Tečaj delnic Cinkarne se je letos povzpel že za 55 odstotkov. Foto: BoBo
Tečaj delnic Cinkarne se je letos povzpel že za 55 odstotkov. Foto: BoBo
Pred pol leta so Twitterjeve delnice začele kotirati na borzi. Njihova cena se je strmo dvigala in presegla 70 dolarjev, zdaj pa jih je mogoče kupiti za manj kot 30 dolarjev. Foto: Reuters

pooblastila za dokončanje postopkov."

S temi je besedami je v pogovoru za MMC analitik Alte Peter Jenčič komentiral včerajšnje besede Metoda Dragonje in dodal, da bo treba na nadaljnje poteze morebitnih kupcev počakati do razpleta predčasnih volitev oziroma oblikovanja nove vlade. "Tehnično torej s prodajo podjetij z državnim lastništvom ne bi smelo biti težav, saj ima SDH vsa pooblastila za zaključek transakcij. Vendar pa lahko pričakujemo, da bo vsak pragmatičen strateški ali finančni kupec najprej počakal na novo vlado, preden bo za prevzem namenil večji znesek."

Telekom se je hitro pobral
Ljubljanska borza je edini šok doživela prejšnji ponedeljek (torej prvi trgovalni dan po kongresu Pozitivne Slovenije), ko je SBI TOP padel za dobre štiri odstotke, nato pa se je dogajanje umirilo. Peter Jenčič: "Delnice podjetij, ki so na seznamu za prodajo, so se na politično negotovost odzvale ohrabrujoče. Padec vlade je delnici Telekoma odvzel približno 10 evrov, kar je pomenilo skoraj sedem odstotkov, vendar pa je v zadnjih dneh nadomestil več kot pol izgubljenega."

Vroče delnice Aerodroma, Letrike, Žita, Cinkarne
Katere delnice so trenutno najbolj vroče? "Delnica Aerodroma politične krize sploh ni zaznala, vrednotenje podjetja pa kaže na izjemen optimizem investitorjev glede potenciala družbe in interesa strateških investitorjev. Najvišje vrednosti v zadnjih letih dosega tudi delnica Letrike, zelo dobro se držita Žito in Cinkarna. To kaže, da je optimizem glede zaključkov prodajnih postopkov med investitorji zelo velik, likvidnosti na trgu dovolj, strahu, da bi politika tokrat potegnila zasilno zavoro, pa skoraj ni. Sklenem lahko, da (politični) psi lajajo, karavana (vlagateljev) pa gre naprej."

Tečaji delnic na Lj. borzi (7. maj):

LUKA KOPER

+3,27 %

15,80 EUR
TELEKOM+0,55 %136,00
ZAV. TRIGLAV+0,54 %22,50
SAVA RE+0,47 %10,75
PETROL

+0,41 %

269,00
KRKA

+0,06 %

62,79
MERCATOR+0,00 %75,00
INTEREUROPA-2,57 %1,10




NYSE: Le elitne delnice navzgor
Tujina je ta teden precej negotova, vendar se ni bistveno oddaljila od rekordnih vrednosti, doseženih v letošnji pomladi. Newyorški Dow Jones (16.518 točk) je v torek izgubil 0,7 odstotka, vendar je včeraj nadomestil lep del izgube. Predsednica Zveznih rezerv Janet Yellen v svojem govoru ni postregla s presenečenji. Denarna politika bo odvisna od gospodarskih podatkov, o tem, da bi se obrestna mera Fed funds kmalu odlepila od ničelne ravni, pa ni govorila. A če so blue-čipi večinoma pridobivali, je tehnološka borza Nasdaq spet pokleknila - indeks Nasdaq (4.067 točk) je izgubil tretjino odstotka.

Strm padec Twitterjevih delnic
Twitterjeve delnice, letos vredne že več kot 70 dolarjev, so strmoglavile pod 30 dolarjev, kar je njihova najnižja vrednost, potem ko so novembra začele kotirati na borzi. Ponudba delnic se je namreč občutno povečala, saj je minil polletni rok, v katerem določeni vlagatelji, ki so sodelovali v javni prodaji delnic (IPO), teh niso smeli prodajati. Ob tem dodajmo, da se na IPO v ZDA, največjega v zgodovini borze v New Yorku, pripravlja tudi kitajski spletni velikan Alibaba.