Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v sredo pridobil 0,19 odstotka in dan končal pri 8.196 točkah. Foto: Reuters
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v sredo pridobil 0,19 odstotka in dan končal pri 8.196 točkah. Foto: Reuters
Ryanair je zadnje desetletje razvajal svoje delničarje z odličnimi poslovnimi rezultati, toda zdaj je posvaril, da ne bo dosegel načrtovanega dobička, saj se sooča z manjšim povpraševanjem po letalskih vozovnicah. Pravi, da je v prihodnjih mesecih opaziti precej nižje število rezervacij. Irski nizkocenovni letalski prevoznik se pritožuje tudi zaradi močnejšega funta, ki najeda njegov dobiček v Veliki Britaniji, kjer naredi približno četrtino letnega prometa. Foto: EPA
Mercatorjeve delnice so se v sredo pocenile za dva odstotka in pristale najnižje v zadnjih treh mesecih. Foto: MMC RTV SLO

Avgustovska rast prodaje novih avtomobilov je bila v ZDA kar 17-odstotna, število prodanih vozil (dobrih 16 milijonov) pa najvišje po novembru 2007. General Motors, ki v ZDA proda največ vozil, je sporočil, da je prejšnji mesec prodal 15 odstotkov več vozil kot v istem mesecu lani. Nissanova prodaja je poskočila za 22 odstotkov, Toyotina celo za 23. Resda so lepe prodajne številke tudi posledica ugodnosti pri financiranju menjave vsaj enajst let starih vozil za nove, a vseeno je to dokaz, da so potrošniki optimistično razpoloženi in pripravljeni trošiti denar za trajne dobrine.

Delnice navzgor, nafta cenejša
Dobra volja se je naselila tudi na Wall Streetu. Elitni indeks Dow Jones (14.930 točk) se je zvišal za skoraj sto točk, čeprav je na trgu še opazne nekaj negotovosti zaradi ameriške grožnje o napadu na Sirijo. Surovine niso sledile delnicam. Ameriška lahka nafta, ki je prejšnji teden prvič letos porasla nad 112 dolarjev, se je pocenila za več kot odstotek, na dobrih 107 dolarjev. Nafta brent je vredna približno 115 dolarjev. Vlagatelji verjamejo, da bi bil ameriški napad na Sirijo precej omejen in ne bi povzročil prevelikih motenj v dobavi nafte z Bližnjega vzhoda.

Tečaji delnic na Lj. borzi (4. september):

GORENJE

+0,24 %

4,22 EUR

ZAV. TRIGLAV+0,00 %

18,80

PETROL

-0,12 %

213,00
LUKA KOPER

-0,32 %

9,60
TELEKOM

-0,49 %

111,00

KRKA

-1,61 %

51,18

MERCATOR

-1,99 %

98,00

NOVA KBM

-2,23 %

0,394

Strm padec Ryanairovih delnic
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (1.214 točk) je v sredo naredil le majhen korak naprej. V Italiji so namreč delnice zaradi politične negotovosti precej padle, medtem ko je na sektor letalskih prevoznikov vplivalo opozorilo Ryanaira, da prvič v slabem desetletju ne bo dosegel napovedanega celoletnega dobička. Ryanairove delnice so strmoglavile za 15 odstotkov in padle na petmesečno dno. Evro je bil v torek v primerjavi z dolarjem najnižje po koncu julija, po petih dnevih padanja pa je v sredo le krenil navzgor (do 1,3218 dolarja), kar je tudi posledica spodbudnih makroekonomskih novic. Avgusta so proizvodna naročila v evrskem območju porasla prvič sredi leta 2011.

SBI TOP najnižje v zadnjem mesecu in pol
Indeks SBI TOP se je v sredo znižal šestič v zadnjih sedmih dneh, tokrat za slab odstotek. Pri 623 točkah je SBI zdaj najnižje po 22. juliju. Blue-čipi so morali do konca avgusta objaviti poslovne rezultate prvega polletja, kar očitno na borzo ni privabilo novih kupcev. "Zadnjih nekaj dni na Ljubljanski borzi mineva v relativno skromnem prometu. Na poslovne rezultate je bilo relativno malo odzivov. Nekaj zaleta je ob objavi doživela le Krka, kjer pa je nakupna vnema že popustila in se je delnica praktično vrnila na ustaljeno raven okrog 52 evrov," je za MMC dogajanje komentiral Uroš Ožbolt (Alta skladi).

Zdi se, da vsi čakajo jesen
"Večje pozitivne premike v zadnjem obdobju je bilo moč opaziti pri delnici Aerodroma (vrednost te delnice je letos poskočil za skoraj 90 odstotkov; op. a.), verjetno predvsem na račun pričakovanj, da lastniki ne bodo podprli velikega investicijskega projekta. Drugih opaznih premikov ni zaznati, zdi se, da vsi čakajo jesen, nove reforme in morda kakšen konkreten korak v smeri privatizacije ter morebitnih napovedi oziroma razširitve liste podjetij, ki jih vlada namerava prodati. Če bo vse ostalo pri namerah, se položaj na Ljubljanski borzi še ne bo kmalu spremenil," je še povedal Uroš Ožbolt.