Elitni delniški indeks Dow Jones je v zadnjem tednu pridobil 1,1 odstotka. Največjo rast (več kot dveodstotno) je imel v četrtek. Foto: Reuters
Elitni delniški indeks Dow Jones je v zadnjem tednu pridobil 1,1 odstotka. Največjo rast (več kot dveodstotno) je imel v četrtek. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX se je od 7. do 11. oktobra povzpel za 1,2 odstotka. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je v četrtek zdrsnil najnižje v zadnjih petih mesecih (na 601,09 točke), v petek pa je pridobil 0,71 odstotka. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Republikanci predlagajo, da bi zvišali mejo javnega dolga za toliko, da bi zadostovalo za nekaj tednov, v tem času pa bi se z Belo hišo pogajali o znižanju proračunske porabe. Delniški trg ima političnega kupčkanja že dovolj. Od 1. oktobra je delo vlade ustavljeno, zdaj pa se še bliža dan, ko bo dosežena zgornja meja zadolževanja, to je 16.700 milijard dolarjev. Da bi ZDA razglasile plačilno nezmožnost, si nihče ne želi, saj bi bile posledice lahko katastrofalne. Dow Jones je bil v torek že skoraj tisoč točk oziroma šest odstotkov oddaljen od rekorda, doseženega 18. septembra, toda nato mu je uspela tridnevna rast.

Fed bo očitno vodila ženska
Zlasti v četrtek je bilo veliko optimizma - Dow Jones je pridobil 2,18 odstotka, kar je največ v zadnjih devetih mesecih, s tem pa se je zavihtel visoko nad 15 tisoč točk. Rast se je nadaljevala tudi v petek (+0,73 odstotka). Da je bil teden pozitiven (Dow Jones je skupno pridobil 1,1 odstotka), gre zasluga tudi novici, da je ameriški predsednik za predsednico ameriške centralne banke imenoval Janet Yellen, ki je naklonjena nadaljevanju ultraohlapne denarne politike. V ospredje zdaj prihajajo četrtletni poslovni rezultati vodilnih korporacij. Pod lupo bodo zlasti finančne ustanove. Podjetja, ki so vključena v širši indeks S & P 500, naj bi po napovedih analitikov dobiček v obdobju med 1. julijem in 30. septembrom povečala za 4,2 odstotka. Spomnimo, da je bila 1. julija napoved še precej bolj optimistična in je govorila o 8,5-odstotni rasti dobička.

Economist povzema novo študijo Mednarodnega denarnega sklada, ki zanika splošno prepričanje, da je politika kvantitativnega sproščanja kriva za nebrzdane špekulacije na finančnih trgih.


Zlato močno zanihalo navzdol

Za nafto brent je bilo treba v četrtek plačati že skoraj 112 dolarjev, v petek pa je cena zdrsnila pod 111 dolarjev. Ameriška lahka nafta je medtem konec tedna padla na 100,60 dolarja, s tem pa se je še povečala premija nafte brent na lahko nafto, saj je prvič po 5. juniju presegla deset dolarjev. Dlje kot bo onemogočeno delo ameriške vlade, večji bo pritisk na ceno nafte, ki ji pot navzgor preprečuje tudi to, da so razmere na Bližnjem vzhodu manj napete. Zlato se je sredi petkovega trgovanja v nenavadnih okoliščinah in ob velikem prometu v hipu spustilo skoraj 30 dolarjev nižje in za trenutek padlo na 1.242 dolarjev, kar je najmanj po 10. juliju. Da bi zlato štiri dni zapored drselo navzdol, se ni zgodilo od konca junija. Na tedenski ravni je nazadovalo že šestič v zadnjih sedmih tednih, tokrat za 3,4 odstotka.

Dow Jones (ZDA)

15.237 točk
Nasdaq (ZDA)3.791
DAX30 (Frankfurt)8.724
Nikkei (Tokio)14.404
10-letne slov. obvezn.donos: 6,76
10-letne am. obvezn.donos: 2,68
EUR/USD1,3546
USD/JPY98,62
EUR/CHF1,2357
Nafta brent110,94 USD
Zlato1.273 USD
Euribor, 6-mesečni0,340 %


Savine delnice ta teden padle za 90 odstotkov
Na Ljubljanski borzi se je povsem sesula vrednost Savinih delnic. Imetniki Savinih obveznic SA02 so s potrebno večino potrdili predlagani sklep uprave družbe o znižanju obrestne mere na dva odstotka letno. Kranjski holding, ki je do vratu zadolžen (vsa skupina ima za skoraj 330 milijonov evrov dolgov), je na borzi zdaj vreden le še šest milijonov evrov, saj je cena ene delnice 10 centov. V najboljših letih je bila skoraj 700 evrov! "Cena delnice odraža prepričanje vlagateljev, da bo na koncu dolg tisti, ki se bo verjetno moral spremeniti v lastniški delež in bo popolnoma izničil obstoječe delničarje," je za TV Slovenija povedal analitik Igor Erker. Prejšnji teden so se najbolj, za skoraj pet odstotkov, podražile delnice Luke Koper, ki so v petek prvič po koncu avgusta spet dosegle deset evrov.

Krka še naprej polni sklad lastnih delnic
Borzni posredniki so zadnji teden sklenili za 8,39 milijona evrov poslov. Spet so bile (z 1,1 milijona evri) najprometnejše Krkine delnice. Novomeški farmacevt še naprej polni sklad lastnih delnic. V tednu od 4. do vključno 10. oktobra je kupil še nekaj več kot devet tisoč delnic in ima skupno zdaj v lasti že več kot sedem odstotkov celotne izdaje. Omenimo še, da Zavarovalnici Triglav ni uspel nakup hrvaške zavarovalnice Croatia Osiguranje, čeprav je ponudila najvišjo ceno za prevzem. "Razlog za neuspeh naj bi bil še neznan natančen načrt financiranja prevzema. Na kratek rok je neuspeh za delničarje Zavarovalnice Triglav gotovo boljši, saj bi se cena delnice zaradi dokapitalizacije nekoliko znižala, pa tudi dividende bi bile v prihodnjem letu po vsej verjetnosti nižje," je za STA ocenila Alenka Eržen iz GBD-ja.