V četrtek se je indeks SBI TOP povzpel četrtič zapored, tokrat za skoraj poldrugi odstotek. Gorenjeve delnice so se podražile za več kot pet odstotkov, Triglavove (ob nizkem prometu) za več kot tri in Telekomove za več kot dva odstotka. Foto: MMC RTV SLO
V četrtek se je indeks SBI TOP povzpel četrtič zapored, tokrat za skoraj poldrugi odstotek. Gorenjeve delnice so se podražile za več kot pet odstotkov, Triglavove (ob nizkem prometu) za več kot tri in Telekomove za več kot dva odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Cena zlate unče je tik nad 1.300 dolarji. V prvih dveh dneh tega tedna je zlato močno zanihalo navzdol, najbolj pa je ceno obremenila guvernerka Zveznih rezerv Janet Yellen, ki je povedala, da utegne Fed prej od pričakovanj zvišati ključno obrestno mero Fed funds, zlasti če bo ameriško gospodarstvo hitro ustvarjalo nova delovna mesta in se bodo plače nevarno zviševale. Foto: Reuters

ndeks SBI TOP ta teden pozna le pot navzgor in se je na štiri točke približal meji 800, čeprav je bil prvi odziv po volilni nedelji negativen. V četrtek so blestele zlasti Gorenjeve delnice.

Osrednji delniški indeks Ljubljanske borze je v uvodnih minutah ponedeljkovega trgovanja zdrsnil na 745 točk, danes pa je dan končal že pri 796 točkah, torej skoraj sedem odstotkov višje. "Proces privatizacije (Telekom, Aerodrom, Cinkarna ...) se nadaljuje, poleti morda malce počasneje, a vendarle," je za MMC povedal Tomislav Apollonio iz Abanke. Tik pred volitvami je bilo namreč kar nekaj negotovosti, ker so skoraj vse stranke na predvolilnih soočenjih poudarjale, da bi rade (vsaj delno) zaustavile privatizacijo.

Gorenje ustvarilo možnosti za dobičkonosno poslovanje
V četrtek je največja (več kot petodstotna) rast uspela Gorenjevim delnicam, ki so poskočile na 6,2 evra. "Gorenje je uspešno reprogramiralo kredite. Gorenjska banka je pretopila terjatve v lastniški delež, za katerega je bilo povpraševanje trikrat večje od ponudbe. Skratka, trg je očitno ocenil, da je Gorenju s finančnimi reprogrami uspelo ustvariti možnosti za dobičkonosno poslovanje, zato se delnica počasi pobira," je povedal Apollonio. Telekom se je ob 400 tisoč evrih prometa povzpel za dobra dva odstotka, Krkine delnice, ki so bile z 842 tisoč evri najprometnejše, pa so bile v prvi kotaciji praktično edine, ki so se pocenile.

Tečaji delnic na Lj. borzi (17. julij):

GORENJE

+5,26 %

6,20 EUR
ZAV. TRIGLAV+3,32 %23,975
TELEKOM+2,30 %138,10
LUKA KOPER+2,17 %23,50
PETROL

+1,79 %

285,00
SAVA RE

+1,86 %

13,70
MERCATOR-0,05 %83,31
KRKA-0,73 %63,52




Po optimistični sredi danes spet navzdol

Spodbudni kitajski gospodarski podatki - gospodarska rast je bila v drugem četrtletju 7,5-odstotna (analitiki so napovedovali 7,4-odstotno rast) - in sveže novice o prevzemih (Twenty First Century Fox želi za 80 milijard dolarjev prevzeti Time Warner, ki pa je prevzemno ponudbo zavrnil) so newyorški indeks Dow Jones (17.138 točk) v sredo potisnile do novega rekorda, medtem ko je FTSEurofirst 300 pridobil 1,3 odstotka, kar je največja dnevna rast po 29. aprilu. Danes je smer v Evropi spet navzdol. Frankfurski DAX30 (9.785 točk) je do 15. ure izgubil okrog tri četrtine odstotka. Vrednost evra je 1,3533 dolarja.

Spodbudni dosežki banke Commerzbank
Kakšen vpliv ima nogomet, zlasti dogodek, kot je svetovno prvenstvo, dokazuje naslednja zgodba iz Nemčije. Banka Commerzbank se je pohvalila, da je v drugem letošnjem četrtletju dobila veliko novih strank. Na novo je bilo odprtih kar 74 tisoč osebnih računov, kar je najboljši dosežek po prevzemu banke Dresdner Bank AG leta 2008. Vzrok za to je oglaševalska kampanja, v kateri je sodelovala nemška nogometna reprezentanca, in seveda mamljiva "nagrada": kdor je odprl osebni račun, je dobil sto evrov. V prvem polletju je pri Commerzbanki račun na novo odprlo 136 tisoč komitentov, kar je dvakrat več kot v istem obdobju lani.