Sreda, 25. januar 2017, pomeni nov mejnik za več kot stoletno zgodovino indeksa Dow Jones, saj je prvič presegel mejo 20 tisoč točk. Foto: Reuters
Sreda, 25. januar 2017, pomeni nov mejnik za več kot stoletno zgodovino indeksa Dow Jones, saj je prvič presegel mejo 20 tisoč točk. Foto: Reuters
Vrednost evra je bila v torek v razponu med 1,0725 in 1,0775 dolarja. Foto: Reuters
easyJet
Rezultate poslovanja v zadnjem lanskem četrtletju so začela objavljati tudi evropska podjetja. Prve objave niso bile prav spodbudne, razočaral je tudi nizkocenovni letalski prevoznik easyJet, zato so delnice padle za skoraj devet odstotkov. Kljub vsemu je vseevropski delniški indeks STOXX 600 v torek pridobil 0,2 odstotka, kar je predvsem posledica dobre predstave delnic italijanskih finančnih ustanov (Generalijeve delnice so se zaradi govoric, da se za podjetje zanima Intesa Sanpaolo, podražile za osem odstotkov) in delnic iz rudarskega sektorja. Foto: Reuters
Vrednost delnic Deutsche Bank se je v torek povzpela za skoraj tri odstotke, na 18,34 evra, frankfurtski delniški indeks DAX30 (11.594 točk) pa se je povzpel za 0,43 odstotka. Foto: Reuters
Cena nafte brent se je včeraj povzpela do 55,85 dolarja. Aluminij je dosegel 20-mesečni vrh, baker pa je splezal najvišje v zadnjih sedmih tednih. Foto: Reuters

"Newyorški delniški indeks Dow Jones že od sredine decembra žgečka mejo 20 tisoč indeksnih točk. Najbližje preboju je bil 6. januarja, ko je med trgovanjem dosegel 19.999,63 točke. Več kot en mesec torej že spremljamo trgovanje brez smeri. Omembe vredna je le slabitev ameriškega dolarja v letošnjem januarju, saj je proti evru od najnižje vrednosti izgubil že štiri odstotke," je povedal Peter Jenčič iz Alte, ki dodaja, da so trenutne razmere zelo značilne za razmere, ko je po rasti tečajev v finančne instrumente vračunanega preveč optimizma, potem pa se trgi na neki točki ustavijo, da vidijo, ali se pričakovanja uresničujejo ali ne.

Danes se je vendarle zgodilo: Dow Jones je že na začetku trgovanja presegel 20 tisoč točk, malo po 17. uri je bila njegova vrednost 20.082 točk. Največ so k rasti elitnega indeksa nad psihološko mejo prispevale delnice Boeinga, Goldman Sachsa in IBM-a.

Vlagatelji največ pričakujejo od davčne reforme
"V primeru Trumpa je pričakovanj glede njegove spremembe Amerike v 'veliko Ameriko' veliko, predviden čas implementacije pa ni vezan na inavguracijo. V nekaterih poročilih analitikov tako lahko spremljamo vrednost trumpmetra, ki meri napredek in vpliv na gospodarstvo na področju predlaganih ukrepov. Vlagatelji si največ obetajo od davčne reforme in poenostavitve poslovanja. Dejansko je zmanjšanje regulative lahko najhitreje uresničljivo, saj bodo učinki tako infrastrukturnih projektov, zdravstvene reforme, novo dogovorjeni pogoji na podlagi sporazumov z drugimi državami in razvoj energetike vidni šele čez dalj časa," pravi Peter Jenčič.
Rekord indeksov S & P 500 in Nasdaq
"Do takrat pa imajo tržni udeleženci težko nalogo, da secirajo usmeritev enega najbolj kontroverznih ameriških predsednikov v zgodovini. Za začetek mandata so se trgi odločili, da pri Trumpu z rastjo tečajev nagradijo pozitivne predloge in spregledajo (številne) negativne ideje (geopolitično preurejanje sveta, stališče glede imigracije, razkol znotraj ZDA)," še dodaja naš sogovornik. Včeraj je Dow Jones spet krenil navzgor in dan končal pri 19.912 točkah (+0,57 odstotka). Indeksa S & P 500 (2.280 točk) in Nasdaq (5.600) sta postavila rekordni vrednosti.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi, 24. januar:

ZAV. TRIGLAV

+1,64 %

24,80 EUR
TELEKOM

+1,12 %

78,87
PETROL+0,31 %326,00
KRKA+0,19 %52,30
SAVA RE

-0,07 %

14,80
LUKA KOPER

-0,32 %

26,22
GORENJE-0,31 %6,35
INTEREUROPA-2,83 %1,34

Odlivi iz ameriških skladov, ki stavijo na domače delnice
Prejšnji teden je bilo iz ameriških delniških vzajemnih skladov za 3,1 milijarde dolarjev neto odlivov, saj so bili vlagatelji pred inavguracijo Donalda Trumpa previdni. Gre za prve neto odlive letos, potem ko je Wall Street od dneva volitev občutno pridobival in se je indeks manjših ameriških podjetij Russell 2000 v tem času povzpel za skoraj 13 odstotkov. Očitno je bilo, da so upravljavci zadnji teden prodajali predvsem delnice ameriških podjetij. Skladi, ki imajo v svojem portfelju delnice ameriških podjetij, so imeli tako za 5,2 milijarde dolarjev odlivov, na drugi strani pa so imeli skladi, ki kupujeje tuje delnice, za 2,1 milijarde prilivov.

Več potenciala na Japonskem in v Evropi?
Upravljavci skladov BlackRock so svoje stranke opozorili, da se z delnicami ameriških podjetij trenutno trguje po zelo visokih vrednostih, saj so vlagatelji morda preveč optimistično ocenili potencial nove ameriške administracije. Večjo priložnost za dobičke zato pri skladu BlackRock vidijo na Japonskem in v Evropi. Upoštevati je treba tudi valutna tveganja. Lani je dolar naraščal, kar je bilo ugodno za evropske in azijske vlagatelje, prejšnji teden pa je Donald Trump posvaril, da je dolar premočen. Prav lahko, da bo želel Trump ustaviti njegovo rast.
V NLB Skladih dajejo prednost delnicam
Kako pa je v Sloveniji oziroma Evropi? V NLB Skladih ugotavljajo, da so se po pretresih v prvi polovici lanskega leta razmere v drugi polovici leta stabilizirale. Vodja analiz Marko Bombač je pojasnil, da letos dajejo delnicam prednost pred obveznicami. Dividendna donosnost je rahlo nadpovprečna glede na povprečje zadnjih 20 let, obenem so obrestne mere zgodovinsko nizke, je pojasnil. Poleg tega bodo po njegovih besedah centralne banke tudi v letošnjem letu ohranile ohlapno denarno politiko, gospodarska rast pa se bo krepila.
Lep potencial evrskega območja
Geografsko so pri NLB Skladih bolj naklonjeni razvitim trgom kot trgom v razvoju. Med razvitimi trgi je Bombač izpostavil zlasti Evropo, kjer se je okrevanje že lani kljub težavam italijanskih bank in brexita nadaljevalo. Dobički družb iz območja z evrom so po njegovih besedah danes precej nižji, kot so bili pred recesijo, kar pa ne velja za ZDA in Japonsko. S tega stališča ima evrsko območje tudi največ potenciala za izboljšanje, je dodal.
Naklonjeni bančnemu in telekomunikacijskemu sektorju
Med panogami so v NLB Skladih najbolj naklonjeni bančnemu sektorju, ki je bil po njihovi oceni pretirano na udaru. Na ameriške banke bi lahko pozitivno vplivala tudi deregulacija bančnega sektorja, ki jo je napovedal novi ameriški predsednik Donald Trump. Med drugim so naklonjeni tudi IT-sektorju, farmaciji in biotehnologiji, ki je bila v zadnjih letih med vlagatelji zelo priljubljena, v zadnjem letu pa je bila podpovprečno donosna, zato so ji rahlo manj naklonjeni.