Indeks SBI TOP letos skorajda ne pozna minusa. Njegova vrednost se je zvišala že za deset odstotkov, kar je v teoriji rast, ki jo lahko vlagatelji pričakujejo v enem letu. Foto: EPA
Indeks SBI TOP letos skorajda ne pozna minusa. Njegova vrednost se je zvišala že za deset odstotkov, kar je v teoriji rast, ki jo lahko vlagatelji pričakujejo v enem letu. Foto: EPA
Znani vlagatelj Carl Icahn je po Twitterju sporočil, da je v zadnjih dveh tednih kupil še za 500 milijonov delnic Applovih delnic, s čimer je njegova pozicija v Applu vredna že več kot tri milijarde dolarjev. Foto: Reuters
Cena nafte brent se je v sredo povzpela nad 108 dolarjev. Foto: EPA

"Val optimizma je zajel tudi vlagatelje na Ljubljanski borzi, potem ko sonca niso videli vse od začetka krize. Očitno je zaupanje, da bo vlada končno izpeljala privatizacijo, dovolj veliko, da se delnice dražijo. Najodmevnejša je prodaja Telekoma, kjer lahko v roku dveh ali treh mesecev pričakujemo prve nezavezujoče ponudbe. Podobna zgodba je tudi pri Aerodromu in Iskri avtoelektriki," je za Val 202 povedal Aleš Lokar iz KD skladov.

Rast Intereurope z mešanimi občutki
Lokar še dodaja, da se je povečal tudi promet, saj je več zanimanja malih vlagateljev, kupujejo pa tudi tujci. V sredo se je tečaj Petrola zvišal za dva odstotka in je pri 256 evrih že 17 odstotkov višje kot na začetku leta. Več kot 20 odstotkov je letos pridobila Zavarovalnica Triglav, medtem ko se je tečaj Intereurope v treh tednih celo podvojil. Lepa novica za tiste, ki so denar vložili decembra in pesek v oči za vlagatelje, ki so delnice kupovali leta 2007, ko so bile tudi nad 50 evri.

Tečaji delnic na Lj. borzi (22. januar):

LUKA KOPER+3,80 %12,30 EUR
INTEREUROPA+3,45 %0,90
PETROL+2,17 %256,45
TELEKOM+0,74 %136,00
MERCATOR+0,00 %75,00
KRKA-0,29 %62,62
ZAV. TRIGLAV-1,35 %22,70
GORENJE-2,18 %4,255


Funt po padcu britanske brezposelnosti močnejši
Vodilne evropske borze ostajajo v območju petinpolletnega vrha, medtem ko se donosi obveznic ranljivih držav se še naprej znižujejo. Pri španski desetletni obveznici je donosnost prvič po septembru 2006 zdrsnila pod 3,7 odstotka. To je raven, ki si jo želi doseči tudi slovenska vlada. Pri slovenski obveznici je donosnost trenutno 4,6-odstotna. Vrednost evra je 1,355 dolarja. V primerjavi z britanskim funtom je evro v sredo zdrsnil na enoletno dno. Na Otoku je vse presenetila novica, da je brezposelnost s 7,4 padla na 7,1 novembra.

Mar Volk z Wall Streeta napoveduje padec delnic?
Newyorški Dow Jones se je v sredo drugi dan zapored znižal. Najbolj so ga obremenile IBM-ove delnice, ki so izgubile dobre tri odstotke, saj je IBM četrtič zapored ustvaril manj četrtletnih prihodkov od pričakovanj. Za zdaj je sezona objav četrtletnih rezultatov pustila mešan vtis in tudi to je vzrok, da je Dow Jones v primerjavi z začetkom leta dober odstotek v minusu. Po eni od teorij letos za vlagatelje ne bo kruha zaradi filma Volk z Wall Streeta. Vedno, ko pride na trg kakšna odmevna filmska uspešnica o finančni industriji, naj bi namreč delnice nato izgubljale. Najbolj očiten primer je iz leta 1987. Po filmu Wall Street z Michaelom Douglasom v glavni vlogi je namreč sledil črni oktobrski ponedeljek in več kot 20-odstotni padec.

Svet je "vreden" 241 tisoč milijard dolarjev
Morda je vzrok ta, da podobni filmi na trg privabijo preveč navdušenih vlagateljev, in ko začne delnice kupovati vsak, ki je pri frizerju slišal, da se to splača, je zlom neizogiben. A za zdaj še nič ne kaže na črn scenarij. Večina vendarle napoveduje, da bo tudi letošnje leto pozitivno, a seveda ne tako izrazito kot lansko. Tudi zaradi lanskih zelo ugodnih gibanj na delniških trgih se je premoženje celotnega sveta povečalo za pet odstotkov, na 241 tisoč milijard dolarjev, je v sodelovanju z revijo Forbes sporočila banka Credit Suisse. Odstotek najbogatejših Zemljanov si lasti skoraj polovico svetovnega premoženja (110 tisoč milijard). Še en pomenljiv podatek o preveliki koncentraciji bogastva: 85 najbogatejših ima skupaj toliko bogastva kot spodnja polovica Zemljanov.