Kljub vsej negotovosti, ki že vso pomlad vlada na delniških trgih, je so se delniški indeksi na razvitih trgih na tedenski ravni drugič zapored zvišali. Indeks S & P 500 je od ponedeljka do petka pridobil 1,3 odstotka, letos pa je za 6,8 odstotka v plusu. Foto: EPA
Kljub vsej negotovosti, ki že vso pomlad vlada na delniških trgih, je so se delniški indeksi na razvitih trgih na tedenski ravni drugič zapored zvišali. Indeks S & P 500 je od ponedeljka do petka pridobil 1,3 odstotka, letos pa je za 6,8 odstotka v plusu. Foto: EPA
Facebook
Facebookove delnice so v petek poskočile za šest odstotkov in se prvič po 25. maju povzpele nad 30 dolarjev. Odkar je družbeno podjetje začelo kotirati na borzi, se je njegova tržna kapitalizacija znižala za okrog 20 milijard dolarjev. Foto: EPA

Jeseni 2008 so se finančni trgi zatresli do temeljev, ko je šla v stečaj banka Lehman Brothers, zato so pesimisti zdaj potegnili vzporednico in menijo, da se utegne zgodba ponoviti, če bo Grčija zapustila evrsko območje. Zdi se, da se večina vlagateljev takšnega scenarija ne boji. Indeks Dow Jones se je v petek zvišal za skoraj odstotek, res pa je, da je bilo veliko zanimanja tudi za varne naložbe, tako da se je donos ameriške desetletne obveznice znižal na 1,579 odstotka. Evro se je četrti dan zapored okrepil in dosegel 1,2659 dolarja. Dolge pozicije na ameriški valuti so se znižale prvič po šestih tednih.

Angleška centralna banka že ukrepala
Optimizem je v petek sprožila zlasti izjava predsednika Evropske centralne banke Maria Draghija, ki je zagotovil, da bodo podprli evropski bančni sistem s posojanjem denarja solventnim bankam in nakazal, da je v igri tudi znižanje obrestne mere. Pri Bank of England so se odločili, da poslovnim bankam ponudija do 100 milijard funtov ugodnih posojil. Predsednik Feda Ben Bernanke bo v sredo ob koncu dvodnevnega zasedanja sporočil oziroma namignil, kakšna bo prihodnja politika Zveznih rezerv. Fed utegne nadaljevati operacijo Twist ali pa se odločiti za 3. krog kvantitativnega sproščanja.

Dow Jones

12.767 točk
Nasdaq2.872
DAX30 (Frankfurt)

6.229

FTSEurofirst 300993
Nikkei (Tokio)8.569
10-letne am. obvezn.donos: 1,59 %
EUR/USD1,2636
USD/JPY78,69
EUR/CHF1,2008
Nafta brent97,53 USD
Zlato1.627 USD
Euribor, 6-mesečni0,939 %


Merklova ne bo popuščala Grkom
Za Grčijo naj bi bile nedeljske parlamentarne volitve prelomnica, saj stranka Siriza, ki ima največ možnosti za zmago, zavrača varčevalne ukrepe, ki jih je Bruselj zaukazal Atenam v zameno za denarno pomoč. Kdorkoli bo sestavil vlado, bo zanimivo opazovati igro med Atenami in Evropo, zlasti Nemčijo. Angela Merkel je že izjavila, da nikomur ne bo popuščala. Zavrnila je vsakršno možnost, da bi si utegnila Grčija s ponovnimi pogajanji izboriti ugodnejše pogoje za nova posojila.

IMF okrcal Madrid
Po novici, da bo španski bančni sektor dobil do 100 milijard evrov pomoči, so se donosi španskih obveznic le v ponedeljek dopoldne znižali, nato pa spet krenili navzgor. Pri desetletni obveznici je celo dosegel kritičnih sedem odstotkov (za primerjavo: donos nemške obveznice trenutno znaša 1,44 odstotka). Pri Mednarodnem denarnem skladu so špansko vlado pozvali, naj naredi več za zajezitev javnega dolga, saj naj ji letos ne bi uspelo izpolniti ciljev glede znižanja javnofinančnega primanjkljaja. Španski vladi predlagajo razmislek o zvišanju davkov in dodatnemu krčenju javne porabe.

Mamljiva Telekomova dividenda
Na slovenskem prizorišču je pretekli teden odmevala predvsem torkova skupščina Zavarovalnice Triglav. Vlada je zamenjala polovico nadzornikov, medtem ko predsednik uprave Matjaž Rakovec zaenkrat še ostaja na svojem položaju. Triglavove delnice so se na tedenski ravni pocenile za šest odstotkov, na 12,50 evra. Preostalim papirjem se je godilo bolje, tako da je indeks SBI TOP v petih trgovalnih dneh pridobil 1,15 odstotka.
Petrolove delnice so poskočile za šest odstotkov, Gorenjeve za skoraj tri, Telekomove in Krkine pa za poldrugi odstotek. Telekom bo letos izplačal 5,19 evra bruto dividende.