Sandi Češko meni, da denarja za podjetja v Sloveniji ni in ga nikoli ni bilo. Foto: MMC RTV SLO
Sandi Češko meni, da denarja za podjetja v Sloveniji ni in ga nikoli ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

Češko je na današnji okrogli mizi, s katero se je končala letošnja Poslovna konferenca Portorož, dejal, da v primeru Mercatorja nihče ni pomislil na to, da bi ustanovili neko banko oziroma sklad, s katerim bi skrbeli za strateška vlaganja in ki bi dokapitaliziral "dobrega soseda, da bi ostal v domači lasti". Prepričan je, da bi ga morali že leta 2004 prodati na pregleden način domačemu kupcu.

Vse slovenske vlade so bile "brezjajčne, da bi imele kakršno koli vizijo, kakršen koli načrt", medtem ko so takšne velikopotezne načrte imeli pri naših sosedih, je poudaril.

Prihodnost en meter pod zemljo
Težava po njegovem mnenju tudi ni v zadolževanju, ampak da smo svoj denar "z vso politično podporo, z vso podporo lobijev" vložili v cestni križ in "zakopali našo prihodnost en meter pod zemljo".
"Denarja za dobra podjetja v Sloveniji ni danes in ga tudi prej ni bilo. Bil pa je vsepovsod, ko je šlo za politično prijateljsko bančništvo," je nadaljeval Češko.
Sklad za slabe naložbe
Zamisel o nekakšnem skladu, podobnem Češkovemu predlogu, je iz občinstva podala predsednica upravnega odbora SKB banke, ki tudi zastopa Mercator pri pogajanjih z Agrokorjem, Cvetka Selšek.
Ta je navedla, da bodo banke morale bržčas konvertirati del dolgov, tudi pri malih podjetjih. Tukaj pa bi država lahko vskočila s skladom, ki mu bodo banke lahko take zasežene deleže prodajale.

"Nisem pa optimist, da bo mogoče ta sklad zaradi dimenzije formirati samo s slovenskim kapitalom," je dodala.