Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones je ta teden porasel za 0,3 odstotka in se tudi zavihtel nad 13 tisoč točk. V petek je njegova vrednost sicer ostala nespremenjena, čeprav je po podatkih univerze v Michiganu indeks zaupanja ameriških potrošnikov dosegel vrednost 75,3 točke (največ v zadnjem letu), potem ko je bil januarja pri 75 točkah. Foto: EPA
Elitni newyorški delniški indeks Dow Jones je ta teden porasel za 0,3 odstotka in se tudi zavihtel nad 13 tisoč točk. V petek je njegova vrednost sicer ostala nespremenjena, čeprav je po podatkih univerze v Michiganu indeks zaupanja ameriških potrošnikov dosegel vrednost 75,3 točke (največ v zadnjem letu), potem ko je bil januarja pri 75 točkah. Foto: EPA
Borza v Frankfurtu je letos za več kot 15 odstotkov v plusu, tako da so si borzni posredniki lahko na pustni torek privoščili nekaj norčij. Foto: EPA
Warren Buffett
Warren Buffett je že od leta 1970 prvi mož podjetja Berkshire Hathaway. Čeprav je star že več kot 80 let, odlično opravlja svoje poslanstvo in razveseljuje svoje delničarje, zdaj pa je uprava povedala, da je našla njegovega naslednika. Kdo je to, še ne želi razkriti. Foto: Reuters
Dolar je zadnji teden občutno izgubljal v primerjavi z evrom. Vrednost evropske valute se je povzpela skoraj do meje 1,35 dolarja. Foto: Reuters

Newyorški indeks S & P 500 ima najvišjo vrednost po 6. juniju 2008. Letos je pridobil že več kot osem odstotkov. Padcev je bilo malo, noben ni bil večji od 0,7 odstotka. Razpoloženje je bikovsko, priliv denarja v vzajemne sklade pozitiven, makroekonomska slika pa se v ZDA (v nasprotju z Evropo) izboljšuje. Zaupanje potrošnikov je ta mesec kljub visokim cenam goriva doseglo najvišjo raven v zadnjem letu.

Dow Jones

12.982 točk
Nasdaq2.963
DAX30 (Frankfurt)

6.864

FTSEurofirst 3001.077
Nikkei (Tokio)9.647
10-letne am. obvezn.donos: 1,98 %
EUR/USD1,3445
USD/JPY80,96
EUR/CHF1,205
Nafta brent125,47 USD
Zlato1.772 USD
Euribor, 6-mesečni1,301 %


Nafta najvišje po lanskem aprilu
Cena nafte vrste brent je ves teden naraščala. Povzpela se je za pet odstotkov in presegla mejo 125 dolarjev, s čimer je na najvišji ravni po lanskem aprilu. Toda Američane opogumljata padanje brezposelnosti in dobra predstava Wall Streeta, kar povečuje njihov občutek blaginje. Tako se lažje odločajo za nakupovanje, potrošnja pa je s 70-odstotnim deležem ključna sestavina gospodarske rasti.

Nepremičninski trg še vedno v krizi
V enačbi okrevanja je le še ena neznanka: nepremičninski trg. Prodaja novih stanovanj je v ZDA kar 77 odstotkov nižja kot na vrhuncu leta 2005, kar je razlog, da nekateri bankirji Zveznih rezerv razmišljajo o načinu, kako spodbuditi trg, ki je zakuhal finančno krizo. Na drugi strani milijarder Warren Buffett zavrača idejo o Fedovi pomoči nepremičninskemu trgu, je pa v včerajšnjem pismu delničarjem izrazil prepričanje, da je okrevanje blizu.

Buffett: "Prekleto sem se zmotil"

Kdaj se bo to zgodilo, 81-letni Buffett noče ugibati in raje priznava, da je njegova "kristalna krogla" zamegljena. Lani se je zmotil, ko je napovedal, da bo nepremičninski trg okreval do začetka leta 2012. "Prekleto sem se zmotil," priznava danes. Njegovo podjetje Berkshire Hathaway je imelo lani 10,3 milijarde dolarjev dobička, kar je dobrih 20 odstotkov manj kot leto prej. Uprava podjetja je končno našla tudi naslednika karizmatičnega Buffetta, toda imena še ni sporočila.

Grčija se bo težko postavila na noge
V naslednjem tednu bo Evropska centralna banka poslovnim bankam spet posodila okrog 500 milijard evrov poceni denarja, s čimer želi olajšati refinanciranje in pomiriti obvezniške trge. V ponedeljek so v Bruslju Grčiji odobrili novih 130 milijard evrov pomoči (v anketi Bilda 62 odstotkov Nemcev nasprotuje pomoči), tako da je ta država skupaj dobila že 270 milijard. A še vedno je težko verjeti, da se bodo Atene postavile na noge in v kratkem času sprejele vse boleče varčevalne ukrepe, ki jih prej niso mogle v nekaj letih.

Portugalska naslednja domina?

Naslednje križno žarišče bi utegnila biti Portugalska. 78 milijard pomoči, ki jih je Lizbona dobila leta 2010, naj bi zadostovalo do septembra 2013. Finančni trgi ocenjujejo, da je za portugalski bankrot v naslednjih petih letih okrog 70-odstotna verjetnost. Država je v hudi krizi. Brezposelnost je rekordno visoka. Lani je bilo prodanih 30 odstotkov manj avtomobilov. Celo turizem ne cveti. Angleži, hvaležni gostje, zaradi šibkejšega funta ostajajo doma.


Primerjava Portugalske in Grčije:


Portugalska

Grčija

BDP 2011 (v
primerjavi
z 2010)

-1,5 %

-6,8

Dodatna
zadolžitev
v letu 2011

okrog 4,5
mia. EUR

8,9

Skupna
zadolženost
(v % BDP-ja)

101,6 %

162,8 %

Uvrstitev na
lestvici
konkurenčnosti

45. mesto

90.

Primanjkljaj v
trgovinski
bilanci (brez
storitev; 2011)

-15,5 mia. EUR

-28,3

BDP/prebivalca
(v evrih; 2011)

17.129

29.160

Minimalna
plača

565,83 EUR

876,62



Plače v Grčiji bi morale biti pol nižje
Ekonomist z univerze Harvard Kenneth Rogoff opozarja, da je med izvirnimi grehi za kolaps držav na jugu Evrope preveliko naraščanje plač, medtem ko je proizvodnja še vedno temeljila na enostavnih proizvodih, kot je tekstil. Države niso bile več konkurenčne, posel pa je prevzela Azija s poceni delovno silo. Rogoff meni, da je predlagano znižanje plač v Grčiji še vedno premajhno, saj bi se morale plače celo prepoloviti, da bi bila država spet konkurenčna. Kot pravi, bi bilo tudi smiselno, da se Grčija vrne k drahmi in se pozneje ozdravljena vrne k evrodruščini.

LJSE: Dražje le Gorenjeve delnice
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP minuli teden izgubil 1,21 odstotka, v četrtek pa s 555 točkami postavil nov negativni rekord. Z delnicami Krke je bilo za tri milijone evrov prometa, tečaj je zdrsnil za odstotek, na 51 evrov. Sledijo Telekomove delnice, ki so izgubile 2,33 odstotka. Še vedno odmeva revizija poslovanja Telekoma, ki je odkrila večmilijonsko oškodovanje. Več kot dva odstotka so na tedenski ravni izgubile tudi delnice Mercatorja in Nove KBM. Ob skromnem prometu se je Gorenje podražilo za 2,33 odstotka.