Cena zadolževanja je v primerjavi s podobno junijsko izdajo dodatno upadla, je razvidno iz objave na spletnih straneh ministrstva za finance. Foto: BoBo
Cena zadolževanja je v primerjavi s podobno junijsko izdajo dodatno upadla, je razvidno iz objave na spletnih straneh ministrstva za finance. Foto: BoBo

Cena zadolževanja je v primerjavi s podobno junijsko izdajo dodatno upadla, je razvidno iz objave na spletnih straneh ministrstva za finance, povpraševanje pa je tudi tokrat precej preseglo končno vrednost izdaje - tako je doseglo 43 milijonov evrov, junija pa se je ustavilo celo pri 95 milijonih evrov.

Na tokratno dražbo je prispelo za 133,045 milijona evrov ponudb, na junijski pa jih je bilo za 179,25 milijona evrov.

Nižja obrestna mera za državo
Danes je bilo izdanih za 93,045 milijona evrov 12-mesečnih menic, za katere bo država plačevala letno obrestno mero 0,59 odstotka. Na junijski dražbi je bila letna obrestna mera 0,65 odstotka, država pa je takrat izdala za 100,25 milijona evrov 12-mesečnih menic.

Država je izdala tudi za 24 milijonov evrov šestmesečnih menic, letna obrestna mera pa je dosegla 0,19 odstotka. Junija je država izdala za 18 milijonov evrov tovrstnih menic in takrat privolila v letno obrestno mero v višini 0,26 odstotka.

Na koncu so izdali še za 5,5 milijona evrov trimesečnih menic, pri čemer so vlagatelji oddali za 20,5 milijona evrov ponudb. Letna obrestna mera je dosegla 0,12 odstotka. Junija je država izdala za 20 milijonov evrov trimesečnih menic in morala pri tem privoliti v letno obrestno mero v višini 0,15 odstotka. Povpraševanje je takrat doseglo 55 milijonov evrov.