Borzni komentar
Dow Jones je zadnji teden izgubil 1,3 odstotka, na največji borzi sveta (NYSE) pa so bile vseeno tudi posamezne zvezde. Delnice proizvajalca športne opreme Nike so tako v petek poskočile za več kot deset odstotkov in dosegle rekordno vrednost, potem ko je podjetje poročalo o zelo spodbudnih četrtletnih rezultatih. Foto: Reuters
Zaradi strahu, da se rast svetovnega gospodarstva nevarno upočasnjuje, so se predvsem v sredo občutno pocenile delnice bančnih podjetij. Vrednost delnic nemške banke Deutsche Bank se je znižala na zgodovinsko nizko raven 8,76 evra. Foto: Reuters
Bitcoin, decembra vreden skoraj 20 tisoč dolarjev, je zdaj vreden dobrih 6000 dolarjev, še vedno pa so v zavidljivem plusu tisti, ki so bitcoin kupovali pred točno letom dni, ko je bila cena 2500 dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

Prvo polletje: donosna nafta in izgubljeni bitcoin

Infografika: kaj je letos nastalo iz 100 tisoč evrov?
1. julij 2018 ob 06:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlagatelji po vsem svetu so junija iz delniških skladov pobrali toliko denarja, kot ga niso že vse od oktobra 2008, ko so bili finančni trgi po zlomu banke Lehman Brothers povsem paralizirani.

Po raziskavi podjetja TrimTabs je bilo prejšnji mesec kar za 12,4 milijarde dolarjev odlivov iz delniških skladov po svetu, od tega največ iz skladov v državah v razvoju. Presenetljivo je, da so imeli kitajski skladi v juniju presežek prilivov nad odlivom, in sicer v vrednosti 150 milijonov dolarjev, čeprav se je osrednji delniški indeks v Šanghaju pred dnevi pogreznil v medvedje območje, kar pomeni, da je že 20 odstotkov oddaljen od vrha. Skupni letošnji prilivi zaradi močnih januarskih številk še vedno presegajo odlive, vseeno pa se postavlja vprašanje, ali visok junijski odliv napoveduje krizne čase za delniške trge ali pa je to zgolj še ena nakupna priložnost ob zadnjem padcu trga.

V ZDA v 1. četrtletju dvoodstotna rast BDP-ja
Newyorški delniški barometer Dow Jones je v zadnjem junijskem tednu izgubil dobrih 300 točk oziroma 1,3 odstotka. Vlagatelji so vedno bolj nemirni predvsem zaradi carinske vojne med ZDA in njenimi največjimi trgovinskimi partnericami, kar bi lahko prineslo občutno znižanje gospodarske rasti. Zadnja revizija ministrstva za trgovino je sicer pokazala, da je bila gospodarska rast v prvem četrtletju dvoodstotna, kar je manj od prejšnje ocene (2,2 odstotka). V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast 2,9-odstotna, v drugem letošnjem četrtletju pa naj bi bila po nekaterih napovedih celo več kot petodstotna, saj se bo že v celoti čutil vpliv Trumpovega znižanja davka na dobiček.

Dow Jones (ZDA)

24.271 točk

Nasdaq (ZDA)

7.510
DAX30 (Frankfurt)12.819
Nikkei (Tokio)22.472
10-letne am. obvezn.

donos: 2,85 %

10-letne slov. obvezn.donos: 0,99 %
EUR/USD

1,1685

EUR/CHF

1,1569

bitcoin

6.375 USD

nafta brent79,40 USD
zlato

1.253 USD

euribor (6-mesečni)-0,270 %

.

Rast tehnoloških podjetij, stagnacija Dow Jonesa
Od začetka leta se je Dow Jones znižal za 1,8 odstotka, kar pomeni najslabše prvo polletje po 2010. Bolje so se v prvih šestih mesecih odrezale tehnološke delnice, saj je indeks Nasdaq letos za skoraj devet odstotkov v plusu, pri čemer so blestele predvsem FAANG-delnice (Facebook, Apple, Amazon, Netflix in Google). Le malo nižja rast je uspela indeksu Russell 2000, ki vključuje delnice ameriških podjetij z nižjo tržno kapitalizacijo. V Frankfurtu se je indeks DAX30 v prvem polletju znižal za pet odstotkov, indeks Ljubljanske borze SBITOP pa se je povzpel za več kot enajst odstotkov, kar je posledica Hisensovega prevzema Gorenja in visokih dividend, ki jih izplačujejo domača podjetja.

Ameriška nafta najvišje po letu 2014
Med posameznimi naložbenimi razredi je v prvem letošnjem polletju blestela predvsem nafta, saj se je njena vrednost letos povzpela že za več kot dvajset odstotkov. V petek je cena ameriške lahke nafte zaradi negotovosti, koliko manj iranske nafte bo na trgu zaradi ameriških sankcij proti tej državi (s 4,7 milijona 159-litrskih sodov načrpane nafte dnevno peti največji svetovni proizvajalki nafte), poskočila vse do 74,46 dolarja, to pa je največ po novembru 2014. Za 159-litrski sod nafte brent je bilo treba plačati skoraj 79 dolarjev in pol. Reutersova anketa med 35 ekonomisti je pokazala, da letos pričakujejo povprečno ceno brenta pri 72,58 dolarja, kar je 90 centov več kot v anketi prejšnji mesec.

Sobota prinesla lep odboj na trgu kriptovalut
Kriptovalute, ki so bile decembra vroča naložba in bolj običajna tema pogovorov kot vreme, so letos v izrazito medvedjem trendu. Bitcoin (lani je njegova cena porasla za 1400 odstotkov) jo je z izgubo skoraj 60 odstotkov še solidno odnesel, mnogi alt kovanci, kot je na primer slovenski viberate, pa so strmoglavili za 80 ali 90 odstotkov. Včeraj je sicer trg kriptovalut dočakal lep popravek, bitcoin je v nekaj urah pridobil 500 dolarjev oziroma devet odstotkov in dosegel 6.450 dolarjev, bitcoin cash pa je poskočil za 14 odstotkov in se zavihtel nad 750 dolarjev. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut se je vrnila nad 250 milijard dolarjev, v samo šestih urah se je tako zvišala za 19 milijard, ker je bil odboj zelo močan, pa optimisti verjamejo, da je to znak, da bi lahko trg res dosegel dno.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
kamnosek
# 01.07.2018 ob 07:41
Še vedno čakamo, da se uresniči napoved velepomembnih komentatorjev tega portala, o strmoglavljenju cen nafte pod deset dolarjev za sod.
Nikec3
# 01.07.2018 ob 08:43
Bitcoin ni (bil) namenjen prekupčevanju ,Je plačilno sredstvo prihodnosti.

V bistvu je tako, da Bitcoin kot valuta nima nobene vrednosti. Ima pa vrednost kot špekulativna investicija. Vrednost Bitcoinu daje ravno njegova volatilnost.
Nikec3
# 01.07.2018 ob 08:03
Najbolj ziheraška zadeva trenutno je Slovenska borza. Po vseh kazalnikih močno podcenjena, dividendna donosnost pa je preko 5%.
veza
# 01.07.2018 ob 13:40
Na tem svetu in tudi v SLO
obstaja preprosta modrost,
dobiček naš, izguba skupna,
to se mora nehat.
sumtb
# 01.07.2018 ob 13:04
Na internetu ste si vsi kupili hišo.
veza
# 01.07.2018 ob 08:09
Zgodba , resnična, o tulipanih na Nizozemskem, še vedno drži.
Če mene vprašate, bi vsi vozili..., pardon, bi vsi vlagali v SOP, se kar pozna, lep dodatek k penzionu dobiš, na stara leta vsak evro prav pride.
sumtb
# 01.07.2018 ob 10:56
Če pogledaš forum na med.over.net kjer so bili pred pol leta vsi prepričani da so našli zlato žilo je danes več kol polovica vsega pisanja na temo izvršb, posojil kreditno nesposobnim in o osebnih stečajih, tako da tale HODL grupa je kot meni izgleda že dojela na trd način da so jih nategnili.
veza
# 01.07.2018 ob 13:23
madli

Po drugi strani, pa mi lahko ta investicija v mladih letih, prinese mirno življenje v kasnejših letih (vsaj kar se denarja tiče).

še vedno sem prepričan, da ti odvajanje od plače v mladih letih v nek resen sklad, ni nujno, da je to SOP, najbolj enostavno umiri stara leta, pa še zastrupi te ne nihče od naslednikov, ker taka naložba ni prenosljiva, hehehe.
sumtb
# 01.07.2018 ob 12:45
ampak novi vlak prihaja

Pa že raje kupim tulipane kot digitane enke in ničle ki jih lahko vsak naštepa kolikor hoče, lahko vsaj naredim lep vrt potem ko balon poči.
ST11
# 01.07.2018 ob 12:04
Slovenska Levica ima toliko z Venezuelo, kot ima SDS z Bangladešem.

Slovenska Levica je hodila na oglede venezuelskega politicno/gospodarskega cudeza, za SDS nisem slisal, da bi poceli isto v Bangladesu.
zapravico
# 01.07.2018 ob 08:46
Zdaj je čas za nakup
veza
# 01.07.2018 ob 10:31
madli

Še vedno velja pravilo, investiraj tisto, kar si pripravljen izgubit, če se že odločiš za to.

tako se govori, jaz sem od plače odvajal v SOP, sedaj imam dodatek pri penziji, koliko časa ga bom dobival, ve samo neskončni, vseeno je pa lepo, če imam sedaj dodatek, ki pride vsak mesec, brez tekanja in skakanja sem in tja in lahko mirno spim.
Pa še nekaj, to je naš denar, ne gre za Kajmane ali Panamo in to.
itoh
# 01.07.2018 ob 08:34
@veza
Zgodba , resnična, o tulipanih na Nizozemskem, še vedno drži.
Če mene vprašate, bi vsi vozili..., pardon, bi vsi vlagali v SOP, se kar pozna, lep dodatek k penzionu dobiš, na stara leta vsak evro prav pride.

Ja naložba v SOP je ok, ker je zavarovanje in po določenem času ne plačaš davka na dobiček.
Pasivno vlagajo v etf-je. Je pa še vedno problem 1,2% letna provizija. 1% letna provizija ti na obdobje 20 let in več zmanjša potencialni dobiček za 20%.

Probljem investiciskega pokojninskega zavarovanja zna bit, če pride ravno recesija , ravno ko bi moral začeti črpati pokojnino.

Za 1x je najboljša varjanta, če sam vlagaš v ETF-je preko trgovalne platforme.V delniške, obvezniške in surovinske. letna provizija se gibljeokoli 0,2%
kingeston
# 03.07.2018 ob 08:09
Kripto valute oz. BTC so po moji malenkostni oceni dosegle svoj letošnji dno. Zdle čez čas dopustov se ne bo veliko dogajalo, bo pa pomoje veselo ratalo od druge polovice Avgusta naprej... Jesen bodo Institucije (ETF) začele basat miljarde v kriptote in pol "just watch and smile". In nekateri se bodo tukaj živi požrli od zavisti...

večne mantre vernikov. zdaj je dno, zdaj bodo intitucije vrgle noter miljarde... pol pa pejdi in vzami kredit !
zaradi neumnosti vam je usojena revščina...
Rocknrolla
# 02.07.2018 ob 12:59
Madona, jest sm čist u bedu... Tukaj ste zgleda sami miljonarji, sami direktorji, s.p. nimate ker imate preveč dnarja in zato vsi zgleda doo-je furate, pa kriptomiljarderji... No, pa sumtb...

sumtb - Pa že raje kupim tulipane kot digitane enke in ničle ki jih lahko vsak naštepa kolikor hoče, lahko vsaj naredim lep vrt potem ko balon poči.

Ampak ti pa zmagaš! Ali si šele včeri prvič slišu za kripto? "...digitane enke in ničle ki jih lahko vsak naštepa kolikor hoče..."? Ravno v tem je keč, ker ne moreš kriptotov naštepat kolikor hočeš, ker imajo v osnovi zapisano, da jih je končno število (BTC jih bo na koncu 21.000.000) in NIKOLI NE BO NITI EDEN (1) VEČ. To govorim za BTC...

Kripto valute oz. BTC so po moji malenkostni oceni dosegle svoj letošnji dno. Zdle čez čas dopustov se ne bo veliko dogajalo, bo pa pomoje veselo ratalo od druge polovice Avgusta naprej... Jesen bodo Institucije (ETF) začele basat miljarde v kriptote in pol "just watch and smile". In nekateri se bodo tukaj živi požrli od zavisti...

Zdaj je čas za nakup...
kingeston
# 02.07.2018 ob 12:19
tudi ne biti presenečeni če se bo bitcoin čez leto ali dve prodajal po jurja in še manj...
osebno bom bolj presenečen če bi bil v tem času na novem ATH...
Radoveden
# 01.07.2018 ob 15:44
"Bitcoin ni (bil) namenjen prekupčevanju ,Je plačilno sredstvo prihodnosti."

Asset class je asset class. Špekulacije so del igre. Valuta pa bitcoin ne bo nikoli.
madli
# 01.07.2018 ob 11:21
@Radoveden in @Tao3

Don't Buy Bitcoin. It's Going To Crash!!!

Pač, treba se je naučit, da se ne prodaja na padcu in kupuje na parabolični rasti, ampak obratno. Kljub temu, da "Buy low, sell high" zveni logično vsakemu, bi bil marsikdo presenečen, koliko ljudi dela ravno obratno. Predvsem, ker se ljudje prevečkrat odločamo čustveno. V teh brutalnih marketih moraš imeti strategijo in se tega tudi držat. Če imaš dobro strategijo, se nimaš česa bati. Ampak večina ljudi nima strategije.

Jaz sem konec januarja pobral lep profit od lani (kljub temu, da mi je januar oklestil 50% profita) in sem od takrat že kar nekaj vložil in sem tudi že s to novo investicijo precej v minusu (malo sem se še dodatno opekel z določenimi ICO-ti). Ampak minusa pa res ne mislim prodajat. Če izgubim vse, pač izgubim vse, ne bom reševal 60% investicije ali pa še manj. Jaz sem potrpežljiv, če bo treba počakat nekaj let, da si market opomore, bom pač počakal. Vmes pa se mogoče igral s trade-anjem na Bitmexu z manjšim procentom skupne investicije.

@veza
Tako, pač vsak ve zase kaj se mu najbolj splača, kje in koliko želi tvegati. Jaz sem pač šel v najbolj tvegano stvar, ki je možna. Ampak jaz sem trenutno v situaciji, kjer lahko nekaj tisoč € izgubim in še ne bo konec sveta. Seveda, ni malo denarja in bi bolelo, ampak bi preživel. Po drugi strani, pa mi lahko ta investicija v mladih letih, prinese mirno življenje v kasnejših letih (vsaj kar se denarja tiče).
veza
# 01.07.2018 ob 10:24
itoh
# 01.07.2018 ob 08:34

Za 1x je najboljša varjanta, če sam vlagaš v ETF-je preko trgovalne platforme.V delniške, obvezniške in surovinske. letna provizija se gibljeokoli 0,2%

hvala za nasvet, razloži še, kaj je ETF, mogoče še razložitev kratice SOP, to je sklad obrtnikov in podjetnikov, naša, Slovenska zadeva, ki deluje že kar nekaj let, še iz časov socializma in pomeni, da ostane denar doma.
Sam vlagat je pa problem, ponavadi potem enkrat prekineš, za take lenuhe kot sem jaz, je bolje, da vse poteka avtomatsko.
amfora
# 02.07.2018 ob 17:42
Janez23 - Z častilci = S častilci, Venezuelskega = mala zaćetnica za pridevnike na ski, ški...
Janez, poglej v slovnico za osnovne šole.Če bi pravilno postavil vejice, bi mogoče razumeli vsebino.
madli
# 02.07.2018 ob 17:01
@veza

Kriptovalut je vsaj 1600 (to so samo tiste, ki so na coinmarketcap seznamu). Kriptovaluto si lahko vsak z nekaj programerskega znanja ustvari (s pomočje Ethereum platforme -> ERC20 žeton). Vprašanje je pol samo, če je kaj ta valuta potem vredna. Veliko imaš takih valut, ki so praktično mrtve (imajo zelo malo prometa).

Definitivno jih je preveč in večina jih je samo kopiraj -> prilepi koda, ki ne ustvarijo nobene dodane vrednosti. Treba se pa je zavedati, da niso vse kriptovalute (kljub imenu), namenjene plačevanju. Večina je fokusirana na določeno področje, za katerega je podlaga blockchain. Je pa ogromno takih projektov, ki ne bi potrebovali blockchaina za rešitev nekega problema. Ne pravijo nekateri brez razloga, da so "alt-coini" namenjeni samo temu, da si pridobiš več Bitcoina.

Imaš pa peščico projektov, ki res izstopajo in imajo resno ekipo, veliko denarja in pa zelo sposobne programerje. Predvsem se splača investirat v platforme kot so Ethereum (večina ICO-tov zbira denar v Ethereumu), NEO, EOS, ICX, WAN, ADA, VEN in podobne ter pa seveda ne moreš zgrešit z Bitcoinom in Litecoinom.
kingeston
# 02.07.2018 ob 09:30
bitcoin bo vedno manj špekulantska valuta in vedno bolj vlagateljska. kar poglejte si intervju s kodričem, kateri igralci zdaj vstopajo v igro. in ta igra ne bo več v divjem nihanju.
tko da v prihodnosti bo vedno manj možnosti za velika nihanja v cenah bitcoina, zato tudi to ne bo več primerno za špekulante.
kdor si bo nadejal visokih zaslužkov bo moral iz bitcoina (in še morda ethereuma) prešaltat na ostalih 1600 kakeckojnov...
Mirko Tipka
# 02.07.2018 ob 09:11
Radoveden
# 01.07.2018 ob 15:44
Asset class je asset class. Špekulacije so del igre. Valuta pa bitcoin ne bo nikoli.


Zaniimivo, da pa se povsod uporablja kot valuta. Tako pri menjavi, kot pri plačevanju.
veza
# 02.07.2018 ob 06:20
Katera valuta bo valuta prihodnosti, je vprašanje, na katerega nihče ne ve odgovora.
Pri kriptih je sedaj nastal problem, ker jih je že toliko, da ne vem, če obstaja točen podatek, koliko jih obstaja in kaj se okrog njih vse dogaja.
Vsak denar ali valuta je pravzaprav fikcija, dogovor, kaj je danes realna vrednost, pa nihče ne zna izračunat, ker je skoraj nemogoče.
Imeli smo v zgodovini blagovno menjavo, pa školjke, zlatnike, kovance, papir, sedaj bo verjetno obstajal samo zapis na ekrančku in z njim bomo plačevali, sploh ne bomo poznali drugega.
Kako se bo ta zapis imenoval, tudi ne bo pomembno.
veza
# 02.07.2018 ob 06:09
itoh
# 01.07.2018 ob 20:17

ko kupiš 1 delnico etf-ja si delni lastnik vseh posjetji v košarici. Tako je tudi tveganje razpršeno.

a tu "iztisnitve" za male denarce ni?
itoh
# 01.07.2018 ob 20:17
ko kupiš 1 delnico etf-ja si delni lastnik vseh posjetji v košarici. Tako je tudi tveganje razpršeno.

primer: www.justetf.com/servlet/download?isin=IE
00B945VV12&documentType=MR&count
ry=DE&lang=en
veza
# 01.07.2018 ob 18:40
itoh
# 01.07.2018 ob 16:05

hvala za razlago, delnice na dolgi rok, lepo se sliši, a pri nas so te "iztisnili", in imeli smo primer, ko so delničarji plačevali dolgove propadlih firm, ni da ni.
itoh
# 01.07.2018 ob 16:05
@fiston
Odvisno, če mesečno vlagaš manjši znesek... Recimo da je ona najnižja borzna provizija 12 evrov, pa če boš mesečno vlagal 100 evrov, koliko je potem provizija ? Celih 12%. Če bi vlagal po 300 evrov, bi bila provizija še vedno 4%.

Ne mešat vstopnih stroškov z letno provizijo. Secer pa tako Tony Robbins kot Vezovišik pravita, da je 1x letno potrebno korigirat portfelj. Tako da tudi vložiš letno in takrat še korigiraš razmerje med delnicami, obvezniami in surovinami.

@ veza. Da Sop je sklad obrtnikov- ki ima 3. pokojninski steber. Pasivno vlagajo v ETF-je. Kar pomeni. Etf- equety trade fund. To so pasivni skladi, ki sledijo indexu določenega trga. Naprimer S&P 500 sledi ameriškemu borznemu indeksu in ima tudi v lasti vse delnice, ki sestavljajo ta indeks.

@ madli
Pač, treba se je naučit, da se ne prodaja na padcu in kupuje na parabolični rasti, ampak obratno. Kljub temu, da "Buy low, sell high" zveni logično vsakemu, bi bil marsikdo presenečen, koliko ljudi dela ravno obratno. Predvsem, ker se ljudje prevečkrat odločamo čustveno. V teh brutalnih marketih moraš imeti strategijo in se tega tudi držat. Če imaš dobro strategijo, se nimaš česa bati. Ampak večina ljudi nima strategije.

Meni je bolj všeč strategijy Robbinsa Kupi in drži. Delnice so vezane delovanje podjetji, vsa dobra podjetja imajo cilj, da se širijo in povečujejo dodano vrednost, zato tudi delnice na dolgi rok pridobivajo na vrednosti. Res je vsak , ki se poda v investiranje mora imeti strategijo, ki se je mora strogo držati.
Radoveden
# 01.07.2018 ob 15:40
"Pač, treba se je naučit, da se ne prodaja na padcu in kupuje na parabolični rasti, ampak obratno. Kljub temu, da "Buy low, sell high" zveni logično vsakemu, bi bil marsikdo presenečen, koliko ljudi dela ravno obratno."

V človeški naravi je da se kupuje ko je visoko in prodaja ko je nizko.
firbec111
# 01.07.2018 ob 13:15
sumtb

in na internetu ste vsi uspešni privatniki, ki množično ponujate nadpovprečne plače revežem po sloveniji
dobersvet
# 01.07.2018 ob 10:03
Moja napoved se uresničuje, dvojno dno v obliki črke W v 60 dneh ali več bodo nekatere kriptovalute spet dosegle svoj all time high in vrednost najmanj X4.. Tako da tisti, ki ste hoteli da bodo prišle na ničlo in napovedovali da jih bodo talali zastonj še enkrat premislite kaj govorite.
madli
# 01.07.2018 ob 09:43
@Janez23

Še pred pol leta so nam tukaj svetovali, kako so kripto valute najboljše , kar obstaja. Kupimo bitcoin in ne rabimo več delat, le štejemo dobiček.

Oprosti, ampak noben izmed nas ni tega govoril. Ne polagaj nam svojih besed v naša usta. Vsi smo opozarjali, da je to zelo tvegana investicija, oziroma vsaj večina izmed nas. Je pa zanimivo, ko je cena bitcoina šla eksponentno gor so bili vsi zainteresirani kako kupit, ko pa je cena drastično padla, pa nihče noče slišat o kriptovalutah. Jaz definitivno akumuliram na mesečni ravni. Ampak bolj altcoine (ICX, NEO, WAN, LTC, ADA ...) kot pa BTC.

Poleg tega, misliš, da je to kaj novega, ta konkreten padec bitcoina in da je to konec kriptovalut? Jaz bi rekel, da se šele začenja, ampak bomo vidli. Vmes pa lahko bitcoin pade tudi do 3000$-5000$ območje, ampak jaz ne čakam dna. Večina tistih, ki čakajo dno pri investiciji, se bodo opekli in investirali dražje. Še vedno je najboljša taktika "dollar cost average". To pomeni, da ne greš "all in", ampak investiraš na neki časovni interval enako količino denarja, ne glede na ceno.

Definitivno nočem nobenega prepričat naj investira, če sam noče. Jaz vsakemu rečem, preden investira, če nisi sposoben prebavit 20-30% izgube čez noč, pol raje ne investiraj. Volatilnost ne pomeni, da gre cena samo navzgor. Še vedno velja pravilo, investiraj tisto, kar si pripravljen izgubit, če se že odločiš za to.
fiston
# 01.07.2018 ob 09:29
@itoh Za 1x je najboljša varjanta, če sam vlagaš v ETF-je preko trgovalne platforme.V delniške, obvezniške in surovinske. letna provizija se gibljeokoli 0,2%

Odvisno, če mesečno vlagaš manjši znesek... Recimo da je ona najnižja borzna provizija 12 evrov, pa če boš mesečno vlagal 100 evrov, koliko je potem provizija ? Celih 12%. Če bi vlagal po 300 evrov, bi bila provizija še vedno 4%.
fiston
# 01.07.2018 ob 09:06
@itoh Probljem investiciskega pokojninskega zavarovanja zna bit, če pride ravno recesija , ravno ko bi moral začeti črpati pokojnino.

V bistvu niti ne še takrat, razen če bi bilo izplačil več kot pa vplačil.Dokler so vplačila večja ni problema, ker ni treba prodajat. Če so pa manjša so pa prisiljeni prodajati.

Tako vsaj pri nas ne bi smelo še biti kakega problema, ker je še dokaj novo, pa je onih, ki že koristijo dosti manj kot onih, ki vplačujejo.

Sicer za tega ne vem, drugače bi ti pokojninski skladi morali imeti tudi manj tvegane naložbe, večino v kake državne obveznice, v delnice pa bolj malo.
veza
# 01.07.2018 ob 07:40
V Sloveniji je najboljša naložba v SOP, zakaj tega nihče ne napiše?
firbec111
# 01.07.2018 ob 13:01
sumtb

Pa že raje kupim tulipane kot digitane enke in ničle ki jih lahko vsak naštepa kolikor hoče, lahko vsaj naredim lep vrt potem ko balon poči.

jaz sem si raje kupil hišo, ampak ok :)
Tao3
# 01.07.2018 ob 09:58
Prepametni HODLARJI bodo potonili. Kot sem jim že davno razložil.
Radoveden
# 01.07.2018 ob 15:42
"Moja napoved se uresničuje, dvojno dno v obliki črke W v 60 dneh ali več bodo nekatere kriptovalute spet dosegle svoj all time high in vrednost najmanj X4.. Tako da tisti, ki ste hoteli da bodo prišle na ničlo in napovedovali da jih bodo talali zastonj še enkrat premislite kaj govorite."

Pesimistično. Jaz napovedujem vsaj X6.
Janez23
# 01.07.2018 ob 06:48
Še pred pol leta so nam tukaj svetovali, kako so kripto valute najboljše , kar obstaja. Kupimo bitcoin in ne rabimo več delat, le štejemo dobiček. Delnice Venezuele izgubile 99%? Šele sedaj mi je jasno, zakaj so slovenski "intelektualci " napisali modro pismo : Združeno levico v vlado! Najbrž želijo, da smo Slovenci revni, z častilci Venezuelskega komunizma v vladi bomo pa še lačni.
firbec111
# 01.07.2018 ob 11:43
sumtb

Če pogledaš forum na med.over.net kjer so bili pred pol leta vsi prepričani da so našli zlato žilo je danes več kol polovica vsega pisanja na temo izvršb, posojil kreditno nesposobnim in o osebnih stečajih, tako da tale HODL grupa je kot meni izgleda že dojela na trd način da so jih nategnili.

hahahaha dej nehaj že prodajati toplo vodo, pokaži mi enega bedaka, ki je vzel kredit decembra za kripto. Vsi ostali so pa itak še vedno v plusu, sej razumem da se še vedno tolčeš po glavi, ker nisi prej vložil ampak novi vlak prihaja, tako da ni še vse izgubljeno za tebe
Radoveden
# 01.07.2018 ob 10:24
a je un balon na kriptu že počil al je še vedno korekcija al kako je zdej s tem?

"sej je vse balon" pa to...
esspero
# 01.07.2018 ob 08:35
Bitcoin ni (bil) namenjen prekupčevanju ,Je plačilno sredstvo prihodnosti. saj ni delnica.! Jeseni do božiča lahko pričakujemo vrednost 15.000 dolarjev morda tudi malce več. Lepo so zaslužili na špekulantih.Ovce so pač ovce......
Kazalo