Gospodarstvo
Kontejnersko pristanišče v Čingdau
Kontejnerska pristanišča na Kitajskem delajo s polno paro in polnijo zabojnike z blagom za ZDA. Ob septembrskih razširitvi carin na kitajsko blago so se ameriški uvozniki bržkone odločili za povečanje naročil in zalog, tako da se bo pravi učinek trgovske vojne opazil šele v prihodnjih mesecih, opozarjajo analitiki. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je na začetku kampanje šel na Kitajsko in hvalil njene ukrepe, a so se zunanjetrgovinske bilance z ameriškega stališča še poslabšale. Zdaj ameriški predsednik napoveduje dodatne ukrepe, zadnji je široka omejitev izvoza jedrske tehnologije na Kitajsko. Uradni razlog so varnostne skrbi, da bi to tehnologijo Peking ukradel za gospodarske koristi ali preoblikoval za vojaške namene. Foto: Reuters

Dodaj v

Carinam navkljub septembra rekordni presežek Kitajske do ZDA

Ustvarjanje zaloge, preden se trgovinska vojna še bolj zaostri?
12. oktober 2018 ob 11:10
Peking - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Kitajska je imela septembra v blagovni menjavi z ZDA kljub trgovinski vojni rekordni mesečni presežek, to je kar 29,5 milijarde evrov. V prvih devetih mesecih leta je skupni zunanjetrgovinski presežek Kitajske proti ZDA zrasel že na 195 milijard evrov.

Kitajski izvoz v ZDA se je na letni ravni povečal za 13 odstotkov, septembra je kitajsko gospodarstvo v ZDA izvozilo za 40 milijard evrov, ob 9-odstotni rasti uvoza pa je ameriška prodaja blaga na Kitajskem prinesla le 10,9 milijarde evrov.

V primerjavi z EU-jem: 10,8 milijard presežka
Tudi sicer je bila kitajska zunanja trgovina septembra močna. Kitajski skupni izvoz je bil vreden 195,6 milijarde evrov, kar je 14,5 odstotka več kot septembra lani. Uvoz se je medtem povečal za 14,3 odstotka, na 168 milijard evrov, navaja Šinhua. V menjavi s celotnim svetom se je tako kitajski zunanjetrgovinski presežek septembra povečal na 27,3 milijarde evrov, kar pomeni, presežek z ZDA tudi ustvari skupni presežek v blagovni menjavi s svetom. Evropska unija je drugi največji trgovski partner Kitajske, ki je v 28 članic v septembru izvozila za 32,2 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 21,4 milijarde evropskega blaga.

Trump: Še veliko lahko storim, če želim
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem koraku zaostrovanja trgovinske vojne z ZDA prejšnji mesec uvedel carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza. Carine so trenutno 10-odstotne, z novim letom pa bi se lahko dvignile na 25 odstotkov. Pred tem je že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev. V pogovoru za Fox News je Trump v četrtek zatrdil, da lahko kitajsko gospodarstvo prizadene še precej bolj kot doslej. "Še veliko lahko storim, če želim. Ne želim tega, a priti morajo za pogajalsko mizo," je dejal.

Šibki juan in ustvarjanje zalog pred novimi carinami
Analitiki menijo, da je povečanje kitajskega izvoza v ZDA posledica konkurenčne prednosti, ki jo državi zagotavlja šibek juan, in tega, da se mnogi akterji trudijo napraviti zaloge, preden se položaj še dodatno zaostri. Kitajska valuta je v primerjavi z ameriškim zelencem v zadnjih šestih mesecih izgubila devet odstotkov vrednosti.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta je obseg kitajske zunanje trgovine porasel za 15,7 odstotka. Uvoz je poskočil za 20 odstotkov, izvoz pa za 12,2 odstotka. Kljub za zdaj še močnim številkam strokovnjaki pričakujejo, da se bo kitajsko gospodarstvo do konca leta ohladilo.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
Guinness
# 12.10.2018 ob 11:29
ko bodo Kitajci šele zares občutili posledice teh carin.

Obcutilo pa jih bo tudi amerisko gospodarstvo...
Brannigan
# 12.10.2018 ob 12:38
SpicyWeiner
Kitajci niso podpisniki mednarodnih pogodb za varovanje intelektualne lastnine. Če odpreš tam tovarno, da bodo izdelovali tvoj know-how delaš to na lastno odgovornost.
Tako ZDA kot tudi EU in vsi ostali tam odpirajo tovarne zgolj in samo iz enega razloga - poceni delovna sila!!!
Sedaj ko le ta ni več tako poceni, začenjajo s kričanjem o varovanjem intelektualne lastnine in carinah.
Ni prav, da kitajci vzamejo za svoje kar ni njihovo, vendar sprijazni se svojimi dejanji in kamlu ti bo rešitev jasna. Potegni tovarno nazaj v domačo državo, ali pa utihni in se prialgodi novemu gospodarskemu okolju na kitajskem...
Kozi03
# 12.10.2018 ob 11:39
Kako negativno zveni ta beseda presežek, mednarodna trgovina ni zero sum game, ni nekdo na boljšem, ker ima presežek.
Lenins_Sausage
# 12.10.2018 ob 12:33
Trump je kot Biblija - en kup idiotizmov, verniki pa ti povedo, da vsaka poved zahteva interpretacijo.
camilion
# 12.10.2018 ob 11:56
Carinam navkljub septembra rekordni presežek Kitajske do ZDA

Pa taka panika je bila, kaj vse se bo zgodilo.
artoum*2
# 12.10.2018 ob 11:19
Trump: Še veliko lahko storim, če želim

sedaj bo umaknil carine. to bi bilo nekaj :)
Krtomir
# 12.10.2018 ob 11:37
SpicyWeiner

Mogoče, mogoče bodo pa še malo depreciiral Juan, potem pa ZDA počasi ostajajo brez kart. Že res, da se Kitajska lahko z ZDA kosa predvsem na plečih relativno revnih prebivalcev, ampak stvari se spreminjajo, če bo človeštvo še obstajalo čez 150 let, bomo poceni plastiko izdelovali predvsem v EU in ZDA in to čisto upravičeno. Kitajska populacija je nas splošno bolj delavna in samo začasna anomalija je, da lahko z manj truda živiš bolje kot drug z več truda. Verjetno se bo nekoč isto kar se dogaja nam zgodilo tudi kitajcem.
veza
# 12.10.2018 ob 21:38
Kitajska je imela septembra v blagovni menjavi z ZDA kljub trgovinski vojni rekordni mesečni presežek, to je kar 29,5 milijarde evrov.

Torej, vsi zadovoljni, Kitajci s presežkom, Trump s pobranimi carinami, zakaj potem taka panika?
Canis.Lupus
# 12.10.2018 ob 12:27
Brannigan

# 12.10.2018 ob 11:43
Prijavi neprimerno vsebino Ne razumem zakaj se enim vse te poteze Trumpa zdijo ok. Dobre so le in izključno za ZDA, ki že v celotni zgodbi izkrošča pridnega kitajskega delavca.
Ko so kitajci bili poceni in zatorej pocenili izdelavo !!!amerških!!! izdelkov je bilo vse ok.
Sedaj, ko zelo počasi približujejo zasluženemu plačila pa carine, da bi jim vzeli službe in jih "vrnili domov". Ljudje to je praktično definicija suženjstva. Dokler te lahko cuzam te bom, potem pa te bom zavrgel kot staro cunjo. In točno to dela Trump.
Samo upamo lahko, da se ne zgodi enako s tujimi podjetji, ki so od vstopa v EU prišla v Slovenijo...


Itak ZDA so država, ki skrbi za lastne interese. Vedno.
Jenkijev ne maram, trupma tudi ne (a vseeno boljer ok kot Killary).

Tio bi se lahko v EU naučili ... poskrbeti najprej zase
grenadir
# 12.10.2018 ob 11:55
"ko bodo Kitajci šele zares občutili posledice teh carin."..... Sicer je bil REKORDNI presežek, pa vseeno...... V vsaki trgovinski vojni izgubijo vsi.... V primeru USrA vs Kitajska vs Iran vs EU vs Rusija vs Indija vs, vs, vs...... je kristalno jasno, kdo bo največji luzer....
REsnica
# 12.10.2018 ob 15:16
Spicy,
ocitno carine ne občutijo, tisti jo plačujejo. Ameriski potrošniki.
Svit-1
# 12.10.2018 ob 12:51
Mislim, enkratni rezultat Trump! Izjemno! Naredil več kot vsi predsedniki skupaj! Mar ne?
grenadir
# 12.10.2018 ob 12:43
"vzrok je samo precenjen dolar. Naj trumpek devalvira dolar za 50% pa ne bo imel več primanjkljaja s Kitajsko."...... Jp.... Vendar je problem v tem, da je dollar rezervna valuta in na njegovo volatilnost tov. Dump nima popolnoma nobenega vpliva.... Vse dokler bo dollar rezervna sv. valuta ( Triffinova dilema ), bo imela USrA negativno bilanco s svetom.....
HOR
# 12.10.2018 ob 12:43
"...Zdaj ameriški predsednik napoveduje dodatne ukrepe, zadnji je široka omejitev izvoza jedrske tehnologije na Kitajsko. Uradni razlog so varnostne skrbi, da bi to tehnologijo Peking ukradel za gospodarske koristi ali preoblikoval za vojaške namene..."

Kar je smešno saj so Rusi v jedrski tehnologiji v svetovni špici in si že manejo roke...
(Trump bo počasi imel največje zasluge za zmanjšanje hegemonije stricev iz globalističnega ozadja anglosaksonske globoke države in ponovno globalno uravnoteženje sil...)
REsnica
# 12.10.2018 ob 15:18
Je Amerika že " great again"?
REsnica
# 12.10.2018 ob 15:14
Amerika loves China!
In to tako zelo da so pripravljeni drzavljani oz potrošniki placevat za kitajsko robo tudi trumpove carine.
5tane
# 12.10.2018 ob 13:00
Če bi Trump še kaj storil bodo Kitajci imeli še večji presežek. Dost je zmagovanja.
KLIPAN
# 12.10.2018 ob 11:56
He, he... očitno Kitajci ne delijo skupnih vrednot z Američani in Saudijci.
Brannigan
# 12.10.2018 ob 11:43
Ne razumem zakaj se enim vse te poteze Trumpa zdijo ok. Dobre so le in izključno za ZDA, ki že v celotni zgodbi izkrošča pridnega kitajskega delavca.
Ko so kitajci bili poceni in zatorej pocenili izdelavo !!!amerških!!! izdelkov je bilo vse ok.
Sedaj, ko zelo počasi približujejo zasluženemu plačila pa carine, da bi jim vzeli službe in jih "vrnili domov". Ljudje to je praktično definicija suženjstva. Dokler te lahko cuzam te bom, potem pa te bom zavrgel kot staro cunjo. In točno to dela Trump.
Samo upamo lahko, da se ne zgodi enako s tujimi podjetji, ki so od vstopa v EU prišla v Slovenijo...
luka83
# 13.10.2018 ob 16:41
@veza: po mojem mnenju je vzrok iskati v ameriskih sanjah, ki pa dvomim da se za vecino koncajo sanjsko. Kitajska pa je svoje delavstvo prodala nehumanemu izkoriscanju za bogatenje partijskih veljakov. Ker pa dvomim, da te je resnicno zanimalo moje mnenje in je bilo najbrz vprasanje namenjeno povelicevanju izkoriscevalcev, bom za vsak slucaj primaknil se svoje vprasanje, ki naj sluzi za trezen razmislek - zakaj se ne preselis v ZDA? P.s. jaz sem se izselil iz Slovenije.
luka83
# 13.10.2018 ob 13:09
Resitev preseznega izkoriscanja kitajskih delavcev pa je za kapitalisticne Amije, da nabijejo carino, ki jo placajo ameriski delavci, ko kupijo izdelek. Tako da ne le da so kapitalisti domacim delavcem vzeli delo, sedaj jim se zaracunajo razliko med placo ameriskega in kitajskega delavca, da ni presezka.
luka83
# 13.10.2018 ob 12:53
Amiji so usekani do amena, najprej so izkoriscal Kitajce kolikor se je le dalo, zdaj pa so krivdo naprtil Kitajsk, ki je za drobiz polnila police zahoda in zepe preprodajalcev. Ta presezek v trgovanju kaze obseg izkoriscanja poceni delovne sile in zanj je kriv kapitalizem, ki ni hotel placati svojih delavcev.
RenatoP
# 13.10.2018 ob 12:18
Hahahah americani nabijejo 10% carin na 200mrd izdelkov kitajci pa na svojim celotnih 1500miljard izvoza zbijejo vrednost za 10% z devalvacijo hahahah nima amerika za burek
pepar
# 12.10.2018 ob 17:29
Če hoče tramp res uravnotežit trgovanje s Kitajci,oziroma sčasoma imeti tudi presežek z njimi,naj pač podpiše dekret( pri njih ima lahko roko),da morajo biti izdelki,ki so narejeni v ameriki enako poceni,kot tisti ki jih uvažajo iz Kitajske.
Preprost kot pasulj.
Dokler je bila Kitajska dobra le kot država kjer je delovna sila zastonj in se tam splača postavljat tovarne je vse štimalo sedaj ko so se postavili na noge pa vsi v jok.
Labod
# 12.10.2018 ob 16:35
@Broadmonster
Nobene inflacije se ni zaznati v povezavi z carinami. Tako, da zaenkrat se tresejo hlace samo KIitajcem kjer borze padajo odkar je v ZDA Trump. Dokler je USD visoko se pac bolj splaca uvazat kot proizvajat. Kako je lahko USD tako visoko ob tako visokih deficitih pa ti noben ekonomist ne bo znal razlozit. Ker pri ZDA ekonomski zakoni odpovejo. Je drzava nad vsemi zakoni, tako pravnimi, kot ekonomskimi...
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:47
Kot drugo pa Trump noče cenejšega dolarja, on bi rad da bi bil še dražji.

fed crkne z deflacijo.
Klankon
# 12.10.2018 ob 13:06
@cgn S čem? Dolar je umetno vzdrževan s pomočjo vojn, ki jih Američani netijo po svetu. Ameriških obveznic noče več nihče kupit, tako da niti z tem nemorejo, zlata nimajo več, so ga že vse zapravli. Kot drugo pa Trump noče cenejšega dolarja, on bi rad da bi bil še dražji.
Bondjanez
# 12.10.2018 ob 12:39
Tristokosmatih
Poslji prosim kontakt od tvojga dilerja. Vsa 10x drazje praviš. You must be smoki n something strooooong.
tristokosmatih
# 12.10.2018 ob 12:16
V pogovoru za Fox News je Trump v četrtek zatrdil, da lahko kitajsko gospodarstvo prizadene še precej bolj kot doslej.

Zgolj v razmislek:
Vzemimo hipotetično situacijo v kateri sta obe gospodarstvi enako veliki glede na BDP. Če bi kitajski izvoz v ZDA predstavljal npr 3% njihovega BDP, bi to v ameriškem gospodarstvu predstavljalo cca 30% njihovega BDP, ker vsako stvar prodajo vsaj 10x dražje. Se pravi, da bi morale takšne sankcije Američane boleti 10x bolj, kot Kitajce, če ne bi bili sposobni najti drugega ustreznega dobavitelja.
cgn
# 12.10.2018 ob 12:12
vzrok je samo precenjen dolar. Naj trumpek devalvira dolar za 50% pa ne bo imel več primanjkljaja s Kitajsko.
Hopi
# 12.10.2018 ob 17:42
Pa še o enem "ajsiju" dolarja bi rad bleknil:

Rusija se namreč doma resno loteva sistemske De-dolarizacije
Dolarja z vsem, kar je ruskega in neruskega.

V Fort Russ članku o tem sem naletel na "dva tri" meni zanimive
podatke:

- Delež ameriškega gospodarstva v svetovnem BDP se je znižal
na manj kot 20%, kar pa ne ustreza prevladujoči vlogi, ki jo dolar
ohranja v mednarodni trgovini.

- Evropa plača 80% svojega uvoza goriv v ameriških dolarjih, le
2% dobave goriv pa je iz Združenih držav Amerike.

- Tako, da dolar v svetu zgolj še sugerira abstraktno željo. Vsa
hegemonija ZDA namreč visi na nitki dolarja. Dolarja, ki svetu
sploh ni več pomemben. Saj le ta ne zavisi od izvoza iz Amerike.
Dolar še zdaleč ne pokriva izvoza iz Amerike.

V realnosti je Ameriška hegemonija bolj podobna zelo
ozkogledemu ameriškofilskemu receptu za srečno življenje.

glej:
Fort Russ: 11. oktobra 2018
guglaj:
De-Dollarization Of The Russian Economy: Myth Or
Uunavoidable Reality?
prevajanje:
De-Dolarizacija Ruskega Gospodarstva: Mit Ali Neizogibna
Stvarnost?

Z de-dolarizacijo takšne umetne - abstraktne - hegemonije se
namreč dežela reši kraje svoje lastnine s sklicevanji Hegemona
na neke razne zvrsti sankcij.
Hopi
# 12.10.2018 ob 16:46
»Trump: Še veliko lahko storim, če želim«

Bo...
Trump bo Kitajsko prosjačil, naj Kitajska poveča vrednost juana.

Kar bi sicer Kitajska, glede na gospodarstvo, lahko storila.
Pa če bo pametna, NE BO.

Tudi Japonsko je nekoč ZDA že prosjačila, naj Japonska poveča
vrednost jena. Pa tudi Japonska tega, zlepa, ni hotela storiti.

Saj država z prevrednotenjem svoje valute zmanjšuje kupno moč
doma. In si z isto ceno izvoznih artiklov zavira gospodarstvo.

S podcenitvijo svoje valute pa se seveda prav tako ne sme.
Vedno se mora dohajati neko "pozitivno" ravnotežno stanje.
tristokosmatih
# 12.10.2018 ob 13:44
@Bondjanez
Sem se pred leti prepričal na lastne oči, ko je v LK prispela pošiljka koles iz Kitajske. Cena kolesa je bila reci in piši 20$. Res pa je, da so bila kolesa razstavljena in zložena v kontejnerju. Če pa verjameš, da je bilo takšno kolo pri nas možno dobiti izpod 200€, je to verjetno zaradi prevelike količina zaužite šmarnice.
janezi
# 12.10.2018 ob 11:58
Evropska unija je drugi največji trgovski partner Kitajske, ki je v 28 članic v septembru izvozila za 32,2 milijardi evrov blaga, uvozila pa za 21,4 milijarde evropskega blaga.
-------------------------------------
te številke bi morale biti alarm za naše ekonomiste.Le da Trumpu se je že posvetilo,našim ne.
32/21 na mesec ,halo !!! Bomo cela EU postali Grčija ?
Labod
# 12.10.2018 ob 11:40
Se ze nabira denar od carin, ki bi naj sel v izgradnjo zidu. 200 milijard in 10% carine, ni malo denarja.
Popo
# 14.10.2018 ob 14:27
Posvoje se s trumpom strinjam, kitajsko gospodarstvo je zgrajeno na onesnaževanju okolja, naša podjetja ne morejo tekmovati s kitajskimi če oni nimajo okoljevarstvenih standardov. Mislim da bi morali začeti od Kitajske zahtevati da uvede okoljevarstvene standarde.
veza
# 13.10.2018 ob 15:34
luka83
# 13.10.2018 ob 13:09

enako vprašanje še za tebe, hvala
veza
# 13.10.2018 ob 15:32
RenatoP
# 13.10.2018 ob 12:18

Zakaj vsi hočejo v ZDA, nihče na Kitajsko, znaš to razložit, hvala.
runcajz
# 12.10.2018 ob 18:13
@Lenin Sausage

Biblija je napram Trumpu prava zakladnica, sicer pravljic in anahronizmov, namenjena vlečenju za nos naivnežev , ki ne uporabljajo možganov, Trump pa je pokvarjenec in lažnivec, predvsem pa stabilni Idiot ne pa genialec, kot se je sam ocenil. Kaj ni v specialnih ustanovah kar nekaj ljudi, ki tudi mislijo, da so Napoleoni, pa ……….Mi, ki smo zunaj jim pravimo norci, uradno bolniki s psihičnimi težavami .
runcajz
# 12.10.2018 ob 17:58
@Labod

Kaj ni dumb Trump pleteničil, da bodo izgradnjo zidu plačali Mehičani ?
Sedaj pa praviš, da Američani že zbirajo denar s carinami na uvoženo blago iz Kitajske za Trumpovo genialno domislico - zid med ZDA in Mehiko !

Tudi Američane, ki so ga volili bo srečala kmalu pamet, do naslednjih volitev pa gotovo !
breadmonster
# 12.10.2018 ob 15:27
Se ze nabira denar od carin, ki bi naj sel v izgradnjo zidu. 200 milijard in 10% carine, ni malo denarja.

Očitno ne razumeš carin. Prvo kot prvo, ta denar se pobere Američanom, ki kupujejo kitajsko blago. Drugo kot drugo, zdaj morajo Američani svojim kmetom nakazovat denarno pomoč, da jih ne pobere zaradi teh carin (in da ne bi volili demokrate novembra). Največ denarja v državno blagajno prihaja od liberalnih zveznih držav, ki zdaj subvencionirajo te trgoviske vojne. Ampak samo še dve leti...
Hardworker
# 12.10.2018 ob 14:13
ZDA si same kopljejo jamo. Izsiljevanje in grožnje se dolgoročno niso še nikoli obnesle. To dokazuje tudi zgodovina:
https://www.logicno.com/vijesti/sangajska-organizacija-za-suradnju-se-ujedinjuje-protiv-americkih-sankcija.html
opat
# 12.10.2018 ob 12:25
Čestitke Kitajski!
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:46
kaj vam jst govorim že leta? neuradno (oz resnično) se že nejkj časa ve, da so zda 2 ali celo 3. kolo, kar se tiče realnega gospodarstva (in ne tistega, kjer hočeš biti šerif z tanki in dolarjem).
adnan1984
# 12.10.2018 ob 11:52
Sej js tud nekaterim dopovedujem tuki, da bodo ZDA profitirale s temi carinami-že profitirajo.
Kitajska je pač v položaju, ko ne more tuki kej veliko nardit. Lahko pa odpirajo konc.taborišča in serejo po svojih državljanih. Če si želite tako Kitajsko, pa pod pod noge na Kitajsko, se bote hiter vrnal nazaj, pa ne bote tolko zjamrani kok tuki nič ne vela.
Trump(ni ga vredno sploh komentirat) pač nardi lapsus in se cela Kitajska borza začne sesuvat, pol ga pa Ši dji pin al kak je že pokliče-prosi da ga bodo že uslišal-po domače povedano milosti.
SpicyWeiner
# 12.10.2018 ob 11:51
Krtomir
Mogoče, mogoče bodo pa še malo depreciiral Juan, potem pa ZDA počasi ostajajo brez kart. Že res, da se Kitajska lahko z ZDA kosa predvsem na plečih relativno revnih prebivalcev, ampak stvari se spreminjajo, če bo človeštvo še obstajalo čez 150 let, bomo poceni plastiko izdelovali predvsem v EU in ZDA in to čisto upravičeno. Kitajska populacija je nas splošno bolj delavna in samo začasna anomalija je, da lahko z manj truda živiš bolje kot drug z več truda. Verjetno se bo nekoč isto kar se dogaja nam zgodilo tudi kitajcem.


Še malo depreciiral vrednost Juana? Že sedaj umetno komaj vzdržujejo vrednost Juana, če jo bodo šli pa zavestno zmanjševati bodo pa doživeli gospodarski zlom. Sploh pa Kitajci želijo, da je Juan močna in stabilna valuta, ker imajo neke pretveze, kako bodo s tem zamenjali dolar.
ebdb
# 12.10.2018 ob 12:52
upam da je sedaj vsem jasno zakaj so te carinske vojne.... to namreč najbolj škoduje ravno delavcem (ameriškim v tem primeru).
SpicyWeiner
# 12.10.2018 ob 11:24
Po enem mesecu se taki ukrepi nikoli ne morajo poznati. Poročajte o stanju čez 6 mesecev, ko bodo Kitajci šele zares občutili posledice teh carin.
P1X3L
# 12.10.2018 ob 12:06
Kitajci imajo ZDA že lep čas v svojih rokah
Kazalo