Delavci Cinkarne Celje se bojijo, da bi ob prodaji naleteli na slabega lastnika brez vizije. Foto: BoBo
Delavci Cinkarne Celje se bojijo, da bi ob prodaji naleteli na slabega lastnika brez vizije. Foto: BoBo

Tako je predstavnik sindikata Cinkarne Celje Martin Žagar poudaril, da gre za podjetje s 140-letno tradicijo, ki zaposluje skoraj 1000 delavcev, katerih plače so za dvajset odstotkov višje od slovenskega povprečja. V cinkarni pa dela še okoli 800 zunanjih izvajalcev.

"Donos na kapital letno presega 10 odstotkov, družba je v zadnjih štirih letih izplačala 30 milijonov evrov dividend. Ob tem je podjetje oblikovalo tudi 17 milijonov evrov rezervacij za sanacijo okoljskih vprašanj," našteva predsednik sindikata Franc Žagar. Prav zaradi teh odličnih rezultatov podjetja, ki prispeva v državni proračun, se sprašuje, zakaj bi takšno podjetje sploh prodajali.

Delavci Cinkarne Celje imajo tudi podporo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Njen predsednik Dušan Semolič je ob tem dejal, da tuje lastništvo samo po sebi ni sporno, nasprotujejo pa hitri in nepremišljeni razprodaji. V podjetju obstaja realna grožnja izgube delovnih mest, "zlasti ob špekulativnem kapitalu, zato smo pri prodaji dobrih podjetij še posebej previdni".

Sindikati so se z lastniki, ki prodajajo svoje deleže v Cinkarni, že sestali, vendar niso izvedeli še nič konkretnega o kupcih. So pa napovedali, da bodo novemu lastniku postavili vrsto zahtev, med katerimi so dolgoročni razvoj v skladu z dosedanjo strategijo, povečevanje števila zaposlenih, ohranitev proizvodnje na sedanjih lokacijah in ohranitev blagovne znamke.

Konzorcij prodajalcev prodaja 70,79-odstotni delež v Cinkarni Celje, pri čemer je država lastnica 40-odstotnega deleža. Ob trenutni ceni delnice bi država s prodajo prejela okoli 64 milijonov evrov kupnine, še dodajajo v sindikatu.