Ugriz v
Ugriz v "Jabolko" bo za Japonce odslej dražji, saj je Apple zvišal cene svojih izdelkov. Foto: Reuters
Frankfurtski DAX30 (8.350 točk) se je v petek do 15.45 znižal za okrog pol odstotka, s podobnimi izgubami pa so se morali sprijazniti tudi v Londonu, Parizu in Zürichu. Vseeno bo maj za vodilne evropske borze pozitiven mesec in že dvanajstič zapored bodo vodilni delniški indeksi mesec končali višje, kot so ga začeli. Foto: Reuters
Na Ljubljanski borzi je bil petek pozitiven, saj se v prvi kotaciji nobena izmed desetih delnic ni pocenila. Več kot odstotek dražje so delnice Triglava in Krke. S Krko je bilo sklenjenih 78 poslov v vrednosti 641 tisoč evrov. Tečaj novomeškega podjetja znaša 52 evrov, kar je največ po 6. marcu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Cena popularnega iPada je višja za 13 tisoč jenov (130 dolarjev), tako da stane model s 64 GB spomina 69.800 jenov (okrog 700 dolarjev oz. 550 evrov). Apple se je s tem pridružil podjetjem, kot so Tiffany, Miele in Volkswagen, ki so prav tako "ugotovili", da jen prehitro izgublja, s tem pa je njihov zaslužek nižji. Od sredine novembra se je vrednost japonske valute spustila že za več kot 20 odstotkov, kar je posledica najave agresivne monetarne politike premierja Šinzoja Abeja.

V četrtek nov šok v Tokiu
Kot je znano, je Abe napovedal obsežno tiskanje jenov in za cilj postavil, da Japonska v dveh letih doseže dvoodstotno inflacijo. "Abenomija", kot so poimenovali njegovo doktrino, je imela vidne posledice na finančnih trgih. Jen je močno padel, tako da je treba za dolar plačati več kot sto jenov (trenutno je tečaj tik nad mejo 100), medtem ko so delnice na borzi v Tokiu silovito porasle. Indeks Nikkei je v sedmih mesecih pridobil 80 odstotkov, vendar je ta mesec doživel dva šoka. Prejšnji četrtek je padel za sedem odstotkov, včeraj pa za pet odstotkov. Samo ugibamo lahko, ali gre za popravek po siloviti rasti ali pa za obrat v trendu.

2,4-odstotna rast BDP-ja v ZDA

Na Wall Streetu je v zadnjih dneh veliko ugibanj, koliko časa bo Fed še razvajal vlagatelje s politiko ničelnih obresti in kvantitativnega sproščanja. Analitiki pri banki Goldman Sachs menijo, da bo ključna obrestna mera Fed funds do začetka leta 2016 ostala na ničelni ravni, program kvantitativnega sproščanja (QE) pa bo Fed začel postopno opuščati z letom 2014. Indeks Dow Jones (15.324 točk) se je v četrtek povzpel za 0,14 odstotka in okreval po izgubah dan prej. V prvem letošnjem četrtletju je imelo ameriško gospodarstvo 2,4-odstotno rast, je pokazala nova revizija. Vodilne evropske borze so bile v petek v minusu (Frankfurt je bil ob 15.45 za nekaj več kot pol odstotka pod gladino), vrednost evra pa je bila ob 15. uri tik pod 1,30 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (31. maj):

ZAV. TRIGLAV

+2,59 %

19,40 EUR

KRKA+2,44 %

52,00

NOVA KBM

+1,95 %

0,785
TELEKOM

+1,66 %

98,00
PETROL

+0,95 %

213,00

GORENJE

+0,74 %

4,06

LUKA KOPER

+0,63 %

7,95

MERCATOR

+0,58 %

87,00


Rekordno visoke zaloge nafte
Cene nafte so zadnje dni pod pritiskom neprepričljivih gospodarskih podatkov in napovedi, vključno s slabšimi obeti o kitajski gospodarski rasti. Mednarodni denarni sklad je namreč oceno letošnje rasti z 8,0 znižal na 7,75 odstotka, medtem ko je OECD oceno o svetovni gospodarski rasti s 3,4 znižal na 3,1 odstotka. Dodatno je nafto obremenil podatek ameriškega urada za energijo (EIA) o rasti ameriških zalog surove nafte za tri milijone sodov, na 397,8 milijona sodov, kar je najvišja raven od začetka zbiranja podatkov leta 1978.

Opec naj bi kvote pustil nespremenjene
Danes bodo oči naftnih trgovcev uprte na Dunaj, kjer bodo zasedale članice držav Opeca in ocenile, ali so trenutne kvote črpanja nafte primerne, da se cena brenta obdrži nad sto dolarji. Sprememb ne gre pričakovati. Trenutno članice Opeca, ki poskrbijo za okrog 40 odstotkov svetovnega povpraševanja po nafti, dnevno načrpajo po 30,4 milijona sodov. Kakor koli, cena nafte vrste brent, ki je bila v torek nad 104 dolarji, je v petek dopoldne padla na 101,43 dolarja. Zlato se ta teden dobro drži, cena unče je trenutno okrog 1.415 dolarjev.