Cimosova usoda je zaradi velikega dolga na trhlih nogah. Foto: BoBo
Cimosova usoda je zaradi velikega dolga na trhlih nogah. Foto: BoBo

.
"Vsi deležniki bodo nadaljevali konstruktivne dogovore za uresničevanje načrta prestrukturiranja in srednjeročnega financiranja. Cilj teh prizadevanj je postaviti temelje za trajnostno rešitev Cimosa," je vodstvo podjetja zapisalo v kratkem sporočilu za javnost.
Banke upnice so se namreč prejšnji teden odločile za prisilno poravnavo Cimosa, čeprav so v podjetju zatrdili, da so bankam predložili dokaze, da izpolnjujejo vse postavljene pogoje. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) in druge banke upnice, ki jim Cimos dolguje 80 odstotkov vseh dolgov, pa so po drugi strani presodile, da njihovi predhodni pogoji ne bodo izpolnjeni. Ključne upnice so ob tem pripravile tudi načrt za prestrukturiranje družbe.

Ključne upnice, med katerimi so poleg DUTB-ja še NLB, Banka Celje, SID banka in Gorenjska banka, so tako zavrnile predlog Cimosa za pretvorbo terjatev v lastniški delež, saj da bi s tem rešili le kapitalsko neustreznost družbe in nobenih drugih težav.

Postopek prisilne poravnave bo sprožen le v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH-u in Srbiji pa si bodo po besedah predstavnikov DUTB-ja prizadevali za ohranitev poslovanja vseh povezanih podjetij. Cimos ima kar 350 milijonov evrov dolgov in je plačilno nesposoben, v družbi pa je zaposlenih okoli 7.000 ljudi. Za uspeh prenosa bi bilo po načrtu Cimosa treba spremeniti najmanj 112 milijonov evrov terjatev, največ pa 186 milijonov. Pretvorbi bi sledilo še reprogramiranje dela dolgov na daljše odplačilno obdobje, približno 100 milijonov evrov pa bi v plačilo zapadlo šele po 10 letih.