik korak k temu je vložek 64 milijard v Afriko (sodobna kolonizacija).
matic_18
# 09.09.2018 ob 10:17
Grem stavit da so tisti najbolj vneti zagovorniki kriptovalut le te kupili tam nekje na vrhuncu novembra, decembra, sedaj pa sami sebe tolazijo kako je to tehnologija prihodnosti in kako bo vse zraslo v nebo.
Mr.Mr.
# 09.09.2018 ob 10:15
pa na konkurenci imaš objavljen članek ki opisuje praznjenje denarnice z 111 tisoč BTC-ji, vredno, po trenutnem tečaju, 700 mio €, tako da pričakuj še dodaten padec.
Počakaj na popolni zlom, v nasprotnem se boš uštel pri nakupu. :)
matic_18
# 09.09.2018 ob 10:14
Eno podjetje ima kapitalizacijo 1000miljard celoten kripto trg pa 200miljard in se kar pada.
sirius
# 10.09.2018 ob 09:35
Ekonomski sistem, ki ga je vsilil neoliberalni kapitalizem, temelji na dolgu. V 10 letih po krizi 2008 se je globalni dolg skoraj podvojil iz 140.000 milijard na 250.000 milijard U$. Za rešitev krize so si centralne banke "izmislile" novih 14.000 milijard in jih vbrizgale v sistem, ki pa so zopet v glavnem končale v finančnem špekulativnem svetu. Koliko časa še lahko igra svet ta monopoly? Verjetno do globalne katastrofalne krize, ki bo z vojnami izbrisala enormni globalni dolg. Zelo enostavno bi bilo na globalni ravni skleniti, da se astronomski dolg na nek način odpiše, saj ga nikdar v resnici ni moč poplačati. Vendar do izbrisa dolga v mirnem času ne bo nikdar prišlo, kajti obresti na ta izmišljeni dolg hranijo "elite".
runcajz
# 09.09.2018 ob 17:54
Slovenci so nekoč govorili , da "rit in kača ni igrača!" , današnjim nadebudnim finačnikom pa je rek potrebno razširiti še z "bitcoin" in se glasi (posodobljeno ) :" Rit in kača in bitcoin niso igrače !"
runcajz
# 09.09.2018 ob 17:49
@porota

Briljantna analiza kaj vse lahko ta dump Trump zmanjša, da uravnoteži proračun. Pa vojn še nima toliko kot jih je podedoval Obama. In ne hvali dneva pred večerom, dumbi je šele dobro začel mešati !

Si ti morda kakšen zunanji svetovalec Trumpa ? Stresaš že takšne, ki so mu všeč :
nejcandrej
# 09.09.2018 ob 10:27
Vsak trend se enkrat obrne, kako ZDA deluje v zadnjem času, se mi zdi, da bodo valute napram dolarju močno padle. Ali bodo tudi druge države iskale rešitve v kripto valutah, vse je možno.. Pa naj imajo ZDA močan dolar, zase...
Mr.Mr.
# 09.09.2018 ob 10:07
Od nekdaj sem bil navdušen nad razprodajami, katerimi koli pač. Zato vedno rad nakupujem na njih. In s kripto valutami ni nič drugače. Hvala “šibke roke”, ker mi omogočate poceni nakupe.
--------
Razprodaje ti gredo zelo slabo od rok, še vedno jih boš preplačal za nekaj tisoč odstotkov.
Splača se jih kupiti ko bodo po le nekaj centov.
seba goričan
# 09.09.2018 ob 08:32
men je še za nafto skoraj vseeno...doma imamo vsak svoj kolo, avta v bistvu ne rabimo
Tao3
# 09.09.2018 ob 07:18
HODL, Hodl, hodl, vse do bridkega konca ... ko bomo ugotovili, da smo nekaj let vrgli stran, da smo se igrali igrico Bitcoin ki je ušla iz računalnikov v realnost. In potem ugotovili, da je svet medtem šel naprej, mi smo pa obstali na mestu. Izgnili v Etru ;)
K_ris
# 11.09.2018 ob 07:06
@uross27

Si že kdaj videl koga, ki bi kritiziral uporabnost blockchaina? Jaz še ne. Drugače je, ko gre za kriptovalute ... tudi če ni všeč MMC, še ne pomeni, da je internet zanič, kaj ne?
uross27
# 10.09.2018 ob 16:55
Opažam, da nekateri novinarji pišejo o vrtnarsvu in svetovnih zvezdah, vmes pa še malo o ekonomiji. Po tem pa mi naj nekdo razloži, zakaj je Godlman vložil patent za blockchain tehnologijo in to 170 krat?
madli
# 09.09.2018 ob 23:38
@fiston

Mišljen je za investiranje, za tradanje ne more biti, ker tukaj nimaš kaj dokupovati po nižjih cenah, te mora prej stop loss ven vreči.

If you already have a full position (the maximum size position your trading plan allows) then adding to that position when it's losing money is a significant lapse in discipline

V citatu ti piše, da gre za trade-anje in ne investiranje. Poudarek je na tem, če si že porabil maksimalen znesek, ki si ga imel namen vložit v ta trade, da ne nalagaš še več not. Veliko traderjev niti ne uporablja stop loss-a.

Poleg tega sem našel članek kjer je to pravilo od njega pod "TRADING RULES" napisano:
https://www.investopedia.com/articles/trading/09/legendary-trader-jesse-livermore.asp

Sem pa vesel, da po padcu iz 20.000 na 6.000 da ste vsi v plusu, nisem niti enega zasledil, da bi bil v minusu
Verjemi, da jih je kar precej v minusu. Jaz jih kar nekaj takih poznam. Nekateri, ki smo malo prej začeli in vzeli profit preden je konkretno padlo, smo pa v plusu.
fiston
# 09.09.2018 ob 19:56
@madli Če pa trade-aš je drugo ja. Tisti citat je verjetno bolj mišljen čisto za trade-anje in ne investiranje

Mišljen je za investiranje, za tradanje ne more biti, ker tukaj nimaš kaj dokupovati po nižjih cenah, te mora prej stop loss ven vreči.

No za investiranje je verjetno mišljeno, ker velika večina nima discipline. Kupujejo ob popustih, na koncu pa jim prpo stisne in prodajo, preden obrne navzgor, verjetno tam nekje preden preden obrne, ker potem teh prodajalcev zmanjka in potem so pogoji da gre spet gor.

Sicer pa vsaka strategija ni za vsakega. Odvisno koliko kdo tvega, koliko ima denarja..., kako ima razporejene vložke recimo med prihranki, delnicami, obveznicami....

Sem pa vesel, da po padcu iz 20.000 na 6.000 da ste vsi v plusu, nisem niti enega zasledil, da bi bil v minusu.
runcajz
# 09.09.2018 ob 17:42
"Povprečna urna postavka se je avgusta zvišala za 0,4 odstotka oziroma za 10 centov. Na letni ravni je bila rast 2,9-odstotna, kar je največ po juniju 2009 "
" Podjetja v indeksu S&P 500 so tako v drugem letošnjem četrtletju prihodke povečala za skoraj deset odstotkov (največ po 2011). Za celotno leto 2018 naj bi bilo zvišanje v povprečju 8,2-odstotno, prihodnje leto pa se bo rast upočasnila na pet odstotkov."

Trump skrbi za bogate. Drobtinice tudi za delavce, celi 10 centov na uro ! Za celomesečno delo pri 160 urah nezaslišanih 16 $ in to še pred obdavčitvijo! To bi bilo nekaj za naše delodajalce !
Hitro preseliti proizvodnjo v ZDA Ivo Boscarol ! Vsak dan izgubljaš tisoče $ ,ker si in ostajaš v Sloveniji.
fiston
# 09.09.2018 ob 13:11
@gizmolinux Davčna olajšava je le navidezno,začasno ustvarila nekaj evforije. Država se bo morala kmalu zaradi tega zadolžiti ali pa pobrati "davek" nekje drugje in napolniti proračun.Mogoče v dodatnem tiskanju denarja ali pa v vedno bolj razvrednotenem papirju državnih obveznic in podobnih finančnih orodjih.

No saj to že dela s carinami.
borut-blas
# 09.09.2018 ob 07:35
veselimo se ... amerika na kreditih in s tiskanjem denarja napoveduje konec kapitalizmu
kitajska komunistična partija potiho širi svoj vpliv
imajo racionalen načrt vztrajnostnehga razvoja, zahodni kapitalisti pa bi samo večali kratkoročne dobičke , kot da jutri ne obstaja
bolezenska požrešnost zahodnih elit, ki hočejo resurse rusije povzroča zavezništvo rusije s kitajsko
kitajci in slovani smo v osnovi kmečki narod , nismo nomadi - branimo svoj dom in delamo
kdor misli da gnili kapitalizem amerike lahko zavlada rusiji in kitajski naj se vživi v duh te pesmi in bo začutil tisto pravo moč kmečkih ljudi , ki ljubijo svoja polja in svoj dom in jih ne bodo prodali nikoli
povezava na pesem rodina ( domovina )
matic_18
# 09.09.2018 ob 10:59
Madli hm kupujes ko pada? Kaj ce bi uposteval nasvet jesseja livermorja?

Don't average down:
Averaging down is when you add money to a losing a position. If you already have a full position (the maximum size position your trading plan allows) then adding to that position when it's losing money is a significant lapse in discipline. Averaging down can deplete your capital very quickly, especially if done multiple times, as the price keeps going against you.
"I have warned against averaging losses. That is a most common practice.
madli
# 09.09.2018 ob 11:36
@matic_18

Madli hm kupujes ko pada?

Ja, kaj pa je za tebe boljša strategija? Iti all-in pri 20k? Na dolgi rok, si s taktiko dollar cost average zbiješ povprečje nakupne cene. Trenutno pač na kratek rok zgleda zelo slabo, tudi 3-4k bitcoin ni izključen. Na dolgi rok, mislim da je 100k še vedno realno za 3-5 let.

Če pa trade-aš je drugo ja. Tisti citat je verjetno bolj mišljen čisto za trade-anje in ne investiranje. Pri trade-anju moraš pač vedno imeti plan točno določen preden izvedeš naročilo. Za kakšno ceno kupit, kam postaviti stop-loss, pri kolikih % vzeti profit...
madli
# 09.09.2018 ob 10:47
@matic_18

Grem stavit da so tisti najbolj vneti zagovorniki kriptovalut le te kupili tam nekje na vrhuncu novembra, decembra, sedaj pa sami sebe tolazijo kako je to tehnologija prihodnosti in kako bo vse zraslo v nebo.

Stava izgubljena. Jaz sem začel lani maja kupovat, prodal vse konec januarja letos s solidnim profitom, od februarja dalje pa sproti kupujem.

Drugače pa se na poti navzdol tudi da kaj profitirat s "shortanjem". Jaz sem še vedno optimističen na dolgi rok, kratkoročno zgleda bolj črno in sproti malo "shortam" z manjšim deležem denarja, ki ga imam izključno za trade-anje.
Kazalo