Takšne
Takšne "veselice", kot je bila letos na Newyorški borzi vrednostnih papirjev, v tem stoletju še ni bilo. Dow Jones je od 1. januarja pridobil dobrih 25 odstotkov in kaže, da bo to najboljše leto po 1996. Foto: Reuters
Cena Twitterjevih delnic je v petek strmoglavila za 13 odstotkov, na 63,75 dolarja. Vseeno so delnice v decembru za izjemnih 57 odstotkov v plusu. Tržna kapitalizacija Twitterja je bila v četrtek že skoraj 40 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Kakšen optimizem trenutno vlada na trgih, dokazuje tudi podatek ameriškega združenja malih delničarjev. Odstotek bikovsko naravnanih vlagateljev se je v tednu med 18. in 25. decembrom zvišal na 55,1 odstotka, kar je največ v skoraj treh letih. Foto: MMC RTV SLO
Za evro je bilo treba julija odšteti 1,28 dolarja, zdaj že okrog 1,38 dolarja. Foto: MMC RTV SLO

Takšne dvotedenske rasti, kot jo je Wall Street doživel v obdobju od 16. do 27. decembra, ni bilo od junija 2012. V četrtek je Dow Jones po novici o spodbudni maloprodaji v obdobju med 1. novembrom in 24. decembrom (2,3-odstotna rast) in dobrih podatkih s trga dela že petdesetič letos postavil rekordno vrednost in se povzpel na 16.479 točk. Dow Jones je od 1. januarja 2013 porasel že za dobrih 25 odstotkov, širši S & P 500 pa za skoraj 30 odstotkov. Gre za rekord tega stoletja.

Tudi Frankfurt rekordno visoko
Tudi Evropa ne zaostaja veliko. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je letos pridobil 16 odstotkov, od tega dobrih pet odstotkov po 17. decembru. Frankfurtski DAX se le letos ponaša s 26-odstotno rastjo. Res je, da je trg trenutno videti neustavljiv, a ravno v takšnih razmerah mora pohlep zamenjati previdnost. "Bodite previdni pri dolgih pozicijah in razmišljajte o unovčevanju dobičkov," predlaga eden izmed analitikov.

Dow Jones (ZDA)

16.478 točk
Nasdaq (ZDA)4.156
DAX30 (Frankfurt)9.400
Nikkei (Tokio)15.870
10-letne slov. obvezn.donos: 5,02
10-letne am. obvezn.donos: 3,01
EUR/USD1,375
USD/JPY105,2
EUR/CHF1,2259
Nafta brent112,20 USD
Zlato1.213 USD
Euribor0,392


Donos ameriške desetletne obveznice nad tremi odstotki
Če so se vlagatelji na delniških trgih letos lahko veselili visokih dobičkov, pa je slika prav nasprotna na obvezniških trgih. Izgube bodo največje v zadnjih 30 letih, kar je posledica pričakovanj, da bo Fed začel zaostrovati denarno politiko.
Donos desetletne ameriške obveznice (giblje se v nasprotni smeri kot cena obveznice), ki je bil maja vsega 1,6-odstoten, je zdaj porasel nad tri odstotke in dosegel najvišjo raven v več kot dveh letih.

Inflacija za zdaj nizka
Nadaljnje strmo zviševanje obvezniških donosov bi bilo lahko nevarno za okrevanje nepremičninskega trga, saj so hipotekarne obresti modno povezane z obrestmi, ki jih obljubljajo desetletne obveznice. Veliko bo odvisno od inflacije, ki je za zdaj, čeprav je Fed dramatično povečal svojo bilančno vsoto, še zelo nizka, saj masa plač le zmerno narašča. Večina novih služb, ki jih ustvari ameriško gospodarstvo, je namreč ustvarjenih v nizko plačanem storitvenem sektorju.

Mednarodni denarni sklad je objavil seznam najboljših in najslabših gospodarstev po enem od makroekonomskih meril. Omenimo, da ima največji BDP na prebivalca Luksemburg, najvišjo brezposelnost pa Makedonija.


Evro najvišje po oktobru 2011
Za evro je bilo treba v petek v nekem trenutku plačati že 1,3892 dolarja, kar je največ po oktobru 2011. Spomnimo: julija je bilo treba za evro plačati le 1,28 dolarja. Cena nafte vrste brent se je povzpela na 112,80 dolarja, ameriške lahke nafte pa na skoraj 101 dolar. Zaloge nafte so se v ZDA znižale četrti teden zapored, čeprav je ameriška proizvodnja nafte dosegla 25-letni vrh. Pozitivno so na ceno nafte vplivali tudi nemiri v Južnem Sudanu.

Krka zdrsnila z dveletnega vrha
Medtem ko so razviti delniški trgi letos uživali visoko rast (zlasti Tokio, kjer je osrednji indeks Nikkei poskočil za več kot 50 odstotkov), pa bo Ljubljanska borza, kot kaže, leto komajda končala v plusu. Zadnji trgovalni dan leta bo v ponedeljek, trenutno pa je indeks SBI TOP le en odstotek više kot 1. januarja 2013. Zadnje dni so na udaru Krkine delnice. V petek so se pocenile petič zapored in zdrsnile vse do 56 evrov.