Novogradnje niso tako zaželene kot rabljene hiše. Foto: BoBo
Novogradnje niso tako zaželene kot rabljene hiše. Foto: BoBo
tromostovje, plečnik, ljubljana, center, ribja brv, ljubljanica
Največje povpraševanje je v Ljubljani z okolico. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Razveseljiv podatek za tiste, ki kupujejo nepremičnino: cene stanovanjskih nepremičnin so, kot kažejo podatki statističnega urada, po treh četrtletjih naraščanja znova padle. Zdaj so na enaki ravni kot pred letom dni. Novogradnje so še naprej vse cenejše, rabljena stanovanja pa se malenkost dražijo, zlasti v Ljubljani. Precej pa so se spustile cene rabljenih hiš, in sicer za skoraj 10 odstotkov. Očitno je njihova cena dovolj nizka, da se je za nakup odločilo več sto družin, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.
Nakup hiše je znova priljubljen. Branko Pavlin, ki na Statističnem uradu spremlja nepremičninski trg, pove, da je bil nad premiki na tem segmentu med letošnjim julijem in septembrom kar presenečen. "Prodanih je bilo kar 600 družinskih hiš. Takšne številke nismo še nikoli zabeležili." Padanja cen hiš pa ni mogoče razložiti brez širše prebivalstvene slike, spomni Pavlin. Če smo leta 2008 v državi ugotavljali pozitiven selitveni prirast kar 18.000 ljudi, je zdaj ta celo negativen, ljudje se odseljujejo. "Ta preobrat od priselitve k odseljevanju ima zagotovo in popolnoma logično vpliv tudi na povpraševanje."

Manj ljudi pomeni manjše povpraševanje, torej padanje cen. Do tiste ravni, ko se nakup hiše znova zdi dobra nakupna priložnost. "Ker so se cene že tako znižale, se je pač povečal promet s temi nepremičninami, saj se kljub vsemu zanje najdejo kupci po bistveno nižjih cenah," je povedal statistik.

Preračunano po agregatnih podatkih Geodetske uprave, zdaj hiša v povprečju stane 100 tisočakov. Promet z rabljenimi nepremičninami je kar živahen. "Trg je oživel. Današnje število transakcij je popolnoma primerljivo z letoma 2005 in 2006." Število prodanih novogradenj pa ostaja še naprej nizko.
Nova stanovanja
Cene novih stanovanj so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 5,4 odstotka. "S tem znižanjem je bil skoraj v celoti izničen dvig cen iz prejšnjega četrtletja. Ker se proda razmeroma malo novih stanovanj, cene teh stanovanj občasno še naprej precej nihajo," so zapisali na statističnem uradu in dodali, da lahko na cene vpliva nihanje števila prodaj stanovanj iz stečajnih postopkov, prodaja dražjih varovanih in turističnih stanovanj ali večje in manjše diskontne prodaje kakovostnih stanovanj, je poročal STA. V tretjem četrtletju je bilo prodanih 173 novih stanovanj ali za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih, vendar je to po navedbah statistikov še vedno precej nizko število prodaj.
Največ prodanih na območju prestolnice
Največ novih stanovanj je bilo tudi v tem obdobju prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji (58 odstotkov), pri tem v občini Ljubljana 48 odstotkov vseh novogradenj. Izstopajoče visok je bil tokrat delež prodanih novogradenj v podravski statistični regiji (18 odstotkov). Znaten delež prodaj novih stanovanj je tudi v tem četrtletju prispeval stanovanjski sklad, in sicer jih je opravil 19 odstotkov.