Delavcem je uspel korak naprej v pogovorih z DUTB-jem. Foto: Borut Živulović/BoBo
Delavcem je uspel korak naprej v pogovorih z DUTB-jem. Foto: Borut Živulović/BoBo

Predstavniki delavcev, sindikatov in lokalne skupnosti od današnjega sestanka, na katerega jih je povabil DUTB, glede na dosedanje izkušnje z lastniki in vodstvom Alpine niso veliko pričakovali. A so se po treh urah dogovorili, da bodo oblikovali tri delovne skupine in skupaj poskušali poiskati kar najboljši način za prestrukturiranje, ki ne bi tako prizadel delavcev, kot je bilo predvideno. Obstala naj bi tudi tovarna na Kitajskem, ki je pomembna zaradi repromaterialov, zaprli pa naj bi tovarno v Romuniji.

Alpina naj bi v treh tednih dobila tudi novo vodstvo, svetovalno podjetje Admetam pa bo v Alpini ostalo le še do konca aprila. "Glede na dogovorjeno je za zdaj stvar videti zelo obetavno," je zadovoljen predstavnik sindikata Neodvisnost v Alpini Nijaz Šehić, ki glede na vedenje vodilnih v DUTB-ju na parlamentarnem odboru in na prejšnjih srečanjih od današnjega sestanka ni veliko pričakoval. "Zdaj upam, da bo tisto, kar so nam povedali, držalo in bodo obljube v kratkem začeli izpolnjevati," je dejal.

Z rezultatom današnjega sestanka je zadovoljen tudi žirovski župan Janez Žakelj. "Sprejetih je bilo kar nekaj ukrepov in do sredine aprila bomo videli, ali se bodo začeli uresničevati. Bitka je dobljena, vojna pa še ne," je sklenil, zato bodo delavci in lokalna skupnost še naprej ostali na preži.