Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 32 glasov Ocenite to novico!
Vsi trije vodilni delniški indeksi v New Yorku (Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq) so v petek postavili nove rekordne vrednosti, Dow Jones pa je že prej presegel mejo 23.500 točk. Že nekaj časa velja, da so vrednotenja visoka, posebej če uporabimo najpriljubljenejši kriterij: s kakšnim mnogokratnikom se z delnico trguje glede na predviden dobiček v naslednjem letu (forward P/E). Za indeks S&P 500 znaša ta mnogokratnik 18,5, kar je krepko nad dolgoletnim povprečjem 12,8. Foto: Reuters
iPhone X
V petek se je po vsem svetu začela prodaja novega Applovega pametnega telefona iPhone X. Kupci so v dolgih vrstah (v Tokiu je bilo pred prodajalno celo 500 ljudi) čakali, da med prvimi kupijo telefon, ki nikakor ni poceni, saj najcenejši model stane 999 dolarjev. Foto: Reuters
Tudi borza v Frankfurtu se lahko pohvali z novimi rekordi. V petek je indeks DAX30 dosegel že 13.505 točk. Na tedenski ravni je DAX pridobil dva odstotka. Foto: Reuters
Cene nafte so dosegle več kot dveletni vrh. Za sod (159 litrov) brenta je treba plačati dobrih 62 dolarjev. O junija, ko je bil brent na letošnjem dnu, se je njegova vrednost povzpela za 38 odstotkov. Foto: Reuters

Dodaj v

Uspeh novega Applovega iPhona; Buffett okrcal bitcoin

Britanci po desetih letih zvišali obresti
5. november 2017 ob 06:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Applova tržna kapitalizacija je dosegla že skoraj 900 milijard dolarjev, potem ko so bili prvi odzivi kupcev o novem iPhonu X navdušujoči, podjetje pa naj bi v zadnjem letošnjem četrtletju vsak dan ustvarilo toliko prihodkov kot Krka v celotnem letu.

Apple je v četrtek ob objavi svežih poslovnih rezultatov pozitivno presenetil tako s četrtletnim prihodkom (52,6 milijarde dolarjev je 12 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju) kot z dobičkom (10,71 milijarde dolarjev). Istočasno je napovedal zelo bogato žetev v zadnjem četrtletju, saj zaradi novega pametnega telefona iPhone X pričakuje od 84 do 87 milijard dolarjev prihodkov, kar je slabo milijardo dolarjev na dan! Za primerjavo: novomeška Krka za takšno žetev potrebuje skoraj eno leto. Applove delnice so v petek presegle 172 dolarjev, letos so že za skoraj 50 odstotkov v plusu.

Wozniak pravi, da še ne bo takoj kupil iPhona X
V petek se je po vsem svetu začela prodaja novega Applovega pametnega telefona iPhone X. Kupci so v dolgih vrstah čakali, da med prvimi kupijo telefon, "prestrašil" jih ni niti soustanovitelj Appla Steve Wozniak, ki je pred dnevi priznal, da se mu tokrat za spremembo od prejšnjih primerov ne bo prav nič mudilo v trgovino, saj je še povsem zadovoljen z iPhonom 8, ki je, kot pravi, zanj tako dober kot iPhone 7, ta pa tako dober kot iPhone 6. Ob izjemni izpopolnjenosti Applovih telefonov se res lahko vprašamo, zakaj bi si nekdo, ki je pred kratkim kupil iPhone 8, zaželel še novejši telefon iPhone X, a vendarle: ena izmed analiz je pokazala, da ima 350 milijonov uporabnikov iPhona dve leti ali več star telefon in prav ti naj bi bili potencialni kupci Applovih najnovejših modelov.

FB-jeve delnice kljub visokemu dobičku navzdol
Poslovne rezultate je objavil tudi Facebook, ki ima že več kot dve milijardi uporabnikov. Četrtletni prihodki so porasli za skoraj 50 odstotkov, dobiček pa kar za 79 odstotkov, na 4,71 milijarde dolarjev. Ker je podjetje napovedalo višje stroške v boju zoper zlorabe, ki se dogajajo na tem družabnem omrežju, so se delnice kljub bleščečim rezultatom pocenile in odmaknile od rekorda, kjer so bile v sredo. Samo letos so se sicer Facebookove delnice podražile za 55 odstotkov. Trenutno so tik pod 179 dolarji, številni analitiki pa so ciljno ceno zvišali. Najbolj bikovski so bili pri družbi RBC Capital Markets, kjer menijo, da bo delnica dosegla 230 dolarjev.

Dow Jones (ZDA)

23.539 točk

Nasdaq (ZDA)

6.764
DAX30 (Frankfurt)13.478
Nikkei (Tokio)22.539
10-letne am. obvezn.

donos: 2,34 %

10-letne slov. obv.donos: 0,90
EUR/USD

1,1610

EUR/CHF

1,1612

bitcoin

7.350 USD

nafta brent62,18 USD
zlato

1.270 USD

euribor (6-mesečni)-0,276 %

.

Šibkejši dolar podžgal dobičke multinacionalk
Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov se v ZDA sicer počasi bliža koncu. Med 500 podjetji, ki sestavljajo ugledni delniški indeks S&P 500, je tri četrtine podjetij že razgrnilo svoje bilance in vse kaže, da bo rast dobičkov ameriških korporacij v četrtletju do 30. septembra kar osemodstotna. Nekaj je k temu dosežku prispeval tudi šibkejši dolar, kar so priznala številne multinacionalke, kot sta Google in IBM. Ameriška valuta se je sicer v zadnjih tednih okrepila (za evro je treba plačati 1,16 dolarja), a je v primerjavi s košarico valut še vedno približno sedem odstotkov nižje kot na začetku leta. V petek so v ZDA objavili oktobrske podatke s trga dela, ki kažejo, da je stopnja brezposelnosti v ZDA upadla na 4,1 odstotka, kar je najmanj v zadnjih 17 letih. Prejšnji mesec je bilo ustvarjenih neto 261 tisoč novih delovnih mest, kar je manj od napovedi analitikov (310 tisoč).

Britanci po desetih letih zvišali obresti
Med dogodki, ki so na finančnih trgih odmevali zadnji teden, je tudi odločitev Britanske centralne banke, da prvič po več kot desetih letih zviša ključno obrestno mero, in sicer z 0,25 na 0,50 odstotka. Guverner Mark Carney je metaforično povedal, da želi malce spustiti nogo s stopalke za plin, ob tem tudi napovedal, da bo v naslednjih treh letih obrestna mera postopno še naraščala. Pri Bank of England so se tako na klasičen način odzvali na višjo stopnjo inflacije, ki je septembra pri treh odstotkih dosegla najvišjo raven v zadnjih petih letih, oktobra pa naj bi bila inflacija 3,2-odstotna. Gospodarska rast, ki je bila v Veliki Britaniji v drugem letošnjem četrtletju najnižja med vsemi 28 članicami Evropske unije, bo po napovedih naslednje leto 1,6-odstotna, leto pozneje 1,7-odstotna. Funt se je odzval v nasprotju s teorijo, saj je po dvigu obresti v primerjavi z dolarjem izgubil več kot odstotek, kar je njegov največji enodnevni padec po juniju. Devizni trgovci so očitno prepričan, da gre za bolj simbolično potezo Bank of England in da to ne bo preveč spodbudilo posojilne dejavnosti.

Bitcoin letos pridobil neverjetnih 900 odstotkov
Bitcoin se pri doseganju rekordov še noče upehati in je že skoraj dosegel 7.500 dolarjev. CME Group, največji svetovni ponudnik terminskih pogodb na različne finančne instrumente, bo kmalu ponujal tudi terminske pogodbe na bitcoin, kar pomeni novo zmago ze kriptovalute, ki je v zadnjih 12 mesecih poskočila za več kot 900 odstotkov, tržna kapitalizacija pa znaša že 120 milijard dolarjev, s čimer je višja od borzne vrednosti Goldman Sachsa. Na največji ameriški kriptomenjalnici Coinbase je bilo 24 ur po novici, da bo CME Group ponujal terminske pogodbe, odprtih 100 tisoč računov, skupno število uporabnikov znaša 11,9 milijona. Medtem se še naprej vrstijo svarila, da je treba v kriptovalute vlagati zelo previdno. Tudi sloviti milijarder Warren Buffett o kriptovalutah nima dobrega mnenja. Za bitcoin je prepričan, da gre za klasičen mehurček, prav tako ne vidi potenciala v javnih ponudbah kovancev (ICO), kjer predvsem zagonska podjetja zbirajo denar z izdajo kriptožetonov. Samo letos so podjetja prek ICO-jev zbrala že 3,2 milijarde dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Norisla
# 05.11.2017 ob 07:11
Ljudje spijo pred Apple trgovinami, da Applu lahko placajo 1200€ za TELEFON!? Kam gre ta svet...
SamoRes
# 05.11.2017 ob 07:16
Ljudje kupujejo tekefone za tisoč evrov, skoraj vsi pa jih potem nosijo v enakem silikonskem ovitku za tri evre.
Kot bi vsi avtomobile ovili v ponjavo proti toči.
ermej
# 05.11.2017 ob 08:33
Apple je uspel s tem , da ima vecinsko vernike in ne kupce. Ti pa potem kupijo vsako bedarijo in kozmeticni popravek. Čeprav jih 90 % potem telefon uporablja zgolj za telefoniranje in sms, no pa pokazejo se lahko ces da so nekaj vec...
Hladilnik
# 05.11.2017 ob 07:15
In nismo daleč od napovedi Benkoviča, ki je malo nazaj v intervjuju za ta portal napovedal možnost 8000 € v parih mesecih za Bitcoin, seveda ob splošnem zgražanju in posmehovanju komentatorjev... Očitno bo zadel z napovedjo, pa še zaslužil celga hudiča za nič dela.

#Fouš
srv
# 05.11.2017 ob 07:22
V ZDA so redki, ki plačajo polno ceno, saj ima Apple dober program za zveste kupce in staro za novo. Cene so potem bistveno nižje.

Drugače je pri nas, ko trgovci želijo služiti s polno ceno. Kupujem Note 8 in pri nas še vedno polna cena 999 eur, na Amazonu že po dobrem mesecu 845eur. Spet bo šel denar ven, naši pa potem jokajo, da je prodaja slaba.
JBT
# 05.11.2017 ob 07:08
Telefon je zagotovo klasa zase, vendar je bistveno predrag.

Da je precenjen dokazuje tudi ogromen dobiček, ki znaša kar 20% prihodkov.
seven7
# 05.11.2017 ob 07:28
Ko padajo na wall streetu rekordi pricakujze kmalu KRIZO.

Še vesno je tako bilo in bo tudi sedaj.

Kot letni časi pri nas vedno pridejo.
Celt
# 05.11.2017 ob 08:46
...prvi odzivi kupcev o novem iPhonu X navdušujoči,

Za 1200 eur bi morali biti odzivi "orgazmični" :))
Emsho
# 05.11.2017 ob 10:45
Telefon, ki prvič uporablja najboljši zaslon ever, pa AMOLED številni nizkocenovniki uporabljajo že vsaj 5 let, poleg tega je letošnji applov sposoben bistveno nižje svetlosti, kot primerljivi modeli konkurence lanskega leta. Telefon, ki revolucionarno ponuja brezžično polnjenje - nekaj kar samsung v vseh telefonih ponuja serijsko od 2015. Telefon ki uporablja the most durable glass ever in na drop testih večinoma poči, če ga vržejo z 1m (z naročja), zamenjava ZADNJEGA stekla pa stane 549$. Ter telefon v katerem so "inventali" face ID, čeprav je to ponudil samsung že lansko leto. Še vedno ni zmožen IP68 zaščite, ampak je odporen samo na pljuske...
Potem je tu odlična kamera, ki pa tvori tako velike posnetke (zlasti 4K 60fps in 1080p 240fps), da je tistih 64GB, kolikor dobiš za 1200€, smeha vredno. 128GB modela zelo prikladno ne ponujajo, se pravi, da če hočeš uporabit to funkcijo, moraš kupiti 256GB, ki je 1380€!

Da o tem, da je FaceID zelo tvegan korak v smeri mass survailance-a ne izgubljamo besed, ker do sedaj je bila prepoznava na vseh javnih nadzornih kamerah kljub vsemu otežena in vezana na kriminalno kartoteko osebe. Sedaj pa to ni več prav težko...

Saj ne, da nima izpiljenega dizajna u nulo, res odlične kamere in applovega ekosistema, ki laufa bolje kot katerikoli drug, a dejstvo je, da apple vsako leto ponudi manj, za višjo ceno. Dobiček pa raste. To pri uporabnikih res kaže na znake odvisnosti in apple ve, zakaj imajo odličen nevromarketing zadaj, ki žanje uspehe.
malikaliber
# 05.11.2017 ob 08:22
Če je na drugi sliki čreda, ki čaka na applov telefon, me zelo skrbi, kam gre ta svet....? Čakajo, kot, da bodo nekaj dobili zastonj... Na nekem koncu sveta stojijo ljudje v vrstah, da dobijo za jest, da bi preživeli, zaradi vojn itd.... Tukaj pa ljudje stojijo v vrstah, da bi zapravili veliko denarja za nek nesmisel... Torej, generalno gledano je z svetovnim sistemom nekaj hudo narobe. Na eni strani ljudje, ki stradajo, da se lahko na drugi strani preseravajo! BOLANO!!!
Krimsky
# 05.11.2017 ob 07:34
Se spomnite biblijske štorije, ko je Jona hodil po mestu in klical: »Še štirideset dni, in Ninive bodo pokončane!« Mesto se je namreč vdajalo razvratu, kar je hudo razkačilo gospoda boga, ki je takrat veljal za nosilca avtoritete.
~
Danes se vdajamo finančnemu razvratu. Bomo zato pokončani? Ne, brez skrbi, vsi zagotovo ne …

Medtem se je namreč spremenil tudi nosilec avtoritete, ta je danes Logos (Harari bi rekel algoritmi), ki bo (finančne) razvratneže malce prizemljil. Še vedno jih je in tudi tokrat ne bo nič drugače …
krypto
# 05.11.2017 ob 10:06
@PONOS
Avgusta ko je bil BC pri 3000$ se je isto govorilo kot zdaj pišeš. Septembra je Dimon JP Morgan govoril da je to nateg in bo vse šlo v maloro.Isto se je govorilo 2011 ko sta Merlak in Kodrič odprla borzo. BTC je bil takrat pod 1$. Dejstvo je da noben nima pojma do kam bo to šlo. Glede na to da že vrabci na veji govorijo o BTC in ljudje veselo vlagajo, bitcoin pa je omejen navzgor, bi lahko bila cifra na koncu blazna, recimo 100000$. Sedaj pa lahko sediš in opazuješ, ali pa se vsedeš na vlak in greš okoli. Jaz recimo od 2011 sedim in gledam. Žal, ali pa na srečo, kakor vzameš:)
robespierre
# 05.11.2017 ob 08:57
Uporabniki apple produktov so tehnoloski verniki. V glavnem gre za osebke z nizko samopodobo. Vsaj tako opazamo v ustanovi kjer delam.
mare008
# 05.11.2017 ob 08:50
Bitcoin rules!!! :))
webman
# 05.11.2017 ob 07:43
Trenutna rast je kot trop divjadi ki drvi proti prepadu. Ljudje pa zelo radi sledijo množici...
Follow Me
# 05.11.2017 ob 08:19
Buffet okrcal bitcoin :D , welcome to the club Buffet :D
21.12.2012
# 05.11.2017 ob 08:05
mehurčki se napihujejo, dobičke spet nosijo manipulatorji, posledice pa bomo spet vsi. bolano!
dude
# 05.11.2017 ob 07:52
@webman
Buffet ima o Applu drugacno mnenje. Ce bi se moral odlociti kdo ima vec obcutka za vrednotenje firme, ti ali WarrenB, kaj mislis, kako bi se odlocil?
sandiego1995
# 05.11.2017 ob 13:19
Obicajno je tako. Za tiste, ki ste zamudili z nakupom Bitcoina in ste uzaljeni, je to nateg. Za mene, ki sem ga kupil ze pred leti, priznam, cisto po sreci in na dolgotrajno nagovarjanje prijatelja, je to najboljsa nalozba ever in mi dol maha, a je nateg ali ne, jaz sem svoje naredil. Sedaj vlagam v altcoine in mi je zopet vseeno, kaj je to. Zgubiti ne morem, ce bo kaj od tega OK, ce ne, tudi OK. Vsi tisti, ki se obremenujete s tem boste morda zamudili zivljensko priloznost zasluziti. Glede na to, da ta hip zgolj 0.5% ljudi vlaga v kripto valute, se ni vse izgubljeno. Samo ne zapravljajte casa na nepotrebnem tuhtanju kaj kripto je in kaj ni.
veza
# 05.11.2017 ob 13:03
Plebs
# 05.11.2017 ob 10:55

To je mozno samo v Sloveniji. Kaksni favsljivi komentarji. Pa kaj vas briga kaj folk pocne in kaj kupuje? Vedno se brigate za druge.

prav, a zakaj smo socializirali izgube holdingov in tajkunov, zakaj protestirajo pred parlamentom takoimenovani "švicarji"?
Ko je dobiček, je to moje, ko je izguba, je to naše, dajmo s tem prenehat!
kralj matjaž
# 05.11.2017 ob 10:40
JBT
Telefon je še prepoceni. Dokler je takšno povpraševanje po izdelku, ne more biti predrag.
por
# 05.11.2017 ob 09:47
Mešetarji pljuvajo po mešetarjih... Vsakdan.
grapar
# 05.11.2017 ob 08:19
Tako BC kot X-i se bodo sesuli sami vase, ker jih življenje ne potrebuje. Ko pride čas realnosti, se menja zlat prstan za kos kruha.
izo
# 06.11.2017 ob 09:26
kaj sam vam dejal že lep čas nazaj: ko da apple nov telefon ven, nonstop trobijo o tem, kažejo znotraj prodajalnih verig naštimano kampiranje pred trgovinami ipd, medtem ko recimo konkurenca (ki recimo dela zaslone za to novo čudo, lol) pred tem predstavi popolnoma primerljive, če ne boljšo varianta in je bila svetovne medijsko še dokaj ok pokrita, naš mmc niti besede, čeprav gre za zelo podobne prodajne razultate ipd.
spet, še en dokaz več, kakšen medijski pudelj je mmc..
rdečinavijač
# 05.11.2017 ob 10:54
Jaz mislim da veliki igralci ala Buffet na veliko kupujejo bitcoin in jih potem kritizirajo, ker vedo da bo njihova vrednost ravno iz kljubovala napovedim še bolj narasla.
Mitja80
# 05.11.2017 ob 09:51
skoraj nevrjetno, kakšno dobro reklamo so si naredili proizvajalci telefonov. Kako jim je uspelo v človeku naredit potrebo oz. nujo po novem aparatu. Zanimivo, da večina imetnikov iphonov ki poznam, redno kupuje zadnje modele, pa četudi je aktualni še popolnoma izpraven.
Jakob Mali
# 05.11.2017 ob 09:33
Kdor pravi, da je bitcoin balon/prevara očitno ni seznanjen z linijo finančnih produktov, ki do jih v zadnjih 20 letih izumili na wall streetu.
webman
# 05.11.2017 ob 07:29
Če govorimo samo o telefonu je X poraz. Namesto prestižnega sluminija so sledili Samsungu in da bi ostali v koraku z razvojem vgradili wireless charger. Razvoj retine je očitno zastal in z resolucijo v zadnjih letih niso šli naprej, zato za X zdaj amoled! ekrane dela Samsung. Čakam še dan, ko bodo ponujali Android iPhone...
Če je to tako uspešen telefon, kot njihov PR govori, potem se uprašam, kaj bi šele naredil Jobs?
Nimam invedticij za ali proti Applu, ampak bi rekel, da bo od Q1-2018 prišlo do streznitve.
dharma
# 06.11.2017 ob 13:43
Samsung preneha delati zaslone za telefone pa Apple v sekundi počepne...
miki331
# 05.11.2017 ob 10:29
Bitcoin bi rekel da ni nateg je pa še vprašanje kakšna je njegova uporabna vrednost kot valute, ker preveč niha. Trgovanje na borzah pa je prevara, saj se lahko predvsem v nočnem času zgodi da nekdo proda pozicijo zelo (10-20%) pod trenutno vrednostjo, sproži stop los prodaje in pobaše vse skupaj, čista goljufija. Borze bi morale omejiti tako velike razlike med tržno in prodajno ceno, s tem bi nihanja postala manjša. Rast bitcoina lahko poteka toliko časa dokler bo dotok novih vlagateljev in povpraševanje.
Ko bo IMF predstavil svojo kriptovaluto in se bo ostalim pristriglo krila bo pa jok, ker se po večini s tem ukvarjajo ljudje ki prvič v življenju trgujejo. Ne izključujem tudi samomorov.
graf314
# 05.11.2017 ob 10:08
Na to kaj pravi Buffet se ni treba ozirati. Enako mnenje je imel o Amazonu in Googlu in nasploh o dot.com revoluciji, kot ga ima danes o blockchainu. Nedvomno mojster svojega časa, ki pa težko prepozna nove priložnosti, razvoj in potencial v digitalnem svetu.
dStroj
# 05.11.2017 ob 08:56
@Celt
Čaki da začnejo po tleh padat. Baje je ekran krhek kot jajčna lupina. Pa tista izboklina na vrhu za kamero in zvočnik... Kakšen fail! To izgleda kot poLizdelek
PONOS
# 05.11.2017 ob 08:31
Apple je naprava za vohunjenje za CIA in ostale korpo agencije face recognition se bo zbiral ...BTC je menim v topping fazi to kar vidimo je overshooting sem pogumen in napovedujem all time top pri 7480/7498.Nekaj časa bo mir s tem pravljičnem prahu .Do naslednjega hipa... kupci so zdaj vsi na trnih v teh višinah...kmalu se bodo vrstile slabe novice ena za drugo.....
Robiland
# 05.11.2017 ob 07:37
srv

ti in 18 drugih boste kupili ta telefon. Moj Android za 130 dolarjev bo moral pa popolnoma crkniti, da ga zamenjam s podobnim cez kaksnihbpar let.
Rocknrolla
# 09.11.2017 ob 08:35
Jest sm tuki kupu svoje coine... Simpl in takoj jih imaš na računu... Pa predlagam da si pogledate tudi STX, EDG, ADX... ;)
Bahami
# 07.11.2017 ob 18:31
Kaj pa bo s tehnološkimi podjetji, ki kotirajo na borzi in vlagajo v BTC....
Berem zanimive misli in podatke, ki napovedujejo podoben scenarij kot 1987 (glede borze). Po Po mojem ni vprašanje da ali ne, samo kdaj. O vrednosti, ki jo BTC lahko doseže in psihologiji množic pa...Neverjetno in pogumno za tiste, ki so postali milijonarji :)).
centro_campista
# 05.11.2017 ob 17:38
@Emsho edini pameten komentar tukaj - saj če bi tiste ovčke ob pol 6 zjutraj vprašal naj naštejejo nekaj specifikacij telefona jih 90% ne bi imelo pojma.
migaj
# 05.11.2017 ob 16:38
kljub vsemu ovce
krypto
# 05.11.2017 ob 11:50
Taprave si našel za copy cat obsojat. Jim pa priznam, predvsem ustanoviteljem, da so imeli pravi občutek, katere tehnološke stvari bodo v nekem trenutku pomembne in kako jih zapakirat v celoto, ter predvsem prodati.
Plebs
# 05.11.2017 ob 10:55
To je mozno samo v Sloveniji. Kaksni favsljivi komentarji. Pa kaj vas briga kaj folk pocne in kaj kupuje? Vedno se brigate za druge. Nekateri so zasvojeni s telefoni, drugi z dragimi avtomobili, tretji z dragimi nepremicninami. Zenske pa s cotami, s cevlji, nakitom. Pa kaj se toliko razburjate? Saj je menda njihov denar. Pa ce zaradi nakupa taksnega telefona ne bo sel niti na eno kavo naslednje 3 mesece, se vedno je to njihova stvar. V bistvu pa clanek govori o necem drugem. O neverjetnem uspehu enega produkta. Ta zgodba je dejansko neverjetna in obcudovanja vredna. Ce je vse kar rabis nekaj vernikov ,ki verjame v tvoj produkt, ne glede na to kar jim ponudis, zakaj pa pri hudicu izgubljate cas na tem forumu. Izdelajte in spravite svoj produkt (kakrsenkoli) na trg in si pridobite svoje vernike, saj to je menda vse kar rabis? Naredis neko neumnost, neko precenjeno zadevo, ki je popolna neumnost in "napumpas" vernike. Potem pa dajte no, jaz vam bom cestital, ce boste uspeli 1% tega kar je uspelo Applu z iphoneom. Pa nekaj se se zavedajte. Da je vseeno iPhone bil tisti, ki je sprozil revolucijo na podrocuju pametnih telefonov. Android je bil tisti copy cat, ki je skopiral vse dobre zadeve in dodal neke svoje zraven. Bodite vsaj malo hvalezni Apple-u, ce ne za drugo, da je sprozil novo informacijsko revolucijo. Vsaj toliko bodite fer. Zdaj pa na delo in javite nam kako vam gre s pridobivanjem vernikov za vas produkt!
osservatore
# 05.11.2017 ob 10:48
V petek se je po vsem svetu začela prodaja novega Applovega pametnega telefona iPhone X. Kupci so v dolgih vrstah čakali, da med prvimi kupijo telefon,

Očitno je, da vernike crAppla obvladuje čredni nagon.
xskip
# 05.11.2017 ob 09:59
@JBT
"Telefon je zagotovo klasa zase, vendar je bistveno predrag."

Koliko pa je primerna cena?

Na netu prebral:
The total cost of iPhone X components is $581
Apple makes $418 in profit per iPhone X
presenečen
# 05.11.2017 ob 08:57
telefon, ki nikakor ni poceni, saj najcenejši model stane 999 dolarjev

dvo letna plača nekega Afričana..
srv
# 05.11.2017 ob 08:43
Trenutna rast je kot trop divjadi ki drvi proti prepadu. Ljudje pa zelo radi sledijo množici...
--
Drži. Alfa divjad bo spet masno zaslužila, "ovce" pa v jok in na drevo. Déjà vu.
Binder Dandet
# 05.11.2017 ob 07:18
"ena od analiz je pokazala, da ima 350 milijonov uporabnikov iPhona dve leti ali več star telefon in prav ti naj bi bili potencialni kupci Applovih najnovejših modelov."

V sloveniji je trg z rabljenimi iphoni izjemno mocan in se 2 leti stare naprave preprodajajo za 100, 200 ali.vec evrov? Kar pomeni, da vecina tistih, ki ima 2 leti in vec staro napravo, je kupila staro napravo in nimajo namena kupiti nove. Ali si je niti privosciti ne morejo.
jure456
# 05.11.2017 ob 10:28
kdor visoko leta nizko pade mislim da se aple nevarno vzpenja
srv
# 05.11.2017 ob 08:40
Robiland, c'est la vie (malheureusement).
Skippy
# 05.11.2017 ob 16:13
podjetje pa naj bi v zadnjem letošnjem četrtletju vsak dan ustvarilo toliko prihodkov kot Krka v celotnem letu.

"Pametni" na tem portalu še kar sanjajo o petrojuanih in podobnih neumnostih ...
untitledunm
# 05.11.2017 ob 10:14
Sam imam iPhone 7 in mi na kraj pameti ne pade, da bi kupoval novega. Dela še vedno odlično in tudi dosti lepši je od novega. Edina slaba izkušnja, ki jo imam je posodpbitev OS-a. Ko sem posodobil 5s na nov OS se je telefon prakticno sesul vase po 3 mesecih. Not making that mistake again.
gicek007
# 05.11.2017 ob 10:13
Bitcoin je zagotovo nateg,
Vendar bom vseeno vložil nekaj drobiža, ki si ga lahko privoščim izgubiti.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo