Borzni komentar
Na Newyorški borzi vrednostnih papirjev (NYSE) zadnji teden ni bilo posebnih sprememb. Niti sestanek Feda niti objava svežih podatkov z ameriškega trga dela nista preveč vznemirili vlagateljev. Foto: Reuters
Applove delnice so se letos podražile za skoraj 25 odstotkov. Maja so dobile zalet, ko je holding Warrena Buffetta Berkshire Hathaway kupil še dodatnih 75 milijonov Applovih delnic. V četrtek je tržna kapitalizacija Appla prvič presegla bilijon dolarjev. Foto: Reuters
Tesline delnice so se po objavi četrtletnih rezultatov in prijaznih besedah prvega moža Elona Muska podražile za 16 odstotkov. Kar nekaj finančnih družb je zvišalo ciljno vrednost Teslinih delnic oziroma izdalo nakupno priporočilo. Foto: Reuters

Dodaj v

Opravičilo, vredno nekaj milijard dolarjev

Goldman Sachs pričakuje nadaljnje padce kriptovalut
5. avgust 2018 ob 07:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

V ZDA je bilo julija odprtih manj delovnih mest od pričakovanj, kar pa verjetno ni posledica carinske vojne med ZDA in preostalim svetom, ampak pomanjkanja kvalificiranih delavcev.

Prvi petek v mesecu je v ZDA tradicionalno dan, ko ministrstvo za delo postreže s svežimi podatki o trgu dela. Največje gospodarstvo sveta je julija ustvarilo neto 157 tisoč delovnih mest, kar je manj od napovedi ekonomistov (190 tisoč), je bilo pa zato maja in junija ustvarjenih 59 tisoč več služb od prvih napovedi. Stopnja brezposelnosti se je s štirih znižala na 3,9 odstotka. Ker podjetja težko dobijo kvalificirano delovno silo, so šle plače navzgor - povprečna urna postavka je bila višja za 0,3 odstotka (na letni ravni za 2,7 odstotka). Že prejšnji mesec je Fed v poročilu zapisal, da je v številnih poklicih težko dobiti delavce, primanjkuje zlasti inženirjev, določenih proizvodnih delavcev, voznikov tovornjakov in tudi strokovnjakov na področju informacijske tehnologije. Tesen trg dela utegne spodbuditi inflacijo in Fed prisiliti v agresivno višanje obrestne mere, posledica tega bi bila lahko tudi recesija. Prav ta teden so se Zvezne rezerve spet sestale na redni seji, pričakovano pa obresti ostajajo nespremenjene.

Apple prebil magično mejo
Teden na newyorških borzah ni prinesel posebnih sprememb. Elitni Dow Jones se je v petih dneh povzpel le za enajst točk, vseeno pa so nekatere delnice blestele. Apple je postal prvo podjetje v ameriški borzni zgodovini, ki je "težko" tisoč milijard dolarjev. Mejnik je padel po objavi četrtletnih poslovnih rezultatov, ko je cena delnice presegla 207 dolarjev. Čeprav je Huawei (54,2 milijona prodanih telefonov) v tem obdobju Apple izpodrinil z 2. mesta največjih svetovnih proizvajalcev telefonov (za Samsungom, ki je v treh mesecih prodal 71,5 milijona naprav), pa je Apple z 41,3 milijona prodanimi iPhoni vseeno poskrbel za izjemen dobiček (v treh mesecih ga je bilo za 11,5 milijarde dolarjev), saj je povprečna cena prodanega iPhona s 694 porasla na 724 dolarjev. Kdor je pred desetletjem (avgusta 2008) v Applove delnice vložil tisoč dolarjev, je njegova naložba zdaj vredna več kot 9.200 dolarjev, pri čemer niso upoštevane dividende.

Musk od neotesanca do olikanca
Pretekli teden je veliko pozornosti vzbudil proizvajalec električnih avtomobilov Tesla. Ne toliko s številkami kot z besedami prvega moža podjetja. Elon Musk se je namreč večkrat opravičil za nesramno vedenje na videokonferenci na začetku maja, ki je sledila prejšnji objavi četrtletnih rezultatov. Takrat je na nekatera vprašanja odgovarjal arogantno, kot da se ne bi zavedal, kako zelo je njegovo podjetje odvisno od analitikov na Wall Streetu. Delnice so tudi zato izgubile pet odstotkov, tokrat pa je bilo vse drugače. Musk se je opravičeval, ker ni bil vljuden, ob nekaterih spodbudnih četrtletnih postavkah v bilanci pa so delnice v četrtek pridobile kar 16 odstotkov. Ker se je tržna vrednost podjetja povzpela za okrog devet milijard dolarjev, je eden od analitikov zapisal, da je bilo Muskovo opravičilo verjetno najbolj dobičkonosno opravičilo v borzni zgodovini. Podjetje Tesla sicer še vedno posluje z izgubo (ta je bila manjša od napovedi), a bo do konca leta splezal iz rdečih številk. Do konca avgusta želi doseči cilj, da tedensko proizvede 6000 modelov 3.

Dow Jones (ZDA)

25.462 točk

Nasdaq (ZDA)

7.812
DAX30 (Frankfurt)12.615
Nikkei (Tokio)22.525
10-letne am. obvezn.

donos: 2,95 %

10-letne slov. obvezn.donos: 0,98 %
EUR/USD

1,1565

EUR/CHF

1,1493

bitcoin

7.000 USD

nafta brent73,09 USD
zlato

1.213 USD

euribor (6-mesečni)-0,268 %

.

Nafta peti teden zapored navzdol
Vrednost ameriške lahke nafte WTI se je na tedenski ravni znižala že petič zapored, na 68,49 dolarja. Podobno velja za brent, ki je teden končal pri dobrih 73 dolarjih za 159-litrski sod. V četrtek je sicer nafta malce poskočila, potem ko je bil objavljen podatek, da so zaloge nafte v Oklahomi, kjer je največje skladišče na svetu, precej zdrsnile. Ruska proizvodnja se je julija zvišala za 150 tisoč sodov dnevno, na 11,21 milijona sodov, prav tako je bil izkupiček večji v Savdski Arabiji, ki načrpa približno 11 milijonov sodov dnevno. ZDA medtem ne uspejo "prepričati" Kitajske, naj ne kupuje iranske nafte. Sicer pa je carinska vojna med ZDA in Kitajsko precej preplašila hedge sklade, vsaj če imamo v mislih trgovanje z nafto. Njihove pozicije pri nafti so namreč trenutno na najnižji točki po letu 2016. Vlagatelji, ki stavijo na zlato, zadnji teden spet niso prišli na svoj račun. Še več, zlato je konec tedna pri 1.204 dolarjih za 31,1-gramsko unčo doseglo najnižjo vrednost po lanskem 15. marcu.

Goldman Sachs pričakuje nadaljnje padce kriptovalut
Potem ko je bitcoin v enem mesecu pridobil 40 odstotkov in se učvrstil nad 8000 dolarji, je v zadnjih dneh spet na udaru prodajalcev. Vzrok je tudi v tem, da ameriški regulator (SEC) ne dopusti bitcoinovih ETF-skladov. Včeraj je cena najpomembnejše kriptovalute zdrsnila pod 7000 dolarjev, s čimer je bitcoin v sedmih dneh izgubil 14 odstotkov. Nobelovec Paul Krugman je v kolumni za New York Times zapisal, da je popoln kolaps kriptovalut povsem realen. Pesimistični so tudi pri banki Goldman Sachs, ki je sicer prva banka na Wall Streetu, ki načrtuje platformo za trgovanje z bitcoini: "Pričakujemo nadaljnje padce, saj kriptovalute ne izpolnjujejo nobenega od treh meril, ki so značilne za valute: niso merilec vrednosti, niso menjalno sredstvo in niso hranilec vrednosti". Podobno menijo pri banki UBS: cena bitcoina preveč niha, da bi lahko postala "mainstream" valuta. A vendarle: prvi mož Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je junija povedal, da trenutno še nima v lasti nobenega bitcoina, ne bi pa izključil, da ga ne bo imel v prihodnosti.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 05.08.2018 ob 07:34
Bom zelo prijazno povedal, da nimam nekih velikih prihrankov in zato ta mesec ne bom veliko vlagal na borzah, mogoče bom vložil papriko in nekaj kozarcev paradižnikove mezge bomo družinsko vsi skupaj napolnili, vse pride prav, domače je le domače.
malikaliber
# 05.08.2018 ob 07:36
Vse nekam raste nekaterim. V svetu blaginje pa vedno več lačnih. Kdo bi razumel ta paradoks...
Strela
# 05.08.2018 ob 08:37
Napram Samsungu in Huaweiu je danes Apple tudi v resnici tretjerazredni proizvajalec telefonov, ki jih pa pač prodaja kot ekstra luksuz na krilih marketinga (beri pranja možganov), ki pravi, da nisi car, če nimaš iPhona.

Zakaj je že treba dati 1.200 EUR za iPhone X? - samo zato, da dobiček prehiteva manjšo prodajo, naslednji model pa bo na podlagi lepotnih popravkov še dražji in ljudje bodo še vedno pripravljeni za to konkretno seči v žep (največ za tretjerazredni telefon v vrsti).
veza
# 05.08.2018 ob 07:40
malikaliber
# 05.08.2018 ob 07:36

največji problem smo reveži sami, ker se ne znamo združit v boju za naše interese, pa večina revežev bi radi postali bogataši, zato ne obsojajo krivičnega sistema, ampak se skušajo sami preriniti v tisti mali procent bogatašev.
umilave1
# 05.08.2018 ob 08:55
Saj je iPhone X čist kul telefon - če bi se prodajal za 500€ namesto 1200€. Neverjetno je, da so dandanes ljudje pripravljeni za umetno ustvarjene blagovne znamke, dostikrat ne zelo kvalitetne izdelke seči globoko v žep, se kreditirati in ne vem kaj, samo da so vsaj za nekaj časa ˝in˝ s temi preplačanimi izdelki.
Potem se pa isti ljudje zgražajo in posmehujejo tistim, ki v cerkvi mečejo v pušco 2€ na mesec ker so verni in nimajo materializma postavljenega na prvem mestu.
veza
# 05.08.2018 ob 08:05
SamoRes
# 05.08.2018 ob 07:59

trgovanje s kriptihi je enako špekulativno kot vse, kar se na borzah dogaja, vsi skušajo kupiti nekaj poceni in nato drago prodati in tako naprej, nekaj jih obogati, večina pa je kanon futer za tiste na vrhu.
mangrooooo
# 05.08.2018 ob 08:22
Taisti Paul Krugman, ki je leta nazaj napovedal, da internet ni prihodnost.
V ZDA se mu ze leta smejijo vsi in se norcujejo iz njegovih izjav, ki so vecinoma absurdne.
Pac nadutez, ki misli, ce ima Nobelovo nagrado v rokah, da lahko vse rece.
veza
# 05.08.2018 ob 08:02
PONOS

Spremeni sebe in spremenil boš svet.

to pridigaj tistemu procentu ljudi, ki ima v lasti ves svet, zakaj se ne spremenijo in poklonijo svoje bogastvo žejnim in lačnim?
koncert
# 05.08.2018 ob 07:43
Ni tega dnarja
da bi dnar postal najbolj
biten življenja.
mangrooooo
# 05.08.2018 ob 08:32
@gapa

Ti si se en vec, skupaj z recimo @ponos, ki zavaja in nima pojma o tem, kar pises. 5 najvecjih naslovov drzi v lasti tocno 669907 Bitcoinov, kar je 3,89% vseh, ki so ta hip v obtoku.
Sprasujem se, a je tako orgazmicno to pocetje, da se smesite pred vsemi in delate iz sebe bedaka.
Rocknrolla
# 05.08.2018 ob 10:16
Nafta peti teden zapored navzdol

Pri nas pa že 2x po 14-dnevni korekciji bencin malo dražji??? Aja, politka rabi še mal več dnarja med "poćitnicami"...
mb128
# 05.08.2018 ob 08:47
Čakte malo trg delovne sile ni samo nove zaposlitve ampak se tudi delovna mesta izgubljajo! Ergo, koliko ljudi, pa je izgubilo službo prejšnji mesec?! Mislim če se ta podatek ne navede je vseskupaj le demagogija!
Ostalo sploh ni vredno komentarja.
umilave1
# 05.08.2018 ob 09:00
Pa pri prvem odstavku članka sem razumel, da bi ameriška gospodarsko-finančna (FED,...) elita raje sprožila recesijo kakor dvignila plače, da bi privabili več delavcev, kjer jih res primankuje. Če dvigneš brezposelnost, pač lahko znižaš delavske standarde, od plače pa vse drugo....
cricka
# 05.08.2018 ob 07:42
Zadnji odstavek izgleda smesno
johann
# 06.08.2018 ob 10:27
Meni pa je zanimiv podatek, da plače v ZDA naraščajo,in to vedno bolj vzrok je pomanjkanje delovne sile. Ne bi bilo slabo, če bi to uvedli to tudi pri nas, da bi prepovedali uvažanje poceni delovne sile, ki je pripravljena delati tudi za 500€ ne mesec. Ko ne bi bilo več takšnih delavcev, bi se denar za višje plače kar naenkrat čudežno našel.
Pa še to. Rezultati carinske vojne se že kažejo in kot sem napovedal, je največja poraženka Kitajska, kjer so cene delnic drastično padle.Prav tako Kitajske borze po kapitalski vrednosti niso več na drugem mesti, prehiteli so jih Japonci.
Okrepil se je tudi dolar, tako, da ameriškega kolapsa, ki ga že nekaj časa napovedujejo razni "strokovnjaki" na tem forumu, ne bo (vsaj še nekaj časa).
mangrooooo
# 05.08.2018 ob 10:31
@krtomir

Ti pa sploh ne razumes, o cem pises. Vsi naslovi, na katerih posameznik ali podjetje ali kdorkoli pac ze, drzi BTC, so javni in dostopni vsakemu. Ne ve se samo, kdo je lastnik tega naslova.
mangrooooo
# 05.08.2018 ob 09:07
@gapa

Tukaj imas. Za razliko od tebe jaz ne fovorim napamet.

https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html
severnik
# 05.08.2018 ob 08:25
Huawei izpodrinil apple???? What? Zanimivo, glede na rekornde stevilke.
breadmonster
# 05.08.2018 ob 12:37
Takrat je na nekatera novinarska vprašanja odgovarjal zelo arogantno

Tisto niso bila vprašanja novinarjev, ampak borznih špekulantov, in so bila brez kakršnekoli vsebine. Toliko o novinarskem poročanju v Sloveniji, ker tuji mediji tega niso zamešali. Poleg tega je "nesramno vedenje" subjektivna ocena in ne sodi v takšen članek. Do better next time, Okorn.
por
# 05.08.2018 ob 12:13
To pa je en "najslabšejših" naslovov na MMC kar sem jih prebral.
Gapa
# 05.08.2018 ob 09:41
@Krtomir:

No, zdrave pameti je še pri nas. Žalosti to, da se nekaterih pa nič ne prime. Lekcije pa so hude pol...
madli
# 05.08.2018 ob 20:58
@runcajz

Prosim, razloži nevednežem, sam sem med njimi, komu plačuješ na primer 7000 US$ , ko kupiš en bitcoin po današnji ceni ? Kdo dobi moje € , ki jih dam za nakup?

Kupiš od nekoga drugega, oziroma skupine ljudi. Po navadi za izmenjavo skrbi menjalnica. Na primer, da hočem kupiti 1 BTC, na menjalnici imam naloženih 6000€ (recimo, da je 1 BTC = 6000€).

Na menjalnici imaš potem trgovalno knjigo (order book), kjer so shranjena vsa naročila. Jaz se lahko odločim, da mi je 6000€ preveč za 1 BTC in bom nastavil kupno naročilo za 5500€, recimo. Če cena pade na moje naročilo, se bo moje naročilo avtomatsko izvedlo in kupilo BTC.

Lahko pa kupiš po trenutni ceni (market order). Recimo, da je na voljo 5 BTC kupit po ceni 6000€. Teh 5 BTC je skupni seštevek in iz tega ne vidiš, če je to od enega človeka ali 25. No, recimo, da zdaj kupiš 1 BTC po 6000€, bi lahko zgledalo tako: 0.3 BTC od osebe A, 0.4 BTC od osebe B, 0.3 BTC od osebe C. Menjalnica bo avtomatsko poskrbela, da bo vsak dobil pravo količino €, ti pa BTC.

Seveda, pri vsaki taki izmenjavi ti menjalnice zaračunajo nek mali delež stroškov, ki ga spravijo v svoj žep.
runcajz
# 05.08.2018 ob 18:02
@SamoRes

Točno tako ! Ker nimaš denarja, da bi kupil sedaj, najameš kredit, kupiš in potem čičaš in čakaš ? Če dovolj dolgo živiš dočakaš ali pa tudi ne. Lepo so te podučili . Veza ima prav. Večina čakajočih bo kanon futer za poveličevalce kripto valut ! Tisti pri vrhu povsod poberejo smetano Verjetno zato, ker je tudi smetana na vrhu.
koncert
# 05.08.2018 ob 13:34
Ni tega dnarja
da bi dnar postal najbolj
biten življenja.


Po pol dneva hoje in teka po planinah ter kislem mleku in žgancih so misli bolj bistre, volja pa tudi najbolja :-)
https://www.youtube.com/watch?v=YXrtKkNUWvc

Popravek:

Ni tega dnarja
da bi dnar postal glavni
smisel življenja.

Brez zamere in srečno.
frane
# 05.08.2018 ob 11:57
Nafta pa že pet tednov navzdol... Hmm, nismo porajtal! Tiste desetinke centa si lahko nekam vtaknejo.
mangrooooo
# 05.08.2018 ob 10:21
@gapa

Ti si zapisal:

“5 bitkojn naslovov ima 95% skupne vrednosti, ali koliko že?”

In jaz sem ti dokazal, da blebetas neumnosti. Ker 5 naslovov drzi tocno toliko BTC, kot vidis.
A so povezani med sabo ali ne, to v tem primeru ni stvar debate. Ker potem bi moral napisati, da 5 oseb drzi 95% vseh BTC. Kar je seveda velika razlika od tega, kar si napisal. Dopuscam moznost, da si imel v mislih ravno to, ampak po napisanem sodec kripto valute ne razumes najbolje.
No pa ce ze, ti zagotavljam, da 5 ljudi ne drzi 95% BTC. So pa seveda nekateri veliki igralci, ki manipulirajo ceno, kolikor jim pase. To je posebej opazno v zadnjem mesecu. Ampak dalec od tega, da bi obvladovali 95% trga.
SamoRes
# 05.08.2018 ob 07:59
Kak je postopek, če si kupil kriptovalute v začetku leta in si v precejšnjem minusu? Kupiš zdaj še več, ko cena pada in upaš, da zrase in si povrneš vsaj izgubo?
madli
# 05.08.2018 ob 21:04
@runcajz

In kdo jamči za vrednost tega bitcoina? S čim se določa vrednost ? Samo s ponudbo in povpraševanjem ? Kdo pa določa količine za ponudbo ?

Nihče ne jamči vrednost bitcoina. Vrednost je izključno določena preko ponudbe in povpraševanja. Bitcoinov je omejeno količino in sicer jih je trenutno v obtoku 17 milijonov in jih ne bo nikoli več kot 21 milijonov, kar je določeno z algoritmom. Druge kriptovalute imajo drugačno število kovancev v obtoku in drugačna pravila kako se generirajo novi kovanci, če sploh.
mile952
# 05.08.2018 ob 17:10
@veza

# 05.08.2018 ob 07:40
Prijavi neprimerno vsebino malikaliber
# 05.08.2018 ob 07:36

največji problem smo reveži sami, ker se ne znamo združit v boju za naše interese, pa večina revežev bi radi postali bogataši, zato ne obsojajo krivičnega sistema, ampak se skušajo sami preriniti v tisti mali procent bogatašev.


Tvoje razmišljanje je popolnoma mimo. Slovenci živimo v primerjalno seveda bistveno, bistveno razkošneje kot je svetovno povprečje. že junija porabimo več naravnih virov, kot jih Zemlja na leto omogoča, zato bodimo kar tiho. Tudi najbolj reven Slovenec je za spodnjo polovico Zemljanov premožen.
incrpyted
# 05.08.2018 ob 13:32
Katastrofa, da takale pavšalan izjava uporabnika "malikaliber", povsem nekritično dobi 32 plusov:

Vse nekam raste nekaterim. V svetu blaginje pa vedno več lačnih. Kdo bi razumel ta paradoks...

Vsak dan je zunaj abolutenga pomanjkanja nekaj 100 sto tisoč ljudi več kot, folk pa tule tumba nebuloze, kako je vedno več lačnih.
dude
# 05.08.2018 ob 13:20
Avtor clanka je (ga bom kar obtozil, da namenoma - za senzacionalizem) naredil logicno napako in sklepal, da je cena Tesla delnice zrasla zaradi samega opravicila, in ne zaradi kaksnega drugega faktorja, npr. poslovnih rezultatov.

Predlagam mu v branje:
http://www.fallacyfiles.org/cumhocfa.htm
l
miki331
# 05.08.2018 ob 12:54
Amerom ni treba dvignit plač, prebivalstvo je total zapufano in dela kar dobi tudi več služb in vedno bolj dela za katera sploh niso šolani.

Me zanima kakšni izgovori bodo v prihodnje ko kazalci ne bodo taki kot bodo želeli.
Hardworker
# 05.08.2018 ob 12:18
Če bi vsi ljudje bili reveži, to nebi bil več komunizem.
Če bi vsi ljudje bili bogati, to nebi bil več kapitalizem.
Gapa
# 05.08.2018 ob 09:40
@mangroo:

Čestitam... In ravno o tem govorim... to je ta nivo, ki ga kriptaši zlorabljajo.
Koga briga tehnični naslov, gre za povezane osebe oz. entitete za njimi.
Gre za to, da tile zlorabljajo sistem načrtno, in jih niti malo ne rabi biti strah, ker sploh ni zakonske ureditve.

Jao, jao. Če nekdo tako preproste poante ne zastopi.. dosti sreče še naprej.
Če pa se spreneveda... pa isto.

Sicer pa: v katerih situacijah prinaša javni register bistveno novo vrednost? No, to pove vse.

Za vsak primer zaključujem: mislim, da sem napisal bitkojn naslov, kar ni isto kot...
Gapa
# 05.08.2018 ob 08:55
@mangroo:

Okvirno navedbo sem zasledil veckrat, iz popolnoma razlicnih virov, tehno-znanstvenih, ob razlicnih casih, in je res nisem preverjal.
Ampak nekemu anonimosu na forumu pa ob hkratnih neutemeljenih poskusih zalitve ne bom verjel niti toliko, da bi zapravljal cas s preverjanjem.

Sicer tipicno za zgubase, ce bi ti premogel trohico verodostojnosti, bi na forumu, kjer je to samoumevno in najbolj simpl, navedel 1, 2, 3 linkane vire.

Kdo se smesi, je jasno tudi tebi samemu.

Da zakljucim, sam sem se v kripto temah oglasal s vprasanji, ce kdo razlozi, zakaj in v kaj verjame, ker sicer lahko tudi igra loto.
Seveda nikoli ni bilo enega utemeljenega odgovora. Toliko o razumevanju in strokovnosti.
Gapa
# 05.08.2018 ob 07:56
5 bitkojn naslovov ima 95% skupne vrednosti, ali koliko že?

Ja, gre za svobodo, pravico in male ljudi.

Par slepih mini kur je obogatelo, ostali pa so plačali in še plačujejo, zaradi lastne neumnosti in pohlepa.
veza
# 06.08.2018 ob 21:31
džeko
# 06.08.2018 ob 13:04

Počakte no..kdo je revež??

poglej malo po svetu, nekaj milijard ljudi nima vode, hrane, živijo v nezdravem okolju, v Sloveniji imamo pitno vodo iz pipe skoraj povsod, hrano mečemo v smeti, in če hočeš in če si zdrav, tudi delo dobiš.
džeko
# 06.08.2018 ob 13:04
Počakte no..kdo je revež??
Tisti, ki smo brez kredita? Ki lahko gremo komot na dopust, imamo najmanj 1 avto, smo doma nismo lačni, nismo žejni, dobro oblečeni...mi smo reveži???? ne me j....
Nimam bitcoinov, a jih rabim?? Nimam ferarija, nimam lade, nimam letala, da rabim? ne hvala...

Kaj USA demokracija, če imaš 20 evrov in si brez kredita si bogatejši kot 75% Američanov...kdo je tu siromak???
Gapa
# 06.08.2018 ob 12:02
Če je app zafrknil moj sp. odg., naj bo.

@madli
Gapa
# 06.08.2018 ob 12:00
@madli
madli
# 06.08.2018 ob 11:47
@Gapa

Najprej govoriš neumnosti, da ima top 5 naslovov 95% bitcoinov v lasti. Potem, ko ti nekdo odgovori z dejstvi nazaj, pa praviš, da so to nepomembne tehnikalije.

Drugače pa iz tega naslova: https://bitinfocharts.com/top-100-richest-bitcoin-addresses.html, ne samo, da vidiš porazdeljenost po naslovih, vidiš tudi, da top 5 naslovov ne kontrolirajo navadne osebe, ampak menjalnice, kar je logično. 3,9% zaloge BTC ima v lasti 5 menjalnic.

Seveda pa obstajajo tako imenovani "whale"-i, ki imajo v lasti velike količine bitcoina in/ali denarja in lahko s svojimi naročili lastnoročno vplivajo na ceno bitcoina. Ampak to so enormne količine denarja. Lažje se da manipularit cene altcoinov z manjšo tržno kapitalizacijo.

Imaš tudi menjalnice, ki same sebi "prodajajo" bitcoin s pomočjo botov in s tem prikazujejo neko lažno aktivnost. Manipulacij je ogromno. Tega nihče ne zanika, zato pa je nujna neka osnovna regulacija, ki bo preverjala, da se menjalnice obnašajo legalno, neka regulacija ICO-tov je tudi potrebna in pa "pump and dump" grupe je treba kazensko preganjat.

Moje vprašanje, na katerega spet ni in ne bo nihče odgovoril, je, kje prinaša “javni p2p register” bistveno novo vrednost.

Nova vrednost je v shranjevanju in prenosu vrednosti brez potrebe po banki ali kakšen drugem posredniku. Denar pošlješ tako enostavno kot da bi poslal neki email. Ne pa da čakaš, da banka sprocesira tvoj zahtevek in to traja potem več dni ali še dlje preden denar prispe. Kakšni mednarodni prenosi denarja pa še stanejo dodatno. Vse transakcije so transparentne, kar pomeni, da jim lažje slediš kot pa transakcijam z gotovino. Imaš popolno kontrolo nad svojim denarjem.

Niso pa vse kriptovalute mišljene kot plačilno sredstvo. Na ethereumu se gradijo pametne pogodbe (programi na blockchainu) in ustvarjajo novi kovanci ter je glavna kriptovaluta za globalno zbiranje denarja za projekte. Imaš polno nekih kriptovalut z različnimi cilji.
Gapa
# 06.08.2018 ob 10:03
@mangroo:

Kot rečeno, nekaterim zgubašem res ni pomoči.

Jao, jao. Nekaterim pa tudi izrecno pojasnilo ne pomaga.
Iz mojega namenoma nenatančnega vprašanja je vsakomur povpr. intel. jasna poanta, da je koncentracija v kriptovalutah ekstremna, javno povsem skrita, vezana na nepregonljive manipulacije in zlorabljanje “vernikov” pa je to tragedija za veliko večino. To poanto je vredno omeniti na forumu.

Ti se ukvarjaš s tehnikalijami, in se izvoli, če nimaš boljšega početja. (Dodajam za zaključek, da se ne bo spet zataknilo: Koga briga, koliko točno % je na katerem bitcoin naslovu, to lahko vsak preveri, če ga zanima, pa tudi ta številka je za normalne, uravnotežene odprtotržne razmere nenormalno visoka.)

Hvala, se motiš, meni ni treba ničesar razlagati, vseeno pa vedno pozdravljam vsako pomoč oz. pojasnilo, namenjeno uporabnikom forumov.

Moje vprašanje, na katerega spet ni in ne bo nihče odgovoril, je, kje prinaša “javni p2p register” bistveno novo vrednost. Zakaj to vprašanje: to bi lahko bila utemeljitev, zakaj vlagati v te sheme.
Posebej “tehničarji” na to ne bodo nikoli našli odgovora. Če bi ga, potem ne bi zapravljali časa s tehnikalijami, še manj na forumih. Ko bodo odgovor poznali oni, pa ga bo poznal že ves svet. Zato je to špekulativna shema.

Ne odpiram debate, samo pojasnjujem.
osservatore
# 06.08.2018 ob 09:08
Musk od neotesanca do olikanca

Musk? who? Kohebe Musk-a?
veza
# 05.08.2018 ob 22:17
mile952
# 05.08.2018 ob 17:10
Prijavi neprimerno vsebino
@veza

# 05.08.2018 ob 07:40
Prijavi neprimerno vsebino malikaliber
# 05.08.2018 ob 07:36

največji problem smo reveži sami, ker se ne znamo združit v boju za naše interese, pa večina revežev bi radi postali bogataši, zato ne obsojajo krivičnega sistema, ampak se skušajo sami preriniti v tisti mali procent bogatašev.

Tvoje razmišljanje je popolnoma mimo. Slovenci živimo v primerjalno seveda bistveno, bistveno razkošneje kot je svetovno povprečje. že junija porabimo več naravnih virov, kot jih Zemlja na leto omogoča, zato bodimo kar tiho. Tudi najbolj reven Slovenec je za spodnjo polovico Zemljanov premožen.


slabo bereš, nikjer nisem napisal, da to velja samo za Slovence, to velja na splošno za vse reveže tega sveta
runcajz
# 05.08.2018 ob 18:46
@mangroooo

Prosim, razloži nevednežem, sam sem med njimi, komu plačuješ na primer 7000 US$ , ko kupiš en bitcoin po današnji ceni ? Kdo dobi moje € , ki jih dam za nakup?
Če kupim US$ vem, da jih dobi ZDA oziroma izdajatelj dolarjev ( v končni fazi ).Kdo pa tu ?
In kdo jamči za vrednost tega bitcoina? S čim se določa vrednost ? Samo s ponudbo in povpraševanjem ? Kdo pa določa količine za ponudbo ?
Za vse verodostojne informacije, ki jih je mogoče preveriti ( ne rekla kazala ) ti bomo vsi nevedneži hvaležni, pa še smetili ne bomo s svojimi "neumnimi" komentarji omrežja ! Iskrena hvala za tvoje plemenito delo in napor pri osveščanju neukih.
janezi
# 05.08.2018 ob 16:56
Čakte malo trg delovne sile ni samo nove zaposlitve ampak se tudi delovna mesta izgubljajo! Ergo, koliko ljudi, pa je izgubilo službo prejšnji mesec?! Mislim če se ta podatek ne navede je vseskupaj le demagogija!
Ostalo sploh ni vredno komentarja.
---------------------------------------
pa saj znajo seštevati, odštevati-kaj tu ni jasno ?
zakaj na gradu v prestolni Ljubljani ni državne zastave ? Kdor napiše najboljši izgovor si naj natoči pivo !!!
glede cen po raznih krajih primerjajte tukaj
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Unite
d+States&country2=Slovenia&city1
=New+York%2C+NY&city2=Ljubljana
robantus
# 05.08.2018 ob 14:51
Gapa
Da zakljucim, sam sem se v kripto temah oglasal s vprasanji, ce kdo razlozi, zakaj in v kaj verjame, ker sicer lahko tudi igra loto.
Seveda nikoli ni bilo enega utemeljenega odgovora. Toliko o razumevanju in strokovnosti.


Opa, se opravičujem. Mislil sem uporabnika Gapa, kaj točno te zanima pri blockchainu?
robantus
# 05.08.2018 ob 14:48
mangrooooo

postavi vprašanja, z veseljem ti odgovorim.
por
# 05.08.2018 ob 14:39
A še vednno niste spremenili naslova v "najbolj dobičkonosno" oz po vaše "najdobičkonosnejše opravičilo??? :D
koncert
# 05.08.2018 ob 14:05
P.S. Lahko pa tudi besedi "dnar" v zgornjem haikuju zamenjamo za "cvenk" - in da ne bo šel kdo slučajno v drugo skrajnost, da ga bo premalo cenil.
Kazalo