Borzni komentar

Poudarki

  • Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
Newyorška borza vrednostnih papirjev je bila ustanovljena 17. maja 1792. Po 226 letih in 66 moških, ki so vodili to slovito borzo, je vodilno mesto prvič zasedla ženska - 43-letna Stacey Cunningham (na fotografiji). Foto: Reuters
Napoved, da bi v ZDA lahko uvedli do 25-odstotne carine na uvoz avtomobilov, je prizadela delnice avtomobilskih podjetij. Predvsem Nemčijo skrbi za Trumpova grožnja, saj so nemški proizvajalci lani v ZDA prodali pol milijona avtomobilov v skupni vrednosti 20 milijard dolarjev. Nemško gospodarstvo bi tako utrpelo do pet milijard evrov letne škode, kar je v primerjavi s škodo, ki bi jo utrpelo ob morebitni uvedbi dodatnih carin na aluminij in jeklo (ta škoda je bila za Nemčijo ocenjena na 40 milijonov evrov, a se je Evropa potem dogovorila z ZDA in teh carin ne bo) res ogromno. BMW-jeve delnice, ki so bile ta mesec vredne že skoraj 94 evrov, so zdrsnile pod 86 evrov, tako da so v kratkem izgubile okrog osem odstotkov. Foto: Reuters
Evro je spet zdrsnil pod 1,17 dolarja in je na letošnjem dnu. V primerjavi s švicarskim frankomje evro padel na dobrih 1,15 franka, potem ko je bil pred kratkim za hip že nad 1,20 franka in s tem najvišje v dobrih treh letih. Še naprej je na udaru turška lira, čeprav je domača centralna banka obresti zvišala še za 300 bazičnih točk. Foto: Reuters
Nafta brent je zadnji teden zdrsnila za 3,6 odstotka in se tako precej oddaljila od najvišje vrednosti po letu 2014, potem ko je bilo treba za 159-litrski sod plačati že več kot 80 dolarjev. Foto: Reuters

Dodaj v

V finančnih trdnjavah vedno pogosteje šahirajo ženske

Največji enodnevni padec nafte letos
27. maj 2018 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Newyorško borzo od petka prvič vodi ženska. Prostor, ki je bil 226 let rezerviran le za moške (zvrstilo se jih je 66), je zasedla Stacey Cunningham, ki je nasledila Thomasa Farleyja.

Obe največji borzi v New Yorku zdaj vodita ženski, saj je na čelu borze Nasdaq od lanskega januarja Adena Friedmann. Če dodamo, da Mednarodni sklad vodi Christine Lagarde, Fed pa je imel do februarja guvernerko (Janet Yellen), je jasno, da v finančnih trdnjavah glavne poteze vlečejo ženske. 43-letna Cunninghamova se je, kot pravi, pred 24 leti takoj zaljubila v Newyorško borzo vrednostnih papirjev, njena vzornica pa je Muriel Siebert, ki je leta 1967 postala prva ženska, ki je v New Yorku dobila pravico do trgovanja na borznem parketu. Dolgo je bila Siebertova edina posrednica, anekdota pravi, da ji je vodstvo borze s težavo uredilo stranišče v sedmem nadstropju in tako je bilo še leta 1994, ko je kot praktikantka na slovito borzo s kratico NYSE prišla Stacey Cunningham.

NYSE izgublja tržni delež
Thomas Farley je borzo NYSE (New York Stock Exchange) vodil zadnja štiri leta, ko so vodilni indeksi bolj kot ne neutrudno postavljali rekordne vrednosti. V tem času je sicer vodilna borza na svetu zaradi vedno večjega števila ponudnikov trgovanja na spletu izgubila tržni delež. Po trditvah raziskovalne skupine Tabb je imel NYSE letos aprila pri trgovanju z delnicami 22-odstotni delež v celotnem ameriškem kolaču, medtem ko je bil še pred desetletjem ta delež 40-odstoten. Mimogrede, tudi na osrednji borzi v New Yorku se večina poslov sklene elektronsko, kričanje in mahanje borznikov na parketu je bolj kot ne le še kulisa in šov za televizijske kamere.

Dow Jones (ZDA)

24.753 točk

Nasdaq (ZDA)

7.433
DAX30 (Frankfurt)12.938
Nikkei (Tokio)22.450
10-letne am. obvezn.

donos: 2,93 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,21 %
EUR/USD

1,165

EUR/CHF

1,1529

bitcoin

7.550 USD

nafta brent76,01 USD
zlato

1.301 USD

euribor (6-mesečni)–0,271 %

.

Trump napovedal visoke carine na uvoz avtomobilov
Zadnji teden je bilo tega kričanja nekoliko več, saj so bili borzniki na trenutke precej nervozni, potem ko je Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, zato pa napovedal občutno višje carine na uvoz avtomobilov. Če so BMW in podobni proizvajalci do zdaj plačevali le 2,5-odstotne carine (Evropa je medtem Američanom zaračunavala desetodstotne carine na uvoz avtomobilov), naj bi bila po novem carinska stopnja 25-odstotna. Kljub vsemu je imel Wall Street rahlo pozitiven teden, saj je Dow Jones pridobil nekaj točk, popravile pa so se tudi razmere na obvezniških trgih. Donosnost ameriške desetletne obveznice se je zadnji teden znižala za približno 15 bazičnih točk in je spet pod tremi odstotki.

V Italiji ideje o vzporedni valuti
Na negotovost evropskih borz medtem vpliva dogajanje v Španiji (zaradi politične krize je osrednji delniški indeks v Madridu v petek padel za 1,6 odstotka, medtem ko je isti dan frankfurtski DAX30 porasel za 0,6 odstotka) in seveda še bolj v Italiji, kjer ima nova vlada nekaj precej radikalnih predlogov. Eden izmed njih je bil, da naj ji Evropa odpiše 250 milijard evrov dolga od italijanskih obveznic, ki jih je odkupila Evropska centralna banka, drugi pa je uvedba vzporedne valute minibot, ki bi jih dobila tista podjetja, ki imajo terjatve do države. Takšne ideje je imel v času najhujše grške krize tudi takratni finančni minister Janus Varufakis.

Kritični leti 2010 in 2011 se ne bosta ponovili
Donosnost italijanske desetletne obveznice znaša že 2,50 odstotka. Če je bil "spread" oziroma premija na tveganje (razlika glede na primerljivo nemško obveznico) konec aprila še 1,14 odstotne točke, je zdaj že več kot dve odstotni točki. Koalicija, ki sta jo sestavili Liga in Gibanje petih zvezd, ne vliva upanja, da bo Italija brzdala svoje izdatke in znižala že tako ogromen javni dolg, ki presega 130 odstotkov BDP-ja. A da bi se ponovil scenarij iz let 2010 ali 2011, ko je bila donosnost obveznice nad kritičnimi sedmimi odstotki, ni verjetno, saj je v vsakem primeru na preži Evropska centralna banka, ki v okviru programa kvantitativnega sproščanja odkupuje obveznice in s tem skrbi za njihovo nizko donosnost.

Ugodnejša struktura dolga
Čeprav je Italija zaradi visokega javnega dolga pogosto pod plazom kritik, pa se je slika zadnja leta vendarle malce popravila, če opazujemo strukturo dolga. Povprečna dospelost državnih obveznic se je namreč povišala na sedem let, tako da je nekaj več časa za ureditev javnih financ. Kot so zapisali pri agenciji Fitch, plačuje Italija tudi nekoliko manj za obresti, vsaj glede na BDP. Leta 2014 je morala Italija za obresti na dolg odšteti še 4,6 odstotka letnega BDP-ja, lani 3,8 odstotka, letos le še 3,5 odstotka. Mimogrede, Slovenija je imela konec lanskega leta 31,9 milijarde evrov dolga, kar je 73,6 odstotka BDP-ja. Za obresti je morala lani plačati približno milijardo evrov oziroma 2,5 odstotka BDP-ja.

Nafta ob koncu tedna strmo navzdol
Cene nafte so se ob koncu tedna vendarle znižale, saj Savdska Arabija pričakuje, da bodo članice Opeca in Rusija v bližnji prihodnosti načrpali večjo količino nafte, s čimer bodo nadomestili učinke ameriških sankcij proti Iranu in izpad proizvodnje v Venezueli. Tudi Rusija je namignila, da bo postopno zviševala proizvodnjo. Cena 159-litrskega soda nafte brent, ki je bil pred kratkim že nad 80 dolarji in s tem najvišje po letu 2014, je zdrsnila na 76 dolarjev. Vrednost ameriške lahke nafte se je prav tako spustila za okrog štiri odstotke (največji enodnevni padec po lanskem juliju), na 67 dolarjev. Opec in Rusija se bosta spet sestala na zasedanju 22. junija na Dunaju, vlagatelje pa seveda zanima, ali se bodo naftni mogotci odločili za konec oziroma zmanjšanje omejitev proizvodnje, ki je v veljavi od začetka leta 2017.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Guliarth
# 27.05.2018 ob 06:36
Evo enakopravnosti, zdaj je treba kaj takega narediti še na slovenskih CSDjih in družinskih sodiščih, uvesti moške kvote.
Tomazzzinho
# 27.05.2018 ob 07:15
Meni je pa fascinantno, da ji je uspelo brez kvot. Pri nas namreč trdijo, da so ženske tako nesposobne, da moramo na volitvah imeti kvote, da se kam prebijejo.
MintUporabnik
# 27.05.2018 ob 06:58
Toliko o enakopravnosti ...
Hotela je svoje stranišče.
Če smo enakopravni potem ne potrebujemo stranišč za moške, ženske, 3 spol, 4 spol, 5 ....

Ampak je eno stranišče za vse dovolj!
veza
# 27.05.2018 ob 07:28
Trump

kot Trump, a zakaj smo šele sedaj izvedeli, da EU nabija 10% dajatev na uvoz avtomobilov iz ZDA, ZDA iz EU pa samo 2,5 %, čudna je ta svobodna trgovina.
veza
# 27.05.2018 ob 07:25
V Italiji ima nova vlada nekaj precej radikalnih predlogov. Eden od njih je bil, da naj ji Evropa odpiše 250 milijard evrov dolga iz naslova italijanskih obveznic, ki jih je odkupila Evropska centralna banka, drugi pa je uvedba vzporedne valute minibot, ki bi jih dobila tista podjetja, ki imajo terjatve do države. Takšne ideje je imel v času najhujše grške krize tudi takratni finančni minister Janus Varufakis.

Italija je vedno problem, vse bitke z Avstrijo je izgubila, ker pa je Avstrija bila poražena od Prusov, so se Avstrijci morali umakniti, v prvi vojni so jo morali reševati zavezniki, v drugi vojni je tudi bila rak rana trojnega pakta, a se Italijani vedno znajdejo in dosežejo zase optimalno rešitev.
Nas pa bodo iz Bruslja gnjavili za vsako malenkost.
svyatoslav
# 27.05.2018 ob 12:41
Osebno bi svoje premoženje v vodenje zaupal moškemu, ki je asimiliral Ojdipov kompleks, ni feminiziran in ne pripada kliki, ki je zaradi pohlepa sesula finančni sistem leta 2008.
Ženskam nikakor, saj so dva dni v mesecu neprištevne.
Do Brasil
# 27.05.2018 ob 12:02
Iz filma Four Horsemen, ki ga je predlagal bralec tukaj pa je bil njegov komentar pobrisan:

Kronicen visoki dolg je vgrajen v vsako poro druzbe. Dolg je sedaj prepoznan kot nekaj normalnega. Ampak ni! Je oblika suzenjstva!

Sedaj lahko vidite, da je razbitje Jugoslavije bila popolna zmaga financnih institucij. Iz 20 milijard dolarjev dolga celotne Juge je dolg sedaj zrasel v vsaki novonastali drzavi posebej cez to vsoto. Kakor pravi Morpheus: "Welcome to the real world!"
pok vejice
# 27.05.2018 ob 11:57
Čaki zdaj, kakšna je korelacija med tistim, kar imaš med nogami in tistim, kar imaš v glavi?
Tudi članek ne govori o tem. Ampak ja, je treba zganjat feminizem, kjerkoli se da.

Čaki zdaj, a to je feminizem, ko nek Tomaž v naslovu članka napiše, da ženske vedno pogosteje šahirajo v finančnih trdnjavah, takoj potem pa doda da je v petek eminentno mesto zasedla prva ženska ever oziroma po 226 letih obstoja ene pomembnih omenjenih trdnjav. Nekaterim nič jasno ...
firbec111
# 27.05.2018 ob 09:43
SamoRes

Že od konca januarja pod to rubriko komentarji, da bo po naslednji korekciji šel bitcoin v nebo, ko kaj komentiram. Ste izpustili enico pred 7.550 ali je res v padcu?

in napoved še vedno drži, bitcoin je pa na istem kot je bil po korekciji, tako da...
vnk
# 27.05.2018 ob 08:46
V finančnih trdnjavah vedno pogosteje šahirajo ženske

Zakaj je to v naslovu? Je to primaren namen te novice?
Epafrodit
# 27.05.2018 ob 20:22
V finančnih trdnjavah vedno pogosteje šahirajo ženske

Začetek konca sveta.
pok vejice
# 27.05.2018 ob 12:00
Čaki zdaj, kakšna je korelacija med tistim, kar imaš med nogami in tistim, kar imaš v glavi?
Tudi članek ne govori o tem. Ampak ja, je treba zganjat feminizem, kjerkoli se da.


Čaki zdaj, a to je feminizem, ko nek Tomaž v naslovu članka napiše, da ženske vedno pogosteje šahirajo v finančnih trdnjavah, takoj potem pa doda da je v petek eminentno mesto zasedla prva ženska ever oziroma po 226 letih obstoja ene pomembnih omenjenih trdnjav. Nekaterim nič jasno ...

(edited)
Do Brasil
# 27.05.2018 ob 10:38
V finančnih trdnjavah vedno pogosteje šahirajo ženske

Evo, sedaj bo pa vse drugace!
pok vejice
# 27.05.2018 ob 10:37
Vedno pogosteje ...
Prostor, ki je bil 226 let rezerviran le za moške ...


Ha haha, nisem prebrala do konca, ker se še kar smejim. Saj bom. :-)
1a34
# 27.05.2018 ob 09:39
Borza je kazino brez muzike.
ala-persk
# 27.05.2018 ob 08:49
Italjani bi kar odpisali dolg. Ja najbolje ja. Pa dvakrat ni za rečt,da jim bodo vsaj delno ugodili. Ker se z zdajšnim sistemom to tudi,da izvesti. Denar se tiska vsak dan. sploh se ne ve več koliko ga je. Samo,da je. BOLANO. Rešitev je v prihodnosti.
taubieater
# 27.05.2018 ob 08:24
"Slovenija je imela konec lanskega leta 31,9 milijarde evrov dolga" Dokler tole ne odplačamo prosim politike, da prenehajo govoriti, da nismo v krizi. Če plačuješ letno miljardo obresti si še kako v krizi.
bb33
# 27.05.2018 ob 07:45
Evo, če Italijanom uspe doseči to, kar zahtevajo - potem bomo še enkrat videli dvojna merila v EU :)))
animal_rationale
# 27.05.2018 ob 23:58
to je še en dokaz o naprednosti in močni politični volji našega zahodnega sveta. To, da lahko tudi ženske sodelujejo in vodijo v najbolj pokvarjene institucije na svetu, je plod naše mudrosti in si zasluži vso slavo.
tore
# 27.05.2018 ob 21:03
Italijani so precej neresni. Pokojnine si izplačujejo 93% od plače, državni dolg je pa že leta nad 130% BDP. https://tradingeconomics.com/italy/government-debt-to-gdp

Tudi proračunski manjko zelo počasi zmanjšujejo. Ne varčujejo kaj preveč.
https://tradingeconomics.com/italy/government-budget
firbec111
# 27.05.2018 ob 13:46
veza

Cerarju nameni ta poziv, on se hvali, da je rešil Slovenijo, pa Alenki Bratušek, tudi ona nas je menda rešila pred trojko, v resnici smo imeli enako sanacijo, s trojko ali brez, ista figa.

mislim da se grki ne bi strinjali s tem zapisom, drugače pa pokaži mi "uspešno" državo na svetu, ki nima nafte pa ni v minusu
spela55
# 30.05.2018 ob 10:14
Uau. Ena sama samcata ženska prvič v zgodovini na takem položaju in takoj se najde preko 30 komentarjev s strani moških, ki enostavno morajo. Guliarth, ena ženska in ti vidiš enakopravnost? Resno? No, na našem CSD-ju obstaja kar nekaj moških, tako da po tvojih merilih je zadeva očitno uštimana. Pa sigurno se na družinskih sodiščih najde vsaj en moški. Dvomim pa, da bi se našla snažilka moškega spola- naredi kaj na tem področju.
Rocknrolla
# 28.05.2018 ob 11:47
@SamoRes

tebe pa res žulijo kriptovalute... Naj uganem, zaposlen si na eni od bank ali pa na kakšni od zavarovalnic? Ali furaš sončno upravo?
Lovec
# 28.05.2018 ob 10:06
In to pod Trumpom. Ne morem verjet. Kaj na to poreče ves feministični svet? Kaj na to porečejo vsa aktvistična združenja, ki v svojih postolih omenjajo humanizem in moralo in ostalo ?
Kaj na to poreče #meToo gibanje ?
veza
# 27.05.2018 ob 14:12
firbec111
# 27.05.2018 ob 13:46

mogoče Estonija, pa še kdo, ki ima kaj drugega, ni vse samo v nafti, Grki pa so sami zapravili vse, kar se je zapravit dalo in potem so bili jezni na Bruselj, ki jih rešuje
veza
# 27.05.2018 ob 13:42
taubieater
# 27.05.2018 ob 08:24

"Slovenija je imela konec lanskega leta 31,9 milijarde evrov dolga" Dokler tole ne odplačamo prosim politike, da prenehajo govoriti, da nismo v krizi.

Cerarju nameni ta poziv, on se hvali, da je rešil Slovenijo, pa Alenki Bratušek, tudi ona nas je menda rešila pred trojko, v resnici smo imeli enako sanacijo, s trojko ali brez, ista figa.
ElTorro
# 27.05.2018 ob 12:40
a zakaj smo šele sedaj izvedeli, da EU nabija 10% dajatev na uvoz avtomobilov iz ZDA, ZDA iz EU pa samo 2,5 %

Carinske stopnje so javno dostopni podatki.....če te je ta podatek zanimal, ne vem zakaj si čakal, da ga objavi MMC....
alojzr2
# 27.05.2018 ob 10:59
Čaki zdaj, kakšna je korelacija med tistim, kar imaš med nogami in tistim, kar imaš v glavi?

Tudi članek ne govori o tem. Ampak ja, je treba zganjat feminizem, kjerkoli se da.
taubieater
# 27.05.2018 ob 08:20
Evo, the end is near. Že diši po novi kraji.
Kapitan Kljuka
# 28.05.2018 ob 09:27
#MeToo
veza
# 27.05.2018 ob 13:45
svyatoslav
# 27.05.2018 ob 12:41

Ženskam nikakor, saj so dva dni v mesecu neprištevne.

no, pozabil si na menopavzo, takrat ženske postanejo bolj stabilne, vsaj kar se nihanja hormonov tiče.
Rozmarin
# 27.05.2018 ob 12:04
(((enakopravnost)))
NoriGoban
# 27.05.2018 ob 10:19
"Newyorška borza vrednostnih papirjev je bila ustanovljena 17. maja 1792. Po 226 letih in 66 moških, ki so vodili to slovito borzo, je vodilno mesto prvič zasedla ženska - 43-letna Stacey Cunningham (na fotografiji)"

Pravilno da jo enkrat vodi zenska! Cestitke!
SamoRes
# 27.05.2018 ob 09:06
Že od konca januarja pod to rubriko komentarji, da bo po naslednji korekciji šel bitcoin v nebo, ko kaj komentiram. Ste izpustili enico pred 7.550 ali je res v padcu?
Binder Dandet
# 27.05.2018 ob 08:00
Pa bo borzno delovanje koncno pridobilo nekaj empatije.
Kazalo